Legislator Case Law & Legislation
VI U 14/17 AI generated

VI U 14/17 · Sąd powszechny

Case Number VI U 14/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 27 października 2016r. ZUS Oddział w B. na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 12, art. 13 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1442, z późn. zm.) stwierdził , że W. Ś. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu w okresie od dnia 1 sierpnia 2013 r. do 31 grudnia 2013 r. Uzasadniając swoje rozstrzygniecie ZUS wskazał, iż prawomocną decyzją z dnia 21 lutego 2014r. stwierdził , że w stosunku do W.

Legislator headnote

AI generated

art. 365 § 1 k.p, art. 365 § 1 k.p.c, art. 6 k.c, art. 232 k.p.c, art. 99 k.p.c; VI U 14/17 · Sąd powszechny: Zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c . orzeczenie prawomocne wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz również inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej, a w wypadkach w ustawie przewidzianych także inne osoby. Moc wiążąca orzeczenia (art. 365 § 1 k.p.c.) może być rozważana tylko wtedy, gdy rozpoznawana jest inna sprawa niż ta, w której wydano poprzednie orzeczenie oraz gdy kwestia rozstrzygnięta innym wyrokiem stanowi zagadnienie wstępne – wyrok Sądu Najwyższego z dnia 11 lutego 2014 r. I UK 329/13.

Keywords

AI generated
revival of benefit claim suspension of insurance cover temporary protection for Ukrainians social security litigation insurer reimbursement claim suspension of unemployment benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 365 § 1 k.p
Zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c .
art. 365 § 1 k.p.c
Zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c .
art. 6 k.c
Podkreślenia wymaga, że reguły dowodzenia w procesie cywilnym (art. 6 k.c.
art. 232 k.p.c
i art. 232 k.p.c.) zobowiązują strony do wskazywania dowodów, z których wywodzą one skutki prawne.
art. 99 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 14/ 17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 27 października 2016r. ZUS Oddział w B. na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 12, art. 13 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1442, z późn. zm.) stwierdził , że W. Ś. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu w okresie od dnia 1 sierpnia 2013 r. do 31 grudnia 2013 r. Uzasadniając swoje rozstrzygniecie ZUS wskazał, iż prawomocną decyzją z dnia 21 lutego 2014r. stwierdził , że w stosunku do W.

Ś. o począwszy od 1 sierpnia 2013r. właściwym ustawodawstwem w zakresie ubezpieczeń jest ustawodawstwo polskie . W posiadaniu Oddziału ZUS znajduje się : - formularz A 1 potwierdzający podleganie przez ubezpieczonego w okresie od dnia 1 sierpnia 2011 r. do 31 lipca 2013 r. ustawodawstwu słowackiemu , - formularz A 1 potwierdzający podleganie przez ubezpieczonego w okresie od dnia 1 stycznia 2014r. do dnia 31 grudnia 2015r. ustawodawstwu czeskiemu. Zatem w pozostałym zakresie W. Ś. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym od 1 sierpnia 2013 r. do 31 grudnia 2013 r.

Od powyższej decyzji ubezpieczony W. Ś. wniósł odwołanie domagając się zmiany zaskarżonej decyzji poprzez ustalenie , iż wysokość należnych składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe, Fundusz Pracy w okresach od 1.08.2013 r. do 31.12.2013 r. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej wynosi 0 zł oraz zasądzenie na rzecz odwołującej kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych . W odwołaniu ubezpieczony zarzucił przedwczesność wydania zaskarżonej decyzji wskazującej wymiar składek za okres od 1.08.2013 r. do 31.12.2013 r. w oparciu o decyzję z dnia 21 lutego 2014r. , która jest nieprawomocna.

Ubezpieczony domagał się również zawieszenia postępowania albowiem rozstrzygniecie sprawy zależy od innego toczącego się postępowania a to postępowania przed słowacką instytucją rentową w zakresie podlegania przez odwołującego się prawodawstwu słowackiemu w zakresie ubezpieczeń społecznych. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania za przyznaniem kosztów zastępstwa procesowego podtrzymując stanowisko zawarte w zaskarżonej decyzji . Ponadto organ rentowy podniósł ,że wydanie zaskarżonej decyzji jest konsekwencją uprawomocnienia się decyzji z dnia 21 lutego 2014 r., mocą której stwierdzono ,że od dnia 1 sierpnia 2013 r. właściwym ustawodawstwem w zakresie ubezpieczeń społecznych jest dla W.

