Legislator Case Law & Legislation
V U 136/18 AI generated

V U 136/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 136/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział w W. decyzję z dnia 15 stycznia 2018r.- oznaczoną numerem (...) - ustalił , że od dnia 16 stycznia 2015r. nie przysługiwało W. S. prawo do emerytury rolniczej na podstawie art. 19 oraz art. 20 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniach społecznych rolników , ponieważ wnioskodawca nie posiadał wymaganego okresu podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu . W konsekwencji zobowiązano wnioskodawcę do zwrotu nienależnie pobranej emerytury rolniczej w okresie od dnia 16 stycznia 2015r. do dnia 31 grudnia 2017r.

Legislator headnote

AI generated

V U 136/18 · Sąd powszechny: KRUS zweryfikował okres podlegania ubezpieczeniu wymagany do przyznania prawa do emerytury rolniczej. Po wyłączeniu - okresów zatrudnienia od 14 grudnia 1967r. do 31 grudnia 1982r., KRUS - na podstawie art. 20 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników - uwzględnił łącznie 20 lat 4 miesiące i 12 dni w następujących okresach: -14.12.1967 do 25.01.1970 -10.02.1973 do 23.09.1974, - 01.04.1975r. do 14.04.1975r. - 15.02.1976r.-24.08.1976r. do 23.11.1976r.-15.02.1979r. do 28.02.1980r.-01.10.1998r. do 30.09.2004r.- 01.10.2005r. do 15.01.2015r.

Keywords

AI generated
discontinuation of disability benefits cessation of benefits occupational disability benefits eligibility for unemployment benefits residual earning capacity prohibition on accepting foreign pensions
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 136/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 30 maja 2018 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Protokolant: star. sekr. sądowy Katarzyna Awsiukiewicz po rozpoznaniu w dniu 30 maja 2018 r. w Legnicy sprawy z wniosku W. S. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w W. o odstąpienie od zobowiązania do zwrotu nienależnie pobranej emerytury rolniczej na skutek odwołania W. S. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w W. z dnia 15 stycznia 2018 r. znak (...) oddala odwołanie SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Sygn. akt VU 136/18

UZASADNIENIE

Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział w W. decyzję z dnia 15 stycznia 2018r.- oznaczoną numerem (...) - ustalił , że od dnia 16 stycznia 2015r. nie przysługiwało W. S. prawo do emerytury rolniczej na podstawie art. 19 oraz art. 20 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniach społecznych rolników , ponieważ wnioskodawca nie posiadał wymaganego okresu podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu . W konsekwencji zobowiązano wnioskodawcę do zwrotu nienależnie pobranej emerytury rolniczej w okresie od dnia 16 stycznia 2015r. do dnia 31 grudnia 2017r.

– w kwocie łącznej 33689,36 zł Od powyższych decyzji odwołanie złożył W. S., domagając się zmiany zaskarżonej decyzji i ustalenia , że nie jest zobowiązana do zwrotu świadczenia za okres 16 stycznia 2015r. do dnia 31 grudnia 2017r. – kwocie wskazanej w decyzji , albowiem spełniał warunki do przyznania jemu prawa do emerytury rolniczej . W uzasadnieniu odwołania wnioskodawca podniósł ,iż emerytura rolnicza została przyznana jemu 3 lata temu i nie widzi podstaw do podjęcia tak ” drastycznej decyzji” . W odpowiedzi na odwołanie Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział w W. wniósł o jego oddalenie .

W uzasadnieniu przedstawiono argumenty jak w zaskarżonej decyzji . Dodatkowo wskazano , że wnioskodawca posiada łącznie 20 lat 04 miesiące i 12 dni okresów podlegania ubezpieczeniom emerytalno – rentowym , ustalonych na podstawie art. 20 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników , do których nie zaliczono okresu podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu pracowniczego stosunku pracy . Sąd ustalił następujący stan faktyczny sprawy : W dniu 07 czerwca 2013r. wnioskodawca W. S. złożył w KRUS Placówka Terenowa w L. wniosek o przyznanie prawa do emerytury rolniczej .

W kwestionariuszu sporządzonym dnia 14 czerwca 2013r. -dotyczącym okresów podlegania ubezpieczeniom społecznym rolników oraz okresów podlegających zaliczeniu do tego okresu- wnioskodawca wskazał , że od 14 grudnia 1967r. do 06 października 1986r. pracował w gospodarstwie rolnym rodziców oraz od 01 września 1998r. do nadal podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników w KRUS . Rozpoznając powyższy wniosek KRUS PT w L. dokonała ustalenia okresu podlegania przez W. S. ubezpieczeniom rolników . W toku postępowania wyjaśniającego organ rentowy ustalił na podstawie kart ewidencyjnych wymiaru i poboru składki na Fundusz Emerytalny Rolników ustalono , że składki na wyżej wymieniony fundusz opłacała matka wnioskodawcy Z.

S. w latach 1977-1982. W okresie od 15 lutego 1996r. do 27 lipca 1999r. W. S. był właścicielem gospodarstwa rolnego o powierzchni 1,5865 ha przeliczeniowego we wsi G. . W dniu 21 maja 1999r. nabyła wraz z żona nieruchomość rolna zabudowana o powierzchni 13,31 ha w C. gmina R. . Decyzja z dnia 02 lipca 2013r. Prezes KRUS wydał decyzję o odmowie przyznania wnioskodawcy prawa do emerytury rolniczej . W uzasadnieniu wskazano , że W. S. nie udokumentował wymaganego 30 letniego okresu podlegania ubezpieczeniom emerytalno-rentowym rolników.

W uzupełnieniu uzasadnienia decyzji KRUS Placówka Terenowa w L. pisemnie poinformowała wnioskodawcę , że nie zaliczono jemu do stazu pracy – uprawniającego do przyznania emerytury rolniczej – okresu pracy w gospodarstwie rolnym matki od 14 grudnia 1967r. do 06 października 1986r. , ponieważ brak dokumentu od kiedy rodzice posiadali gospodarstwo rolne i o jakiej powierzchni . Ponadto w okresie od 01 stycznia 1983r. do 06 października 1986r. brak jest opłaty składki za domownika . W piśmie z dnia 02 lipca 2013r. KRUS Placówka Terenowa w L. wezwał W.

S. do przedłożenia zaświadczenia z WKU o odbyciu służby wojskowej oraz dokumentów potwierdzających podleganie innemu ubezpieczeniu lub oświadczenia, że wnioskodawca nie podlegał w tym okresie innemu ubezpieczeniu społecznemu (karta 31 akt emerytalnych). W dniu 27 listopada 2014r. W. S. złożył kolejny wniosek o przyznanie prawa do emerytury rolniczej . Do wniosku dołączył kwestionariusz , w którym wskazał , że podlegał ubezpieczeniom społecznym rolników : - od 14 grudnia 1967r. do 06 października 1986r. z tytułu pracy w gospodarstwie rolnym matki Z.

S., - od 15 lutego 1996r. do 27 lipca 1999r. z tytułu posiadania własnego gospodarstwa rolnego we wsi G. , - od 01 stycznia 1999r. do 27 grudnia 2013r. z tytułu własności zabudowanej nieruchomości rolnej we wsi C. , - od 17 grudnia 2013r. – nadal z tytułu dzierżawy gruntu w L. . Do wniosku W. S. dołączył także zaświadczenia na okoliczność posiadania przez matkę gospodarstw rolnych w okresie od 1946r. do 26 maja 1986r. oraz książeczkę wojskową poświadczająca nieodbywanie zasadniczej służby wojskowej – kategoria zdrowia D .

Decyzją z dnia 31 grudnia 2014r. Prezes KRUS odmówił wnioskodawcy przyznania prawa do emerytury rolniczej z uwagi na fakt , że W. S. nie zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej . W dniu 16 stycznia 2015r. wnioskodawca złożył w KRUS PT w L. rozwiązanie umowy dzierżawy z dnia 17 grudnia 2013r. z poświadczeniem zgłoszenia w starostwie Powiatowym w L. Wydział Geodezji , Katastru i Gospodarki Nieruchomościami . Dnia 20 stycznia 2015r. Prezes KRUS wydał decyzję o przyznaniu W. S. prawa do emerytury rolniczej od dnia 16 stycznia 2015r.

W pkt. IV ppkt. 2 pouczenia decyzji wskazano , że za nienależnie pobrane świadczenia uważa się świadczenia przyznane na podstawie świadomego wprowadzenia w błąd organu rentowego przez osobę pobierającą świadczenie . W pouczeniu wskazano , że osoba , która nienależnie pobrała świadczenie jest zobowiązana do ich zwrotu (karta 62 akt emerytalnych). Przy ustalaniu prawa do emerytury rolniczej uwzględniono następujące okresy: - od 14 grudnia 1967r. do 31 grudnia 1982r. - praca w gospodarstwie rolnym matki jako domownik , - od 01 października 1998r. do 30 września 2004r. i od 01 października 2005r. do 15 stycznia 2015r. podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników.

Łącznie – na podstawie przedłożonych dokumentów organ emerytalny uznał za udokumentowane 30 lat 4 miesiące i 2 dni ubezpieczenia emerytalno-rentowego rolników . W dniu 13 grudnia 2017r. wpłynęła do KRUS PT w L. informacja z ZUS w L. wraz z decyzją ZUS z dnia 11 grudnia 2017r. znak: (...) o przyznaniu prawa do emerytury od dnia 01 października 2017r. ZUS Oddział w L. wskazał , że do ustalenia emerytury wliczono W. S. okresy zatrudnienia : - od 26 stycznia 1970r. do 09 lutego 1973r. -w (...) Zakładach (...) (...) w L. - od 24 września 1974r. do 31 marca 1975r. - w (...) Zakładach (...) we W. - od 15 kwietnia1975r. do 14 lutego 1976r. - w Przedsiębiorstwie (...) w L. - od 16 lutego1976r. do 23 sierpnia 1976r.- w(...) Ośrodku(...)w L., - od 24 listopada1976r. do 14 lutego1976r. - w Przedsiębiorstwie (...) w L., - od 01marca1980r. do 31 marca1990r.; od 01 kwietnia 1990r. do 31 maja 1990r.; od 01 czerwca 1992r. do 29 marca 1993r.; od 09 lutego 1995r. do 28 grudnia 1995r. ;od 23 maja 1996r. do 09 października 1996r.; od 01 lutego 1998r. do 30 listopada 1998r. ; od 01 października 2004r. do 30 września 2005r. - podlegał ubezpieczeniu ZUS jako osoba prowadząca działalność gospodarczą.

KRUS zweryfikował okres podlegania ubezpieczeniu wymagany do przyznania prawa do emerytury rolniczej. Po wyłączeniu - okresów zatrudnienia od 14 grudnia 1967r. do 31 grudnia 1982r., KRUS - na podstawie art. 20 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników - uwzględnił łącznie 20 lat 4 miesiące i 12 dni w następujących okresach: -14.12.1967 do 25.01.1970 -10.02.1973 do 23.09.1974, - 01.04.1975r. do 14.04.1975r. - 15.02.1976r.-24.08.1976r. do 23.11.1976r.-15.02.1979r. do 28.02.1980r.-01.10.1998r. do 30.09.2004r.- 01.10.2005r. do 15.01.2015r.

W następstwie poczynionych ustaleń Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego wydał zaskarżoną decyzję . dowód : - akta ubezpieczeniowe W. S. prowadzone przez KRUS PT w L. k.1-11,19-20, 31-32, 33- 35,37, 39-40,43, 57-62, 66-72.

Sąd zważył co następuje :

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie . Analizując stan faktyczny niniejszej sprawy Sąd zwrócił uwagę na fakt ,że wnioskodawca nie zawiadomił KRUS o tym , że w okresie , który wskazywał jako okres pracy w gospodarstwie wolnym matki (tj. 14 grudnia 1967r. do 06 października 1986r.) podlegał innemu ubezpieczeniu z tytułu pracowniczego stosunku pracy oraz tytułu działalności gospodarczej . W. S. nie wypełnił tego obowiązku mimo , że pismem z dnia 02 lipca 2013r. został zobowiązany przez KRUS do przedłożenia dokumentów podlegania innemu ubezpieczeniu społecznemu lub złożenia oświadczenia , że w tym okresie nie podlegał innemu ubezpieczeniu społecznemu (karta 31 akt emerytalnych).

