Legislator Case Law & Legislation
IV U 195/18 AI generated

IV U 195/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 195/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 9/01/2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił ubezpieczonemu E. D. przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na podstawie art. 57 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1383 ze zm.) albowiem Komisja Lekarska ZUS nie ustaliła daty powstania niezdolności do pracy i jednocześnie ubezpieczony nie spełnił warunku określonego w art. 57 ust. 1 pkt. 2 ustawy o FUS tj. jego niezdolność do pracy nie powstała w okresie ubezpieczenia albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania okresu ubezpieczenia.

Legislator headnote

AI generated

IV U 195/18 · Sąd powszechny: W związku z tym zastosowanie ma art. 14 ust. 2 ustawy o FUS. Przepis ten stanowi, jeżeli nie ma możliwości ani daty ani okresu powstania niezdolności do pracy, za datę powstania niezdolności przyjmuje się datę zgłoszenia wniosku o świadczenie. W dalszej części odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy argumentował, że ubezpieczony był uprawniony do renty w okresie od 1.03.2014r. do 30.04.2015r. jednakże kolejny wniosek o przyznanie prawa do tego świadczenia był załatwiony negatywnie dla ubezpieczonego, zaś odwołanie od decyzji odmawiającej zostało zakończone wyrokiem z 12.10.2016r. oddalającego odwołanie.

Keywords

AI generated
discontinuation of disability benefits duration of disability pension deferral of pension expulsion despite health conditions reapplication for disability benefits sufficient earning capacity
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 195/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 czerwca 2018r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jacek Witkowski Protokolant st. sekr. sądowy Marta Żuk po rozpoznaniu w dniu 29 czerwca 2018r. w Siedlcach na rozprawie odwołania E. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 9 stycznia 2018 r. (Nr (...)- (...) ) w sprawie E. D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy zmienia zaskarżoną decyzję i ustala E. D. prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od dnia 1 lipca 2017 roku na stałe. Sygn. akt IV U 195/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 9/01/2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił ubezpieczonemu E. D. przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na podstawie art. 57 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1383 ze zm.) albowiem Komisja Lekarska ZUS nie ustaliła daty powstania niezdolności do pracy i jednocześnie ubezpieczony nie spełnił warunku określonego w art. 57 ust. 1 pkt. 2 ustawy o FUS tj. jego niezdolność do pracy nie powstała w okresie ubezpieczenia albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania okresu ubezpieczenia.

Od decyzji tej odwołanie złożył ubezpieczony E. D. który wnosił o jej zmianę poprzez przyznanie mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Zdaniem ubezpieczonego jego niezdolność do pracy trwa od kilkudziesięciu lat i ma charakter stały i nie zgadza się ze stanowiskiem organu rentowego, że nie można ustalić daty powstania niezdolności do pracy. W odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy wnosił o jego oddalenie. W uzasadnieniu swojego stanowiska procesowego powołał się na treść orzeczenia Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 3.01.2018r. i na fakt, że Komisja nie ustaliła daty powstania niezdolności do pracy.

W związku z tym zastosowanie ma art. 14 ust. 2 ustawy o FUS. Przepis ten stanowi, jeżeli nie ma możliwości ani daty ani okresu powstania niezdolności do pracy, za datę powstania niezdolności przyjmuje się datę zgłoszenia wniosku o świadczenie. W dalszej części odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy argumentował, że ubezpieczony był uprawniony do renty w okresie od 1.03.2014r. do 30.04.2015r. jednakże kolejny wniosek o przyznanie prawa do tego świadczenia był załatwiony negatywnie dla ubezpieczonego, zaś odwołanie od decyzji odmawiającej zostało zakończone wyrokiem z 12.10.2016r. oddalającego odwołanie.

Sąd Okręgowy ustalił i zważył co następuje:

Ubezpieczony E. D. ur. (...) złożył w dniu 18.07.2017r. wniosek o przyznanie mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W toku postepowania orzeczniczego został on przebadany przez Komisję Lekarską ZUS w dniu 3.01.2018r. Komisja rozpoznała u wnioskodawcy wielopoziomową dyskopatię oraz zmiany zwyrodnieniowe odcinka szyjnego i L-S kręgosłupa z przewlekłym zespołem bólowym i bóle i zawroty głowy naczyniopochodne, przewlekły zespół bólowy stawów barkowych z niewielkim upośledzeniem ich ruchomości. Ponadto rozpoznała zaburzenia depresyjne, nadciśnienie tętnicze leczone farmakologicznie i astmę oskrzelową całkowicie kontrolowaną (k. 103 – 104 a.l.).

W rozpoznaniu Komisja Lekarska nie wypowiedziała się co do niezdolności do pracy, natomiast w uzasadnieniu orzeczenia powołała się na konsultanta ZUS specjalisty neurologa i na podstawie tej opinii stwierdziła naruszenie sprawności organizmu w stopniu umiarkowanym i że badany jest częściowo niezdolny do pracy. Stwierdziła również, ze ubezpieczony nie rokuje powrotu do pracy a przekwalifikowanie zawodowe jest niecelowe. Na podstawie tego orzeczenia pozwany ZUS przyjął, iż nie została ustalona data powstania niezdolności do pracy ubezpieczonego.