Ś. ustawodawstwo polskie. Odwołanie ubezpieczonego od tej decyzji zostało oddalone prawomocnym wyrokiem Sądu Okręgowego w B.z dnia 2 grudnia 2014 r. w sprawie sygn. akt (...). Apelacja od tego wyroku został oddalona wyrokiem Sądu Apelacyjnego w K. z dnia 28 stycznia 2016 r. sygn..akt (...) . Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny : Bezsporne jest ,że odwołujący się W. Ś. w okresie spornym od 1 sierpnia 2013 r. do 31 grudnia 2013r. prowadził działalność gospodarczą (vide akta ZUS k- 80) Decyzją z dnia 21 lutego 2014r.

ZUS Oddział w B. ustalił, że w okresie od 1 sierpnia 2013r. do 31 grudnia 2013r. właściwym ustawodawstwem w stosunku do odwołującego jest ustawodawstwo polskie . Od tej decyzji ubezpieczony wniósł odwołanie do tut. Sądu Okręgowego , które zostało oddalone przez tut. Sąd Okręgowy wyrokiem z dnia 2 grudnia 2014 r. wydanym w sprawie (...) . Apelacja od tego wyroku wniesiona przez ubezpieczonego została oddalona przez Sąd Apelacyjny w K. wyrokiem z dnia 28 stycznia 2016 r. w sprawie sygn.akt(...) Tym samym wyrok Sądu Okręgowego w B. z dnia 2 grudnia 2014r. stał się prawomocny z dniem 28 stycznia 2016 roku.

Z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w K. potwierdzającego ustalania przeprowadzone przez sąd I instancji wynika ,że podstawę rozstrzygnięcia stanowiły dokumenty znajdujące się w aktach organu rentowego. Sąd ten zwrócił uwagę ,że decyzją z dnia 17 września 2013 roku nr (...)- (...) –PB stwierdzono wygaśnięcie wobec W. Ś. obowiązkowego ubezpieczenia społecznego wg słowackiego ustawodawstwa z dniem 31 lipca 2013 roku .Decyzja ta po rozpoznaniu odwołania wniesionego przez ubezpieczonego i pracodawcę przez instancję odwoławczą nabyła mocy prawnej i wykonawczej z dniem 16 kwietnia 2014 roku i ma charakter ostateczny.

Wynika to wprost z pisma słowackiej instytucji ubezpieczeniowej z dnia 10 września 2014 roku. Na końcu uzasadnienia Sąd Apelacyjny podał, że jeśli ubezpieczony uzyska korzystne dla siebie rozstrzygnięcie w zakresie podlegania ustawodawstwu właściwemu zapadłe przed sądem słowackim to będzie mógł wstąpić do polskiego organu rentowego z wnioskiem o wznowienie postępowania w trybie przewidzianym przepisami ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych. ( dowód : - akta składkowe ZUS, - akta sprawy tut.

Sądu (...) ) Powyższy stan faktyczny ustalono na podstawie dokumentów znajdujących się w aktach składkowych ZUS i aktach sprawy tut. Sądu (...) .

Sąd Okręgowy zważył co następuje :

Odwołanie W. Ś. nie zasługiwało na uwzględnienie. Spór w niniejszej sprawie sprowadzał się do ustalenia czy odwołujący się w okresie wskazanym w zaskarżonej decyzji tj. od 1 sierpnia 2013r. do 31 grudnia 2013r. podlegał ubezpieczeniu społecznemu z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej . Na początku należy stwierdzić, że kwestia podlegania ustawodawstwu polskiemu w zakresie ubezpieczeń społecznych w okresie od 1 sierpnia do 31 grudnia 2013r. została prawomocnie rozstrzygnięta wyrokiem Sądu Okręgowego w B.z dnia 2 grudnia 2014 r. którym to Sąd oddalił odwołanie ubezpieczonego od decyzji ZUS z dnia 21 lutego 2014r. w tej kwestii.

Zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c . orzeczenie prawomocne wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz również inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej, a w wypadkach w ustawie przewidzianych także inne osoby. Moc wiążąca orzeczenia (art. 365 § 1 k.p.c.) może być rozważana tylko wtedy, gdy rozpoznawana jest inna sprawa niż ta, w której wydano poprzednie orzeczenie oraz gdy kwestia rozstrzygnięta innym wyrokiem stanowi zagadnienie wstępne – wyrok Sądu Najwyższego z dnia 11 lutego 2014 r. I UK 329/13.

W sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych przedmiot rozpoznania sprawy sądowej wyznacza treść decyzji organu rentowego, od której wniesiono odwołanie, i tylko w tym zakresie podlega ona kontroli sądu zarówno pod względem jej formalnej poprawności, jak i merytorycznej zasadności (por.postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 13 maja 1999 r. sygn. II UZ 52/99, opubl. OSNP 2000/15/601, Lex 40789; postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lutego 2012 r. sygn. II UK 275/11, opubl. Lex nr 1215286). Przedmiot i zakres rozpoznania w niniejszej sprawie wyznaczała zaskarżona decyzja Zakładu Ubezpieczeń Społecznych , którą ZUS stwierdził podleganie przez ubezpieczonego obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w okresie od 1 sierpnia do 31 grudnia 2013r.

Powołany prawomocny wyrok tut. Sądu z dnia 2 grudnia 2014 roku stwierdzający ,że ubezpieczony podlegał ustawodawstwu polskiemu w zakresie ubezpieczeń społecznych w okresie od 1 sierpnia 2013r. z uwagi na treść regulacji zamieszczonej w art. 365 § 1 k.p.c. miał charakter wiążący nie tylko dla stron i sądu, który go wydał, lecz również dla innych sądów oraz organów państwowych i administracji publicznej. Wynikająca z art. 365 § 1 k.p.c. moc wiążąca orzeczenia merytorycznego, do którego należy wyrok oddalający odwołanie, musi być brana pod uwagę w kolejnym postępowaniu, w jakim pojawia się dana kwestia, nie podlegająca ponownemu badaniu.

Związanie orzeczeniem oznacza bowiem niedopuszczalność nie tylko dokonywania ustaleń sprzecznych z nim, ale nawet przeprowadzania postępowania dowodowego w tym zakresie (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 20 stycznia 2011 r., I UK 239/10, opubl. LEX nr 738532, wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 18 lutego 2014 r. III AUa 811/13) W konsekwencji prawomocne przyjęcie, iż w okresie od 1 sierpnia 2013r. odwołujący podlegał ustawodawstwu polskiemu prowadzi do ustalenia iż w tym okresie podlegał ubezpieczeniom społecznym z tytułu działalności gospodarczej skoro bezspornym było, iż działalność taką prowadził .

Niezrozumiałe jest dla Sądu stawianie przez odwołującego się zarzutu przedwczesności wydania zaskarżonej decyzji skoro decyzja ZUS z dnia 21 lutego 2014 r. będąca podstawa do jej wydania stała się decyzją prawomocną. Brak było też podstawy do zawieszenia postępowania w niniejszej sprawie gdyż odwołujący nie wykazał jakie to postępowanie toczy się przed słowacką instytucją ubezpieczeniową , którego rozstrzygnięcie miało by wpływ na wynik niniejszej sprawy. Tymczasem z nie budzących wątpliwości ustaleń sądu wynika ,że decyzja słowackiej instytucji ubezpieczeniowej z dnia 17 września 2013 roku stwierdzająca wygaśnięcie wobec ubezpieczonego obowiązkowego ubezpieczenia społecznego według ustawodawstwa słowackiego z dniem 31 lipca 2013 roku nabrała mocy prawnej i wykonawczej z dniem 16 kwietnia 2014 roku i ma charakter ostateczny.

Podkreślenia wymaga, że reguły dowodzenia w procesie cywilnym (art. 6 k.c. i art. 232 k.p.c.) zobowiązują strony do wskazywania dowodów, z których wywodzą one skutki prawne. Zasada ta znajduje zastosowanie również w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych, których przedmiotem są odwołania ubezpieczonych od decyzji organów rentowych. Podnieść należy, że ogólna zasada rozkładu ciężaru dowodu, jest regułą w znaczeniu materialnym wskazującą, kto poniesie skutki nieudowodnienia faktów istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy, natomiast przepis art. 232 k.p.c. wskazuje, kto ponosi ciężar dowodu w znaczeniu formalnym: "kto powinien przedstawiać dowody" (por. orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 17 lutego 2006 r., V CSK 129/05, Lex nr 200947, wyrok Sądu Najwyższego z dnia 8 marca 2010 r., II PK 260/09, OSNP 2011, nr 17-18, poz. 226, wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 18 września 2014 r.

III AUa 2732/13) Odwołujący nie przedłożył żadnych nowych dokumentów na podstawie których można by uznać , iż nie podlegał on w spornym okresie obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej na terytorium Polski i że wobec niego w tym okresie właściwe jest ustawodawstwo słowackie. W tym miejscu Sąd pragnie zwrócić uwagę , iż dokumentem stanowiącym podstawę do ustalenia właściwego ustawodawstwa są druki E101 /A1 wydane przez instytucję ubezpieczeniową ,stwierdzając podleganie ustawodawstwu państwa świadczenia pracy najemnej .

W kwestii legitymowania się formularzem A1 o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu w państwie członkowskim miejsca wykonywania pracy najemnej wypowiadał się Sąd Najwyższy i sądy powszechne. Sąd Najwyższy w postanowieniu z dnia 20.10.2016 roku w sprawie I UZ 22/16 w tej kwestii stwierdził ,że : „ Legitymowanie się poświadczeniem na formularzu A1 o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu w państwie członkowskim miejsca wykonywania pracy najemnej nie może być ignorowane przy ustaleniu ustawodawstwa mającego zastosowanie do zainteresowanego w trybie art. 16 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczącego wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.Urz.

UE L 284 z 30 października 2009,s.1 (zob. art. 5 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego) i dopiero jego wycofanie lub uznanie za nieważne, po ponownym rozpatrzeniu podstaw jego wydania, umożliwia ustalenie ustawodawstwa państwa członkowskiego miejsca zamieszkania. Dokument w postaci poświadczenia rejestracji systemie ubezpieczenia społecznego innego państwa członkowskiego jest tylko dowodem zgłoszenia do ubezpieczenia, które samo w sobie nie przesądza o istnieniu ważnego tytułu do objęcia ubezpieczeniem.” ( por. Postanowienie Sądu Najwyższego - Izba Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych z dnia 27 września 2016 r.

I UZ 14/16 lex 2159219 ) W uzasadnieniu tego postanowienia Sąd Najwyższy szczegółowo omawia pojęcie „wspólnego porozumienia „ o którym mowa w art. 16 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 a stanowisko to Sąd Okręgowy w całości podziela i stosuje w swoich rozstrzygnięciach za aprobatą Sądu Apelacyjnego w K.wyrażoną w wyrokach z dnia 5 kwietnia 2016r. (...) , z dnia 30 marca 2016r. (...) z dnia 26 kwietnia 2016r. (...) . Podkreślenia na kanwie tej sprawy wymaga też stanowisko ,że nie jest dopuszczalna ocena stosunku prawnego stanowiącego tytuł ubezpieczenia społecznego w innym państwie członkowskim przez instytucję miejsca zamieszkania osoby wnoszącej o ustalenie właściwego ustawodawstwa a tym samym stwierdzenia spełnienia warunków ubezpieczenia społecznego w systemie prawnym państwa wykonywania pracy podlegającym koordynacji na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 883/04 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego ( por.wyrok S.N z dnia 19 stycznia 2014r.

