Legislator Case Law & Legislation
III Ca 1827/17 AI generated

III Ca 1827/17 · Sąd powszechny

Case Number III Ca 1827/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Zaskarżonym wyrokiem Sądu Rejonowego w Pabianicach z 13 września 2017 roku w sprawie I C 466/15 z powództwa T. T. przeciwko (...) spółce akcyjnej w W. o zapłatę, w punkcie 1 zasądzono od pozwanego na rzecz powoda 5.311,15 złotych z ustawowymi odsetkami od 12 sierpnia 2015 roku do 31 grudnia 2015 roku oraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od 1 stycznia 2016 roku do dnia zapłaty, zaś w punkcie 2 oddalono powództwo w pozostałej części. W świetle uzasadnienia wskazanego wyroku Sąd I instancji ustalił, że 8 listopada 2014 roku w P. doszło do zdarzenia komunikacyjnego, którego sprawcą był kierowca samochodu F. (...) korzystający z ochrony ubezpieczeniowej w zakresie odpowiedzialności cywilnej udzielonej przez pozwane towarzystwo ubezpieczeń.

Legislator headnote

AI generated

art. 822 k.c, art. 363 k.c, art. 361 § 2 k.c, art. 363 § 2 k.c, art. 6 k.c, art. 232 k.p.c; III Ca 1827/17 · Sąd powszechny: O odsetkach orzeczono na podstawie art. 481 § 1 i 2 k.c. w zw. z art. 14 ust. 1 u.u.o. zgodnie z którym zakład ubezpieczeń wypłaca odszkodowanie w terminie 30 dni licząc od dnia złożenia przez poszkodowanego lub uprawnionego zawiadomienia o szkodzie. Powód zgłosił szkodę ubezpieczycielowi, który 3 lutego 2015 roku odmówił wypłaty ubezpieczenia, tak więc żądanie powoda zasądzenia odsetek od 12 sierpnia 2015 roku jest w pełni uzasadnione. Apelację od omówionego wyżej wyroku, w zakresie jego punktu 1, wywiódł pozwany, działając przez swojego pełnomocnika w osobie radcy prawnego, występującego w I instancji.

Keywords

AI generated
damages from traffic accident accident insurance premium calculation of compensation amount compensation of crime victims motor vehicle expenses duty to mitigate damages

Cited Legislation

AI generated
art. 822 k.c
art. 363 k.c
Wysokość odszkodowania powinna być ustalona według reguł określonych w art. 363 k.c.
art. 361 § 2 k.c
art. 363 § 2 k.c
i art. 363 § 2 k.c., poprzez jego niewłaściwe zastosowanie skutkujące zasądzeniem na rzecz powoda tytułem odszkodowania kwoty w sposób oczywisty przewyższającej wysokość zaistniałej w analizowanej sytuacji szkody; – art.
art. 6 k.c
363 § 2 k.c., poprzez jego niewłaściwe zastosowanie skutkujące zasądzeniem na rzecz powoda tytułem odszkodowania kwoty w sposób oczywisty przewyższającej wysokość zaistniałej w analizowanej sytuacji szkody; – art. 6 k.c.
art. 232 k.p.c
art. 385 k.p.c
Z tych wszystkich względów, a nadto wobec braku okoliczności skutkujących nieważnością postępowania, które winny być brane pod uwagę z urzędu, uznając zaskarżone orzeczenie za prawidłowe, apelację pozwanego oddalono jako bezzasadną (art. 385 k.p.c.).

