Legislator Case Law & Legislation
III Ca 1803/17 AI generated

III Ca 1803/17 · Sąd powszechny

Case Number III Ca 1803/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 30 sierpnia 2017 roku, wydanym w sprawie o sygn. akt I C 974/13 z powództwa W. F. przeciwko (...) Spółce Akcyjnej z siedzibą w W. oraz Wojewódzkiemu Szpitalowi (...) – Curie w Z. Sąd Rejonowy w Zgierzu: - w punkcie 1 umorzył postępowanie w zakresie kwoty 3 groszy, - w punkcie 2 zasądził od (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w W. oraz Wojewódzkiego Szpitala (...) – Curie w Z. na rzecz W. F. kwotę 25.000 zł z tytułu zadośćuczynienia pieniężnego (przy czym od pierwszego z pozwanych z odsetkami ustawowymi od dnia 25 sierpnia 2012 roku, natomiast od drugiego pozwanego z odsetkami ustawowymi od dnia 12 czerwca 2014 roku), z tym zastrzeżeniem, że spełnienie świadczenia przez jednego z pozwanych zwalnia drugiego z obowiązku zapłaty, - w punkcie 3 oddalił powództwo o skapitalizowaną rentę na zwiększone potrzeby powódki, - w punkcie 4 zasądził od (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w W. oraz Wojewódzkiego Szpitala (...) – Curie w Z. na rzecz W.

Legislator headnote

AI generated

art. 824 § 1 k.c, art. 444 § 2 k.c, art. 189 k.p.c, Art. 319 k.p.c, art. 840 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 98 § 1 k.p.c; III Ca 1803/17 · Sąd powszechny: Apelacja pozwanego (...) S.A. jako niezasadna podlegała oddaleniu. Sąd Okręgowy podziela i przyjmuje jako własne ustalenia faktyczne zawarte w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku Sądu Rejonowego. Brak jest podstaw do przyjęcia, że Sąd Rejonowy naruszył w wydanym przez siebie wyroku przywołane przez stronę pozwaną przepisy prawa materialnego. Z art. 824 § 1 k.c. wynika, że suma ubezpieczenia stanowi górną granicę odpowiedzialności ubezpieczyciela. Nie oznacza to jednak, że brak zastrzeżenia tego rodzaju górnej granicy odpowiedzialności w wyroku uwzględniającym powództwo przeciwko zakładowi ubezpieczeń w zakresie ustalenia zasady odpowiedzialności oraz w zakresie świadczeń wymagalnych w przyszłości narusza przepisy prawa.

Keywords

AI generated
reimbursement to the insured knee injury benefits liability of university hospital accident disability pension restitution and compensation undue insurance benefit

Cited Legislation

AI generated
art. 824 § 1 k.c
w związku z art. 824 § 1 k.c.
art. 444 § 2 k.c
art. 189 k.p.c
W zakresie dotyczącym zawartego w punkcie 7 zaskarżonego wyroku ustalenia przez Sąd Rejonowy na podstawie art. 189 k.p.c.
Art. 319 k.p.c
art. 840 § 1 pkt 2 k.p.c
art. 98 § 1 k.p.c
jako strona przegrywająca postępowanie apelacyjne powinien na podstawie art. 98 § 1 k.p.c.
art. 391 § 1 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated
II Ca 141/20
W pozwie złożonym 12 grudnia 2014 r.
I C 148/17
2 ustawy z 2 marca 2021 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem C.-19, innych chorób zakaźnych i sytuacji kryzysowych nimi wywołanych, zamknąć rozprawę. uchyla wyrok zaoczny wydany przez Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ w Gdańsku z 30 maja 2017 r., sygn. akt I C 148/17;
I C 423/17
W dniu 20 lutego 2017r. powódka A. C. skierowała do tut. Sądu żądania zasądzenia od pozwanego (...) S.A. V. (...) z/s w W. kwoty 10.000zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę doznaną w związku ze zdarzeniem z dnia 8 stycznia 2016r. wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia 30 czerwca 2016r. do dnia zapłaty oraz kwoty 35,00zł tytułem zwrotu kosztów leczenia wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia 30 czerwca 2016r. do dnia zapłaty oraz zasądzenia od pozwanego kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
I C 1428/15
Powód B. J. wniósł o zasądzenie od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. 45.000,- złotych z ustawowymi odsetkami od dnia 30 lipca 2015r. do dnia zapłaty tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę. Ponadto wniósł o ustalenie odpowiedzialności pozwanego na przyszłość za następstwa świadczeń medycznych udzielonych powodowi w (...) Szpitala (...) w S. mogące się dopiero ujawnić. Wniósł też o zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.
I ACa 466/13
Wyrokiem z dnia 22 maja 2013 roku Sąd Okręgowy w Szczecinie zasądził od pozwanego Towarzystwa (...) Spółki Akcyjnej w W.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III Ca 1803/17

