Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2222/17 AI generated

VIII U 2222/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2222/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 3 października 2017 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił Z. K. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w oparciu o orzeczenie Lekarza Rzeczoznawcy i Komisji Lekarskiej KRUS nie uznających wnioskodawcy za osobę całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. Wnioskodawca wniósł 3 listopada 2017 roku odwołanie od powyższej decyzji podnosząc, że jego stan zdrowia nie pozwala na wykonywanie ciężkich prac fizycznych w gospodarstwie rolnym. Pozwany organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 2222/17 · Sąd powszechny: podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust.2, 2) jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, 3) całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1 i 2, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym ( art. 21 ust.5).

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity sufficient earning capacity unfit notwithstanding health condition permanent earning incapacity occupational disability pension expulsion despite health conditions
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt :VIII U 2222/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 3 października 2017 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił Z. K. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w oparciu o orzeczenie Lekarza Rzeczoznawcy i Komisji Lekarskiej KRUS nie uznających wnioskodawcy za osobę całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. Wnioskodawca wniósł 3 listopada 2017 roku odwołanie od powyższej decyzji podnosząc, że jego stan zdrowia nie pozwala na wykonywanie ciężkich prac fizycznych w gospodarstwie rolnym. Pozwany organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania.

Sąd Okręgowy Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych ustalił następujący stan faktyczny : Wnioskodawca Z. K. ur. dnia (...) złożył w dniu 28 kwietnia 2017 r. wniosek prawo do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.( wniosek k. 1 akt rentowych). Orzeczeniem z dnia 13 czerwca 2017r. Lekarz Rzeczoznawca KRUS nie uznał wnioskodawcy za osobę całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym ( orzeczenie Lekarza Rzeczoznawcy k. 28 akt rentowych). Wnioskodawca nie skorzystał z drogi odwoławczej i w dniu 17 lipca 2017 r. została wydana decyzja o odmowie prawa do renty rolniczej ( decyzja k.30 akt rentowych).

W dniu 16 sierpnia 2017r. wnioskodawca złożył odwołanie od tej decyzji i organ rentowy w celu wyczerpania drogi orzeczniczej, kwestionowana decyzję uchylił i wyznaczył termin badania przez Komisje Lekarska KRUS. Orzeczeniem z dnia 26 września 2017r. Komisja Lekarska KRUS również nie uznała wnioskodawcy za osobę całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. ( orzeczenie Komisji Lekarskiej KRUS k. 38 akt rentowych). W oparciu o powyższe orzeczenia pozwany organ rentowy wydał zaskarżoną decyzję odmawiając wnioskodawcy prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy (decyzja k. 40 akt rentowych).

Wobec odwołania wnioskodawcy Sąd ustalił w oparciu o dowód z opinii biegłego lekarza neurologa, iż stwierdza się u wnioskodawcy zmiany zwyrodnieniowe w odcinku lędźwiowo – krzyżowym kręgosłupa z przewlekłym zespołem bólowym. Stwierdzone schorzenia nie naruszają sprawności organizmu w stopniu powodującym całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym brak jest objawów uszkodzenia układu nerwowego (opinia biegłego neurologa k. 12 – 13). W oparciu o dowód z opinii biegłego lekarza onkologa, Sąd ustalił, że u wnioskodawcy występuje polipowatość jelita grubego po dwukrotnych polipektomiach w 2013r. i w 2016r. w badaniu histopatologicznym – zmiany łagodne bez cech choroby nowotworowej złośliwej oraz zapalenie oskrzeli w przebiegu przewlekłego nikotynizmu.

Stwierdzone schorzenia nie naruszają sprawności organizmu w stopniu powodującym całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym ( opinia biegłego onkologa k. 15-17). Występujące u wnioskodawcy przewlekłe zapalenie oskrzeli u osoby z nikotynizmem oraz stan po przebytym w 2015r. wyleczonym zapaleniu płuca lewego bez upośledzenia sprawności wentylacyjnej płuc w badaniach spirometrycznych przy zachowanej wydolności oddechowej nie ograniczają zdolności wnioskodawcy do pracy w gospodarstwie rolnym z punktu widzenia pulmonologa.

Wnioskodawca nie jest osobą całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym ( opinia biegłego pulmonologa k.19-20). Opinie biegłych sądowych neurologa, onkologa i pulmonologa zostały wydane w oparciu o akta sprawy, dokumentację lekarską, aktualne wyniki badań oraz badanie przedmiotowe i podmiotowe wnioskodawcy. Sąd uznał, że opinie złożone do sprawy są pełne, precyzyjne, rzetelne, fachowe i obiektywne oraz stanowią dostateczną podstawę do rozstrzygnięcia sprawy stanowiąc w pełni wiarygodne źródło dowodowe. Opinie te nie były również kwestionowane przez żadną ze stron.

Sąd Okręgowy

Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych zważył co następuje :

W myśl art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników ( tekst jednolity Dz.U. Nr 7/98 poz. 25 ) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki:

1) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust.2, 2) jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, 3) całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1 i 2, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym ( art. 21 ust.5).

Wobec ustaleń Sądu, dokonanych w oparciu o opinie biegłych sądowych lekarzy neurologa, onkologa i pulmonologa a więc lekarzy o specjalności właściwej do schorzeń odwołującego, wnioskodawca nie spełnia warunków do przedłużenia uprawnień do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy z powodu braku całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. Opinia biegłych stanowi w ocenie Sądu wiarygodne źródło dowodowe. W związku z powyższym Sąd Okręgowy Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., orzekł jak w sentencji wyroku.

Zarządzenie: Odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć wnioskodawcy z pouczeniem o środkach odwoławczych.