Cited Case Law

AI generated
II CSK 569/142
II CSK 595/133
Trafnie również Sąd Najwyższy zwrócił uwagę w sprawie II CSK 595/133, że omawiany przepis pełni funkcję ochronną względem poszkodowanego, w szczególności nie może usprawiedliwiać ograniczenia praw poszkodowanego.
II CSK 569/14
Sąd Okręgowy w P. – po rozpoznaniu sprawy z powództwa spółki P. sp. z o.o. w P. przeciwko Gminie Miasta P. – wyrokiem z dnia 9 maja 2012 r. zasądził od pozwanej na rzecz powódki kwotę 33 078 500 zł z ustawowymi odsetkami od dnia 18 czerwca 2010 r., oddalił powództwo w pozostałej części i orzekł o kosztach procesu w ten sposób, że zasądził z tego tytułu od pozwanej na rzecz powódki kwotę 68 127,08 zł, a od powódki na rzecz pozwanej kwotę 2 814,63 zł. Ustalił, że powódka jest właścicielką nieruchomości, stanowiącej działkę nr 24 o obszarze 1,3654 ha, położonej w P., którą nabyła na podstawie umowy sprzedaży z dnia 9 maja 2007 r. za cenę w kwocie 40 000 000 zł.
II CSK 595/13
3 Powód A. P. domagał się zasądzenia od pozwanego P. zadośćuczynienia za krzywdę doznaną przez niego w następstwie wypadku komunikacyjnego z dnia 10 stycznia 2004 r. w kwocie 1.000.000 zł z ustawowymi odsetkami od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty, ustalenia odpowiedzialności pozwanego na przyszłość za wszelkie dalsze skutki tego wypadku oraz zasądzenia kosztów postępowania. Sąd pierwszej instancji ustalił, że w dniu 10 stycznia 2004 r. na drodze między miejscowościami D. i L. doszło do zderzenia samochodu dostawczego marki Mercedes prowadzonego przez powoda i samochodu ciężarowego marki Scania z naczepą kierowanego przez D.
AI generated
VIII C 583/20
W dniu 2 czerwca 2020 roku powód W.
I C 182/14
Pełnomocnik powoda M. M. (1) w pozwie opatrzonym datą 14 kwietnia 2014 r., wniesionym do Sądu Rejonowego w B. i skierowanym przeciwko Towarzystwu (...) S.A. z siedzibą w W., wniósł o zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kwoty 1.510,00 zł, a to tytułem częściowego odszkodowania – wraz z odsetkami ustawowymi od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty; w tym samym piśmie pełnomocnik powoda zamieścił nadto żądanie zasądzenia od pozwanego na rzecz powoda kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
I C 438/14
Pozwem z dnia 12 maja 2014 r.
III Ca 1713/15
Powód J. F. żądał zasądzenia na jego rzecz od pozwanej Towarzystwa (...) Spółki Akcyjnej w W. kwoty 14 780,81zł z ustawowymi odsetkami od dnia 25 12 2013 r. do dnia zapłaty oraz zwrotu kosztów procesu. Uzasadniając żądanie twierdził, że w dniu 24 11 2013 r. doszło do kolizji drogowej, w której uszkodzony został samochód marki H. (...) będący własnością powoda. Sprawca wypadku był ubezpieczony z tytułu OC w pozwanym zakładzie ubezpieczeń. Pozwana rozliczyła szkodę metodą „szkody całkowitej”, przyznając odszkodowanie w kwocie 12 800 zł stanowiącą równicę pomiędzy wartością rynkową pojazdu sprzed szkody a ceną sprzedaży pozostałości pojazdu osobie trzeciej, pomimo, że uzasadnione koszty naprawy samochodu wynoszą 27.580,81 zł i nie przekraczają wartości rynkowej pojazdu.
I C 261/16
W dniu 17 lipca 2015r. A. K. jadąc samochodem marki K. (...) o numerze rejestracyjnym (...) ul. (...) w R. rozmawiał przez telefon. Na skrzyżowaniu z ul. (...) kierujący K. nie ustąpił pierwszeństwa przejazdu prawidłowo jadącemu ul. (...) kierującemu samochodem marki C. (...) o numerze rejestracyjnym (...), wskutek czego C. uderzył przodem w tylny lewy bok pojazdu marki K.. Widoczność i warunki drogowe tego dnia były dobre. Uczestnicy kolizji wcześniej się nie znali.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

