Legislator Case Law & Legislation
VIII U 965/18 AI generated

VIII U 965/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 965/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją numer (...) z dnia 9 marca 2017 roku, Zakład Ubezpieczeń Społecznych, I Oddział w Ł. stwierdził, że T. M. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, tj. emerytalnemu i rentowemu w okresie od 1 lutego 2004 roku do 30 września 2005 roku, jako zleceniobiorca u płatnika składek (...) z siedzibą w Ł. oraz że z tego tytułu miesięczne podstawy wymiaru składek wynoszą:

Legislator headnote

AI generated

VIII U 965/18 · Sąd powszechny: Odwołanie jest niezasadne i podlega oddaleniu. Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym (t. j. Dz. U. z 2017 r., poz. 1778) podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, zwanymi dalej ,,zleceniobiorcami'', oraz osobami z nimi współpracującymi.

Keywords

AI generated
supplementary health care insurance ongoing social benefits daily sickness benefit insurance affiliation to social insurance health impairment in military insurance rules on cover
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 965/18

UZASADNIENIE

Decyzją numer (...) z dnia 9 marca 2017 roku, Zakład Ubezpieczeń Społecznych, I Oddział w Ł. stwierdził, że T. M. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, tj. emerytalnemu i rentowemu w okresie od 1 lutego 2004 roku do 30 września 2005 roku, jako zleceniobiorca u płatnika składek (...) z siedzibą w Ł. oraz że z tego tytułu miesięczne podstawy wymiaru składek wynoszą:

1. na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne, tj. emerytalne i rentowe za miesiąc: - luty 2004 roku – 102,38 zł; - marzec 2004 – 1.178,55 zł; - kwiecień 2004 roku – 813,10 zł; - maj 2004 roku – 553,87 zł; - czerwiec 2004 roku – 874,81 zł; - lipiec 2004 roku – 685,91 zł; - sierpień 2004 roku – 1.730,22 zł; - wrzesień 2004 roku – 3.034,51 zł; - październik 2004 roku – 356,08 zł; - listopad 2004 roku – 650,52 zł; - grudzień 2004 roku – 572,08 zł; - styczeń 2005 roku – 925,82 zł; - luty 2005 roku – 883,28 zł; - marzec 2005 roku – 860,84 zł; - kwiecień 2005 roku – 729,35 zł; - maj 2005 roku – 1.017,47 zł; - czerwiec 2005 roku – 819,20 zł; - lipiec 2005 roku – 790,52 zł; - sierpień 2005 roku – 175,20 zł; - wrzesień 2005 roku – 2.861,84 zł.

2. na ubezpieczenia zdrowotne za miesiąc: - luty 2004 roku – 85,74 zł; - marzec 2004 – 958,04 zł; - kwiecień 2004 roku – 680,89 zł; - maj 2004 roku – 463,81 zł; - czerwiec 2004 roku – 732,57 zł; - lipiec 2004 roku – 574,39 zł; - sierpień 2004 roku – 1.448,89 zł; - wrzesień 2004 roku – 2.541,10 zł; - październik 2004 roku – 298,18 zł; - listopad 2004 roku – 544,75 zł; - grudzień 2004 roku – 479,05 zł; - styczeń 2005 roku – 775,28 zł; - luty 2005 roku – 739,66 zł; - marzec 2005 roku – 720,87 zł; - kwiecień 2005 roku – 610,76 zł; - maj 2005 roku – 852,02 zł; - czerwiec 2005 roku – 686,00 zł; - lipiec 2005 roku – 661,99 zł; - sierpień 2005 roku – 146,71 zł; - wrzesień 2005 roku – 2.396,50 zł.

W uzasadnieniu decyzji, organ rentowy wskazał, iż płatnik składek (...) zgłosił T. M., z tytułu wykonywania umowy zlecenia, wyłącznie do ubezpieczenia zdrowotnego w okresie od 19 stycznia 2004 roku do 25 października 2006 roku, a także złożył imienne raporty miesięczne o należnych składkach na ubezpieczenie zdrowotne za miesiące od lutego 2005 roku do listopada 2006 roku. Na podstawie dokumentów zewidencjonowanych w systemie teleinformatycznym organu rentowego ustalono, że w okresie od 1 lutego 2004 roku do 30 września 2005 roku T.

M. nie posiadał innego tytułu do ubezpieczeń społecznych. W konsekwencji, z tytułu wykonywania umowy zlecenia, podlegał on obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym. (decyzja – k. 34 – 40 akta ZUS) W dniu 14 kwietnia 2017r. (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, działając za pośrednictwem pełnomocnika, złożył odwołanie od wyżej wymienionej decyzji, wnosząc o jej uchylenie i ustalenie, że w przypadku T. M., będącego od 19 stycznia 2004 roku do 25 października zleceniobiorcą u odwołującego, brak jest podstaw do skorygowania dokumentów rozliczeniowych za okres od lutego 2004 roku do września 2005 roku.

W ocenie odwołującego, organ rentowy przy wydawaniu zaskarżonej decyzji nie wziął pod uwagę miesięcznego przesunięcia wypłaty wynagrodzenia pracownikowi, a także faktu odrębności instytucji statusu ubezpieczonego i podstawy wymiaru składek. Wskazano, że, zgodnie z umową zlecenia, rozliczenie miesięczne następuje w terminie do 10 – go dnia miesiąca, następującego po miesiącu, w którym zlecenie było realizowane. W konsekwencji, powinno się uwzględniać, dla potrzeb rozliczenia składek, status ubezpieczonego w okresie świadczenia zlecenia, a nie płatności za zlecenie, wykonane w miesiącu poprzednim.

W ocenie wnioskodawcy, organ rentowy błędnie wiąże konieczność ustalenia statusu ubezpieczonego z wypłatą wynagrodzenia za pracę w okresie wcześniejszym. (odwołanie – k.

2) W odpowiedzi na odwołanie pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie. W uzasadnieniu wskazano argumenty tożsame jak w zaskarżonej decyzji. Odnosząc się do kwestii podniesionych w odwołaniu organ rentowy zaznaczył, że obowiązek opłacania składek powstaje z chwilą wypłaty lub pozostawienia do dyspozycji ubezpieczonego wynagrodzenia. Bez znaczenia pozostaje zatem fakt, iż było to wynagrodzenie za inny miesiąc. ( odpowiedź na odwołanie – k.

8) Na rozprawie z dnia 11 czerwca 2018 roku pełnomocnik organu rentowego wniósł o oddalenie odwołanie i zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych w kwocie ryczałtowej podstawowej. (stanowisko strony – e – protokół rozprawy z dnia 11 czerwca 2018 roku – 00:22:38 – 00:23:03 – k. 24, płyta CD) Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny Płatnik składek (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest agencją pracy tymczasowej i zatrudnia osoby w oparciu o umowy zlecenia. (okoliczność bezsporna) W okresie od 19 stycznia 2004 roku do 25 października 2006 roku płatnik składek zgłosił T.

M., z tytułu wykonywania umowy zlecenia, wyłącznie do ubezpieczenia zdrowotnego, a także złożył imienne raporty miesięczne o należnych składkach na ubezpieczenie zdrowotne za okres od lutego 2005 roku do listopada 2006 roku. W okresie od 1 lutego 2004 roku do 30 września 2005 roku T. M. nie posiadał innego tytułu do ubezpieczeń społecznych. Od 1 października 2005 roku T. M. został zgłoszony do ubezpieczeń społecznych z tytułu zatrudnienia przez innego płatnika składek. (decyzja – k. 34 – 40 akta ZUS, dane ubezpieczonego o podstawach wymiaru składek – k. 8 – 12 akta ZUS) Rozliczenie miesięczne zleceniobiorcy z płatnikiem składek następuje w terminie do 10 – go dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym zlecenie było realizowane. (odwołanie – k.

2) Decyzją numer (...) z dnia 9 marca 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych, I Oddział w Ł. stwierdził, że T. M. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, tj. emerytalnemu i rentowemu w okresie od 1 lutego 2004 roku do 30 września 2005 roku, jako zleceniobiorca u płatnika składek (...) z siedzibą w Ł. oraz że z tego tytułu miesięczne podstawy wymiaru składek wynoszą:

1. na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne, tj. emerytalne i rentowe za miesiąc: - luty 2004 roku – 102,38 zł; - marzec 2004 – 1.178,55 zł; - kwiecień 2004 roku – 813,10 zł; - maj 2004 roku – 553,87 zł; - czerwiec 2004 roku – 874,81 zł; - lipiec 2004 roku – 685,91 zł; - sierpień 2004 roku – 1.730,22 zł; - wrzesień 2004 roku – 3.034,51 zł; - październik 2004 roku – 356,08 zł; - listopad 2004 roku – 650,52 zł; - grudzień 2004 roku – 572,08 zł; - styczeń 2005 roku – 925,82 zł; - luty 2005 roku – 883,28 zł; - marzec 2005 roku – 860,84 zł; - kwiecień 2005 roku – 729,35 zł; - maj 2005 roku – 1.017,47 zł; - czerwiec 2005 roku – 819,20 zł; - lipiec 2005 roku – 790,52 zł; - sierpień 2005 roku – 175,20 zł; - wrzesień 2005 roku – 2.861,84 zł.