UZASADNIENIE

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 30 sierpnia 2017 roku, wydanym w sprawie o sygn. akt I C 974/13 z powództwa W. F. przeciwko (...) Spółce Akcyjnej z siedzibą w W. oraz Wojewódzkiemu Szpitalowi (...) – Curie w Z. Sąd Rejonowy w Zgierzu: - w punkcie 1 umorzył postępowanie w zakresie kwoty 3 groszy, - w punkcie 2 zasądził od (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w W. oraz Wojewódzkiego Szpitala (...) – Curie w Z. na rzecz W. F. kwotę 25.000 zł z tytułu zadośćuczynienia pieniężnego (przy czym od pierwszego z pozwanych z odsetkami ustawowymi od dnia 25 sierpnia 2012 roku, natomiast od drugiego pozwanego z odsetkami ustawowymi od dnia 12 czerwca 2014 roku), z tym zastrzeżeniem, że spełnienie świadczenia przez jednego z pozwanych zwalnia drugiego z obowiązku zapłaty, - w punkcie 3 oddalił powództwo o skapitalizowaną rentę na zwiększone potrzeby powódki, - w punkcie 4 zasądził od (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w W. oraz Wojewódzkiego Szpitala (...) – Curie w Z. na rzecz W.

F. kwotę 19.699 zł z tytułu odszkodowania mającego pokrywać koszty opieki osób trzecich nad powódką (przy czy od pierwszego z pozwanych z odsetkami ustawowymi od kwoty 3092 zł od dnia 25 sierpnia 2012 roku i odsetkami ustawowymi od kwoty 16.607 zł od dnia 10 sierpnia 2017 roku, natomiast od drugiego z pozwanych z odsetkami ustawowymi od kwoty 3092 zł od dnia 12 czerwca 2014 roku i odsetkami ustawowymi od kwoty 16.607 zł od dnia 9 sierpnia 2017 roku), z tym zastrzeżeniem, że spełnienie świadczenia przez jednego z pozwanych zwalnia drugiego z obowiązku zapłaty, - w punkcie 5 zasądził od (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w W. oraz Wojewódzkiego Szpitala (...) – Curie w Z. na rzecz W.

F. kwotę 1250 zł z tytułu odszkodowania (przy czym od pierwszego z pozwanych z odsetkami ustawowymi od dnia 25 sierpnia 2012 roku, natomiast od drugiego z pozwanych z odsetkami ustawowymi od dnia 12 czerwca 2014 roku), z tym zastrzeżeniem, że spełnienie świadczenia przez jednego z pozwanych zwalnia drugiego z obowiązku zapłaty, - w punkcie 6 zasądził od (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w W. oraz Wojewódzkiego Szpitala (...) – Curie w Z. na rzecz W. F. rentę na zwiększone potrzeby za okres od 11 lipca 2017 roku i na przyszłość w wysokości po 860 zł miesięcznie płatną do dziesiątego dnia każdego miesiąca z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w razie uchybienia terminowi płatności każdej z raty, z tym zastrzeżeniem, że spełnienie świadczenia przez jednego z pozwanych zwalnia drugiego z obowiązku zapłaty, - w punkcie 7 ustalił, że pozwani ponoszą odpowiedzialność za skutki zdarzenia z dnia 3 lutego 2012 roku, które mogą ujawnić się w przyszłości, - w punkcie 8 oddalił powództwo w pozostałym zakresie, - w punkcie 9 zasądził solidarnie od pozwanych na rzecz powódki kwotę 1824 zł z tytułu kosztów procesu, - w punkcie 10 nakazał pobrać solidarnie od pozwanych na rzez Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Zgierzu kwotę 5925 zł z tytułu kosztów sądowych, - w punkcie 11 i 12 orzekł o nieobciążaniu powódki kosztami procesu i kosztami sądowymi.

Wyżej opisany wyrok zapadł w wyniku ustalenia przez Sąd Rejonowy, że pozwani odpowiadają za skutki przewrócenia się powódki w dniu 3 lutego 2012 roku w trakcie pobytu na oddziale rehabilitacji pozwanego szpitala, a to dlatego, że do wypadku doszło w trakcie przemieszczania się powódki między salami tego szpitala, w trakcie którego nie zapewniono powódce asysty fizjoterapeuty. Powódka na skutek przewrócenia się doznała przezkrętarzowego złamania kości udowej lewej i w następstwie tego wystąpił u niej stały uszczerbek na zdrowiu. (wyrok k. 363-364, uzasadnienie wyroku k. 371-385) Apelację od wyżej opisanego wyroku Sądu Rejonowego złożył pozwany (...) S.A. oświadczając, że zaskarża wyrok w zakresie punktów 6 i 7 – jedynie w tej części, w jakiej w obydwu tych punktach Sąd Rejonowy nie zastrzegł, że odpowiedzialność (...) S.A. ogranicza się do kwoty 46.500 euro, co stanowi równowartość 184.242,30 zł.

