Legislator Case Law & Legislation
I Ca 122/18 AI generated

I Ca 122/18 · Sąd powszechny

Case Number I Ca 122/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 14 grudnia 2017 roku Sąd Rejonowy w Zduńskiej Woli zasądził od pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. na rzecz powoda T. S. (1) kwotę 12.000 złotych z ustawowymi odsetkami od dnia 29 kwietnia 2014 roku do dnia zapłaty a także kwotę 5417 złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania, w tym kwotę 4.800 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego. Orzeczenie to zapadło na podstawie następujących ustaleń faktycznych: W dniu 1 listopada 2010r. (...) Związek Zawodowy (...) w Z.

Legislator headnote

AI generated

art. 481 § 1 k.c, art. 98 K.p.c, art. 233 k.p.c, art. 229 k.p.c, art. 230 k.p.c, art. 386 § 1 k.p.c; I Ca 122/18 · Sąd powszechny: Odczytując zatem prawidłowo zapis § 4 ust. 9 umowy w zw. z § 2 ust. 1 pkt 1(...) (...) należy uznać, że pozwany jest zwolniony z odpowiedzialności z tytułu niezdolności do pracy ubezpieczonego jeżeli jest ona następstwem stan organizmu polegającego na nieprawidłowej reakcji układów lub narządów na bodźce środowiska zewnętrznego lub wewnętrznego (…) istniejącego przed początkiem odpowiedzialności (...) na (...) S.A. w stosunku do ubezpieczonego. W przekonaniu Sądu w rozpoznawanej sprawie, pozwany nie udowodnił tego aby „stan organizmu” powoda uzasadniający stwierdzenie u niego niezdolności do pracy istniał już w 2010 r.

Keywords

AI generated
chronic illness termination of insurance benefits unfit notwithstanding health condition staggering of health insurance premiums insured disability benefits justified insurer position

Cited Legislation

AI generated
art. 481 § 1 k.c
Na podstawie art. 481 § 1 k.c.
art. 98 K.p.c
O kosztach postępowania Sąd rozstrzygnął w oparciu o art. 98 K.p.c.
art. 233 k.p.c
art. 229 k.p.c
Chodzi przy tym nie tylko o materiał dowodowy, lecz także między innymi fakty przyznane przez strony ( art. 229 k.p.c.), czy niezaprzeczone ( art.
art. 230 k.p.c
229 k.p.c.), czy niezaprzeczone ( art. 230 k.p.c.).
art. 386 § 1 k.p.c
W związku z powyższym Sąd Okręgowy na podstawie art. 386 § 1 k.p.c.
art. 102 k.p.c
Sąd Okręgowy uznając, że w niniejszej sprawie mamy do czynienia ze szczególnie uzasadnionym przypadkiem w oparciu o treść art. 102 k.p.c.
art. 391 § 1 k.p.c
w związku z art. 391 § 1 k.p.c.
AI generated
III C 726/12
Pozwem z dnia 25 maja 2012 r.
IV U 290/16
Powódka H. T. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 16 czerwca 2016 roku odmawiającej jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od 7 czerwca do 23 czerwca 2016 roku. W uzasadnieniu podniosła, że od dnia 15 kwietnia 2016 roku przebywa na zwolnieniu lekarskim w związku z chorobą stawu kolanowego. W dniu 24 czerwca 2016 roku lekarz prowadzący wystawił kolejne zwolnienie lekarskie do dnia 15 lipca 2016 roku i nie zostało ono zakwestionowane przez organ rentowy.
I C 2493/19
Sygn. akt I C 2493/19 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 02.09.2021r. Sąd Rejonowy w Grudziądzu Wydział I Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: sędzia Dominik Bednarski Protokolant: -------------------------------- po rozpoznaniu w dniu 17.02.2020r. w Grudziądzu na rozprawie sprawy z powództwa B. S. przeciwko (...) S.A. (...) w W. o zapłatę działając na podstawie art. 15 zzs(2) ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. poz. 374 ze zm.) na posiedzeniu niejawnym orzeka: I. zasądza od pozwanego na rzecz powódki 36.000,00 zł (słownie: 36.000,00 zł złotych) z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia 23.05.2019r. do dnia zapłaty; II. w pozostałym zakresie powództwo oddala; III. zasądza od pozwanego na rzecz powódki kwotę 5.417 zł (pięć tysięcy czterysta siedemnaście i 00/100 złotych) tytułem zwrotu kosztów procesu; IV. nakazuje pobrać od pozwanego na rzecz Skarbu Państwa (Sądu Rejonowego w Grudziądzu) kwotę 77,12 zł (siedemdziesiąt siedem i 12/100 złotych) tytułem nieuiszczonych kosztów sądowych. Sygn. akt I C 2493/19 UZASADNIENIE Powódka B. S. wniosła przeciwko (...) Spółce Akcyjnej (...) z siedzibą w W. pozew o zapłatę kwoty 36.000,00 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 10 maja 2019 do dnia zapłaty oraz o zasądzenie kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu powódka wskazała, że z pozwanym zakładem ubezpieczeń łączyła ją umowa ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków w wariancie (...) na okres od 8 września 2018 roku do 7 września 2019 roku. W dniu 1 listopada 2018 roku, a więc w czasie trwania ochrony ubezpieczeniowej, doszło do nieszczęśliwego wypadku, w wyniku którego powódka doznała uszczerbku na zdrowiu w postaci skręcenia stawu skokowego lewego, stłuczenia lewego barku oraz stłuczenia palców 4. i 5. prawej ręki. W związku z urazem powódka przez okres od dnia 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku była czasowo niezdolna do pracy i przebywała na zwolnieniu lekarskim. W czasie zwolnienia lekarskiego odbywała też rehabilitację barku. Pozwany uznał swoją odpowiedzialność co do zasady wypłacając powódce na podstawie decyzji z dnia 10 maja 2019 roku kwotę 800,00 zł tytułem odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu. Ubezpieczyciel odmówił powódce wypłaty odszkodowania z tytułu czasowej niezdolności do pracy pomimo tego, że ubezpieczenie powódki obejmowało opcje dodatkową D1 – czasową niezdolność Ubezpieczonego do pracy z sumą ubezpieczenia 40.000,00 zł. Z tego tytułu stosowanie do § 5 ust. 2 pkt 1 lit. b OWU (...) ubezpieczonemu przysługuje świadczenie w wysokości 1% sumy ubezpieczenia za każdy dzień czasowej niezdolności do pracy przynoszącej stałe źródło dochodu, począwszy od 1-ego dnia czasowej niezdolności ubezpieczonego do pracy, gdy ta niezdolność trwała nieprzerwanie ponad 30 dni. Zdaniem powódki pozwany zakład ubezpieczeń powinien wypłacić powódce świadczenie w łącznej wysokości 36.000,00 zł (90 dni x 1% x 40.000,00). Powódka wzywała pozwanego do zapłaty, jednak ten odmówił (k. 4-6). W odpowiedzi na pozew (...) Spółka Akcyjna (...) z siedzibą w W. wniosło o oddalenie powództwa w całości oraz o zasądzenie kosztów procesu. W uzasadnieniu pisma strona pozwana przyznała, że powódka była objęta ochroną ubezpieczeniową w zakresie nieszczęśliwych wypadków u pozwanego. Zdaniem strony pozwanej, doznany przez powódkę nie uzasadniał konieczności pozostawania przez powódkę na zwolnieniu lekarskim przez okres 200 dni. Strona pozwana podniosła również, że skoro powódka była niezdolna do pracy przez tak długi okres to niezdolność do pracy musiała wynikać z innych schorzeń istniejących przed wypadkiem z dnia 1 listopada 2018 roku i niemających z nim związku (k. 34). Sąd – w sposób dorozumiany - rozpoznał sprawę w postępowaniu „zwykłym”. Na podstawie art. 15zzs(2) ustawy z 2.03.2020r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. z 2020 r. poz. 374 ze zm.) Sąd zamknął rozprawę i wydał wyrok na posiedzeniu niejawnym. Sąd ustalił, co następuje: W dniu 1 listopada 2018 roku w trakcie przenoszenia szafki nocnej do pokoju córki, B. S. poślizgnęła się i spadła na znoszoną ze schodów szafkę. W wyniku tego zdarzenia powódka doznała uszczerbku na zdrowiu w postaci skręcenia stawu skokowego lewego, stłuczenia lewego barku oraz stłuczenia palców czwartego i piątego prawej ręki. W związku z doznanymi urazami powódka przez okres od dnia 2 listopada 2018 roku do dnia 12 kwietnia 2019 roku przebywała na zwolnieniu lekarskim w związku z czasową niezdolnością do pracy. W okresie zwolnienia powódka odbywała rehabilitacje barku. B. S. w czasie zaistnienia zdarzenia z dnia 1 listopada 2018 roku zatrudniona była na czas nieokreślony na stanowisku szwaczki w pełnym wymiarze czasu pracy. W dniu zdarzenia B. S. objęta była ochroną ubezpieczeniową od następstw nieszczęśliwych wypadków w wariancie (...) w (...) Spółce Akcyjnej (...) z siedzibą w W.. Ubezpieczenie powódki obejmowało opcję Dodatkową D1 – czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy z sumą ubezpieczenia dla wariantu opcja Dodatkowa D1 - czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy w kwocie 40.000,00 zł. Zgodnie z § 6 ust. 2 pkt 1 lit. b OWU (...) za zapłatą dodatkowej składki umowa ubezpieczenia może zapewnić w ramach opcji dodatkowych świadczenie w wysokości 1% sumy ubezpieczenia określonej w umowie ubezpieczenia dla opcji Dodatkowej D1 za każdy dzień czasowej niezdolności do pracy przynoszącej stałe źródło dochodu, powstałej w następstwie nieszczęśliwego wypadku, który wydarzył się podczas trwania ochrony ubezpieczeniowej, począwszy od 1-go dnia czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy, w przypadku gdy czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy trwała nieprzerwanie powyżej 30 dni. Wypłata świadczenia przysługuje maksymalnie za 90 dni czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy. Na podstawie decyzji z dnia 10 maja 2019 roku (...) Spółka Akcyjna (...) w W. przyznało powódce świadczenie w wysokości 800,00 zł z tytułu doznanych obrażeń ciała i jego następstw zgodnie z pkt (...) Tabeli Norm Uszczerbku na Zdrowiu. W dniu 24 lipca 2019 roku powódka wezwała pozwanego do wypłaty świadczenia ubezpieczeniowego w kwocie 36.000,00 zł z tytułu czasowej niezdolności do pracy w okresie od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2021 roku. Pozwany pismem z dnia 12 sierpnia 2019 roku, a wcześniej pismem z dnia 18 lipca 2019 roku, odmówił wypłaty żądanej przez powódkę kwoty twierdząc, że charakter doznanych przez powódkę obrażeń ciała nie uzasadnia tak długiego okresu przebywania na zwolnieniu lekarskim. Niezdolność do pracy powódki w okresie od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku była spowodowana następstwami urazu doznanego w dniu 1 listopada 2018 roku. Nie wstępują wzmianki o schorzeniach towarzyszących powodujących niezdolność do pracy a nie mających związku z przebytym urazem. Okres leczenia był rzeczywiście długotrwały, jednak lekarz leczący uznał za zasadne przedłużenie zwolnienia, a Zakład Ubezpieczeń Społecznych tego nie kwestionował. Nie występują podstawy do negowania zasadności wystawienia w wymienionym okresie zwolnień lekarskich. Możliwe jest długotrwałe odczuwanie dolegliwości i utrzymywanie się ograniczenia funkcji po tego typu urazie, jakiego doznała powódka. (dowody : - dokumentacja medyczna – k. 21-24, 62, 67-69 akt; - polisa ubezpieczeniowa – k. 10-12 akt; - Ogólne Warunki Ubezpieczenia (...) k. 13-20 akt; - zaświadczenie – k. 25 akt; - decyzja ubezpieczyciela z dnia 10 maja 2019 r. – k. 26 akt; - decyzja ubezpieczyciela z dnia 18 lipca 2019 r. – k. 27 akt; - wezwanie do zapłaty – k. 28 akt; - decyzja ubezpieczyciela z dnia 12 sierpnia 2019 r. – k. 29 akt; - akta szkody; - przesłuchanie powódki – k. 47 – 47v akt; - pisemna opinia biegłego z dziedziny ortopedii i traumatologii lek. R. A. – k. 90-92 akt) Sąd zważył, co następuje: Przedstawiony powyżej stan faktyczny sąd ustalił na podstawie dokumentów wymienionych w poprzedniej części uzasadnienia, jak również w oparciu o przesłuchanie powódki B. S. oraz na podstawie opinii biegłego z dziedziny chirurgii urazowo- ortopedycznej lek. med. R. A.. Dowody z dokumentów co do zasady nie były kwestionowane przez strony, w związku z czym stanowiły wiarygodną podstawę ustaleń faktycznych. Na walor wiarygodności zasługiwały również osobowe źródła dowodowe, tj. zeznania powódki B. S. jako spójne, logiczne i znajdujące potwierdzenie w pozostałym materiale dowodowym. Sąd w pełni podzielił opinię biegłego z dziedziny chirurgii urazowo- ortopedycznej lek. med. R. A. jako rzetelną, kompletną i przekonującą. Sąd, na podstawie art. 235(2) § 1 pkt 5 k.p.c., pominął wniosek dowodowy strony pozwanej zawarty w piśmie z dnia 14 lipca 2021 roku (k. 104), gdyż dopuszczenie dowodu z opinii innego biegłego w zakresie tej samej tezy dowodowej przyczyniłoby się jedynie do nieuzasadnionego przedłużenia postępowania. W ocenie Sądu zebrany w sprawie materiał dowodowy był kompletny i stanowił jasną oraz spójną podstawę do merytorycznego orzekania w sprawie. Przy czym Sąd podziela stanowisko Sądu Najwyższego zgodnie, z którym jeżeli sąd nie wydał postanowienia o dopuszczeniu lub odmowie dopuszczenia określonych dowodów (art. 236), można to potraktować za uchybienie niemające istotnego wpływu na rozstrzygnięcie sprawy (art. 398 3 § 1 pkt 2) - wtedy, gdy sąd w sposób dostatecznie pewny określił materiał dowodowy mogący stanowić podstawę merytorycznego orzekania (wyroki SN: z dnia 19 stycznia 2007 r., III CSK 368/06, Lex nr 277293; z dnia 12 maja 2005 r., III CK 613/04, Lex nr 380929; z dnia 25 czerwca 2008 r., II UK 327/07, Lex nr 496393; z dnia 30 października 2008 r., II CSK 254/08, Lex nr 511999; z dnia 20 stycznia 2009 r., II CSK 417/08, Lex nr 518078). Spór w niniejszej sprawie sprowadzał się do ustalenia zasady oraz wysokości należnego powódce odszkodowania z tytułu niezdolności do pracy za okres od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku. Strona pozwana podnosiła, że uraz doznany przez powódkę nie uzasadniał konieczności pozostawania przez powódkę na zwolnieniu lekarskim przez okres 200 dni, jednak w ocenie Sądu zarzut podniesiony przez stronę pozwaną okazał się niezasadny. Bezsporną pozostaje okoliczność, że w okresie wystąpienia nieszczęśliwego wypadku tj. w dniu 1 listopada 2018 roku powódka była objęta ochroną ubezpieczeniową u pozwanego, w tym posiadała wykupioną Opcję Dodatkową D1 - D1 - czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy ze stałą sumą ubezpieczenia w kwocie 40.000,00. Zgodnie z § 5 ust. 2 pkt 1 lit. b OWU (...) zgodnie z którym za zapłatą dodatkowej składki umowa ubezpieczenia może zapewnić w ramach opcji dodatkowych świadczenie w wysokości 1% sumy ubezpieczenia określonej w umowie ubezpieczenia dla opcji Dodatkowej D1 za każdy dzień czasowej niezdolności do pracy przynoszącej stałe źródło dochodu, powstałej w następstwie nieszczęśliwego wypadku, który wydarzył się podczas trwania ochrony ubezpieczeniowej, począwszy od 1-go dnia czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy, w przypadku gdy czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy trwała nieprzerwanie powyżej 30 dni. Wypłata świadczenia przysługuje maksymalnie za 90 dni czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy. W ocenie Sądu niezdolność do pracy powódki w okresie od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku była spowodowana następstwami urazu doznanego w dniu 1 listopada 2018 roku, co uzasadniało pozostawanie przez powódkę na zwolnieniu lekarskim przez wskazany powyżej okres. Nie ma również podstaw oby przyjąć, że niezdolność do pracy wynikała z innych schorzeń towarzyszących, zaś same dolegliwości jakich doznała powódka w wyniku zdarzenia mogą być długotrwale odczuwanie. Okoliczności te znajdują potwierdzenie w opinii sporządzonej przez biegłego lek. med. R. A., która to opinia została wydana po wnikliwej analizie zebranego materiału dowodowego przez biegłego będącego osobą obcą dla stron, a ponadto posiadającą wysokie kwalifikacje oraz doświadczenie w sporządzaniu tego typu opinii. Nadto zasady doświadczenia życiowego wskazują, że skoro powódka jest zatrudniona jako szwaczka. to uraz jakiego doznała w dniu 1 listopada 2018 roku rzutował na niemożność wykonywania przez nią pracy zarobkowej. Opinia została wydana po zbadaniu powódki przez biegłego. Powołanie się na fakt niekwestionowania długotrwałości leczenia przez lekarza prowadzącego oraz przez ZUS stanowi w ocenie Sądu jedynie uzupełniający argument. Nie świadczy o braku samodzielności przy wydawaniu opinii. Wszak biegły dalej precyzyjnie i jednoznacznie stwierdza, iż możliwe jest długotrwałe odczuwanie dolegliwości i utrzymywanie się ograniczenia funkcji po tego typu urazie. Powódka dochodziła od pozwanego świadczenia z tytułu umowy ubezpieczenia osobowego. Zgodnie z art. 805 § 1 k.c., przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. Świadczenie ubezpieczyciela przy ubezpieczeniu osobowym polega w szczególności na zapłacie umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej (art. 805 § 2 pkt 2 k.c.). Ubezpieczenie osobowe może w szczególności dotyczyć uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia lub śmierci, będących następstwem nieszczęśliwych wypadków (art. 829 § 1 pkt 2 k.p.c.). Mając powyższe na uwadze Sąd zasądził od pozwanego na rzecz powódki kwotę 36.000,00 zł tytułem umownego odszkodowania za czasową niezdolność do pracy za okres od 2 listopada 2018 roku do dnia 12 kwietnia 2019 roku. O odsetkach orzeczono w myśl art. 481 § 1 i 2 k.c., zasądzając je od dnia 23 maja 2019r. do dnia zapłaty (art. 817 § 1 k.c. – roszczenie zgłoszono pozwanemu 22 kwietnia 2019r.). Wobec powyższego należało orzec jak w punkcie I. i II. sentencji. O kosztach procesu w punkcie III. wyroku orzeczono na zasadzie art. 98 k.p.c. w zw. z art. 99 k.p.c. Powódka wygrała niniejszą sprawę w całości, w związku z czym należał się jej zwrot od pozwanego wszystkich poniesionych kosztów procesu, na które składały się opłata od pozwu w kwocie 1.800,00 zł, wynagrodzenie pełnomocnika będącego radcą prawnym w wysokości 3.600 zł (§ 2 pkt 5 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych /tekst jedn. Dz. U. z 2018 r., poz. 265/), opłata skarbowa od pełnomocnictwa w kwocie 17 zł. O nakazaniu ściągnięcia od pozwanego, jako przegrywającego niniejszą sprawę w całości, na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Grudziądzu kwoty 77,12 zł w punkcie IV. sentencji wyroku orzeczono na podstawie art. 113 ust. 1 ustawy z 28 lipca 2005 roku o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (tekst jedn. Dz. U. z 2020 r., poz. 755 ze zm.). Na wydatki związane z postępowaniem, tymczasowo poniesione przez Skarb Państwa, składało się wynagrodzenie biegłego w kwocie 77,12 zł w części niepokryte z zaliczki uiszczonej przez stronę pozwaną (k. 51, 93).
VIII C 319/22
W dniu 26 kwietnia 2022 roku powódka I.
IV U 18/17
Powódka A. C. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. odmawiającej prawa do zasiłku chorobowego od (...) oraz od decyzji odmawiającej prawa do zasiłku opiekuńczego. W uzasadnieniu podniosła, że w rozpatrywanych okresach chorowała na różne choroby i była leczona przez różnych specjalistów; natomiast w październiku 2016 przebywała na zwolnieniu lekarskim i błędnie wydana decyzja o przekroczeniu okresu zasiłkowego spowodowała niedopłatę w październiku 2016r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I Ca 122/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 kwietnia 2018 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu Wydział I Cywilny w składzie: Przewodniczący SSO Barbara Bojakowska Sędziowie SSO Antoni Smus SSO Katarzyna Powalska Protokolant sekretarz sądowy Elwira Kosieniak po rozpoznaniu w dniu 18 kwietnia 2018 roku w Sieradzu na rozprawie sprawy z powództwa T. S. (1) przeciwko (...) Zakładowi (...) na (...) SA w W. o zapłatę na skutek apelacji pozwanego od wyroku Sądu Rejonowego w Zduńskiej Woli z dnia 14 grudnia 2017 roku, sygnatura akt I C 1031/16 I. zmienia zaskarżony wyrok w całości w ten sposób, że powództwo oddala nie obciążając powoda kosztami procesu za pierwszą instancję poniesionymi przez pozwanego; II. nie obciąża powoda kosztami postępowania apelacyjnego poniesionymi przez pozwanego. Sygn. akt I Ca 122/18