III Ca 1827/17

UZASADNIENIE

Zaskarżonym wyrokiem Sądu Rejonowego w Pabianicach z 13 września 2017 roku w sprawie I C 466/15 z powództwa T. T. przeciwko (...) spółce akcyjnej w W. o zapłatę, w punkcie 1 zasądzono od pozwanego na rzecz powoda 5.311,15 złotych z ustawowymi odsetkami od 12 sierpnia 2015 roku do 31 grudnia 2015 roku oraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od 1 stycznia 2016 roku do dnia zapłaty, zaś w punkcie 2 oddalono powództwo w pozostałej części. W świetle uzasadnienia wskazanego wyroku Sąd I instancji ustalił, że 8 listopada 2014 roku w P. doszło do zdarzenia komunikacyjnego, którego sprawcą był kierowca samochodu F. (...) korzystający z ochrony ubezpieczeniowej w zakresie odpowiedzialności cywilnej udzielonej przez pozwane towarzystwo ubezpieczeń.

Kierujący samochodem F. (...) wyjeżdżając z ul. (...) na ul. (...) nie ustąpił pierwszeństwa przejazdu jadącemu po ul. (...) samochodowi M. (...), kierowanemu przez powoda; doszło do zderzenia. W wyniku kolizji uszkodzeniu uległ samochód osobowy M. (...), należący do powoda. Dziesiątego listopada 2014 roku powód zgłosił szkodę pozwanemu. W wyniku postępowania likwidacyjnego 3 lutego 2015 roku pozwany odmówił T. T. odszkodowania wskazując, że uszkodzenia pojazdu marki M. (...) nie mogły powstać w okolicznościach przedstawionych w zgłoszeniu przedmiotowej szkody komunikacyjnej, a tym samym nie można uznać, że kierujący samochodem F. (...), ubezpieczony w pozwanym towarzystwie, jest zobowiązany do odszkodowania za wyrządzoną szkodę.

Podczas zdarzenia z dnia 8 listopada 2014 roku w bezpośrednim kontakcie był tylny lewy bok i narożnik samochodu F. (...) i lewy przedni narożnik w samochodzie M. (...). Uszkodzenia lewego narożnika przedmiotowego samochodu M. (...) powstały w okolicznościach podanych przez powoda oraz sprawcę kolizji. Uszkodzenia pokrywy przedniej nie miały związku z przedmiotowym zdarzeniem. Przedmiotowy pojazd po szkodzie z 5 września 2014 roku nie został naprawiony, co nie znajduje potwierdzenia w zgłoszeniu szkody przez powoda. Uzasadniony koszt naprawy przedmiotowego pojazdu po szkodzie z 8 listopada 2014 roku, przyjmując stawkę 100 zł netto za 1 godzinę roboczą:

– z zastosowaniem części oryginalnych zamiennych wynosił 11.464,53 zł brutto; – przy zastosowaniu dostępnych zamienników o jakości zgodnej z częściami oryginalnymi wynosił 7.155,60 zł brutto; – przy zastosowaniu najtańszych dostępnych zamienników wynosił 5.142,85 zł brutto. Uzasadniony koszt naprawy przedmiotowego pojazdu po szkodzie według aktualnych cen, przyjmując stawkę 100 zł netto za 1 godzinę roboczą: – z zastosowaniem części oryginalnych zamiennych wynosi 11.949,40 zł brutto; – przy zastosowaniu dostępnych zamienników o jakości zgodnej z częściami oryginalnymi wynosi 6.964,46 zł brutto;

– przy zastosowaniu najtańszych dostępnych zamienników wynosi 5.311,15 zł brutto. Ustalono, że wysokość szkody może być określona z uwzględnieniem najniższych kosztów naprawy z uwagi na to, iż pojazd miał rozliczne nienaprawione wcześniejsze uszkodzenia – prawy przedni narożnik, lewy przedni narożnik, tylna pokrywa, co wskazuje na brak należytej staranności o stan pojazdu, w chwili szkody pojazd był ponad 16 lat eksploatowany i w związku z tym był w końcowej fazie eksploatacji. Czyniąc powyższe ustalenia, Sąd Rejonowy oparł się – w świetle uzasadnienia – na dokumentach, zeznaniach świadka, jak również opinii biegłego z zakresu mechaniki pojazdowej i rekonstrukcji wypadków drogowych.

