Legislator Case Law & Legislation
VI U 802/18 AI generated

VI U 802/18 · Sąd powszechny

Case Number VI U 802/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 9 stycznia 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. po rozpoznaniu wniosku J. G. z dnia 28 listopada 2017 roku odmówił przyznania wnioskodawcy prawa do emerytury. Organ rentowy powołując się na artykuł 184 Ustawy z dnia 17 grudnia tysiąc dziewięćset osiem..., 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz paragraf 4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze - Dziennik Ustaw z 1983 roku numer 8 pozycja 43 ze zmianami wskazał, iż odmówił przyznania emerytury, ponieważ ubezpieczony wnioskodawca nie udowodnił co najmniej 15 letniego okresu pracy w szczególnych warunkach odbytego, przebytego do dnia 31 grudnia 1998 roku.

Legislator headnote

AI generated

VI U 802/18 · Sąd powszechny: Ubezpieczony wskazywał, że w okresie od 23 lutego 1976 roku do 30 listopada 1985 roku pracował w Spółdzielni Kółek Rolniczych w K. (...) W. w szczególnych warunkach w wymiarze 9 lat 9 miesięcy i 8 dni w tym służba wojskowa. W obu zakładach także w Spółdzielni (...) w S., który to okres zatrudnienia został przez organ rentowy uwzględniony, pracował, jako kierowca ciągnika, traktorzysta przez ponad 20 lat. Wskazywał, że nie uzyskał świadectwa wykonywania prac w szczególnych warunkach, ponieważ Spółdzielnia Kółek Rolniczych (...) już nie istniej.

Keywords

AI generated
duration of incapacity minimum contribution period occupational disability benefits employment status qualification duration of insurance entitlement sufficient earning capacity
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 802/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 czerwca 2018 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Janusz Madej Protokolant st. sekr. sądowy Dorota Hańc po rozpoznaniu w dniu 14 czerwca 2018 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: J. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w W. z dnia 9 stycznia 2018 r., znak: (...) w sprawie: J. G. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w W. o emeryturę I zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu J. G. prawo do emerytury od (...) roku; II nie stwierdza odpowiedzialności Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w W. za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Sygn. akt VIU 802/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 9 stycznia 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. po rozpoznaniu wniosku J. G. z dnia 28 listopada 2017 roku odmówił przyznania wnioskodawcy prawa do emerytury. Organ rentowy powołując się na artykuł 184 Ustawy z dnia 17 grudnia tysiąc dziewięćset osiem..., 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz paragraf 4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze - Dziennik Ustaw z 1983 roku numer 8 pozycja 43 ze zmianami wskazał, iż odmówił przyznania emerytury, ponieważ ubezpieczony wnioskodawca nie udowodnił co najmniej 15 letniego okresu pracy w szczególnych warunkach odbytego, przebytego do dnia 31 grudnia 1998 roku.

Jednocześnie organ rentowy wskazał, że podstawie dowodów dołączonych do wniosku i uzyskanych w wyniku przeprowadzonego postepowania przyjął za udowodnione na dzień 1 stycznia 1999 roku okresy ubezpieczonego nieskładkowe - 1 miesiąc 12 dni, składkowe - 22 lata 8 miesięcy i 9 dni uzupełniające pracy na roli - 3 lata 1 miesiąc 22 dni, stazu..., stażu sumarycznego emerytalnego - 25 lat, stażu w szczególnych warunkach - 10 lat 3 miesiące i 1 dzień. Odwołanie od tej decyzji wniósł ubezpieczony domagając się jej zmiany i przyznania mu prawa do emerytury zgodnie ze złożonym wnioskiem.

Ubezpieczony wskazywał, że w okresie od 23 lutego 1976 roku do 30 listopada 1985 roku pracował w Spółdzielni Kółek Rolniczych w K. (...) W. w szczególnych warunkach w wymiarze 9 lat 9 miesięcy i 8 dni w tym służba wojskowa. W obu zakładach także w Spółdzielni (...) w S., który to okres zatrudnienia został przez organ rentowy uwzględniony, pracował, jako kierowca ciągnika, traktorzysta przez ponad 20 lat. Wskazywał, że nie uzyskał świadectwa wykonywania prac w szczególnych warunkach, ponieważ Spółdzielnia Kółek Rolniczych (...) już nie istniej.