UZASADNIENIE

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 14 grudnia 2017 roku Sąd Rejonowy w Zduńskiej Woli zasądził od pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. na rzecz powoda T. S. (1) kwotę 12.000 złotych z ustawowymi odsetkami od dnia 29 kwietnia 2014 roku do dnia zapłaty a także kwotę 5417 złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania, w tym kwotę 4.800 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego. Orzeczenie to zapadło na podstawie następujących ustaleń faktycznych: W dniu 1 listopada 2010r. (...) Związek Zawodowy (...) w Z.

– K. zawarł z (...) Zakładem (...) na (...) S.A. w W. Umowę (...) dla Członków Związku Zawodowego (...). Umowa ta stanowiła indywidualnie uzgodniony wariant umowy grupowego ubezpieczenia pracowniczego, do którego w zakresie nie zmienionym umową znajdowały zastosowanie ogólne warunki grupowego ubezpieczenia pracowniczego typ P (...) (kod) (...) oraz ogólne warunki dodatkowego grupowego ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji (kod) (...). T. S. (1) jako członek związku zawodowego - zatrudniony w (...) S.A. na stanowisku maszynisty pojazdów trakcyjnych, został objęty ochroną ubezpieczeniową.

Przedmiotem ubezpieczenia było zdrowie powoda ((...) (...) k.47) a jego zakres obejmował wystąpienie u niego niezdolności do pracy na stanowisku bezpośrednio związanym z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego oraz prowadzących pojazdy kolejowe w okresie odpowiedzialności (...) na (...) S.A. (§4 ust. 3 umowy k.13 w zw. z § 4 (...) (...) k.47). Zgodnie z umową (§ 4 ust.2 umowy k.13 w zw. z § 2 ust. 1 pkt 3 (...) (...) k.47) pod pojęciem niezdolności do pracy na stanowisku bezpośrednio związanym z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego oraz prowadzących pojazdy kolejowe należało rozumieć utratę w okresie odpowiedzialności (...) na (...) S.A. zdolności fizycznych i psychicznych do wykonywania zawodu: dyżurnego ruchu, nastawniczego, zwrotniczego, kierownika pociągu, ustawiacza, manewrowego, rewidenta taboru, automatyka, toromistrza, mostowniczego, dróżnika obchodowego, dróżnika przejazdowego, pomocnika maszynisty pojazdów trakcyjnych, maszynisty pojazdów trakcyjnych, maszynisty zakładowego, kierowcy lokomotywy spalinowej o mocy do 300 KM, kierowcy drezyny i wózka motorowego, maszynisty wieloczynnościowych i ciężkich maszyn do kolejowych robót budowlanych i kolejowej sieci trakcyjnej będącą rezultatem nieszczęśliwego wypadku lub choroby orzeczoną przez komisję Lekarską (...) Zakładu (...) lub Centrum (...). (...) na (...) S.A. nie ponosiło odpowiedzialności z tytułu niezdolności do pracy ubezpieczonego na stanowisku bezpośrednio związanym z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego oraz prowadzących pojazdy kolejowe będącej następstwem chorób lub stanów istniejących przed początkiem odpowiedzialności (...) na (...) S.A. w stosunku do ubezpieczonego (§4 ust. 9 umowy k.14 w zw. z § 17 OWU (...) k.48).

