Legislator Case Law & Legislation
IX U 19/18 AI generated

IX U 19/18 · Sąd powszechny

Case Number IX U 19/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 12 grudnia 2017r. Znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu prawa do emerytury w oparciu o art. 184 ustawy emerytalnej z uwagi na brak 15-letniego okresu pracy w szczególnych warunkach. Ubezpieczony W. S. złożył odwołanie od powyższej decyzji podnosząc, iż okres pracy w warunkach szczególnych zakwestionowany przez organ rentowy ma zamiar udowodnić zeznaniami świadków. Sąd po przeprowadzeniu postępowania dowodowego ustalił co następuje: Ubezpieczony W. S. ur. się (...) W dniu (...) złożył wniosek o ustalenie uprawnień do emerytury na podstawie art. 184 ustawy emerytalnej.

Legislator headnote

AI generated

IX U 19/18 · Sąd powszechny: Znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu prawa do emerytury w oparciu o art. 184 ustawy emerytalnej z uwagi na brak 15-letniego okresu pracy w szczególnych warunkach. Ubezpieczony W. S. złożył odwołanie od powyższej decyzji podnosząc, iż okres pracy w warunkach szczególnych zakwestionowany przez organ rentowy ma zamiar udowodnić zeznaniami świadków. Sąd po przeprowadzeniu postępowania dowodowego ustalił co następuje: Ubezpieczony W. S. ur. się (...) W dniu (...) złożył wniosek o ustalenie uprawnień do emerytury na podstawie art. 184 ustawy emerytalnej.

Keywords

AI generated
redundancy abandonment of employment sufficient earning capacity waiver of wage claims work permit eligibility for unemployment benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 19/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 kwietnia 2018r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Barbara Kużdrzał-Kiermaszek Protokolant: Monika Holona przy udziale po rozpoznaniu w dniu 23 kwietnia 2018r. w Rybniku sprawy z odwołania W. S. (S.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o prawo do emerytury na skutek odwołania W. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 12 grudnia 2017r. Znak (...) - zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznaje ubezpieczonemu prawo do emerytury począwszy od (...) Sędzia Sygn. IX U 19/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 12 grudnia 2017r. Znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu prawa do emerytury w oparciu o art. 184 ustawy emerytalnej z uwagi na brak 15-letniego okresu pracy w szczególnych warunkach. Ubezpieczony W. S. złożył odwołanie od powyższej decyzji podnosząc, iż okres pracy w warunkach szczególnych zakwestionowany przez organ rentowy ma zamiar udowodnić zeznaniami świadków. Sąd po przeprowadzeniu postępowania dowodowego ustalił co następuje: Ubezpieczony W. S. ur. się (...) W dniu (...) złożył wniosek o ustalenie uprawnień do emerytury na podstawie art. 184 ustawy emerytalnej.

Na dzień 1.1.1999r ubezpieczony udowodnił bezspornie 25 lat, 3 m/ce i 28 dni ogólnego stażu pracy oraz 14 lat 6 m/cy i 17 dni stażu pracy w warunkach szczególnych. Organ rentowy uwzględnił do stażu pracy w warunkach szczególnych okresy: - od 6.12.1977r do 31.7.1985r i od 1.2.1987 do 31.12.1993r. Organ rentowy nie zaliczył do okresu pracy wykonywania w warunkach szczególnych okresów od 1.8.1985r do 31.1.1987r, kiedy ubezpieczony był zatrudniony w Przedsiębiorstwie (...) w R.. Pracował wówczas na stanowisku, które zostało określone przez pracodawcę jako ślusarz maszynista.

Pracodawca wystawił za powyższy okres świadectwo wykonywania pracy w warunkach szczególnych. Z uwagi na fakt, że zostało ono podpisane przez Likwidatora Przedsiębiorstwa (...) w R., w likwidacji nie zostało uznane organ rentowy. Ubezpieczony w spornym okresie jeździł na tak zwanej lokomotywie dyrekcyjnej, takich lokomotyw było w (...) 4, w każdej jeździło po 2 maszynistów. Ubezpieczony pracował wyłącznie jako maszynista. Przez cały okres zatrudnienia wykonywał jedną pracę. Jeździł po całej Polsce i rozwoził towary, pracował na początku po 16 godzin a później 12 godzin i 12 wolnego.

Ubezpieczony ukończył Szkołę Kolejową i z racji tego miał uprawnienia do obsługi lokomotywy. Początkowo jako pomocnik a następnie po szeregu szkoleń i kursów jako maszynista. Od 1977r do chwili obecnej charakter jego pracy nie zmienił się. Ubezpieczony nigdy nie pracował jako ślusarz remontowy. Pracodawca zabezpieczał się w ten sposób, że jak była awaria, to maszynista który pracował w trasie, mógł ją samodzielnie usunąć. Poza tym po dodaniu dodatkowego stanowiska ślusarz maszynista pracodawca miał możliwość przyznania dodatkowej podwyżki.

W spornym okresie czasu ubezpieczony wykonywał wyłącznie pracę maszynisty lokomotywy. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie akt emerytalnych ubezpieczonego, akt osobowych ubezpieczonego, zeznań ubezpieczonego, zeznań świadków: S. K. i T. D.. Sąd zważył: Zgodnie z art. 184 ustawy z 17.12.1998r o emeryturach i rentach z FUS ubezpieczonym urodzonym po dniu 31.12.1948r przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy, to jest 1.1.1999r mężczyźni osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze 15 lat oraz posiadają okres składkowy i nieskładkowy w ilości 25 lat.

Emerytura przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do OFE albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w OFE za pośrednictwem zakładu na dochody budżetu państwa. W przypadku ubezpieczonego spornym był jedynie okres wykonywania pracy w warunkach szczególnych. W świetle przeprowadzonego postępowania dowodowego Sąd uznał, iż ubezpieczony z chwilą ukończenia 60 roku życia, to jest od(...) spełnia wszystkie wymagane warunki do przyznania prawa do emerytury, w szczególności posiada co najmniej 15 letni okres pracy w warunkach szczególnych.

Do tego okresu należy zaliczyć sporny okres od 1.8.1985r do 31.1.1987r kiedy to ubezpieczony wykonywał pracę na stanowisku maszynisty lokomotyw spalinowych wymienioną w Wykazie „A”, Dziale VIII, poz. 13 pkt 11. Sąd dał wiarę ubezpieczonemu, że wykonywał wyłącznie taką pracę przez cały okres zatrudnienia a dodatkowe stanowisko wpisane do angaży było zamieszczone wyłącznie z przyczyn leżących po stronie pracodawcy. Zeznania ubezpieczonego są spójne ze świadectwem wykonywania pracy w warunkach szczególnych, z aktami osobowymi oraz z zeznaniami świadków, którzy wykonywali taką samą pracę jak ubezpieczony.

Zarówno S. K. jak i T. D. również mieli problemy z przejściem na wcześniejszą emeryturę z uwagi na nieprawidłowy zapis odnośnie faktycznie wykonywanej pracy. Postępowania przed sądami ostatecznie zostały zakończone na korzyść świadków. Mając powyższe rozważania na uwadze, Sąd orzekł jak w sentencji po myśli art. 477 14 § 2 kpc. Sędzia: