Legislator Case Law & Legislation
I C 397/16 AI generated

I C 397/16 · Sąd powszechny

Case Number I C 397/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód A. D. wniósł przeciwko (...) Zakładowi (...) na (...) S.A. w W. o wypłatę odszkodowania w wysokości 5.400 zł za uszczerbek na zdrowiu wraz z ustawowymi odsetkami od 28.05.2016 r. i kosztami procesowymi według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu pełnomocnik powoda wskazała, iż w dniu 7.10.2014 r. powód podczas wykonywania obowiązków pracowniczych na rzecz PPHU (...) sp. z o.o. w P. doznał na skutek wypadku urazu barku i ramienia i stwierdzono u powoda uszkodzenie ścięgien stożka rotatorów mięśnia nadgrzbietowego i podgrzebieniowego oraz ujawniono masywne uszkodzenie pierścienia rotatorów ramienia lewego.

Legislator headnote

AI generated

art. 481 k.c, art. 100 k.p.c; I C 397/16 · Sąd powszechny: Zgodnie z opinią lekarza orzecznika uszkodzenie struktur ścięgnistych barku jest skutkiem przewlekłych zmian zwyrodnieniowych, a nie jednorazowego stłuczenia. Sąd ustalił co następuje: Powód A. D. w dniu 1.01.2010 r. przystąpił do grupowego ubezpieczenia pracowniczego typ P (...) z sumą ubezpieczenia w wysokości 9.000 zł z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem na podstawie polisy nr (...) zawartej z pozwanym (...) na (...) S.A. w W. (dowód: polisa k.20). Stosownie do ogólnych warunków grupowego ubezpieczenia pracowniczego typ P (...) § 4 (...) na (...) S.A. w W. zakres ubezpieczenia obejmuje wystąpienie u ubezpieczonego trwałego uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem.

Keywords

AI generated
accident insurance matter liability of the insurer cessation of accident benefits health impairment in military insurance accident consequences water damage insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 481 k.c
Odsetki - zgodnie z art. 481 k.c.
art. 100 k.p.c
O kosztach orzeczono stosownie do art. 100 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I ACa 875/09
I ACa 875/09 oraz Sąd Apelacyjny w Warszawie w wyroku z dnia 27 września 2013 r.
VI ACa 282/13
Pozwem z dnia 23 listopada 2010r.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: I C 397/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 maja 2018 roku Sąd Rejonowy w Człuchowie I Wydział Cywilny w składzie: Przewodniczący: Sędzia Sądu Rejonowego Marek Osowicki Protokolant: starszy sekretarz sądowy Joanna Mucha po rozpoznaniu w dniu 29 maja 2018 roku w Człuchowie sprawy z powództwa A. D. przeciwko (...) S.A. w W. o zapłatę 1. zasądza od pozwanego (...) S.A. w W. na rzecz powoda A. D. kwotę 2.520zł (dwa tysiące pięćset dwadzieścia złotych) z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 28 maja 2016 roku do dnia zapłaty, 2. w pozostałym zakresie powództwo oddala;

3. koszty procesu znosi wzajemnie. Sygn. akt I C 397/16

UZASADNIENIE

Powód A. D. wniósł przeciwko (...) Zakładowi (...) na (...) S.A. w W. o wypłatę odszkodowania w wysokości 5.400 zł za uszczerbek na zdrowiu wraz z ustawowymi odsetkami od 28.05.2016 r. i kosztami procesowymi według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu pełnomocnik powoda wskazała, iż w dniu 7.10.2014 r. powód podczas wykonywania obowiązków pracowniczych na rzecz PPHU (...) sp. z o.o. w P. doznał na skutek wypadku urazu barku i ramienia i stwierdzono u powoda uszkodzenie ścięgien stożka rotatorów mięśnia nadgrzbietowego i podgrzebieniowego oraz ujawniono masywne uszkodzenie pierścienia rotatorów ramienia lewego.

Powód w ramach zatrudnienia był objęty dodatkowym grupowym ubezpieczeniem na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem na podstawie polisy nr (...). Ubezpieczyciel w piśmie z 20.04.2015 r. odmówił wypłaty odszkodowania twierdząc, że uszkodzenie struktur barku powoda nie nastąpiło na skutek wypadku a w wyniku przewlekłych zmian zwyrodnieniowych. Pełnomocnik pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) S.A. w W. w odpowiedzi na pozew wniósł o oddalenie powództwa w całości i zasadzenie kosztów według norm przepisanych.