2. na ubezpieczenia zdrowotne za miesiąc: - luty 2004 roku – 85,74 zł; - marzec 2004 – 958,04 zł; - kwiecień 2004 roku – 680,89 zł; - maj 2004 roku – 463,81 zł; - czerwiec 2004 roku – 732,57 zł; - lipiec 2004 roku – 574,39 zł; - sierpień 2004 roku – 1.448,89 zł; - wrzesień 2004 roku – 2.541,10 zł; - październik 2004 roku – 298,18 zł; - listopad 2004 roku – 544,75 zł; - grudzień 2004 roku – 479,05 zł; - styczeń 2005 roku – 775,28 zł; - luty 2005 roku – 739,66 zł; - marzec 2005 roku – 720,87 zł; - kwiecień 2005 roku – 610,76 zł; - maj 2005 roku – 852,02 zł; - czerwiec 2005 roku – 686,00 zł; - lipiec 2005 roku – 661,99 zł; - sierpień 2005 roku – 146,71 zł; - wrzesień 2005 roku – 2.396,50 zł. (decyzja – k. 36 – 40 akta ZUS) Powyższy stan faktyczny został ustalony na podstawie dokumentacji, złożonej do akt sprawy oraz do akt organu rentowego.

Prawdziwość oraz wiarygodność ustaleń, wynikających z treści przedmiotowej dokumentacji, nie została podważona ani zakwestionowana przez żadną ze stron postępowania. Tym samym, Sąd Okręgowy przyjął ją jako pełnowartościowe dowody, stanowiące podstawę ustaleń faktycznych w sprawie.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje

Odwołanie jest niezasadne i podlega oddaleniu. Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym (t. j. Dz. U. z 2017 r., poz. 1778) podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, zwanymi dalej ,,zleceniobiorcami'', oraz osobami z nimi współpracującymi.

Jak stanowi art. 13 pkt 2, zleceniobiorcy podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od dnia oznaczonego w umowie jako dzień rozpoczęcia jej wykonywania do dnia rozwiązania lub wygaśnięcia tej umowy. W myśl art. 13 pkt 1 pracownicy podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku. Zgodnie z ustalonym w sprawie stanie faktycznym, T. M. nie posiadał innego tytułu do ubezpieczeń społecznych, niż przedmiotowa umowa zlecenia z płatnikiem składek, w okresie od 1 lutego 2004 roku do 30 września 2005 roku.

Dopiero od 1 października 2005 roku ubezpieczony został zgłoszony do ubezpieczeń społecznych z tytułu zatrudnienia, jako pracownik przez inny podmiot. Nie ulega zatem wątpliwości, iż w spornym okresie T. M. podlegał ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia z (...) Spółka z o. o. Natomiast zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. e ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 roku o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (t. j. Dz. U. z 2017 r., poz. 1938) obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają osoby spełniające warunki do objęcia ubezpieczeniami społecznymi, które są osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego dotyczące zlecenia lub osobami z nimi współpracującymi.

Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego osób powstaje i wygasa w terminach określonych w przepisach o ubezpieczeniach społecznych (art. 69 ust. 1 wskazanej powyżej ustawy). Przedmiotem niniejszego postępowania było ponadto ustalenie czy określona przez organ rentowy podstawa wymiaru składek na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne, tj. emerytalne i rentowe, oraz ubezpieczenie zdrowotne z tytułu wykonywania umowy zlecenia u płatnika składek (...) Spółka z o.o. jest prawidłowa. Zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych wymienionych w art. 6 ust. 1 pkt 1-3 i pkt 18a stanowi przychód, o którym mowa w art. 4 pkt 9 i 10, z zastrzeżeniem ust. 1a i 2, ust. 4 pkt 5 i ust.

