Legislator Case Law & Legislation
V U 78/18 AI generated

V U 78/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 78/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 12 grudnia 2017r. znak: (...), po rozpoznaniu wniosku z 03 listopada 2017r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. odmówił wnioskodawcy R. S. prawa do emerytury górniczej . W uzasadnieniu strona pozwana podała ,iż wnioskodawca nie spełnia warunków określonych w art. 50e ust.1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r., poz. 1383 ze zm.) , gdyż na dzień 01.11.2017r. skarżący udokumentował 19 lat 03 miesiące i 02 dni pracy górniczej wobec wymaganych 25 lat.

Legislator headnote

AI generated

V U 78/18 · Sąd powszechny: – nieobecność nieusprawiedliwiona ) ; w 2000r.: marzec , kwiecień , maj, wrzesień i grudzień oraz luty 2001r. Pozostałe miesiące nie zostały uwzględnione ponieważ wnioskodawca nie przepracował pod ziemią wszystkich dni pracujących w danym miesiącu . Decyzją z dnia 07 marca 2018r. znak: (...), po rozpoznaniu wniosku z 29 stycznia 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. odmówił wnioskodawcy R. S. prawa do emerytury górniczej . W uzasadnieniu strona pozwana podała ,iż wnioskodawca nie spełnia warunków określonych w art. 50e ust.1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity gainful employment past retirement age calculation of years of service leave for military service employment status qualification degree of employment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 78/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 czerwca 2018 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Protokolant: Katarzyna Adaszek po rozpoznaniu w dniu 29 czerwca 2018 r. w Legnicy sprawy z wniosku R. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o emeryturę górniczą na skutek odwołania R. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 12 grudnia 2017 r. znak (...) z dnia 07 marca 2018 r znak (...) oddala odwołania SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Sygn. akt VU 78/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 12 grudnia 2017r. znak: (...), po rozpoznaniu wniosku z 03 listopada 2017r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. odmówił wnioskodawcy R. S. prawa do emerytury górniczej . W uzasadnieniu strona pozwana podała ,iż wnioskodawca nie spełnia warunków określonych w art. 50e ust.1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r., poz. 1383 ze zm.) , gdyż na dzień 01.11.2017r. skarżący udokumentował 19 lat 03 miesiące i 02 dni pracy górniczej wobec wymaganych 25 lat.

Organ rentowy wskazał , że okres zatrudnienia w (...) S.J. w L. - od 01 lipca 1997r. do 31 lipca 2001r. - rozpatrzono na podstawie dołączonych raportów ilościowych RCP z uwagi na brak informacji jakiego rodzaju prace , wynikające z art. 50c ust.1 ustawy emerytalnej , wnioskodawca wykonywał . Ponadto okresy nieskładkowe , przypadające w trakcie zatrudnienia , zaliczono w maksymalnym wymiarze, z uwagi na rozbieżności w wykazanych okresach składkowych , pomiędzy świadectwem pracy z dnia 31 lipca 2001r., a złożonymi dokumentami płatnika .

W złożonym odwołaniu R. S. domagał się zmiany tej decyzji i przyznania mu prawa do emerytury górniczej . W uzasadnieniu wskazano , że podczas całego zatrudnienia w spornym okresie na stałe i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę górniczą na rzecz Zakładów (...) w P. . W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. wniósł o jego oddalenie uzasadniając swe stanowisko jak w zaskarżonej decyzji. Dodatkowo wskazano , że na podstawie przedłożonych przez wnioskodawcę raportów ilościowych RCP za okres od 01 lipca 1997r. do 31 lipca 2001r. , organ rentowy uznał – jako pracę wykonywaną stale i w pełnym wymiarze czasu pracy miesiące : listopad1997r.; w 1998r.: marzec ,czerwiec, sierpień , wrzesień , października 1998; w 1999r.: maj, czerwiec, sierpień ( z wyjątkiem 25 sierpnia 1998r.

– nieobecność nieusprawiedliwiona ) ; w 2000r.: marzec , kwiecień , maj, wrzesień i grudzień oraz luty 2001r. Pozostałe miesiące nie zostały uwzględnione ponieważ wnioskodawca nie przepracował pod ziemią wszystkich dni pracujących w danym miesiącu . Decyzją z dnia 07 marca 2018r. znak: (...), po rozpoznaniu wniosku z 29 stycznia 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. odmówił wnioskodawcy R. S. prawa do emerytury górniczej . W uzasadnieniu strona pozwana podała ,iż wnioskodawca nie spełnia warunków określonych w art. 50e ust.1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.

U. z 2017r., poz. 1383 ze zm.) , gdyż na dzień 01.11.2017r. skarżący udokumentował 19 lat 08 miesiące i 17 dni pracy górniczej wobec wymaganych 25 lat. Odwołanie od powyższej decyzji złożył R. S. , argumentując jak w odwołaniu od decyzji dnia 12 grudnia 2017r. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania , podtrzymując w całości argumenty przedstawione w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji . Ponadto – działając na zasadzie art. 219 kpc- organ rentowy wniósł o połączenie do wspólnego rozpoznania spraw odwołań od wyżej wymienionych decyzji .

Zarządzeniem z dnia 11 kwietnia 2018r. sprawy połączono do wspólnego rozpoznania . Sąd ustalił następujący stan faktyczny sprawy : Wnioskodawca R. S. urodził się (...) W dacie złożenia wniosków o emeryturę ( 03 listopada 2017r. i 29 stycznia 2018r.) miał ukończone 44 lata . W okresie od 12 stycznia 1993r. do 20 kwietnia 1993r. wnioskodawca zatrudniony był w (...) S.A. Oddział Zakłady (...) w P. na stanowisku ślusarza mechanika maszyn i urządzeń górniczych pod ziemią . W okresie od 21 kwietnia 1993r. do 17 października 1994r.

R. S. odbywał zasadniczą służbę wojskową , po której od 15 listopada 1994r. podjął zatrudnieniu w zakładzie pracy i na stanowisku jak przed powołaniem do odbycia zasadniczej służby wojskowej . W tym zakładzie pracy i na wyżej wymienionym stanowisku wnioskodawca pracował na stałe i w pełnym wymiarze czasu pracy do dnia 30 czerwca 1997r. Od dnia 01 lipca 1997r. R. S. zatrudniony był na stanowisku ślusarza mechanika maszyn i urządzeń górniczych pod ziemią w (...) spółka cywilna w L. do 16 lipca 2001r. , a od dnia 17 lipca 2001r. w (...) Spółka Jawna w L. na stałe i w pełnym wymiarze czasu pracy .

Z raportów ilościowych RCP sporządzonych przez(...) Zakłady (...) w P. ( k. 10- 14) wynikało , że wnioskodawca na stałe i w pełnym wymiarze czasu pracy przepracował pod ziemią : - w 1997r. miesiąc listopad , - w 1998r. miesiące : marzec ,czerwiec, sierpień , wrzesień , października; - w 1999r. miesiące : maj, czerwiec, sierpień ( z wyjątkiem 25 sierpnia 1998r. – nieobecność nieusprawiedliwiona ) ; - w 2000r.: marzec , kwiecień , maj, wrzesień i grudzień - w 2001r. luty . Łącznie 15 miesięcy tj. 1 rok i 3 miesiące . Okres pracy górniczej wnioskodawcy wykonywanej na stałe i w pełnym wymiarze czasu pracy - na dzień 01 listopada 2017r- wynosił 19 lat 08 miesięcy i 17 dni . dowód : - akta emerytalne tom I k.1-28, tom II 1-11 , - akta osobowe dotyczące zatrudnienia w (...) spółka cywilna w L. i (...)Spółka Jawna w L..