Przy czym, zgodnie z umową pod pojęciem „choroby” należało rozumieć stan organizmu polegający na nieprawidłowej reakcji układów lub narządów na bodźce środowiska zewnętrznego lub wewnętrznego (§ 2 ust. 1 pkt 1 (...) (...) k.47). W przypadku wystąpienia zdarzenia szkodowego, ubezpieczonemu przysługiwało jednorazowe świadczenie pieniężne w kwocie 12.000zł (§3 pkt 2 umowy k.13). W dniu 3 lutego 2014r. komisja lekarska (...) S.A. w W. wydała orzeczenie uznające T. S. (1) za trwale niezdolnego do wykonywania pracy na stanowisku maszynisty pojazdu trakcyjnego.

Niezdolność do pracy spowodowana była obecnością chwiejnego nadciśnienia trudnego do ustabilizowania będącego następstwem choroby nadciśnieniowej na którą powód leczył się od 2010r. Choroba nadciśnieniowa powoda miała różne nasilenie a o tym, że doprowadziła ona do utraty zdolności do wykonywania pracy zarobkowej w zawodzie maszynisty zadecydował stopień jej zaawansowania oceniany różnymi metodami klinicznymi, w tym obecność powikłań, szczególnie naczyniowych w przebiegu tej choroby. T. S. (1) wystąpił do (...) na (...) S.A. w W. z wnioskiem o wypłatę świadczenia pieniężnego z umowy ubezpieczenia.

Pismem z dnia 29 kwietnia 2014r. pozwany odmówił zaspokojenia roszczenia twierdząc, że zgodnie z § 4 ust. 9 umowy nie ponosi on odpowiedzialności z tytułu niezdolności do pracy ubezpieczonego na stanowisku prowadzących pojazdy kolejowe będącej następstwem chorób lub stanów istniejących przed początkiem odpowiedzialności (...) na (...) S.A. Tymczasem ustaloną przyczyną niezdolności do pracy powoda, była choroba nadciśnieniowa na którą leczył się od 2010r. tj. w okresie poprzedzającym zawarcie umowy ubezpieczenia. W oparciu o powyższe Sąd uznał powództwo za zasadne i uwzględnił je w całości.

Sąd stwierdził, że T. S. przystępując do umowy grupowego ubezpieczenia na wypadek utraty zdolności do pracy, objął ryzykiem ubezpieczeniowym zdarzenie polegające wystąpieniu u niego, w okresie odpowiedzialności (...) na (...) S.A., niezdolności do pracy na stanowisku maszynisty pojazdów trakcyjnych z powodu utraty zdolności fizycznych i psychicznych do wykonywania tego zawodu jako rezultatu choroby orzeczonej przez komisję Lekarską (...) Zakładu (...) (§4 ust. 2 i 3 umowy k.13). Zdaniem Sądu poczynione w sprawie ustalenia faktyczne, niekwestionowane przez stronę pozwaną wskazują, że w okresie ochronnym po stronie powoda takie zdarzenie zaistniało.

W wyniku nasilenia się choroby nadciśnieniowej wystąpiło bowiem u niego chwiejne nadciśnienie trudne do ustabilizowania stanowiące podstawę do uznania powoda, przez komisję Lekarską (...) S.A. za trwale niezdolnego do pracy w charakterze maszynisty pojazdów trakcyjnych. W związku z zaistnieniem zdarzenia ubezpieczeniowego powodowi przysługuje zatem od pozwanego świadczenie pieniężne w wysokości 12.000 zł określone w § 3 pkt 2 umowy. W ocenie Sądu ubezpieczyciel nie może skutecznie uchylić się od obowiązku spełnienia świadczenia powołując się na zapis § 4 ust. 9 umowy, zgodnie z którym (...) na (...) S.A. nie ponosi odpowiedzialności z tytułu niezdolności do pracy ubezpieczonego (…) będącej następstwem chorób lub stanów istniejących przed początkiem odpowiedzialności (...) na (...) S.A. w stosunku do ubezpieczonego.

Właściwa wykładnia tej części umowy wymaga ustalenia znaczenia pojęcia „choroba”. Bezpośrednią wskazówkę w tej mierze zawiera § 2 ust. 1 pkt 1 (...) (...) (k.47) w którym pojęcie to zdefiniowane zostało jako „stan organizmu polegający na nieprawidłowej reakcji układów lub narządów na bodźce środowiska zewnętrznego lub wewnętrznego”. Tak więc ubezpieczyciel, na użytek umowy zrezygnował z potocznego rozumienia pojęcia „choroba” jako synonimu „jednostki chorobowej” ujętej w Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (...) (...)wydanej przez Światową Organizację Zdrowia w 2009 r. i przyjął, że choroba to „stan organizmu”, a zatem sytuacja zindywidualizowana i charakterystyczna wyłącznie dla ubezpieczonego.

Może on wprawdzie wynikać z jednostki wskazanej w klasyfikacji (...) (...), tym nie mniej zawsze ma zindywidualizowany charakter. Stan organizmu człowieka jest bowiem zmienny w czasie, nawet w przebiegu tej samej choroby (rozumianej potocznie). Uzależniony jest nie tylko od rodzaju zdiagnozowanej jednostki ale także stopnia jej zaawansowania. Oczywistym jest bowiem, że w przypadku większości chorób „stan organizmu” pacjenta zależy od stopnia jej zaawansowania. Tak więc skoro strony na użytek umowy przyjęły wiążącą ich definicję pojęcia „choroba”, niedopuszczalne jest przy wykładni jej zapisów posłużenie się potocznym brzmieniem tego określenia.