O tym , że treść w/w pisma była dla wnioskodawcy zrozumiała świadczy fakt , że do wniosku z dnia 27 listopada 2014r. dołączył książeczkę wojskową jako dokument dotyczący odbycia, a w przypadku wnioskodawcy nieodbywania zasadniczej służby wojskowej . W ocenie Sądu wnioskodawca świadomie wprowadził w błąd stronę pozwaną co do faktu spełnienia przez niego wszystkich przesłanek określonych w art. 19 ust. 2 w części dotyczącej posiadania co najmniej 30 letniego okresu ubezpieczenia emerytalno-rentowego rolników . Kolejną przesłanką na słuszność tej tezy jest fakt , że mimo prawidłowego pouczenia zawartego w decyzji z dnia 20 stycznia 2015r.

– opisanej w ustaleniach faktycznych niniejszego uzasadnienia – W. S. nie wskazał okresów , w których podlegał innemu ubezpieczeniu społecznemu . W tym miejscu zwrócić należy uwagę na fakt , iż pouczenie o okolicznościach powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń emerytalno – rentowych musi być zgodne z aktualnie obowiązującymi przepisami i wskazywać te okoliczności w taki sposób , aby były zrozumiałe dla osoby , do której są skierowane (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 17 listopada 1995r. II URN 46 / 95, OSNAP 1996 / 12 / 174) .

Niniejsze orzeczenie ma , zdaniem Sądu , zastosowanie również co do okoliczności powodujących powstanie prawa do świadczeń . Z literalnego brzmienia pouczenia zawartego w pkt. IV ppkt. 2 oraz z wezwania z dnia 02 lipca 2013r. jednoznacznie wynikało , że należy wskazać inne okresy podlegania ubezpieczeniom społecznym - poza okresami wskazanymi we wniosku o emeryturę rolniczą – pod rygorem uznania świadczenia jako nienależnego , przyznanego na skutek wprowadzenia w błąd organu emerytalnego . Pomimo zaistnienia wyżej przedstawionych okoliczności w okresie od dnia 16 stycznia 2015r. do dnia 31 grudnia 2017r. odwołujący się pobierał świadczenie emerytalne wypłacane jemu przez KRUS Placówkę Terenową w L. .

Jak wynika z akt emerytalnych dopiero wiadomość na tę okoliczność KRUS powziął na podstawie pisemnej informacji ZUS 13 grudnia 2017r. ( data wpływu pisma z dnia 11 grudnia 2017r. ) i decyzji ZUS o przyznaniu wnioskodawcy prawa do emerytury od dnia 01 października 2017r. Zgodnie z treścią art. 84 ust. 2 pkt. 1 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych za nienależnie pobrane świadczenia uważa się świadczenia wypłacone pomimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenia prawa do tych świadczeń ,jeżeli osoba je pobierająca była pouczona o braku prawa do ich pobierania" bądź " świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych zeznań lub dokumentów , albo w innych przypadkach świadomego wprowadzania w błąd przez osobę pobierającą świadczenia .

Sąd - mając na względzie okoliczności przedstawione we wcześniejszych rozważaniach - uznał za świadczenie nienależne - emeryturę rolniczą wypłaconą wnioskodawcy przez KRUS w okresie wskazanym w zaskarżonej decyzji – uznał za świadczenie nienależne , podlegające zwrotowi . W tym miejscu podnieść należy , iż – w ocenie Sądu – świadczeniem nienależnym pobranym przez wnioskodawcę jest wysokość wypłaconego jemu przez stronę pozwaną świadczenia emerytalnego w wysokości brutto . Zasadnicze znaczenie w tym względzie ma bowiem fakt ,iż Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego jest płatnikiem podatku dochodowego .

Przy ocenie materiału dowodowego Sąd nie pominął zapisu art. 26 ust. 1 pkt. 4 ustawy z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jednolity Dz . U. z 2000r, Nr 14 , poz. 176 z późniejszymi zmianami), który stanowi , iż podstawę obliczania podatku stanowi dochód po odliczeniu dokonanych w roku podatkowym zwrotów nienależnie pobranych emerytur w kwotach uwzględniających podatek dochodowy, jeżeli nie zostały one potrącone przez organ rentowy . Reasumując Sąd – kierując się treścią art. 477 14 & 1 kodeksu postępowania cywilnego - oddalił odwołanie , gdyż nie było podstaw do jego uwzględnienia z przyczyn wskazanych w niniejszym uzasadnieniu.