Legislator Case Law & Legislation
IV U 141/18 AI generated

IV U 141/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 141/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 12 stycznia 2018r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 pkt 5 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił K. M. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że u ubezpieczonego nie stwierdzono całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. Odwołanie od w/w decyzji złożył K. M. wnosząc o jej zmianę i przyznanie mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.

Legislator headnote

AI generated

IV U 141/18 · Sąd powszechny: i wreszcie ubezpieczony legitymuje się co najmniej 5 letnim okresem ubezpieczenia w dziesięcioleciu przed zgłoszeniem wniosku o rentę. Mając na uwadze powyższe okoliczności Sąd podstawie art.477.14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł Sąd orzekł jak w sentencji wyroku.

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity permanent earning incapacity unfit notwithstanding health condition reinstatement of disability pension residual earning capacity occupational disability benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 141/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 4 września 2018 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant sekr. sądowy Monika Świątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 4 września 2018 r. w S. odwołania K. M. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 12 stycznia 2018 r. Nr (...) w sprawie K. M. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o prawo do renty rolniczej zmienia zaskarżoną decyzję i ustala prawo K. M. do renty rolniczej od dnia 01 października 2017 roku do dnia 30 kwietnia 2019 roku. Sygn. akt: IV U 141/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 12 stycznia 2018r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 pkt 5 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił K. M. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wskazując, że u ubezpieczonego nie stwierdzono całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. Odwołanie od w/w decyzji złożył K. M. wnosząc o jej zmianę i przyznanie mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.

Podniósł, że organ rentowy błędnie ocenił stan jego zdrowia (odwołanie k.1 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, wskazując iż zaskarżona decyzja wydana została na podstawie prawomocnego orzeczenia komisji lekarskiej Kasy z 8 stycznia 2018r., która uznała, że wnioskodawca nie jest całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, a odwołanie nie wnosi do sprawy żadnych nowych dowodów faktycznych i prawnych, które miałyby wpływ na zmianę zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.2 akt sprawy).

Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony K. M. ma 60 lat. Jest byłym rolnikiem. Ubezpieczony podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników w okresie od 1 stycznia 1980r. do 7 stycznia 2016r. (zaświadczenie dotyczące podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników k.5-8 akt emerytalnych). W dniu 31 października 2017r. K. M. wystąpił do Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z wnioskiem o ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym (wniosek k.1 akt rentowych). Rozpoznając wniosek organ rentowy skierował ubezpieczonego na badanie przez lekarza rzeczoznawcę, który w orzeczeniu z 24 listopada 2017r. ustalił, że ubezpieczony jest całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym od 24 listopada 2017r. do listopada 2018r. (wypis z orzeczenia lekarza rzeczoznawcy z 24 listopada 2017r. k.16v akt rentowych).

Na skutek odwołania ubezpieczonego od powyższego orzeczenia lekarza rzeczoznawcy, w którym ubezpieczony zakwestionował datę powstania u niego całkowitej niezdolności do pracy wskazując, że powinna być ona ustalona od lipca 2017r., ubezpieczony skierowany został na badanie przez komisję lekarską Kasy, która w orzeczeniu z 8 stycznia 2018r. ustaliła, że ubezpieczony nie jest całkowicie niezdolny do pracy (odwołanie ubezpieczonego od orzeczenia lekarza rzeczoznawcy k.17 akt rentowych i wypis z orzeczenia komisji lekarskiej Kasy z 8 stycznia 2018r. k.20v akt rentowych).

Na podstawie powyższego orzeczenia, zaskarżoną decyzją z 12 stycznia 2018r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił ubezpieczonemu prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy (decyzja z 12 stycznia 2018r. k.21 akt rentowych). Ubezpieczony cierpi na obustronny zespół móżdżkowy o etiologii toksycznej z zaburzeniami równowagi i upośledzeniem sprawności chodu, organiczne zaburzenia osobowości i zachowania u osoby uzależnionej od alkoholu, stłuszczenie wątroby w przebiegu zespołu zależności alkoholowej, niedokrwistość, refluks żołądkowo-przełykowy, niedobór masy ciała, chorobę zwyrodnieniową kręgosłupa L/S z ograniczeniem jego ruchomości i przewlekłym zespołem bólowym, a także zmiany zwyrodnieniowe stawów biodrowych i kolanowych z przewlekłym zespołem bólowym bez ograniczenia ruchomości stawów.

Z uwagi na wieloletni zespół zależności alkoholowej z objawami toksycznego uszkodzenia móżdżku, z zaburzeniami równowagi i zaburzeniami chodu oraz przewlekłe dolegliwości bólowe kręgosłupa, stawów biodrowych i stawów kolanowych upośledzające sprawność chodu ubezpieczony jest całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym od lipca 2017r., a przewidywany okres trwania tej niezdolności to kwiecień 2019r. (opinia biegłych ortopedy, neurologa, kardiologa, psychiatry i psychologa k.14 akt sprawy i opinia uzupełniająca tych samych biegłych k.28 akt sprawy).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego K. M. podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art.21 ust.1 i 2 pkt 5 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2008r., Nr 50, poz. 291 ze zm.) renta rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres, o którym mowa w ust.2 wskazanego przepisu – w przypadku ubezpieczonego, który ukończył 30 lat – przez okres co najmniej 5 lat w dziesięcioleciu przed zgłoszeniem wniosku, jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, a całkowita niezdolność do pracy powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art.20 ust.1 i 2 ustawy, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

W myśl art.21 ust.5 w/w ustawy za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym. Z przedstawionych wyżej ustaleń Sądu wynika, że w okresie od 1 stycznia 1980r. do 7 stycznia 2016r. ubezpieczony podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu jako rolnik. Na okoliczność istnienia u ubezpieczonego całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym Sąd dopuścił dowód z opinii biegłych lekarzy oraz biegłego psychologa, którzy w złożonej opinii stwierdzili, że z uwagi na wieloletni zespół zależności alkoholowej, na skutek którego rozwinęły się u ubezpieczonego negatywne objawy pod postacią obustronnego zespołu móżdżkowego z zaburzeniami równowagi i upośledzeniem sprawności chodu oraz z uwagi na schorzenia narządu ruchu pod postacią przewlekłych dolegliwości bólowych kręgosłupa, stawów biodrowych i stawów kolanowych ubezpieczony jest całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym od lipca 2017r., a przewidywany okres trwania tej niezdolności to kwiecień 2019r.

Analizując powyższą opinię biegłych Sąd doszedł do przekonania, że stanowi ona miarodajny i wiarygodny dowód w sprawie, gdyż wydana została przez lekarzy specjalizujących się w schorzeniach występujących u ubezpieczonego, a ponadto poprzedzona została analizą dokumentacji lekarskiej ubezpieczonego i jego badaniem. Mając na uwadze powyższe ustalenia Sąd stwierdził, że ubezpieczony spełnia przesłanki nabycia prawa do renty rolniczej. Ubezpieczony jest całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, a niezdolność ta datuje się od lipca 2017r. (od 1 lipca 2017r.), a zatem powstała przed upływem 18 miesięcy od ustania ubezpieczenia K.

M. i wreszcie ubezpieczony legitymuje się co najmniej 5 letnim okresem ubezpieczenia w dziesięcioleciu przed zgłoszeniem wniosku o rentę. Mając na uwadze powyższe okoliczności Sąd podstawie art.477.14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł Sąd orzekł jak w sentencji wyroku.