Odczytując zatem prawidłowo zapis § 4 ust. 9 umowy w zw. z § 2 ust. 1 pkt 1(...) (...) należy uznać, że pozwany jest zwolniony z odpowiedzialności z tytułu niezdolności do pracy ubezpieczonego jeżeli jest ona następstwem stan organizmu polegającego na nieprawidłowej reakcji układów lub narządów na bodźce środowiska zewnętrznego lub wewnętrznego (…) istniejącego przed początkiem odpowiedzialności (...) na (...) S.A. w stosunku do ubezpieczonego. W przekonaniu Sądu w rozpoznawanej sprawie, pozwany nie udowodnił tego aby „stan organizmu” powoda uzasadniający stwierdzenie u niego niezdolności do pracy istniał już w 2010 r.

Stwierdzona u powoda choroba nadciśnieniowa, powodowała u niego w 2010 r. inny „stan organizmu” aniżeli ten, który został zdiagnozowany w 2014 r. W szczególności, dopiero w 2014 r. stan organizmu powoda skutkował powstaniem niezdolności do pracy, z uwagi na obecność chwiejnego nadciśnienia trudnego do ustabilizowania. Tak więc pomimo tego, że zarówno w 2010 r. jak i 2014 r. u powoda występowała na sama „choroba” rozumiana potocznie, stan jego organizmu w tych dwóch datach był różny a zatem, w rozumieniu umowy „choroba” stanowiąca przyczynę niezdolności do pracy ubezpieczonego, nie występowała przed początkiem odpowiedzialności (...) na (...) S.A., a przynajmniej okoliczności tej pozwany nie wykazał.

Takie rozumienie zapisu § 4 ust. 9 umowy, jest zgodne z istotą umowy ubezpieczenia, której celem było objęcie ryzykiem zdarzenia przyszłego niepewnego tj. niezależnego od woli stron. Jeżeli zatem w chwili zawierania umowy istniałby stan rzeczy (stan organizmu ubezpieczonego) skutkujący tym, że zdarzenie przyszłe zależne byłoby wyłącznie od woli strony powodowej (istniałaby niezdolność do pracy z powodu stanu zdrowia i wymagałaby jedynie potwierdzenia przez komisję lekarską na wniosek ubezpieczonego) to cel umowy ubezpieczenia nie zostałby osiągnięty.

W rozpoznawanej sprawie taka sytuacja nie miała jednak miejsca. Choroba nadciśnieniowa powoda charakteryzowała się różnymi stopniami nasilenia i początkowo nie powodowała niezdolności do pracy. T. S. w 2011 r. cierpiał na chorobę nadciśnieniową, nie musiała ona wcale w przyszłości skutkować powstaniem u niego niezdolności do pracy. W tym stanie rzeczy, w dacie przystąpienia powoda do umowy jej cel był możliwy do osiągnięcia, gdyż ewentualne zdarzenie ubezpieczeniowe (niezdolność do pracy) miało charakter przyszły i niepewny.

Dokonana przez Sąd wykładnia § 4 ust. 9 umowy w zw. z § 2 ust. 1 pkt 1 (...) (...) jest także zgodnie z treścią art. 12 ust. 3 i 4 ustawy z dnia 22 maja 2003 r o działalności ubezpieczeniowej (tj. Dz.U. Nr 11 poz 66 z 2010 r ze zm,.). Zgodnie bowiem z powołanym przepisem ustawy, ogólne warunki ubezpieczenia i umowa ubezpieczenia powinny być formułowane jednoznacznie i w sposób zrozumiały. Postanowienia sformułowane niejednoznacznie interpretuje się na korzyść ubezpieczającego, ubezpieczonego, uposażonego lub uprawnionego z umowy ubezpieczenia.

Jeżeli zatem wolą ubezpieczyciela było to aby nie odpowiadał on w sytuacji gdy niezdolność do pracy ubezpieczonego stanowiła następstwo choroby (rozumianej potocznie) tj. jednostce chorobowej ujętej w Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (...)10 wydanej przez Światową Organizację Zdrowia w 2009r istniejącej u ubezpieczonego przed początkiem odpowiedzialności (...) na (...) S.A., to mógł on definicji zawartej w § 2 ust. 1 pkt 1 (...) (...) nadać inną treść. Mając powyższe na względzie i biorąc pod uwagę niesporną miedzy stronami wysokość należnego powodowi świadczenia, sąd zasądził od pozwanego na jego rzecz 12.000zł.

Na podstawie art. 481 § 1 k.c. sąd zasądził również od pozwanego na rzecz powoda, ustawowe odsetki za opóźnienie od należności głównej liczone od dnia 29 kwietnia 2014r. do dnia zapłaty. W piśmie z tego dnia pozwany ostatecznie odmówił powodowi wypłaty świadczenia z umowy pomimo tego, że był w posiadaniu niezbędnych informacji wystarczających do podjęcia decyzji o wypłacie świadczenia. W tym stanie rzeczy sąd uznał, że pozostaje on od tego dania w opóźnieniu w spełnieniu świadczenia w rozumieniu art. 481 § 1 K.c..

Z tych względów sąd orzekł jak w pkt 1. O kosztach postępowania Sąd rozstrzygnął w oparciu o art. 98 K.p.c. uznając, że pozwany zobowiązany jest zwrócić powodowi całkowite koszty procesu. T. S. poniósł koszty w kwocie 5.417 zł. Z tych względów sąd orzekł jak w pkt 2. Apelację od powyższego orzeczenia złożył pełnomocnik pozwanego, zaskarżając wyrok w całości. Zaskarżonemu wyrokowi zarzucił:

1) naruszenie prawa materialnego przez błędną wykładnię przepisu art. 805 § 1 i § 2 pkt 2 k.c. w związku z § 2 ust. 1 pkt. 1 ogólnych warunków dodatkowego ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji oraz § 4 ust. 9 umowy dla Członków Związku Zawodowego (...) z dnia 01.11.2010 r. poprzez zasądzenie na rzecz powoda świadczenia z tytułu niezdolności do pracy w sytuacji, gdy zostały spełnione przesłanki wyłączające odpowiedzialność pozwanego;