I UK 275\13 G.Prawna UiŚ2014/75/4) Wobec powyższego osoba , która domaga się ustalenia ustawodawstwa w zakresie zabezpieczenia społecznego właściwego dla państwa w którym wykonuje prace najemną musi przedłożyć dokumenty potwierdzające to ubezpieczenie a takimi są druki E101 /A1. Za okres sporny odwołujący takich druków nie przedłożył. Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. nr 121 poz. 1264 z późn. zm.) obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu podlegają z zastrzeżeniem art. 8 i 9 osoby fizyczne, które na obszarze RP są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi.

Artykuł 8 ust. 6 cytowanej ustawy stanowi, iż za osobę prowadzącą działalność pozarolniczą uważa się osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej, twórcę lub artystę, osobę wykonującą wolny zawód w rozumieniu przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Działalnością gospodarczą zgodnie z ustawą z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej / Dz. U nr. 155 poz. 1095 z 2007r. z póź.zm / jest zarobkowa działalność wytwórcza, handlowa, budowlana, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i eksploatacja zasobów naturalnych wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły, zaś przedsiębiorcą jest osoba fizyczna, osoba prawna oraz nie mająca osobowości prawnej spółka prawa handlowego, która zawodowo i we własnym imieniu podejmuje i wykonuje działalność gospodarczą, przedsiębiorcami w kontekście tej ustawy są również wspólnicy spółki cywilnej.

Okres w którym ubezpieczony podlega ubezpieczeniu społecznemu wyznacza treść art. 13 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, zgodnie z którym osoby prowadzące działalność pozarolniczą podlegają ubezpieczeniu od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, co oznacza, iż okres podlegania obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu należy ściśle wiązać z faktycznie wykonywaną działalnością. Skoro bezspornym było , iż odwołujący w okresie od 1 sierpnia 2013r. do 31 grudnia 2013r. prowadził działalność gospodarczą a ponadto nie wykazał ,że podlegał ustawodawstwu innego państwa , zaskarżona decyzja stwierdzająca podleganie przez ubezpieczonego w tym okresie ubezpieczeniu społecznemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej była prawidłowa.

Na zakończenie Sąd podnosi ,że organ rentowy ani sądy nie mogą spowodować sytuacji, w której osoba prowadząca działalność i wykonująca pracę najemną w różnych państwach członkowskich Unii nie będzie podlegała żadnemu ustawodawstwu lub że będzie podlegała ustawodawstwu więcej niż jednego państwa. Taki skutek jest niezgodny z celem art. 48-51 TWE (art. 39 i 42 w tekście skonsolidowanym), którym jest zapewnienie, aby pracownicy, w rezultacie wykorzystania prawa do swobodnego przepływu, nie tracili korzyści należnych im z zabezpieczenia społecznego na podstawie ustawodawstwa danego państwa członkowskiego (por. wyroki ETS z dnia 20 września 1994 r., C-12/93, A.

D.., (...) 1994, s. (...); z dnia 26 maja 2005 r., C-249/04, J. A.; z dnia 10 czerwca 1986 r., 60/85, M. E. S. L., (...) 1986, s. (...); z dnia 3 maja 1990 r" C-2/89, K. von H., z dnia 16 lutego 1995 r., C-425/93, (...) & Co. KG, (...) 1995, s. 269). Stwierdzenie , iż odwołujący nie podlega ubezpieczeniom społecznym na terytorium Polski doprowadziłoby do sytuacji , iż nie podlega on w ogóle ubezpieczeniom skoro słowacka instytucja ubezpieczeniowa stwierdziła , że ubezpieczony nie podlega ustawodawstwu słowackiemu w zakresie zabezpieczenia społecznego od dnia 1 sierpnia 2013 roku.

Mając na uwadze powyższe, Sąd na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie jako bezzasadne. O kosztach postępowania Sąd orzekł po myśli art. 98 § 1 i 3 k.p.c. w zw. z art. 99 k.p.c. i § 9 ust 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych ( Dz. U z 2015 r. poz. 1804 z póż.zm.) obowiązującego w dacie złożenia odwołania . Sędzia: Sygn. akt VI U 14/ 17 ZARZĄDZENIE 1) odnotować uzasadnienie, 2) odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć pełn. adw.

Ł. C. , 3) kal.14 dni do wniesienia apelacji. B., dnia 20 marca 2017r. Sędzia