Strona pozwana wniosła o zmianę zaskarżonego wyroku przez ograniczenie odpowiedzialności pozwanego (...) S.A. do kwoty 46.500 euro stanowiącej równowartość 184.242,30 zł, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania sądowi I instancji. Pozwany zarzucił Sądowi Rejonowemu naruszenie przepisów prawa materialnego, tj. art. 824 § 1 k.c. w zw. z § 4 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28 grudnia 2017 roku w sprawie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej świadczeniodawcy udzielającego świadczeń opieki zdrowotnej w zw. z art. 444 § 2 k.c. i art. 189 k.p.c. poprzez brak zastrzeżenia w wyroku wyżej wskazanej, kwotowej granicy odpowiedzialności strony pozwanej wynikającej z wysokości sumy ubezpieczenia. (apelacja pozwanego k. 389-391) W odpowiedzi na apelację strona powodowa wniosła o jej oddalenie oraz o zasądzenie od pozwanego (...) S.A. na jej rzecz kosztów postępowania apelacyjnego. (odpowiedź powoda na apelację k. 402-403)

Sąd Okręgowy zważył co następuje:

Apelacja pozwanego (...) S.A. jako niezasadna podlegała oddaleniu. Sąd Okręgowy podziela i przyjmuje jako własne ustalenia faktyczne zawarte w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku Sądu Rejonowego. Brak jest podstaw do przyjęcia, że Sąd Rejonowy naruszył w wydanym przez siebie wyroku przywołane przez stronę pozwaną przepisy prawa materialnego. Z art. 824 § 1 k.c. wynika, że suma ubezpieczenia stanowi górną granicę odpowiedzialności ubezpieczyciela. Nie oznacza to jednak, że brak zastrzeżenia tego rodzaju górnej granicy odpowiedzialności w wyroku uwzględniającym powództwo przeciwko zakładowi ubezpieczeń w zakresie ustalenia zasady odpowiedzialności oraz w zakresie świadczeń wymagalnych w przyszłości narusza przepisy prawa.

Naruszeniem przywołanych w apelacji strony pozwanej przepisów prawa materialnego byłoby uwzględnienie powództwa przez sąd w zakresie, w jakim suma świadczeń ubezpieczeniowych wypłaconych już stronie powodowej oraz niewypłaconych lecz już wymagalnych w dacie wyrokowania, a przy tym zasądzonych na rzecz powoda w wyroku, przekraczałaby sumę ubezpieczenia. Taka sytuacja w niniejszej sprawie nie zachodziła. Suma ubezpieczenia wynikająca z umowy ubezpieczenia zawartej przez pozwanych i obowiązującej w dacie zajścia zdarzenia opisanego w pozwie wynosiła 46.500 euro (k. 357), co według kursu ustalonego w oparciu o treść wówczas obowiązującego §4 ust. 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28 grudnia 2007 r. w sprawie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej świadczeniodawcy udzielającego świadczeń opieki zdrowotnej (Dz.U. nr 3 z 2008 roku, poz.

10) stanowiło równowartość kwoty 184.242,30 zł. Suma świadczeń zasądzonych na rzecz powódki w wyżej przywołanym wyroku Sądu Rejonowego i wymagalnych na dzień wyrokowania (tj. suma wszystkich świadczeń poza świadczeniami z tytułu renty na przyszłość zasądzonej w punkcie 6 wyroku wymagalnymi po dniu wyrokowania) nie przekracza wyżej wskazanej sumy ubezpieczenia, czego strona pozwana w swojej apelacji nie kwestionowała. Brak jest natomiast podstaw do przyjęcia, że uwzględniając powództwo w zakresie świadczeń okresowych wymagalnych w przyszłości (tj. w szczególności w zakresie renty) sąd miał obowiązek zastrzec, że obowiązek zapłaty renty przez pozwanego będącego zakładem ubezpieczeń wygaśnie w razie wyczerpania sumy ubezpieczenia.

Art. 319 k.p.c. stanowi o tym, że jeżeli pozwany ponosi odpowiedzialność z określonych przedmiotów majątkowych albo do wysokości ich wartości, sąd może – nie wymieniając tych przedmiotów ani ich wartości – uwzględnić powództwo zastrzegając pozwanemu prawo do powołania się w toku postępowania egzekucyjnego na ograniczenie odpowiedzialności. Wyżej przywołany przepis nie dotyczy jednak skutków związanych z możliwością wyczerpania się w przyszłości (tj. już po dacie wyrokowania) sumy ubezpieczenia i związanych z tym granic odpowiedzialności pozwanego zakładu ubezpieczeń, a zatem nie może on stanowić podstawy prawnej umieszczenia w wyroku zastrzeżenia, jakiego domagała się w apelacji strona pozwana (por. w szczególności uzasadnienie uchwały Sądu Najwyższego z dnia 2 lutego 2011 r., III CZP 128/10, OSNC z 2011, nr 10, poz. 108).

Dodać należy, że wyczerpanie sumy ubezpieczenia w przyszłości, tj. już po wydaniu wyroku w przedmiotowej sprawie, jest zdarzeniem, które może zajść, ale nie jest zdarzeniem pewnym i z tego względu brak było podstaw do uwzględnienia tej okoliczności przez sąd I instancji z urzędu przy wydawaniu wyroku (strona pozwana wprost i w sposób wyraźny nie wnosiła na etapie postępowania przed sądem I instancji o umieszczenie takiego zastrzeżenia w sentencji wyroku). Zapłata przez pozwany zakład ubezpieczeń w przyszłości, tj. już po powstaniu tytułu wykonawczego zobowiązującego tego pozwanego do spełnienia świadczenia odszkodowawczego o charakterze okresowym (renty), kwot pieniężnych odpowiadających wyżej wskazanej sumie gwarancyjnej ustalonej w umowie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej będzie mogło natomiast stanowić w przyszłości podstawę powództwa o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności (art. 840 § 1 pkt 2 k.p.c. w związku z art. 824 § 1 k.c. – por. wyżej przywołaną uchwałę SN w sprawie III CZP 128/10), a jeżeli wyrokowi Sądu Rejonowego wydanemu w niniejszej sprawie nie zostanie do tego czasu nadana klauzula wykonalności, to pozwany będzie mógł wystąpić z powództwem o ustalenie wygaśnięcia spoczywającego na nim obowiązku zapłaty renty na skutek nowego zdarzenia mającego miejsce już po dacie wyrokowania w sprawie niniejszej (tj. na skutek wyczerpania w przyszłości sumy ubezpieczenia).

W zakresie dotyczącym zawartego w punkcie 7 zaskarżonego wyroku ustalenia przez Sąd Rejonowy na podstawie art. 189 k.p.c. odpowiedzialności strony pozwanej za mogące powstać w przyszłości skutki zdrowotne zdarzenia opisanego w pozwie dla powódki stwierdzić należy, że wyżej przywołany punkt wyroku dotyczy jedynie ustalenia zasady odpowiedzialności oraz istnienia tej zasady na dzień wyrokowania, a zatem w żaden sposób nie dotyczy on tego, czy i kiedy może zajść w przyszłości zdarzenie polegające na tym, że wyczerpaniu ulegnie – na skutek wypłaty na rzecz powódki dalszych świadczeń ratalnych przewidzianych w punkcie 6 wyroku - wyżej przywołana suma ubezpieczenia.

Jak już wyżej wskazano, ewentualne zajście w przyszłości takiej sytuacji będzie nowym zdarzeniem dotyczącym zakresu (a nie zasady) odpowiedzialności pozwanego (...) S.A. za skutki zdarzenia z dnia 3 lutego 2012 roku, wobec czego w razie zajścia takiego zdarzenia (...) S.A. będzie mogło się na nie powoływać i w związku z tym albo wnosić wówczas o oddalenie z tego względu ewentualnego kolejnego powództwa W. F. o wypłatę dalszych świadczeń albo na podstawie art. 189 k.p.c. wnosić o ustalenie, że na skutek wyczerpania sumy ubezpieczenia (...) S.A. nie ponosi dalszej odpowiedzialności za skutki wyżej wskazanego zdarzenia.

Zaznaczyć należy ponadto, że z treści art. 189 k.p.c. nie da się wywieść obowiązku sądu polegającego na tym, aby obok ustalenia istnienia danego stosunku prawnego (tj. np. istnienia w dacie wyrokowania obowiązku strony pozwanej dotyczącego naprawienia szkód wynikających z danego zdarzenia) jednocześnie także wskazywać, jakie przyszłe i niepewne zdarzenia mogą skutkować wygaśnięciem tego obowiązku. Wobec powyższego apelacja pozwanego podlegała oddaleniu. Z uwagi na oddalenie apelacji w całości pozwany (...) S.A. jako strona przegrywająca postępowanie apelacyjne powinien na podstawie art. 98 § 1 k.p.c. w zw. z art. 391 § 1 k.p.c. zwrócić powódce koszty zastępstwa procesowego w postępowaniu wywołanym apelacją, tj. kwotę 1800 zł, której wysokość ustalono na podstawie §10 ust. 1 pkt. 1 w zw. z §2 pkt 5 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz.U. z 2015 roku, poz. 1800 z późn. zmianami).