2) naruszenie prawa materialnego tj. art. 805 § 2 pkt. 2 k.c. w związku § 1 aneksu do umowy ubezpieczenia dla członków Związku Zawodowego (...) z dnia 25 sierpnia 2011 r. poprzez zasądzenie świadczenia w kwocie 12.000 zł, zamiast 6.000 zł w związku z osiągnięciem przez powoda wieku 55 lat w dacie stwierdzonej niezdolności do pracy, 3) naruszenie prawa procesowego tj. art. 233 k.p.c. poprzez dowolną a nie swobodną ocenę zebranego w sprawie materiału dowodowego, w szczególności poprzez uznanie przez Sąd, iż postanowienia § 4 ust. 9 umowy ubezpieczenia w związku z § 2 ust. 1 pkt. 1 owu z dnia z dnia 1 listopada 2010 roku są sprecyzowane w sposób niejasny i niezrozumiały. Przy tak sformułowanych zarzutach skarżący wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku poprzez oddalenie powództwa, ewentualnie poprzez zmianę wyroku i zasądzenie kwoty 6.000 złotych zamiast kwoty 12.000 złotych oraz skorygowanie kosztów procesu za I instancję i zasądzenie kosztów procesu za II instancję.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Apelacja pełnomocnika pozwanego okazała się w pełni zasadna, co skutkowało zmianą wyroku w postulowanym kierunku. Na wstępie podkreślić należy, że postępowanie apelacyjne przed II instancją ma w zasadzie cechy apelacji nieograniczonej. Sąd drugiej instancji nie ogranicza się do kontroli zaskarżonego wyroku, lecz rozpoznaje sprawę merytorycznie, tzn. samoistnie ocenia zebrany w niej materiał, przy czym chodzi przede wszystkim o materiał zebrany przez sąd niższej instancji, bez względu na to, czy ten wykorzystał go w wydanym przez siebie orzeczeniu.

Chodzi przy tym nie tylko o materiał dowodowy, lecz także między innymi fakty przyznane przez strony ( art. 229 k.p.c.), czy niezaprzeczone ( art. 230 k.p.c.). W postępowaniu apelacyjnym sąd opiera swoje merytoryczne orzeczenie na ustaleniach własnych i ustaleniach Sądu I instancji. Uznając, że postępowanie dowodowe w pierwszej instancji było prawidłowe i pełne, to ustalony przez Sąd I instancji stan faktyczny w niniejszej sprawie, nie może jednak w pełni stanowić podstawy orzeczenia Sądu II instancji, w zakresie zaskarżenia przez pozwanego wyroku Sądu Rejonowego.

Wnikliwa analiza orzeczenia Sądu I instancji doprowadziła do konstatacji, że Sąd ten poczynił w sprawie prawidłowe ustalenia faktyczne, z których jednak wyprowadził nieuprawnione wnioski, dokonując niewłaściwej subsumcji pod normę prawa materialnego. Z całokształtu zgromadzonych w sprawie dowodów wynika, że niewątpliwie pozwany, jako ubezpieczyciel zawarł w dniu 01 listopada 2010 roku z Członkami Związku Zawodowego (...) umowę grupowego ubezpieczenia. Zgodnie z jej treścią zakresem ubezpieczenia objęte było między innymi wystąpienie u ubezpieczonego trwałej niezdolności do pracy na stanowisku bezpośrednio związanym z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego oraz prowadzących pojazdu kolejowe.

Powód został objęty ochroną ubezpieczeniową od dnia 25 czerwca 2013 r. na skutek podpisania deklaracji przystąpienia do umowy grupowego ubezpieczenia pracowniczego typ (...) potwierdzonej polisą nr (...). W dniu 03 lutego 2014 r. po dokonaniu kontrolnych badań po czasowej niezdolności do pracy dłuższej niż 30 dni lekarz orzekający w Punkcie (...) Profilaktycznych w Z. orzekł o tym, że powód jest niezdolny do podjęcia wykonywania pracy na stanowisku maszynisty. Powód do dnia 31 marca 2014 r. był pracownikiem (...) SA (...) w Ł. zatrudniony na stanowisku maszynisty pojazdu trakcyjnego.

W oparciu o powyższe strona powodowa uznała, iż utrata prawa do wykonywania zawodu, na skutek choroby w postaci chwiejnego nadciśnienia tętniczego, stanowiła podstawę do wypłaty odszkodowania w myśl § 3 zawartej umowy ubezpieczenia. Z literalnej wykładni postanowienia zawartego w § 3 umowy wynika, iż zakres ubezpieczenia obejmuje wystąpienie u ubezpieczonego niezdolności do pracy na stanowisku bezpośrednio związanym z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego oraz prowadzących pojazdy kolejowe w okresie odpowiedzialności (...) S.A.

Strona pozwana z kolei jako podstawę swego stanowiska wskazywała § 4 ust. 9 umowy ubezpieczenia, który stanowi, że odpowiedzialność pozwanego nie obejmuje niezdolności do pracy ubezpieczonego na stanowisku bezpośrednio związanym z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego oraz prowadzących pojazdy kolejowe będącej następstwem chorób lub stanów istniejących przed początkiem odpowiedzialności (...) w stosunku do ubezpieczonego. W przekonaniu Sądu Okręgowego konstatacja Sądu I instancji jest błędna, albowiem strona powodowa nie wykazała, aby niezdolność do pracy w wykonywanym zawodzie, wskutek decyzji lekarza orzekającego w Punkcie (...) Profilaktycznych w Z., uzasadniała otrzymanie świadczenia ubezpieczeniowego.

Choroba stwierdzona u powoda nie spełniała bowiem koniecznych kryteriów. Przede wszystkim u powoda choroba w potocznym znaczeniu, czy też stan organizmu w postaci nadciśnienia tętniczego występował już przed zawarciem umowy i okoliczność ta była poza sporem. Z dokumentacji medycznej dotyczącej T. S. (1) wynika, że choroba nadciśnieniowa zdiagnozowana została u niego 2010 r. i od tego też czasu powód z uwagi na tę diagnozę poddaje się regularnemu leczeniu. Co szczególnie ważkie dla ustalenia stanu faktycznego i rozstrzygnięcia niniejszej sprawy biegły sądowy opiniujący na zlecenie Sądu w toku postępowania jednoznacznie podał, że przyczyna niezdolności do pracy powoda była następstwem choroby nadciśnieniowej, której początek miał miejsce w 2010 r., czyli przed objęciem T.