W tak ustalonym stanie faktycznym zważono, że zgodnie z art. 822 k.c., w wyniku zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, zakład ubezpieczeń zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo osoba, na rzecz której została zawarta umowa ubezpieczenia. Świadczenie ubezpieczyciela obejmuje zapłatę sumy pieniężnej, odpowiadającej wysokości poniesionej przez poszkodowanego szkody. Wysokość odszkodowania powinna być ustalona według reguł określonych w art. 363 k.c. Odszkodowanie ustala się i wypłaca w granicach odpowiedzialności cywilnej posiadacza lub kierującego pojazdem, najwyżej jednak do ustalonej w umowie ubezpieczenia sumy gwarancyjnej (art. 36 ust. 1 u.u.o.1).

W ocenie Sądu I instancji powód wykazał, że zaistniałe w jego pojeździe uszkodzenia, poza pokrywą przednią, związane są ze zdarzeniem drogowym z 8 listopada 2014 roku, zaś z ustaleń Sądu Rejonowego wynika, że rzeczywisty koszt naprawy tej szkody wynosi 5.311,15 zł brutto, według cen części z daty orzekania; taka kwota została zasądzona. W pozostałej części powództwo podlegało oddaleniu, gdyż pełnomocnik powoda aktualizując stanowisko w sprawie i wskazując, że powód żąda zasądzenia 5.311,15 zł, nie cofnął żądania w pozostałej części.

O odsetkach orzeczono na podstawie art. 481 § 1 i 2 k.c. w zw. z art. 14 ust. 1 u.u.o. zgodnie z którym zakład ubezpieczeń wypłaca odszkodowanie w terminie 30 dni licząc od dnia złożenia przez poszkodowanego lub uprawnionego zawiadomienia o szkodzie. Powód zgłosił szkodę ubezpieczycielowi, który 3 lutego 2015 roku odmówił wypłaty ubezpieczenia, tak więc żądanie powoda zasądzenia odsetek od 12 sierpnia 2015 roku jest w pełni uzasadnione. Apelację od omówionego wyżej wyroku, w zakresie jego punktu 1, wywiódł pozwany, działając przez swojego pełnomocnika w osobie radcy prawnego, występującego w I instancji.

Zdaniem apelującego doszło do naruszenia, w kolejności określonej w apelacji: – art. 824 1 § 1 k.c. w zw. z art. 361 § 2 k.c. i art. 363 § 2 k.c., poprzez jego niewłaściwe zastosowanie skutkujące zasądzeniem na rzecz powoda tytułem odszkodowania kwoty w sposób oczywisty przewyższającej wysokość zaistniałej w analizowanej sytuacji szkody; – art. 6 k.c. w zw. z art. 232 k.p.c. przez uznanie, iż powód wykazał, że rzeczywista wysokość zaistniałej w niniejszej sprawie szkody była wyższa niż kwota 5.142,85 zł brutto; Z tych względów wniesiono o zmianę zaskarżonego wyroku przez oddalenie powództwa również co do kwoty 168,30 zł wraz z odsetkami od 12 sierpnia 2015 roku do 31 grudnia 2015 roku oraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od 1 stycznia 2016 roku do dnia zapłaty, nadto zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów procesu za I oraz za II instancję według norm przepisanych; ewentualnie wniesiono o uchylenie wyroku Sądu I instancji i przekazanie sprawy temu Sądowi do ponownego rozpoznania i orzeczenia o kosztach postępowania apelacyjnego.

Do zamknięcia rozprawy apelacyjnej 16 lutego 2018 roku strony nie zmieniły stanowisk w sprawie.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Apelacja jest bezzasadna. Analizując w całości zgłoszone przez apelującego zarzuty, przy uwzględnieniu ich uzasadnienia, Sąd Okręgowy doszedł do przekonania, że w istocie pozwany kwestionuje nie tyle prawidłowość poczynionych ustaleń faktycznych z punktu widzenia zachowania reguł procesowych, co kwestionuje to, że Sąd Rejonowy spośród należycie ustalonych – z punktu widzenia prawa procesowego – możliwych wysokości szkody, dokonał wadliwie z punktu widzenia prawa materialnego wyboru tej wersji, która oparta została na uwzględnieniu cen z chwili ustalania odszkodowania.