12. Zgodnie zaś z art. 4 pkt 9 wyżej wskazanej ustawy za przychód, z tytułu świadczenia umowy zlecenia, rozumie się przychód zgodnie z przepisami ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W myśl art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2018 r., poz. 200) przychodami, z zastrzeżeniem art. 14-15, art. 17 ust. 1 pkt 6, 9 i 10 w zakresie realizacji praw wynikających z pochodnych instrumentów finansowych, art. 19, art. 25b i art. 30f, są otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika w roku kalendarzowym pieniądze i wartości pieniężne oraz wartość otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń.

Na podstawie § 2 ust. 6 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 września 2017 roku, w sprawie szczegółowych zasad i trybu postępowania w sprawach rozliczania składek, do których poboru zobowiązany jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017 r., poz. 1831), należy stwierdzić, iż dla każdego ubezpieczonego, którego podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe stanowi przychód, w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, płatnik składek w raporcie lub imiennym raporcie miesięcznym korygującym, o którym mowa w art. 41 ust. 6 ustawy, zwanym dalej „raportem korygującym”, oraz w deklaracji i deklaracji rozliczeniowej korygującej, o której mowa w art. 47 ust. 3 ustawy, zwanej dalej „deklaracją korygującą”, uwzględnia należne składki na ubezpieczenia społeczne od wszystkich dokonanych lub postawionych do dyspozycji ubezpieczonego wypłat – od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca kalendarzowego, którego deklaracja dotyczy - stanowiących podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, z uwzględnieniem ograniczenia, o którym mowa w art. 19 ustawy.

Podkreślić należy, że pojęcie przychodu, wprowadzone zostało do ubezpieczeń społecznych cytowaną ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych z dnia 13 października 1998 roku, która uzależniła wysokość składek i terminy ich płatności od osiągniętych przez ubezpieczonych przychodów. Celem tej nowelizacji było ustalenie zasady, iż zobowiązanie z tytułu składek powstaje dopiero w momencie osiągnięcia przez ubezpieczonego przychodu, w rozumieniu ustawy z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych. Obowiązek opłacania składek powstaje więc z chwilą wypłaty lub pozostawienia do dyspozycji ubezpieczonego wynagrodzenia ( por. uchwała Sądu Najwyższego z dnia 10 września 2009 r., sygn. akt I UZP 5/09 opubl.

OSNP 2010/6-6/71 ). Ponadto, zgodnie z art. 81 ust. 1 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych do ustalenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. a, d-i i pkt 3 i 35, stosuje się przepisy określające podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe tych osób, z zastrzeżeniem ust. 5, 6 i 10. Natomiast jak stanowi art. 81 ust. 6 podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne pomniejsza się o kwoty składek na ubezpieczenia emerytalne, rentowe i chorobowe finansowanych przez ubezpieczonych niebędących płatnikami składek, potrąconych przez płatników ze środków ubezpieczonego, zgodnie z przepisami o systemie ubezpieczeń społecznych.

Ustalony w niniejszej sprawie stan faktyczny wskazuje jednoznacznie, że rozliczenie miesięczne następowało w terminie do 10 – go dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym zlecenie było realizowane, jednakże to wynagrodzenie otrzymywane z tytułu świadczenia umowy zlecenia i ta kwota powinna stanowić podstawę wymiaru składek zarówno na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne, jak i na ubezpieczenie zdrowotne. W świetle wskazanych powyżej regulacji prawnych, to nie tytuł na podstawie którego uzyskuje się wynagrodzenie, a faktyczny moment jego otrzymania decyduje o określeniu wysokości podstawy wymiaru składek za dany miesiąc, zarówno na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne, jak i na ubezpieczenia zdrowotne.

Tym samym, decyzja organu rentowego, zarówno w zakresie ustalenie podlegania ubezpieczeniom społecznym, jak i ustalenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, oraz ubezpieczenie zdrowotne, jest prawidłowa i odpowiada prawu. Mając powyższe okoliczności na uwadze, Sąd Okręgowy na podstawie (...) § 1 k. p. c. oddalił odwołanie, o czym orzekł w punkcie 1 sentencji wyroku. O kosztach procesu Sąd orzekł na podstawie art. 98 k. p. c., w zw. z art. 99 k. p. c., zasądzając od (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Ł. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, I Oddział w Ł., kwotę 180,00 złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.

Wysokość kosztów zastępstwa procesowego Sąd ustalił na podstawie § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz. U. z 2018 r., poz. 265). ZARZĄDZENIE Odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć pełnomocnikowi wnioskodawcy. K. J