Sąd zważył: Odwołanie wnioskodawcy jest nieuzasadnione. Zgodnie z treścią art. 50 e ust.1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. , poz. 1383 z późniejszymi zmianami ) - prawo do emerytury górniczej – bez względu na wiek – przysługuje pracownikom , który wykonywali pracę pod ziemią stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wynoszącym 25 lat Emerytura – zgodnie z warunkami określonymi w ust. 1 art. 50 e ustawy emerytalnej – przysługuje pod warunkiem nie przystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych , na dochody budżetu państwa .

Po przeprowadzeniu postępowania dowodowego sąd uznał ,iż skarżący nie spełnia warunków określonych w w/w przepisie , ponieważ na dzień 01 listopada 2017r. tj. w miesiącu złożenia wniosku o emeryturę nie udokumentował wymaganych 25 lat okresu pracy górniczej wykonywanej stale i pełnym wymiarze czasu pracy . Ze spornego okresu od 01 lipca 1997r. do 31 lipca 2001r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. uznał wnioskodawcy 15 miesięcy tj. 01 rok i 03 miesiące pracy wykonywanej pod ziemią na stałe i w pełnym wymiarze czasu pracy .

W złożonym odwołaniu wnioskodawca domagał się zaliczenia całego okresu zatrudnienia jako pracy górniczej wykonywanej na stałe i w pełnym wymiarze czasu pracy pod ziemią . Cały sporny okres to 04 lata i 01 miesiąc . Obliczając hipotetyczną wysokość okresu pracy górniczej poprzez doliczenie ponad już wliczony okres 01 roku i 03 miesięcy dodatkowo 02 lata i 10 miesięcy – to wskazać należy że okres ten wynosiłby jedynie 21 lat 06 miesięcy i 17 dni – wobec wymaganych 25 lat pracy górniczej wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pod ziemią .

Mając na względzie powyższą okoliczność Sąd – w pkt. II postanowienia dowodowego wydanego na rozprawie w dniu 29 czerwca 2018r.- pominął w tym zakresie dowód z przesłuchania zawnioskowanych świadków i wnioskodawcy , albowiem nie została spełniona przesłanka posiadania przez skarżącego – na dzień 01 listopada 2017r. – 25 lat pracy górniczej wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pod ziemią . Zgodnie ze stanowiskiem Sądu Najwyższego wyrażonym w wyroku z dnia 12 stycznia 2005r. IUK 160/04( OSNP 2005/16/255 ) w postępowaniu odrębnych w sprawie z zakresu ubezpieczenia społecznego toczącym się z odwołania od decyzji organu rentowego wydanej na wniosek o przyznanie emerytury, niedopuszczalne jest przedmiotowe przekształcenie roszczenia przez żądanie ustalenia tylko niektórych przesłanek warunkujących prawo do świadczenia ( w niniejszej sprawie uznania całego okresu zatrudnienia od 01 lipca 1997r. do 31 lipca 2001r. jako pracy górniczej wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pod ziemią ) .

Wielokrotnie Sąd Najwyższy wyrażał ugruntowany w praktyce pogląd , że niedopuszczalne jest ustalania faktów , także prawotwórczych , jeśli celem tego żądania jest ustalenie dowodu, który ma być wykorzystany w przyszłości w postępowaniu o świadczenia z ubezpieczenia społecznego – w przypadku wnioskodawcy w sprawie o emeryturę górniczą ( por. uchwały Sądu Najwyższego z 3 listopada 1994r. I PZP 45/94- OSNAPiUS 1995nr 6 , poz. 74 ; z 19 marca 2003r. III UZP 1/03- OSNP 2003, nr 13, poz. 317 , a także wyroki z dnia : 17 grudnia 1997r.

I PKN 434/97 - OSNAPiUS z 1998, nr 21 , poz. 627 ; 23 lutego 1999r. I PKN 597/98 – OSNAPiUS 2000 nr 8 , poz. 301 ; 19 września 2000r., IIUKN 725/99- OSNAPiUS 2002, nr 7 , poz. 170 ) . Reasumując na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. sąd oddalił odwołanie gdyż nie było podstaw do jego uwzględnienia z przyczyn podanych w niniejszym uzasadnieniu .