W świetle powyższych uwag ustalenia faktyczne poczynione przez Sąd I instancji są prawidłowe, ponieważ mieszczą się w granicach swobodnej – w przeciwieństwie do dowolnej – oceny przeprowadzonych dowodów jako spójne, logicznie powiązane z materiałem dowodowym, niebudzące wątpliwości w świetle życiowego doświadczenia oraz zupełne z punktu widzenia zakresu ustaleń niezbędnego do prawidłowego rozstrzygnięcia. Jako takie nie mogą być skutecznie zwalczane jedynie polemicznymi twierdzeniami. W konsekwencji Sąd Okręgowy przyjmuje owe ustalenia Sądu Rejonowego w całości za własne.

Przystępując do oceny zarzutu naruszenia prawa materialnego, nie jest on zasadny. Sąd I instancji trafnie przyjął, że dla ustalenia wysokości należnego od pozwanego świadczenia z tytułu ubezpieczenia, zasadnym jest uwzględnienie cen z chwili ustalenia odszkodowania (art. 363 § 2 k.c.). Jak wskazał Sąd Najwyższy w sprawie II CSK 569/142, analizując kwestie odszkodowania za spadek cen nieruchomości wobec zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, spadek cen będący wynikiem swobodnego kształtowania się reguł ekonomicznych podaży i popytu, nie stanowi szczególnej okoliczności w rozumieniu art. 363 § 2 k.c., uzasadniającej ustalenie wysokości odszkodowania według innych cen niż obowiązujące w chwili orzekania.

Trafnie również Sąd Najwyższy zwrócił uwagę w sprawie II CSK 595/133, że omawiany przepis pełni funkcję ochronną względem poszkodowanego, w szczególności nie może usprawiedliwiać ograniczenia praw poszkodowanego. Już choćby z tych względów nie sposób dopatrzeć się w okolicznościach niniejszej sprawy podstaw do przyjęcia, że wystąpiły szczególne okoliczności, czyniące zasadnym odstąpienie od reguły z art. 363 § 2 k.c. Orzeczenia Sądu Najwyższego, przywoływane w apelacji, zapadały w istotnie odmiennych warunkach społeczno-gospodarczych i w ocenie Sądu Okręgowego nie skutkują zniweczeniem powyższych uwag, powziętych na bazie współczesnego orzecznictwa Sądu Najwyższego.

Odnosząc się natomiast do kwestii naprawy, podnoszonej w apelacji, to należy zauważyć, że – czego raczono nie dostrzec w apelacji – powód jednoznacznie zastrzegł, że dokonał naprawy „w miarę swoich możliwości finansowych” (k. 71). Oznacza to w istocie jedynie tyle, że powód wydał na naprawy 5.000 zł, które w świetle prawidłowych ustaleń Sądu I instancji, nie wystarczyły na całkowitą naprawę uszkodzeń, i to nawet według cen z chwili powstania szkody. Ten rzeczywisty wydatek powoda nie ma zatem wpływu na zakres odpowiedzialności pozwanego o tyle, że nie doszło w ten sposób do naprawienia szkody w całości, a jedynie dodatkowo uwiarygadnia on treść poczynionych w sprawie ustaleń.

Z tych wszystkich względów, a nadto wobec braku okoliczności skutkujących nieważnością postępowania, które winny być brane pod uwagę z urzędu, uznając zaskarżone orzeczenie za prawidłowe, apelację pozwanego oddalono jako bezzasadną (art. 385 k.p.c.). 1 Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (j.t. –Dz.U. z 2013 r., poz. 392, z późn. zm.). 2 Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 24 czerwca 2015 r., II CSK 569/14, OSNC-ZD z 2016, nr 4, poz. 71. 3 Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 24 lipca 2014 r., II CSK 595/13, LEX nr 1504837.