Legislator Case Law & Legislation
IV U 31/18 AI generated

IV U 31/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 31/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 27 listopada 2017 r. nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił S. M. ponownego ustalenia kapitału wskazując, że do ustalenia wartości kapitału początkowego nie zaliczył okresu zatrudnienia od 04.08.1974 r. do 30.04.1976 r. w Spółdzielni Kółek Rolniczych w Ł. z powodu braku oryginalnego świadectwa pracy (decyzja k. 7 akt dot. kapitału początkowego). Odwołanie od w/w decyzji złożył ubezpieczony S. M. wnosząc o jej zmianę ich zmianę i zaliczenie mu do wysokości kapitału początkowego okresu zatrudnienia w Spółdzielni Kółek Rolniczych w Ł., które udokumentował kopią świadectwa pracy, ponosząc, że nie ma możliwości przedłożenia oryginałów tych dokumentów (odwołanie k. 1).

Legislator headnote

AI generated

IV U 31/18 · Sąd powszechny: Zgodnie z art. 174 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed 1 stycznia 1999 r. okresy składkowe, o których mowa w art.

Keywords

AI generated
employment status qualification employment reference partial capacity for work sufficient earning capacity certificate of earnings occupational pension contributions
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 31/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 6 września 2018r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Elżbieta Wojtczuk Protokolant st. sekr. sądowy Marta Żuk po rozpoznaniu w dniu 6 września 2018r. w Siedlcach na rozprawie odwołania S. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 27 listopada 2017 r. (Nr (...)) w sprawie S. M. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o wysokość kapitału początkowego zmienia zaskarżoną decyzję i ustala ubezpieczonemu S. M. wysokość kapitału początkowego na dzień 01.01.1999r. na kwotę 108000,75 zł (sto osiem tysięcy złotych i siedemdziesiąt pięć groszy). Sygn. akt IV U 31/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 27 listopada 2017 r. nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił S. M. ponownego ustalenia kapitału wskazując, że do ustalenia wartości kapitału początkowego nie zaliczył okresu zatrudnienia od 04.08.1974 r. do 30.04.1976 r. w Spółdzielni Kółek Rolniczych w Ł. z powodu braku oryginalnego świadectwa pracy (decyzja k. 7 akt dot. kapitału początkowego). Odwołanie od w/w decyzji złożył ubezpieczony S. M. wnosząc o jej zmianę ich zmianę i zaliczenie mu do wysokości kapitału początkowego okresu zatrudnienia w Spółdzielni Kółek Rolniczych w Ł., które udokumentował kopią świadectwa pracy, ponosząc, że nie ma możliwości przedłożenia oryginałów tych dokumentów (odwołanie k. 1).

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, powołując się na argumentację zawartą w zaskarżonej decyzji (odpowiedzi organu rentowego na odwołanie k. 3-4). Sąd ustalił, co następuje: Dnia 13 listopada 2017 r. S. M. ur. (...) złożył wniosek do organu rentowego o zaliczenie mu jako okresu składkowego okresu zatrudnienia od 04.08.1974 r. do 30.04.1976 r. w Spółdzielni Kółek Rolniczych w Ł. na stanowisku traktorzysty i załączył kopię świadectwa pracy z dnia 04.05. 1976 r. (wniosek k. 8-9 akt emerytalnych).

W okresie od 4 sierpnia 1974 r. do 30 kwietnia 1976 r. S. M. był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku traktorzysty w Spółdzielni Kółek Rolniczych w Ł. (świadectwo pracy wystawione przez likwidatora k. 12 akt rentowych, kopia świadectwa pracy z dnia 04.05.1976 r. – k. 9 akt emerytalnych, opinia o pracowniku z dnia 18.05.1976 r. wystawiona przez (...) w Ł. – akta osobowe z (...) w W., Baza Ł., zeznania świadków R. D. k. 16v, S. O. k. 16v, zeznania ubezpieczonego k. 16v-17). Wysokość kapitału początkowego ustalona na dzień 1 stycznia 1999 r. po uwzględnieniu spornego okresu zatrudnienia od 04.08.1974 r. do 30.04.1976 r. wynosi 108 000,75 zł (wyliczenie organu rentowego k. 24-26).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego S. M. okazało się zasadne i podlega uwzględnieniu. W toku procesu zostało wykazane, że sporny okres zatrudnienia, którego nie uznał organ rentowy przy wyliczaniu wysokości kapitału początkowego od 04.08.1974 r. do 30.04.1976 r. z powodu braku oryginalnego świadectwa pracy znajduje potwierdzenie w dokumentacji w postaci akt osobowych ubezpieczonego za okres zatrudnienia w (...) z siedzibą w W. Baza w Ł. od 17.05.1976 r. do 30 września 1977r. W niniejszych aktach osobowych znajduje się opinia o S. M. wystawiona dnia 18 maja 1976 r. przez Spółdzielnię Kółek Rolniczych w Ł. filia w Ł. i podpisana przez dyrektora A.

B., z której wynika, że wymieniony w spornym okresie był zatrudniony w niniejszej spółdzielni na stanowisku traktorzysty (opinia – akta osobowe cz. A). Zatrudnienie w powyższym okresie zostało również potwierdzone przez świadków: R. D. i S. O., którzy w powyższym okresie pracowali razem z ubezpieczonym w tym okresie w (...) w Ł. filia w Ł.. Powyższe dowody Sąd obdarzył w całości wiarygodnością, są one spójne i dowodzą, iż kopia świadectwa pracy, którą złożył ubezpieczony potwierdza faktyczne jego zatrudnienie w spornym okresie.

Nie ma w ocenie Sądu również wątpliwości odnośnie daty początkowej i końcowej zatrudnienia ubezpieczonego, gdyż ubezpieczony do 3 sierpnia 1974 r. był zatrudniony w Zakładach (...) w O., zatem data 4 sierpnia 1974 r. jako data początkowa zatrudnienia ubezpieczonego nie budzi wątpliwości. Data końcowa 30 kwietnia 1976 r. wynika zaś bezspornie z kopi świadectwa pracy oraz z opinii o ubezpieczonym wystawionej przez (...) w Ł.. W związku z powyższym wadliwe było pominięcie przez organ rentowy powyższego okresu przy obliczaniu wysokości kapitału początkowego.

Zgodnie z art. 174 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed 1 stycznia 1999 r. okresy składkowe, o których mowa w art.

6. Niewątpliwie okres zatrudnienia ubezpieczonego wymieniony w stanie faktycznym jest okresem składowym wymienionym w art. 6 ust. 1 pkt 1 w/w ustawy. Wysokość kapitału początkowego obliczona ubezpieczonemu z uwzględnieniem spornego okresu zatrudnienia na dzień 1 stycznia 1999 r. wynosi 108 000,75 zł (wyliczenia organu rentowego nie kwestionowane przez ubezpieczonego k. 24-26). Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję orzekając jak w sentencji wyroku.