W uzasadnieniu odpowiedzi podniósł, że powoda z pozwanym ubezpieczycielem łączyła umowa grupowego ubezpieczenia pracowniczego typu P (...) z między innymi dodatkowym grupowym ubezpieczeniem na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem. W okresie ubezpieczenia tj. w dniu 07-10-2014 r. doszło do zdarzenia z którego powód wywodzi roszczenie w niniejszej sprawie i te okoliczności są bezsporne pomiędzy stronami. W następstwie przeprowadzonego postępowania likwidacyjnego w tej sprawie, pozwany na podstawie przedstawionej przez powoda dokumentacji medycznej oraz opinii lekarza orzecznika grupy (...) S.A. uznał, że świadczenie z umowy dodatkowego grupowego ubezpieczenia na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem nie może być przyznane, ponieważ nieszczęśliwy wypadek z dnia 07-10-2014 r. nie spowodował trwałego uszczerbku na zdrowiu w rozumieniu § 2 pkt 1 wskazanych ogólnych warunków umowy ubezpieczenia.

Zgodnie z opinią lekarza orzecznika uszkodzenie struktur ścięgnistych barku jest skutkiem przewlekłych zmian zwyrodnieniowych, a nie jednorazowego stłuczenia. Sąd ustalił co następuje: Powód A. D. w dniu 1.01.2010 r. przystąpił do grupowego ubezpieczenia pracowniczego typ P (...) z sumą ubezpieczenia w wysokości 9.000 zł z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem na podstawie polisy nr (...) zawartej z pozwanym (...) na (...) S.A. w W. (dowód: polisa k.20). Stosownie do ogólnych warunków grupowego ubezpieczenia pracowniczego typ P (...) § 4 (...) na (...) S.A. w W. zakres ubezpieczenia obejmuje wystąpienie u ubezpieczonego trwałego uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem.

§ 2 ust. 1 ogólnych warunków przewiduje, że trwały uszczerbek na zdrowiu oznacza trwałe, nie rokujące poprawy uszkodzenie danego organu, narządu lub układu, polegające na upośledzeniu jego funkcji. Stosownie do umowy ubezpieczenia świadczenie za 1 % z tytułu nieszczęśliwego wypadku powodującego m.in. trwały uszczerbek na zdrowiu ubezpieczonego za 1% trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem wypłaca się 4% sumy ubezpieczenia. Zgodnie z tabelą norm oceny procentowej uszczerbku na zdrowiu pkt. 105 pozostałe uszkodzenia struktur barku w zależności od blizn, ubytków tkanek, ograniczenia ruchów, zaników mięśni, przemieszczeń i zniekształceń określa się w zależności od stopnia od 1 do 30 % (dowód: ogóle warunki grupowego ubezpieczenia pracowniczego typ P (...) k.41, polisa k.20 i tabela norm k.45).

W dniu 7.10.2014 r. r. powód uległ nieszczęśliwemu wypadkowi w pracy. (bezsporne, nadto protokół ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy nr (...) k.9-10). Pozwany (...) na (...) S.A. w W. decyzjami z 20.04.2015 r. i 27.05.2015 r. odmówił wypłaty powodowi odszkodowania z uwagi na brak w dokumentacji medycznej potwierdzenia urazu spełniającego definicje nieszczęśliwego wypadku i trwałego uszczerbku na zdrowiu a stwierdzone uszkodzenie wynika z przewlekłych zmian zwyrodnieniowych barku lewego a nie jednorazowego stłuczenia. (dowód: pisma (...) k.20v i 22).

Powód na skutek wypadku z 7.10.2014 r. doznał uszkodzenia wewnętrznych struktur stawu barkowego lewego (mięśnie nad i podgrzebieniowy, głowa długa mięśnia dwugłowego, obrąbek stawowy) co doprowadziło do zespołu cieśni podbarkowej wymagającej leczenia operacyjnego oraz 7 % trwałego uszczerbku na zdrowiu w postaci niewielkiego ograniczenia ruchomości stawu barkowego, ograniczenia odwodzenia i zginania do przodu w stawie łopatkowo-ramieniowym o około 10 stopni oraz punktowe blizny operacyjne po zabiegu artroskopii. (dowód: opinia biegłego sądowego specjalisty chirurgii urazowo-ortopedycznej dr n. med. W.

W. k.99-100, dokumentacja medyczna powoda k. 11-19).

Sąd zważył co następuje:

W rozstrzyganej sprawie nie był kwestionowany fakt, iż powoda i pozwanego łączyła umowa grupowego ubezpieczenia pracowniczego typ P (...) oraz, iż w ramach tego ubezpieczenia pozwane (...) S.A. ponosi odpowiedzialność odszkodowawczą między innymi za trwały uszczerbek na zdrowiu ubezpieczonego z tytułu nieszczęśliwego wypadku. Pozwana nie kwestionowała faktu nieszczęśliwego wypadku jakiemu uległ powód w dniu 7.10.2014 r. oraz doznanych i stwierdzonych urazów. W niniejszej sprawie strona pozwana wskazała, iż lekarz orzecznik na podstawie analizy przedłożonej dokumentacji medycznej nie stwierdził cech trwałego uszczerbku na zdrowiu powstałego po stłuczeniu lewego barku.