Powołując się na treść art. 14 ust. 2 ustawy o FUS organ rentowy uznał, że nie ma możliwości ustalenia daty powstania niezdolności do pracy i w związku z tym za datę powstania niezdolności przyjęto datę zgłoszenia wniosku o świadczenie. Ostatni okres podlegania ubezpieczeniom społecznym wnioskodawcy był dzień 30.10.2015r. W tej sytuacji organ rentowy uznał, że niezdolność do pracy wnioskodawcy nie powstała w ciągu 18 miesięcy od daty ustania ostatniego okresu ubezpieczeniowego w rozumieniu regulacji zawartej w art. 57 ust. 1 pkt. 3 ustawy o FUS.

Zaskarżoną decyzją z dnia 9.01.2018r. odmówiono wnioskodawcy przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy (k. 19 a.r.). W toku postępowania odwoławczego Sąd dopuścił dowód z opinii biegłych lekarzy o specjalnościach: neurolog i ortopeda (k. 13 a.s.). Biegli wymienionych specjalności po przebadaniu ubezpieczonego i po zaznajomieniu się z dokumentacją lekarską z jego dotychczasowego leczenia rozpoznali u niego następujące schorzenia: przewlekły zespół bólowy i niewydolną funkcję statyczno – dynamiczną kręgosłupa szyjnego i lędźwiowo – krzyżowego na podłożu wielopoziomowych zaawansowanych zmian zwyrodnieniowo – dyskopatycznych, zmiany zwyrodnieniowe stawów barkowych, stan po artroskopowej rekonstrukcji stożka rotatorów barku prawego w 2010 r. i barku lewego w 2012r., przewlekłe bóle i zawroty głowy, wieloogniskowe naczyniopochodne zmiany w istocie białej półkul mózgu.

W ocenie biegłych sądowych ubezpieczony z powodu tych chorób jest częściowo niezdolny do pracy i niezdolność ta ma charakter trwały. Zdaniem biegłych niezdolność do pracy powstała od dnia 1.03.2017r. Biegli powołali się na diagnostykę i leczenie w Szpitalnym Oddziale Ratunkowym MSW w S., z tej dokumentacji lekarskiej wynikało, ze nastąpiło pogorszenie stanu zdrowia tj. zaostrzenie zespołu bólowego kręgosłupa szyjnego i bólu głowy i wymagał leczenia szpitalnego. Na rozprawie zarówno ubezpieczony jak i pełnomocnik ZUS nie zgłaszali zastrzeżeń do opinii biegłych (k. 24 a.s.).

W ocenie Sądu Okręgowego opinia biegłych lekarzy sądowych jest miarodajnym i obiektywnym dowodem stanu zdrowia ubezpieczonego w tym również w zakresie daty powstania niezdolności do pracy. Biegli w uzasadnieniu opinii stwierdzili, iż wynik badania wykonanego w dniu 29.03.2017r. w warunkach szpitalnych (k. 89 - 90 a.l.) oraz zaświadczenie o stanie zdrowia wystawione przez (...) Szpital (...) i wynik badania rezonansem magnetycznym był uzasadnioną podstawą dla biegłych do przyjęcia, że w marcu 2017 roku nastąpiło pogorszenie stanu zdrowia ubezpieczonego skutkujące częściową niezdolnością do pracy w rozumieniu art. 12 ust. 3 ustawy o FUS.

Do opinii tej strony procesowe w tym pełnomocnik ZUS nie zgłaszali zastrzeżeń. Zatem zasadne jest przyjęcie, iż w marcu 2017 roku nastąpiło pogorszenie stanu zdrowia ubezpieczonego i w związku z tym uprawnione było uznanie, że w tej dacie powstała częściowa niezdolność do pracy ubezpieczonego. Data powstania niezdolności do pracy zawiera się w przedziale czasowym krótszym niż 18 miesięcy od daty ustania ostatniego okresu podlegania ubezpieczeniu społecznemu który ustał w dniu 30.10.2015r. Spełniona więc została przesłanka z art. 57 ust. 1 pkt. 2 ustawy emerytalno – rentowej.

Nie budzi wątpliwości, ze wnioskodawca legitymuje się również wymaganym okresem składkowym i nieskładkowym w ostatnim 10-leciu przed datą powstania niezdolności do pracy. w związku z tym Sąd Okręgowy uznał, że zaistniały przesłanki do przyznania ubezpieczonemu prawa do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na stałe w myśl art. 59 ustawy o FUS. Wobec faktu, iż ubezpieczony złożył nowy wniosek o przyznanie prawa do renty w lipcu 2017 roku, prawo do tego świadczenia w myśl art. 133 ust. 1 pkt. 1 ustawy emerytalno – rentowej należało przyznać od dnia 1.07.2017r.

Mając powyższe na względzie Sąd na podstawie art. 477 14 § 2 orzekł jak w sentencji.