Na okoliczność swojej pracy w szczególnych warunkach w powyższym okresie do..., wnosił o dopuszczenie dowodu z zeznań świadków. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania. Wskazując, że odwołanie nie wnosi do sprawy żadnych okoliczności faktycznych, środków dowodowych i argumentów natury prawnej, które by uzasadniały zmianę decyzji. Sąd Okręgowy ustalił i rozważył co następuje. Ubezpieczony J. G. urodzony (...), 60 lat ukończył (...). W dniu 28 listopada 2017 roku złożył w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w(...) Oddziale w W. wniosek o emeryturę, który został rozpoznany zaskarżoną decyzją odmowną z dnia 9 stycznia 2018 roku.

Okolicznościami niespornymi było to, że ubezpieczony legitymuje się na dzień 1 stycznia 1999 roku 25 letnim okresem uprawniającym do emerytury, suma okresów składkowych i nieskładkowych, a organ rentowy w zaskarżonej decyzji nie kwestionował, iż w okresie od 1 grudnia 1985 roku do 31 marca 1996 roku - 10 lat 3 miesiące i 1 dzień ubezpieczony pracował w szczególnych warunkach na stanowisku kierowcy ciągnika w Spółdzielni (...) w S.. Okres ten został uznany przez organ rentowy na podstawie świadectwa wykonywania prac w warunkach szczególnych z dnia 25 września 2017 roku - karta 47 akt emerytalnych ubezpieczonego.

Spór w niniejszej sprawie natomiast dotyczył innego okresu zatrudnienia ubezpieczonego od 23 lutego 1976 roku do 30 listopada 1985 roku zatrudnienia w Spółdzielni Kółek Rolniczych w K. w (...) Gospodarstwie (...)., W.. Sąd w tym zakresie ustalił, że w okresie od 23 lutego 1976 roku do 26 kwietnia 1977 roku oraz od 2 maja 1979 roku do trzy..., do 30 listopada 1985 roku ubezpieczony pracował w Spółdzielni Kółek Rolniczych w K. w (...) Gospodarstwie (...) stale i w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku kierowcy ciągnika, wykonując prace polowe i prace transportowe przy przewozie wapna, obornika, paszy dla zwierząt i przy przewozie innych towarów.

Ubezpieczony powrócił po odbyciu zasadniczej służby wojskowej w okresie od 27 kwietnia 1977 roku do 12 kwietnia 1979 roku do pracy w Spółdzielni w terminie krótszym niż 30 dni. Powyższych ustaleń Sąd Okręgowy dokonał na podstawie dowodów z zeznań świadków A. P. [ f 00:08:35.497]i S. S. [ f 00:08:37.467]dowodu z przesłuchania ubezpieczonego J. G. oraz dowodów z dokumentów z akt osobowych ubezpieczonego dotyczących zatrudnienia pracowniczego ubezpieczonego w Spółdzielni Kółek Rolniczych w K. w (...) Gospodarstwie (...)w okresie od 23 lutego 1976 roku do 30 listopada 1985 roku, a także na podstawie dowodu ze złożonej do akt sprawy orgi..., ze złożonego do akt sprawy oryginału książeczki wojskowej ubezpieczonego - karta 31 akt sprawy.

Zebrany w sprawie materiał dowodowy oceniany z punktu widzenia dyrektyw interpretacyjnych wskazanych w artykule 233 paragraf 1 Kodeksu postępowania cywilnego był spójny, nie zawierał żadnych sprzeczności i w sposób jednoznaczny wskazywał, że ubezpieczony z przerwą na służbę wojskową w wyżej wskazanym okresie pracował w go..., w Spółdzielni Kółek Rolniczych w K. (...) W. stale i w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku traktorzysty. Potwierdzały to wszystkie dokumenty z akt osobowych ubezpieczonego zło..., znajdujących się, nadesłanych do akt sprawy przez podmiot archiwizujący oraz zeznania świadków i zeznania ubezpieczonego, dlatego w ocenie Sądu Okręgowego okres ten, czyli tak jak już wskazano od 23 lutego 1976 roku do dwudz..., 12 kwietnia 1979 roku włącznie ze służbą wojskową co utrwalone jest w orzecznictwie oraz do 2 maja 1979 roku, kiedy umowa o pracę potwie..., z dnia 26 kwietnia 1979 roku potwierdzała zatrudnienie ubezpieczonego od 2 maja 1979 roku po odbyciu zasadniczej służby wojskowej do 30 listopada 1985 roku ubezpieczony pracował w szczególnych warunkach, jako kierowca ciągnika.

