Legislator Case Law & Legislation
IV U 180/18 AI generated

IV U 180/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 180/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 15 stycznia 2018r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.36 ust.1 pkt 1 oraz art.3a ust.4 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego J. Ł. od 1 grudnia 2017r. ,tj. od dnia następnego po dniu wydania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzji o przyznaniu ubezpieczonemu emerytury. Odwołanie od w/w decyzji złożył J.

Legislator headnote

AI generated

IV U 180/18 · Sąd powszechny: Decyzją z 15 stycznia 2018r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.36 ust.1 pkt 1 oraz art.3a ust.4 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego J. Ł. od 1 grudnia 2017r. ,tj. od dnia następnego po dniu wydania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzji o przyznaniu ubezpieczonemu emerytury. Odwołanie od w/w decyzji złożył J.

Keywords

AI generated
cessation of insurance benefits reinstatement of insured status suspension of pension ongoing social benefits withdrawal of social benefits maintenance of pension coverage
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 180/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 6 czerwca 2018 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant sekr. sądowy Monika Świątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 6 czerwca 2018 r. w S. odwołania J. Ł. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 15 stycznia 2018 r. Znak (...) w sprawie J. Ł. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o ustalenie podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że ustala, iż ubezpieczenie społeczne rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego J. Ł. ustało od 01 października 2017 roku. Sygn. akt: IV U 180/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 15 stycznia 2018r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.36 ust.1 pkt 1 oraz art.3a ust.4 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego J. Ł. od 1 grudnia 2017r. ,tj. od dnia następnego po dniu wydania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzji o przyznaniu ubezpieczonemu emerytury. Odwołanie od w/w decyzji złożył J.

Ł. wnosząc o jej zmianę i ustalenie, że ubezpieczenie społeczne rolników ustało z dniem 1 października 2017r. ,tj. od dnia, w którym nabył prawo do emerytury z powszechnego systemu ubezpieczeń. Podniósł, że ustanie ubezpieczenia społecznego rolników od dnia następnego po dniu wydania przez ZUS decyzji o przyznaniu emerytury nie znajduje uzasadnienia w przepisach ustawy (odwołanie z załącznikami k.1-15 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie powołując się na przepisy prawa i uzasadnienie zawarte w zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.17-18 akt sprawy).

Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony J. Ł. podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego od 17 października 2008r. (decyzja z 24 kwietnia 2009r. stwierdzająca podleganie J. Ł. ubezpieczeniu społecznemu rolników k.14-15 akt KRUS). W dniu 23 października 2017r. ubezpieczony wystąpił do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z wnioskiem o emeryturę. Po rozpoznaniu powyższego wniosku decyzją z 30 listopada 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. przyznał ubezpieczonemu emeryturę od 1 października 2010r. (decyzja z 30 listopada 2017r. k.11 akt emerytalnych ZUS).

Wobec nabycia przez ubezpieczonego prawa do emerytury, zaskarżoną decyzją z 15 stycznia 2018r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego ubezpieczonego J. Ł. od 1 grudnia 2017r. ,tj. od dnia następnego po dniu wydania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzji o przyznaniu ubezpieczonemu emerytury (decyzja z 15 stycznia 2018r. k.27 akt KRUS).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie J. Ł. podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art.3a ust.1 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j.: Dz.U. z 2015r., poz.704 ze zm.) ubezpieczenie ustaje od dnia następującego po dniu, w którym ustały okoliczności uzasadniające podleganie ubezpieczeniu. Z kolei przepis art.7 ust.1 ustawy stanowi, że ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy rolnik lub domownik, jeżeli nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

Wreszcie zgodnie z art.16 ust.3 powyższej ustawy ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu nie podlega osoba, która podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub ma ustalone prawo do emerytury lub renty albo ma ustalone prawo do świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Odnosząc powyższe uregulowania do okoliczności sprawy stwierdzić należy, że wbrew stanowisku organu rentowego ubezpieczenie społeczne rolników w odniesieniu do J. Ł. ustało nie od 1 grudnia 2017r. ,tj. dzień po dniu wydaniu decyzji o przyznaniu mu emerytury przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, ale od 1 października 2017r. ,tj. od dnia nabycia przez ubezpieczonego prawa do emerytury.

Nabycie prawa do emerytury od 1 października 2017r. spowodowało, że z tym dniem ustały w stosunku do ubezpieczonego okoliczności uzasadniające podleganie przez niego ubezpieczeniu społecznemu rolników – art.3a ust.1 powyższej ustawy. W ocenie Sądu organ rentowy błędnie powołuje się na regulację zawartą w ust.4 art.3a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, który stanowi, że jeżeli złożony został wniosek o rentę lub emeryturę, obowiązek ubezpieczenia ustaje od dnia następującego po dniu, w którym wydana została decyzja o przyznaniu świadczenia, jednak nie wcześniej niż do dnia, w którym ubezpieczony nabył to prawo.

Z redakcji powyższego przepisu oraz z definicji zawartej w art.6 pkt 10b ustawy wynika, że wskazana regulacja art.3a ust.4 ustawy dotyczy wniosku o emeryturę lub rentę z ubezpieczenia społecznego rolników, a zatem nie ma zastosowania w okolicznościach niniejszej sprawy. Na stanowisku takim stanął również m.in. Sąd Apelacyjny w Szczecinie w uzasadnieniu wyroku z 27 lutego 2014r. w sprawie III AUa 691/13 (Lex nr 1459016). Mając na uwadze powyższe okoliczności Sąd na podstawie art.477 14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił, że ubezpieczenie społeczne rolników w stosunku do J.

Ł. w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego ustało od 1 października 2017r.