Legislator Case Law & Legislation
V U 300/18 AI generated

V U 300/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 300/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 05 marca 2018r. - rozpoznając wniosek z dnia 06 lutego 2018r. , przyznał S. T. prawo do emerytury od dnia 01 lutego 2018r. tj. od miesiąca złożenia wniosku . W związku z przyznaniem prawa do emerytury ZUS Oddział w L. poinformował , że ustaje z dniem 01 lutego 2018r. prawo wnioskodawcy do renty z tytułu niezdolności do pracy W odwołaniu od powyższej decyzji S. T. wniósł o przyznanie wyrównania emerytury od dnia 01 października 2017r.Skarżący nie podniósł żadnych zarzutów dotyczących wysokości przyznanej emerytury .

Legislator headnote

AI generated

V U 300/18 · Sąd powszechny: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. W sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych należy stosować przepisy prawa w ich literalnym brzmieniu Przepis art. 116 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych stanowi zaś, że postępowanie w sprawach świadczeń wszczyna się na podstawie wniosku zainteresowanego, chyba że ustawa stanowi inaczej. Z kolei art. 129 ust. 1 ww. ustawy stanowi, że świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek.

Keywords

AI generated
pension entitlement statutory retirement age discontinuation of disability benefits retirement credit residual earning capacity hardship pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 300/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 czerwca 2018 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Protokolant: Katarzyna Adaszek po rozpoznaniu w dniu 29 czerwca 2018 r. w Legnicy sprawy z wniosku S. T. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o wysokość emerytury na skutek odwołania S. T. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 5 marca 2018 r. znak (...) oddala odwołanie SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Sygn. akt V U 300/18

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 05 marca 2018r. - rozpoznając wniosek z dnia 06 lutego 2018r. , przyznał S. T. prawo do emerytury od dnia 01 lutego 2018r. tj. od miesiąca złożenia wniosku . W związku z przyznaniem prawa do emerytury ZUS Oddział w L. poinformował , że ustaje z dniem 01 lutego 2018r. prawo wnioskodawcy do renty z tytułu niezdolności do pracy W odwołaniu od powyższej decyzji S. T. wniósł o przyznanie wyrównania emerytury od dnia 01 października 2017r.Skarżący nie podniósł żadnych zarzutów dotyczących wysokości przyznanej emerytury .

W uzasadnieniu odwołania wskazał , że organ rentowy dysponował wszystkimi dokumentami , bo wnioskodawca miał ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy. Zatem to organ rentowy winien był z urzędu - od dnia 01 października 2017r.- przyznać ubezpieczonemu prawo do emerytury od dnia 01 października 2017r. tj. od daty zmiany przepisów ustawy emerytalno-rentowej , a nie od dnia 01 lutego 2018r. tj. od miesiąca kiedy wnioskodawca sam złożył wniosek o przyznanie tego świadczenia . W odpowiedzi na odwołanie, Zakład Ubezpieczeń Społecznych w L. wniósł o jego oddalenie.

W uzasadnieniu wskazano , że pismem z dnia 18 lipca 2017r. wnioskodawca został poinformowany o możliwości złożenia wniosku o emeryturę po osiągnięciu wieku 65 lat . Zdaniem organu rentowego wnioskodawca otrzymał powyższe pismo , gdyż stanowi ono załącznik do odwołania . Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawca S. T. – urodzony dnia (...)- od dnia 17 stycznia 2002r. otrzymywał rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy okresowo do dnia 01 października 2004r. Od dnia 01 października 2004r. S. T. miał ustalone prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy okresowo do 31 maja 2017r.

Ostatnia decyzja w tej sprawie wydana została przez ZUS Oddział w L. dnia 22 października 2012r. , w której od dnia 01 października 2012r. ustalono prawo do renty do dnia 31 maja 2017r. Pismem z dnia 11 stycznia 2013r. ZUS Oddział w L. poinformował wnioskodawcę , że zachowuje prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy do dnia (...) tj. do daty osiągnięcia wieku emerytalnego , który w przypadku wnioskodawcy wynosił 66 lat i 06 miesięcy . Kolejnym pismem z dnia 18 lipca 2017r. ZUS Oddział w L. poinformował S. T. , że zachowuje prawo do renty do dnia podwyższonego wieku emerytalnego .