Prace kierowcy ciągnika wskazane są w stanowiącym załącznik do Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego1983 roku w Wykazie A w Dziale VIII w pozycji 3 pracę ci..., kierowców ciągników, kombajnów lub pojazdów gąsienicowych. Dokonując subsumpcji ustalonego w sprawie stanu faktycznego pod właściwe przepisy prawa materialnego Sąd Okręgowy wskazuje, iż zgodnie z artykułem 184 Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - tekst jednolity Dziennik Ustaw z 2017 roku pozycja 1383 - ubezpieczony, ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 roku przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w artykule 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie Ustawy osiągnęli: po pierwsze - okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn, po drugie - okres składkowy, o którym mowa w artyku..., w artykule 27 Ustawy.

W artykule 27 Ustawy wskazano okres składkowy i nieskładkowy dla mężczyzn 25 lat. Ponadto zgodnie z ustępem 2 artykułu 184 - emerytura, o której mowa w ustępie 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do Otwartego Funduszu Emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w Otwartym Funduszu Emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu na dochody budżetu państwa. Ubezpieczony we wniosku o emeryturę taki wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w Otwartym Funduszu Emerytalnym za pośrednictwem zakładu na dochody budżetu państwa złożył.

Przypomnieć nale..., także należy, że zgodnie z paragrafem 2 ustępem 1 i ustępem 2 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku - okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w Rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy. Okresy pracy, o których mowa w ustępie 1, stwierdza zakład pracy, na podstawie posiadanej dokumentacji, w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach, wystawionym według wzoru stanowiącego załącznik do przepisów wydanych na podstawie paragrafu 1 ustępu 2 Rozporządzenia, lub w świadectwie pracy.

Należy także wskazać, że jeżeli pracownik nie dysponuje wydanym mu przez pracodawcę świadectwem to okoliczność zatrudnienia pracowniczego w szczególnych warunkach w postępowaniu wszczętym sądowym wszczętym na skutek odwołania od decyzji odmownej może wykazywać wszelkimi środkami dowodowymi. Ubezpieczonemu udało się wykazać dowodami zebranymi w sprawie, że wykonywał pracę w szczególnych warunkach, o której mowa wyżej. Wskazać należy także, że za okres zatrudnienia wymagany do uzyskania emerytury zwany dalej wymaganym okresem zatrudnienia uważa się okres wynoszący 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn.

Liczony łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczalnymi do okresów zatrudnienia, jak stanowi paragraf 3 Rozporządzenia z 7 lutego 1983 roku, a paragraf 4 ustęp 1 potwierdza, iż wiek emerytalny dla mężczyzn skrócony, którzy wykonywali prace w szczególnych warunkach wymienione w Wykazie A i spełniają łącznie, wynosi 60 lat w tym 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Ubezpieczony spełnił wszystkie warunki wymagane do nabycia emerytury. Osiągnął wiek emerytalny 60 lat w dniu (...) roku. Złożył wniosek o emeryturę. Na dzień 1 stycznia tysiąc dziew..., 1999 roku legitymował się 25 letnim okresem uprawniającym do emerytury, w tym pię..., co najmniej 15 letnim okresem zatrudnienia w szczególnych warunkach.

Dlatego na podstawie artykułu 477 ze znaczkiem 14 paragraf 2 Kodeksu postępowania cywilnego w związku z powołanymi przepisami prawa materialnego Sąd Okręgowy orzekł, jak w punkcie pierwszym wyroku. W punkcie drugim wyroku Sad nie stwierdził odpowiedzialności organu rentowego, o której mowa w artykule 118 ustęp 1a Ustawy emerytalnej, albowiem ubezpieczony w toku postepowania przed organem rentowym nie le..., posiadał i nie przedłożył świadectwa wykonywania prac w szczególnych warunkach za okres od 23 lutego 1976 roku do 30 listopada 1985 roku.

Istotne dla rozstrzygnięcia sporu okoliczności ustalane były natomiast dopiero w postępowaniu sądowym na podstawie dowodów, którymi organ rentowy w postępowaniu administracyjnym nie dysponował, dlatego nie było podstaw do orzeczenia o odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Na tym wygłoszenie uzasadnienia zakończono.