Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2261/17 AI generated

VIII U 2261/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2261/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

osiągnęli wiek emerytalny wynoszący co najmniej 60 lat dla kobiet i co najmniej 65 lat dla mężczyzn; mają okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, z zastrzeżeniem art. 27a. Natomiast zgodnie z dyspozycją art. 53 wskazanej powyżej ustawy emerytura wynosi: 1) 24% kwoty bazowej, o której mowa w art. 19, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4, oraz 2) po 1,3% podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów składkowych, 3) po 0,7% podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów nieskładkowych - z uwzględnieniem art.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 2261/17 · Sąd powszechny: 27a. Natomiast zgodnie z dyspozycją art. 53 wskazanej powyżej ustawy emerytura wynosi: 1) 24% kwoty bazowej, o której mowa w art. 19, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4, oraz 2) po 1,3% podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów składkowych, 3) po 0,7% podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów nieskładkowych - z uwzględnieniem art.

Keywords

AI generated
reapplication for disability pension recalculation of pension suspension of pension renewal of residence permit statutory retirement age retirement credit
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

UZASADNIENIE Decyzją z dnia 20 października 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych, I Oddział w Ł. odmówił W. M. ponownego ustalenia wysokości emerytury. W uzasadnieniu decyzji wskazano, że od 3 sierpnia 2013 roku wnioskodawca ma ustalone prawo do emerytury, a jej wysokość została obliczona zgodnie z art.53 ustawy emerytalnej, tj. według zasad dotyczących osób urodzonych przed 1 stycznia 1949 roku. Wskazał, że ze względu na obliczenie emerytury wnioskodawcy na podstawie art.53 ustawy emerytalnej, zmieniony art. 26 ust. 6 ustawą z dnia 16 listopada 2016 roku nie znajduje zastosowania w niniejszej sprawie. (decyzja – k. 86 akta ZUS) W dniu 10 listopada 2017 roku W. M. odwołał się od powyższej decyzji zaskarżając ją w całości, wnosząc o ponowne obliczenie emerytury na podstawie art. 26 ust. 6 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, a w konsekwencji o wypłatę zaległej emerytury za czerwiec 2013 roku w wysokości 1.237,72 zł oraz za lipiec 2013 roku w wysokości 1.237,72 zł. (odwołanie – k.

2) Odpowiadając na odwołanie pismem z dnia 28 listopada 2017 roku organ rentowy wniósł o jego oddalenie podtrzymując argumentację zawartą w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. (odpowiedź na odwołanie – k.

4) Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: W. M. urodził się (...). (niesporne) Od 3 sierpnia 2013 roku wnioskodawca ma przyznane prawo do emerytury na podstawie art.27 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. (decyzja o przyznaniu prawa do emerytury – k. 63 akta ZUS) W dniu 2 października 2017 roku W. M. złożył wniosek o ponowne ustalenie wysokości świadczenia emerytalno – rentowego, podnosząc, że zgodnie z ustawą z dnia 16 listopada 2016 roku o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, art.26 ust.6 ustawy emerytalnej umożliwia ponowne obliczenie emerytury ustalonej według zreformowanych zasad z zastosowaniem tablic trwania życia, obowiązujących w dniu, w którym osiągnął wiek emerytalny wynoszący 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. (wniosek o ponowne ustalenie wysokości świadczenia emerytalno – rentowego – k. 84 – 85 akta ZUS)

Sąd Okręgowy zważył co następuje:

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie i jako niezasadne podlega oddaleniu. Zgodnie z art. 27 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. j. Dz. U. z 2018 r., poz. 1270) ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 r. przysługuje emerytura, jeżeli spełnili łącznie następujące warunki:

1) osiągnęli wiek emerytalny wynoszący co najmniej 60 lat dla kobiet i co najmniej 65 lat dla mężczyzn;

2) mają okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, z zastrzeżeniem art. 27a. Natomiast zgodnie z dyspozycją art. 53 wskazanej powyżej ustawy emerytura wynosi: 1) 24% kwoty bazowej, o której mowa w art. 19, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4, oraz 2) po 1,3% podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów składkowych, 3) po 0,7% podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów nieskładkowych - z uwzględnieniem art.

55. W przedmiotowej sprawie wnioskodawca wniósł o ponowne obliczenie wysokości emerytury na podstawie dyspozycji art. 26 ust. 6, który stanowi, iż jeżeli jest to korzystniejsze dla ubezpieczonego, do ustalenia wysokości emerytury zgodnie z ust. 1 stosuje się tablice trwania życia obowiązujące w dniu, w którym ubezpieczony osiągnął wiek emerytalny wynoszący 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. Wskazać należy, że przepis art.26 ust.6, na który powołuje się wnioskodawca znajduje się w rozdziale 1, działu II ustawy emerytalnej.

Tym samym, powyższy przepis stosuje się do osób urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 roku. Materiał dowodowy zgromadzony w niniejszej sprawie wykazał, że W. M. urodził się (...) i od 3 sierpnia 2013 roku ma przyznane prawo do emerytury na podstawie art.27 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Mając na uwadze powyższe okoliczności nie ulega wątpliwości, że stanowisko organu rentowego jest prawidłowe oraz odpowiada prawu. Z uwagi na wiek wnioskodawcy, w jego przypadku zastosowanie znajdują przepisy dotyczące osób urodzonych przed dniem 1 stycznia 1949 roku, tj. art.27 ustawy emerytalnej i następne.

W konsekwencji, organ rentowy w sposób właściwy przyznał wnioskodawcy prawo do emerytury na podstawie art. 53 ustawy emerytalnej, który reguluje kwestię ustalania wysokości emerytur z art.27 – 50e ustawy. Biorąc pod uwagę okoliczność, że art. 26 ust. 6 odnosi się do osób urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 roku brak jest podstaw prawnych do zastosowania powyższego przepisu w stosunku do wnioskodawcy. Tym samym nie zachodzą przesłanki pozwalające na zmianę zaskarżonej decyzji organu rentowego w zakresie ponownego obliczenia wysokości emerytury.

Dlatego też Sąd na podstawie art.477 14 § 1 k. p. c. oddalił odwołanie. K. J.