W ocenie lekarza orzecznika uszkodzenie struktur ścięgnistych barku jest skutkiem przewlekłych zmian zwyrodnieniowych a nie jednorazowego stłuczenia. W przedmiotowej sprawie kluczowe było ustalenie czy powód na skutek nieszczęśliwego wypadku jakiemu uległ w dniu 7.10.2014 r. doznał trwałego uszczerbku na zdrowiu. Sąd dopuścił dowód z opinii biegłego sądowego z zakresu specjalisty chirurgii urazowo-ortopedycznej. Biegły sądowy z zakresu specjalisty chirurgii urazowo-ortopedycznej dr n. med. W. W. w swojej opinii jednoznacznie stwierdził, iż powód na skutek wypadku z 7.10.2014 r. doznał uszkodzenia wewnętrznych struktur stawu barkowego lewego (mięśnie nad i podgrzebieniowy, głowa długa mięśnia dwugłowego, obrąbek stawowy) co doprowadziło do zespołu cieśni podbarkowej wymagającej leczenia operacyjnego oraz 7 % trwałego uszczerbku na zdrowiu w postaci niewielkiego ograniczenia ruchomości stawu barkowego, tj. ograniczenie odwodzenia i zginania do przodu w stawie łopatkowo-ramieniowym o około 10 stopni oraz punktowe blizny operacyjne po zabiegu artroskopii.

Zdaniem sądu stanowcza opinia biegłego specjalisty z zakresu chirurgii urazowo-ortopedycznej doktora nauk medycznych zasługuje na uwzględnienie, gdyż jest fachowa, jasna i logiczna oraz została wydana, nie tylko po analizie przedłożonej przez powoda dokumentacji medycznej, ale i po przeprowadzeniu badania powoda. W ocenie sądu strona pozwana w toku postępowania nie wykazała i nawet nie przedstawiła z jakich dowodów, w postaci przedłożonej przez powoda dokumentacji medycznej, miałoby wynikać, iż doznany uszczerbek na zdrowiu przez powoda był skutkiem przewlekłych zmian zwyrodnieniowych.

Wręcz przeciwnie z badania lekarskiego powoda w Przychodni (...) z 24.11.2014 r. i opisu badania radiologicznego oraz 6.11.2014 r. (k.12v i 13) jednoznacznie wynika, iż uszkodzenia mięśnia nadgrzebieniowego po stronie lewej i częściowe uszkodzenie ścięgna mięśnia podgrzebieniowego, uszkodzenia ścięgien stożka rotatorów są następstwem urazów kończyny górnej a nie przewlekłego zwyrodnienia. Uwzględniając powyższe, zdaniem sądu powód wykazał, że wystąpiły wszystkie przesłanki wynikające z ogólnych warunków grupowego ubezpieczenia pracowniczego typu P (...) obowiązującego strony do przyjęcia odpowiedzialności ubezpieczyciela i uzasadniające wypłatę powodowi odszkodowania.

Skoro suma ubezpieczenia powoda wynosiła 9.000 zł a 1% uszczerbku to 4 % sumy ubezpieczenia, to wysokość świadczenia za każdy procent uszczerbku na zdrowiu wynosi 360 zł. Biegły określił 7 % trwałego uszczerbku na zdrowiu powoda, więc żądanie w wysokości 2520 zł znajduje uzasadnienie w postanowieniach ogólnych warunków grupowego ubezpieczenia pracowniczego typu P (...) § 4 w zw. z § 2 ust. 1 i w pkt. 105 tabeli norm oceny procentowej trwałego uszczerbku na zdrowiu (...) S.A. Odsetki - zgodnie z art. 481 k.c. – stanowią opartą na uproszczonych zasadach rekompensatę typowego uszczerbku majątkowego doznanego przez wierzyciela wskutek pozbawienia go możliwości czerpania korzyści z należnego mu świadczenia pieniężnego.

Niewykonanie obowiązku ustalenia w ustawowym terminie właściwej wysokości powstałej szkody aktualizuje po stronie ubezpieczającego roszczenie o zapłatę odsetek ustawowych za opóźnienie (porównaj: Sąd Apelacyjny w Poznaniu w wyroku z dnia 8 grudnia 2009 r. I ACa 875/09 oraz Sąd Apelacyjny w Warszawie w wyroku z dnia 27 września 2013 r. VI ACa 282/13). Mając na uwadze powyższe rozważania sąd zasądził od pozwanego (...) na (...) S.A. w W. na rzecz powódki kwotę 2520 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia następnego od odmowy wypłaty odszkodowania i oddalił powództwo w pozostałym zakresie.

O kosztach orzeczono stosownie do art. 100 k.p.c. mając na uwadze wynik postępowania. Artykuł ten zezwala na przyjęcie wzajemnego zniesienia kosztów procesu w razie częściowego tylko uwzględnienia powództwa. Charakter roszczenia oraz zasądzenie świadczenia tylko w nieznacznie mniejszym zakresie niż 50 % dochodzonej kwoty uzasadniają rozstrzygnięcie o kosztach procesu polegające na wzajemnym ich zniesieniu.