Legislator Case Law & Legislation
IV U 356/18 AI generated

IV U 356/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 356/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 22 marca 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił J. J. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 25-letni okres ubezpieczenia oraz 15-letni staż pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Legislator headnote

AI generated

IV U 356/18 · Sąd powszechny: W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Keywords

AI generated
duration of disability pension calculation of years of service minimum contribution period statutory retirement age duration of insurance entitlement suspension of pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 356/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 27 sierpnia 2018 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant st. sekr. sądowy Anna Wąsak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 27 sierpnia 2018 r. w S. odwołania J. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 22 marca 2018 r. Nr (...) w sprawie J. J. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do emerytury oddala odwołanie. Sygn. akt: IV U 356/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 22 marca 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił J. J. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 25-letni okres ubezpieczenia oraz 15-letni staż pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Organ rentowy wskazał, że udowodniony przez ubezpieczonego okres ubezpieczenia wynosi 23 lata i 29 dni, w tym okresy składkowe stanowią 20 lat, 4 miesiące i 23 dni, okresy nieskładkowe 1 miesiąc i 18 dni, a okres pracy w gospodarstwie rolnym 2 lata, 6 miesięcy i 18 dni. Z kolei wykazany okres pracy w szczególnych warunkach wynosi 9 lat, 5 miesięcy i 23 dni, przy czym do okresu tego organ rentowy nie uwzględnił okresu zatrudnienia ubezpieczonego w Przedsiębiorstwie (...) w M. od 6 stycznia 1981r. do 21 kwietnia 1989r., gdyż zaświadczenie na okoliczność pracy w szczególnych warunkach wystawił archiwum zakładowe Urzędu Wojewódzkiego w S., które nie jest organem właściwym do wystawiana tego rodzaju dokumentu – nie jest następcą prawym zakładu pracy (decyzja z 22 marca 2018r. k.19 akt emerytalnych).

Odwołanie od w/w decyzji złożył J. J. wnosząc o jej zmianę i ustalenie mu prawa do emerytury wskazując, że spełnia przesłankę zarówno 25-letniego okresu ubezpieczenia, jak i 15-letniego stażu pracy w szczególnych warunkach. W jego ocenie organ rentowy celowo nie doliczył mu do stażu pracy w szczególnych warunkach okresu pracy w Przedsiębiorstwie (...) w M. od 6 stycznia 1981r. do 21 kwietnia 1989r. powołując się na niewłaściwe zaświadczenie wystawione przez archiwum Urzędu Wojewódzkiego w S.. Tymczasem zakład pracy uległ likwidacji i nie ma możliwości uzyskania innego dokumentu (odwołanie wraz z załącznikami k.1-28 akt sprawy).

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie powołując się na przepisy prawa i uzasadnienie zawarte w zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.29-30 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony J. J. w dniu 17 stycznia 2018r. ukończył 60-ty rok życia. W dniu 13 lutego 2018r. wystąpił do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z wnioskiem o ustalenie prawa do emerytury (wniosek o emeryturę z 13 lutego 2018r. k.1 akt emerytalnych). Na podstawie przedłożonych do wniosku dokumentów organ rentowy ustalił, że na dzień 1 stycznia 1999r. ubezpieczony udowodnił staż ubezpieczeniowy, uzupełniony okresem pracy w gospodarstwie rolnym, w wymiarze 23 lata i 29 dni.

Ponadto organ rentowy ustalił, że do dnia 1 stycznia 1999r. ubezpieczony osiągnął staż pracy w szczególnych warunkach w wymiarze 9 lat, 5 miesięcy i 23 dni z tytułu zatrudnienia w Spółdzielni (...), w Przedsiębiorstwie (...) w M. oraz w Przedsiębiorstwie (...) w M. (świadectwa wykonywania prac w szczególnych warunkach k.12-14 i 16 akt emerytalnych oraz k.9 akt o ustalenie kapitału początkowego). Z uwagi na brak wymaganego ustawą okresu ubezpieczenia oraz stażu pracy w szczególnych warunkach decyzją z 22 marca 2018r. organ rentowy odmówił ubezpieczonemu przyznania emerytury (decyzja z 22 marca 2018r. k.19 akt emerytalnych).

Do 31 grudnia 1998r. ubezpieczony przebył następujące okresy ubezpieczenia: - okres pracy w gospodarstwie rolnym rodziców po ukończeniu 16. roku życia od 18 stycznia 1974r. do 4 sierpnia 1976r., co stanowi 2 lata, 6 miesięcy i 18 dni, - okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w K. od 5 sierpnia 1976r. do 31 października 1986r., co stanowi 2 miesiące i 27 dni (świadectwo pracy z 2 listopada 1976r. k.5 akt o ustalenie kapitału początkowego), - okres zatrudnienia w Spółdzielni (...) w K. od 15 listopada 1976r. do 4 grudnia 1980r. (w tym okres służby wojskowej od 26 stycznia 1976r. do 16 stycznia 1980r.), co stanowi 4 lata i 20 dni (świadectwo pracy z 5 grudnia 1980r. k.7 akt o ustalenie kapitału początkowego), - okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w M. od 6 stycznia 1981r. do 21 kwietnia 1989r., co stanowi 8 lat, 3 miesiące i 16 dni (świadectwo pracy z 21 kwietnia 1989r. k.17 akt o ustalenie kapitału początkowego), - okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie Państwowej (...) w M. od 12 czerwca 1989r. do 10 listopada 1992r., co stanowi 3 lata i 5 miesięcy (świadectwo pracy k.41 akt o ustalenie kapitału początkowego), - okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie Państwowej (...) w M. od 17 listopada 1992r. do 13 października 1993r., co stanowi 10 miesięcy i 27 dni (świadectwo pracy k.43 akt o ustalenie kapitału początkowego), - okresy pobierania zasiłku dla bezrobotnych od 13 listopada 1993r. do 20 lutego 1994r., od 20 maja 1994r. do 18 grudnia 1994r. i od 11 stycznia 1995r. do 28 lutego 1995r., co łącznie stanowi 11 miesięcy i 25 dni (zaświadczenie Powiatowego Urzędu Pracy w M. z 5 września 2000r. k.51 akt o ustalenie kapitału początkowego), - okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w M. od 1 marca 1995r. do 8 sierpnia 1996r., co stanowi 1 rok, 5 miesięcy i 8 dni (świadectwo pracy z 9 sierpnia 1996r. k.53 akt o ustalenie kapitału początkowego), - okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych od 26 października 1996r. do 25 października 1997r., co stanowi 1 rok (zaświadczenie Powiatowego Urzędu Pracy w M. z 5 września 2000r. k.55 akt o ustalenie kapitału początkowego), - okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w M. od 1 września 1998r. do 31 grudnia 1998r., co stanowi 4 miesiące (zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z 10 października 2005r. k.59 akt o ustalenie kapitału początkowego).

Suma powyższych okresów wynosi 23 lata, 2 miesiące i 21 dni.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie J. J. nie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art.184 ust.1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego przewidzianego w art.32, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy ,tj. w dniu 1 stycznia 1999r. osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn oraz osiągnęli okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.27 ustawy, a także nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Nr 8, poz.43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A załącznika do rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury w w/w wieku jeżeli ma wymagany okres zatrudnienia (co najmniej 25 lat mężczyzna), w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Ponadto zgodnie z §2 ust.1 przedmiotowego rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku.

Analizując okoliczności sprawy Sąd w pierwszej kolejności zbadał, czy ubezpieczony spełnia przesłankę co najmniej 25-letniego okresu ubezpieczenia na dzień 1 stycznia 1999r. i jak wynika z przedstawionych wyżej ustaleń faktycznych przebyte przez ubezpieczonego okresy ubezpieczenia, w tym również okres pracy w gospodarstwie rolnym rodziców po ukończeniu 16. roku życia jako okres uzupełniający, na dzień 1 stycznia 1999r. wynoszą łącznie 23 lata, 2 miesiące i 21 dni zamiast wymaganych co najmniej 25 lat. W tych okolicznościach Sąd stwierdził, że ubezpieczony nie spełnia co najmniej jednej przesłanki nabycia prawa do emerytury w niższym wieku emerytalnym, a wszystkie w/w przesłanki muszą być spełnione łącznie.

Wobec takiego ustalenia i z uwagi na ekonomię procesową Sąd nie prowadził postępowania dowodowego na okoliczność ustalenia, czy ubezpieczony legitymuje się co najmniej 15-letnim stażem pracy w szczególnych warunkach, a w szczególności czy do okresu pracy w takich warunkach należy zaliczyć okres zatrudnienia ubezpieczonego w Przedsiębiorstwie (...) w M.. Na marginesie wskazać tylko należy, że ze złożonych do akt sprawy akt osobowych ubezpieczonego z okresu zatrudnienia w w/w Przedsiębiorstwie wynika, iż ubezpieczony zastał zatrudniony na stanowisku kierowcy (takie stanowisko wskazano w umowie o pracę z 6 stycznia 1981r. - bez wskazania rodzaju pojazdu).

W aktach tych znajduje się również dokument datowany na 24 października 1984r. oraz kolejny datowany na 23 stycznia 1986r. - ustalające warunki wynagradzania ubezpieczonego, w których przewidziano m.in. wynagrodzenie wg 5 kategorii zaszeregowania za obsługę samochodu K. o ładowności 40 ton. Mając to na uwadze powyższe okoliczności Sąd na podstawie art.477 14§1 kpc odwołanie ubezpieczonego oddalił.