Legislator Case Law & Legislation
IV U 897/17 AI generated

IV U 897/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 897/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

U. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z 23 maja 2017r., która organ rentowy stwierdził, że jest ona dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie zdrowotne za okres od sierpnia 2015r. do września 2015r.,a wysokość zadłużenia wynosi 576,45zł /w tym 512.45 zł kwota główna i 64,00 odsetki za zwłokę/ W uzasadnieniu odwołania K. U. podnosiła, że w okresie wskazanym w decyzji nie prowadziła działalności gospodarczej, była niezdolna do pracy i przebywała na zwolnieniu lekarskim, nie świadczyła również pracy w ramach stosunku pracy. Pozwany wniósł o oddalenie odwołania .

Legislator headnote

AI generated

IV U 897/17 · Sąd powszechny: U. w okresach od 1 sierpnia 201 Or. do 10 sierpnia 2011r. i od 1 kwietnia 2015r. do 30 września 2015r.zarejestrowana była jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą i jednocześnie zatrudniona była w ramach stosunku pracy. /okoliczność bezsporna/ Zgodnie z art. 8 ust. 6 pkt. 1 ustawy z 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych.

Keywords

AI generated
health insurance exemption withdrawal of social benefits deportation despite health issues suspension of insurance benefits reimbursement by health insurer claim for insurance benefits

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt IV U 897/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 27 lutego 2018r. Sąd Okręgowy w Elblągu Wydział IV Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym Przewodniczący: SSO Alicja Romanowska Protokolant: st. sekr. sądowy Agnieszka Grądzik po rozpoznaniu w dniu 27 lutego 2018r. w Elblągu na rozprawie sprawy z odwołania K. U. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z dnia 19 kwietnia 2017r. znak: RWA (...) o składki zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdza iż K. U. nie posiada zadłużenia na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie zdrowotne za okres od 1 sierpnia 2015r. do 30 września 2015r. Syg.akt 897/17

UZASADNIENIE

K. U. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z 23 maja 2017r., która organ rentowy stwierdził, że jest ona dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie zdrowotne za okres od sierpnia 2015r. do września 2015r.,a wysokość zadłużenia wynosi 576,45zł /w tym 512.45 zł kwota główna i 64,00 odsetki za zwłokę/ W uzasadnieniu odwołania K. U. podnosiła, że w okresie wskazanym w decyzji nie prowadziła działalności gospodarczej, była niezdolna do pracy i przebywała na zwolnieniu lekarskim, nie świadczyła również pracy w ramach stosunku pracy. Pozwany wniósł o oddalenie odwołania .

Sąd ustalił i zważył co następuje:

K. U. w okresach od 1 sierpnia 201 Or. do 10 sierpnia 2011r. i od 1 kwietnia 2015r. do 30 września 2015r.zarejestrowana była jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą i jednocześnie zatrudniona była w ramach stosunku pracy. /okoliczność bezsporna/ Zgodnie z art. 8 ust. 6 pkt. 1 ustawy z 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych.

Z treści tego przepisu wynika, że należy odnieść się do definicji działalności gospodarczej zawartej w aktualnie obowiązującej ustawie z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej (t.j. Dz. U. z 2016 r., poz. 1929). Zgodnie z art. 2 tejże ustawy działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły. Prowadzenie działalności jest przy tym kategorią obiektywną, występującą niezależnie od tego, jak ocenia ją sam przedsiębiorca oraz bez względu na to, czy dopełnia on - czy też nie - ciążących na nim obowiązków związanych z jej prowadzeniem.

Sam fakt zarejestrowania działalności gospodarczej stwarza domniemanie jej prowadzenia ,które to domniemanie można obalić. Zgodnie z art. 9ust. 1 .ustawy o sus osoby, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, 3, 10, 20 i 21, spełniające jednocześnie warunki do objęcia ich obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi z innych tytułów, są obejmowane ubezpieczeniami tylko z tytułu stosunku pracy, umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo umowy 0 dzieło, jeżeli umowę taką zawarły z pracodawcą, z którym pozostają w stosunku i pracy, lub jeżeli w ramach takiej umowy wykonują pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostają w stosunku pracy, członkostwa w spółdzielni, służby, pobierania świadczenia szkoleniowego, świadczenia socjalnego, zasiłku socjalnego albo wynagrodzenia przysługującego w okresie korzystania ze świadczenia górniczego lub w okresie korzystania ze stypendium na przekwalifikowanie.

Mogą one dobrowolnie, na swój wniosek, być objęte ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi również z innych tytułów, z zastrzeżeniem ust. 1a. Zgodnie z art. Ipkt c ustawy z 27.08.2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają:

1) osoby spełniające warunki do objęcia ubezpieczeniami społecznymi lub ubezpieczeniem społecznym rolników, które są:

a) pracownikami w rozumieniu ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, b) rolnikami lub ich domownikami w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, c) osobami prowadzącymi działalność pozarolniczą lub osobami z nimi współpracującymi, z wyłączeniem osób, które zawiesiły wykonywanie działalności gospodarczej na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, Na wniosek ubezpieczonej Dyrektor (...) (...) decyzją z 15 grudnia 2017r. nr (...) orzekł, że K. U. nie jest objęta obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w okresie od 1 sierpnia 2015r. do 30 września 2015r. /decyzja Dyrektora (...) (...) decyzją z 15 grudnia 2017r. nr (...) (...)/ Podleganie danej osoby ubezpieczeniu zdrowotnemu z określonego tytułu stanowi zagadnienie prejudycjalne w stosunku do rozstrzygnięcia w przedmiocie podstawy wymiaru składek z tego samego tytułu.

Należy przypomnieć, że jak wskazuje się w judykaturze - sąd w postępowaniu cywilnym obowiązany jest uwzględniać stan prawny wynikający z osnowy ostatecznej decyzji administracyjnej, chyba że decyzja została wydana przez organ niepowołany lub w zakresie przedmiotu orzeczenia bez jakiejkolwiek podstawy w obowiązującym prawie materialnym, względnie z oczywistym naruszeniem reguł postępowania administracyjnego. W tych przypadkach sąd nie jest związany decyzją administracyjną, ponieważ jest ona bezwzględnie nieważna i - pomimo jej formalnego nieuchylenia - nie wywołuje skutków prawnych.

W tym stanie rzeczy w sprawie o podstawę wymiaru składek sąd jest związany ostateczną decyzją administracyjną rozstrzygającą kwestię podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu, która nie może być już przedmiotem ponownego badania w sprawie o podstawę wymiaru składek na to ubezpieczenie (por. np. 2 wyroki Sądu Najwyższego z dnia 29 stycznia 2008 r., I UK 173/07, OSNP 2009 nr 5-6, poz, 78 i z dnia 10 czerwca 7 2008 r., I UK 376/07, OSNP 2009 nr 21-22, poz. 295). Skoro ubezpieczona w spornym okresie nie podlegała ubezpieczeniu zdrowotnemu to tym samym nie miała obowiązku uiszczenia składek na ubezpieczenie zdrowotne i dlatego Sąd na podstawie art. 477 4§ 2 k.p.c orzekł jak w sentencji wyroku. 3