S. (1) ochroną ubezpieczeniową przez pozwanego. Powyższe stwierdzenie biegłego w świetle treści § 4 ust. 9 zawartej przez strony umowy ubezpieczenia stanowiącego, że odpowiedzialność pozwanego nie obejmuje niezdolności do pracy ubezpieczonego na stanowisku bezpośrednio związanym z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego oraz prowadzących pojazdy kolejowe będącej następstwem chorób lub stanów istniejących przed początkiem odpowiedzialności (...) w stosunku do ubezpieczonego, skutkować musiało koniecznością oddalenia powództwa.

Nie ulega wątpliwości, iż nie można zgodzić się z twierdzeniem strony powodowej w pełni zaakceptowanym przez Sąd I instancji, że choroba powstaje dopiero wówczas, gdy jej natężenie staje się tak duże, iż uniemożliwia potencjalnemu chorującemu wykonywanie pracy. W świetle zgromadzonych dowodów w niniejszej sprawie bezspornym pozostaje, że choroba powstała już przed objęciem ochroną ubezpieczeniową. To, że okoliczności leżące u podstaw utraty prawa wykonywania zawodu zaistniały po zawarciu umowy, nie zmienia faktu, iż nadal ich źródłem była już istniejąca choroba, która jedynie się pogłębiła, a niezdolność do pracy powoda była następstwem choroby nadciśnieniowej.

Bez wątpienia orzeczenie takiej kategorii choroby, czy też stanu organizmu powoda nie mogło nie być poprzedzone już istniejącymi problemami z nadciśnieniem tętniczym. Podobnie okoliczność, iż wcześniej powód był zdolny do wykonywania zawodu na stanowisku maszynisty, mimo istniejącej choroby, pozostaje bez znaczenia dla treści rozstrzygnięcia. Nadal nie zmienia to bowiem faktu, iż choroba już istniała w chwili zawierania umowy, a jedynie jej forma, objawy, czy nasilenie nie uniemożliwiały powodowi pracy. Należy na tym tle podkreślić, iż zgodnie z treścią § 3 umowy generalnej dla oceny, tego które zdarzenia powodują powstanie odpowiedzialności po stronie pozwanego decydujące znaczenie ma początek choroby, a nie nasilenie się jej objawów.

Gdyby zaś uznać za zasadną interpretację, że dla powstania odpowiedzialności po stronie pozwanego wystarczające jest nasilenie się objawów istniejącej już choroby, która jednak wcześniej nie dyskwalifikowała chorego do wykonywania określonej pracy, oznaczałoby to nałożenie na pozwanego niewspółmiernie wysokiego ryzyka. Albowiem jakakolwiek choroba istniejąca u potencjalnego ubezpieczonego, której objawy dopiero się nasiliły w okresie ubezpieczenia powodowałaby konieczność wypłaty odszkodowania. Nałożenie tak wysokiego ryzyka ekonomicznego na ubezpieczyciela byłoby sprzeczne z zasadami doświadczenia życiowego, w szczególności przy uwzględnieniu profesjonalnego charakteru działalności ubezpieczycieli, dążących jednak do ograniczenia ryzyka po swojej stronie.

Nie sposób się również zgodzić z Sądem I instancji, iż przyjęcie zasadności interpretacji pozwanego sprawia, że zapis zawarty w umowie miałby być niejednoznaczny. Zapis umowy o czasokresie zaistnienia choroby jest bowiem zrozumiały i jednoznaczny, a odmienna interpretacja sprowadziła się w istocie jedynie do rozróżnienia rozumienia pojęcia choroby i stanu organizmu, a nie momentu jej powstania. Sąd Rejonowy uznał, iż chorobą u pozwanego było dopiero nasilenie się choroby nadciśnienia tętniczego, pomijając zupełnie fakt uprzedniego już istnienia i stale pogłębiania się tej choroby.

Niewątpliwie jednak zawarta umowa ubezpieczenia obejmowała swoim zakresem potencjalną przyszłą chorobę, a nie sytuację pogorszenia się istniejących wcześniej stanów chorobowych. Należy położyć bowiem nacisk na użycie w omawianym zapisie słowa „następstwem”, które samo w sobie zakłada inny stan ale będący skutkiem, konsekwencją stanu istniejącego uprzednio, przy adekwatnym związku przyczynowym. Gdyby powód nie cierpiał od 2010 r. na chorobę nadciśnieniową, to aktualny stan jego organizmu w postaci ciśnienia chwiejnego nie miałby uprzedniej przyczyny.

Podsumowując powyższe, niezdolność do pracy powoda, co prawda zaistniała w okresie objętym ubezpieczeniem, ale na skutek następstwa stanu jego organizmu istniejącego przed powstaniem odpowiedzialności ubezpieczeniowej, ostatecznie wykluczając powoda z możliwości wykonywania zawodu. Nie prowadzi to jednak do wniosku, że sama choroba powstała w okresie ubezpieczenia, czego dla powstania odpowiedzialności po stronie pozwanego wymagał zapis § 3 umowy ubezpieczenia. W okresie ubezpieczenia stwierdzona została jedynie niezdolność do wykonywania zawodu, na skutek nasilenia się choroby, co nie stanowiło wystarczającej podstawy do uznania, iż powodowi należy się odszkodowanie na podstawie § 3 zawartej umowy ubezpieczenia.

W związku z powyższym Sąd Okręgowy na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. zmienił zaskarżony wyrok i oddalił powództwo. Przy tej konstatacji bez znaczenia pozostaje zarzut apelacji dotyczący wysokości zasądzonego odszkodowania, który nie wymaga odniesienia. Sąd Okręgowy uznając, że w niniejszej sprawie mamy do czynienia ze szczególnie uzasadnionym przypadkiem w oparciu o treść art. 102 k.p.c. w związku z art. 391 § 1 k.p.c. nie obciążył powoda kosztami postępowania apelacyjnego poniesionymi przez pozwanego. Ostatecznie bowiem powództwo zostało oddalone wobec odmiennej oceny prawnej w stosunku do dokonanej przez sąd pierwszej instancji, co dawało niewątpliwie powodowi prawo subiektywnej oceny o słuszności jego roszczenia.

Ponadto T. S. (1) nie jest już aktywny zawodowo, a zatem i sytuacja życiowa kwalifikuje go do powyższej oceny.