Jeżeli do daty osiągnięcia podwyższonego wieku emerytalnego nie zgłosi wniosku o emeryturę – świadczenie to zostanie przyznane z urzędu . Jednocześnie ZUS Oddział w L. poinformował wnioskodawcę , że od dnia 01 października 2017r. w związku z obniżeniem do 65 lat wieku emerytalnego dla mężczyzn może zgłosić wniosek na warunkach określonych w znowelizowanej ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych . W dniu 06 lutym 2018r. S. T. złożył wniosek o przyznanie jemu prawa do emerytury w związku z ukończonym wiekiem 65 lat .

Rozpoznając powyższy wniosek ZUS Oddział w L. wydał zaskarżoną decyzję . dowód : - akta rentowe k.55, 119-120,129-130,139-140,157-158,166, - akta emerytalne k.1-8.

Sąd zważył co następuje:

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. W sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych należy stosować przepisy prawa w ich literalnym brzmieniu Przepis art. 116 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych stanowi zaś, że postępowanie w sprawach świadczeń wszczyna się na podstawie wniosku zainteresowanego, chyba że ustawa stanowi inaczej. Z kolei art. 129 ust. 1 ww. ustawy stanowi, że świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek.

Również przepisy rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11 października 2011 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz.U. Nr 237, poz. 1412) uzależniają wszczęcie postępowania w sprawach świadczeń emerytalno-rentowych od wniosku zainteresowanego, chyba że przepisy ustawy przewidują wszczęcie tego postępowania z urzędu (§ 3). Ustawa emerytalno- rentowa określa szczegółowo sytuacje, w których organ rentowy ma obowiązek podjąć działania z urzędu , a sytuacja wnioskodawcy do takich się nie należała.

S. T. pismem z dnia 18 lipca 2017r. został w sposób prawidłowy poinformowany przez ZUS Oddział w L. o zachowaniu prawa do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy do dnia osiągnięcia wieku emerytalnego określonego dla niego zgodnie z przepisami obowiązującymi w dniu poprzedzającym wejście w życie ustawy z dnia 16 listopada 2016r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z FUS oraz niektórych ustaw . Tym samym ZUS Oddział w L. wypełnił obowiązek określony w art. 19 wyżej cytowanej ustawy . Dla wnioskodawcy wiek emerytalny- obowiązujący do 30 września 2017r. tj. do dnia poprzedzającego wejście w życie przepisów zmieniających wiek emerytalny – wynosił 66 lat i 06 miesięcy, i mijał (...) , o czym S. T. poinformowany został przez ZUS Oddział w L. pismem z dnia 11 stycznia 2013r. , którego treść przedstawiona została w ustaleniach faktycznych niniejszego uzasadnienia .

W piśmie z dnia 18 lipca 2017r. skarżący poinformowany został również – zgodnie z obowiązkiem organu rentowego wynikającym z art. 19 ust. 4 cytowanej wyżej ustawy z dnia 16 listopada 2016r.- że po osiągnięciu wieku emerytalnego – wynoszącego od dnia 01 października 2017r. 65 lat dla mężczyzn - może złożyć wniosek o przyznanie prawa do emerytury w wieku ustawowym . Wbrew twierdzeniom skarżącego organ rentowy nie miał obowiązku wydać decyzji z urzędu o przyznaniu S. T. emerytury z dniem 01 października 2017r. Z literalnego bowiem brzmienia cytowanych przepisów wynika , że taka decyzja z urzędu – w przypadku wnioskodawcy – mogłaby zostać wydana dopiero w dniu(...) tj. po ukończenia 66 lat i 06 miesięcy i to w sytuacji , gdyby wnioskodawca sam wcześniej nie złożył wniosku o przyznanie prawa do tego świadczenia .

Tymczasem jak wynika z akt ubezpieczeniowych wniosek o emeryturę złożył skarżący dopiero w dniu 06 lutego 2018 r. Mając na uwadze powyższy fakt , jak i cyt. wyżej przepisy, w ocenie Sądu, organ rentowy prawidłowo przyznał wnioskodawcy emerytury od miesiąca złożenia wniosku, czyli od dnia 01 lutego 2018 r. Reasumując Sąd uznał zaskarżoną decyzję za prawidłową i w konsekwencji na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. odwołanie oddalił , gdyż nie znalazł podstaw do jego uwzględnienia z przyczyn wskazanych w niniejszym uzasadnieniu .