Legislator Case Law & Legislation
IV U 213/16 AI generated

IV U 213/16 · Sąd powszechny

Case Number IV U 213/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powódka M. O. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 13 kwietnia 2016 roku odmawiającej prawa do zasiłku macierzyńskiego, wniosła o przyznanie prawa do zasiłku macierzyńskiego na dziecko urodzone w dniu (...) Powódka wniosła o zawieszenie postępowania do czasu zakończenia toczącego się przed Sądem Okręgowym postępowania w przedmiocie ustalenia czy powódka podlegała ubezpieczeniu w dacie urodzenia dziecka. Pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. w odpowiedzi wniósł o oddalenie odwołania.

Legislator headnote

AI generated

IV U 213/16 · Sąd powszechny: Dowód: -wyrok Sądu Okręgowego z dnia 22 lipca 2016 r. w sprawie o sygn. (...) - wyrok Sądu Apelacyjnego z dnia 26 lipca 2017 r. w sprawie o sygn. (...) - akta ZUS – w załączeniu. W tak ustalonym stanie faktycznym Sąd zważył: Odwołanie powódki nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 6 ust. 1 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 1368), zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego.

Keywords

AI generated
maternity insurance child benefit eligibility health insurance exemption entitlement to insurance benefits occupational pension rights suspension of disability benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I.Sygn. akt IV U 213/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 06 marca 2018 roku Sąd Rejonowy w Świdnicy IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący: SSR Maja Snopczyńska Protokolant : Karolina Nowicka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 06 marca 2018 roku w Ś. sprawy z odwołania M. O. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. w sprawie (...)z dnia 13.04.2016 roku o zasiłek macierzyński odwołanie oddala.

UZASADNIENIE

Powódka M. O. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 13 kwietnia 2016 roku odmawiającej prawa do zasiłku macierzyńskiego, wniosła o przyznanie prawa do zasiłku macierzyńskiego na dziecko urodzone w dniu (...) Powódka wniosła o zawieszenie postępowania do czasu zakończenia toczącego się przed Sądem Okręgowym postępowania w przedmiocie ustalenia czy powódka podlegała ubezpieczeniu w dacie urodzenia dziecka. Pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. w odpowiedzi wniósł o oddalenie odwołania.

W uzasadnieniu wskazano, że podstawą odmowy prawa do zasiłku był fakt, iż powódka w okresie od 12 czerwca 2013 r. do 14 października 2013 roku nie podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. W toku postępowania Sąd ustalił następujący stan faktyczny : Wyrokiem z dnia 22 lipca 2016 r. w sprawie o sygn. akt (...)oddalił odwołanie powódki M. O. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 22 stycznia 2016 r., na podstawie której organ rentowy stwierdził, że M. O. od dnia 12 czerwca 2013 r. do 14 października 2014 r. nie podlegała ubezpieczeniu społecznemu z tytułu zatrudnienia na postawie umowy o pracę u płatnika składek (...) Sp. z o.o.

Na skutek apelacji powódki, wyrokiem z dnia 26 lipca 2017 roku wydanym w sprawie sygn. akt (...)uchylił zaskarżony wyrok w punkcie I w części dotyczącej podlegania wnioskodawczyni M. O. ubezpieczeniom społecznym za okres od 12 czerwca 2012 r. do 19 marca 2014 r. i w tym zakresie odrzucił odwołanie, oddalił dalej idącą apelację. W uzasadnieniu wyroku wskazano, że odwołanie w powyższym zakresie należało odrzucić, bowiem zmierzało do zmiany ustaleń faktycznych w sprawie zakończonej prawomocnym wyrokiem Sądu Okręgowego w sprawie o sygn. akt. (...), a zatem było niedopuszczalne.

Nadto apelacja nie zasługiwała na uwzględnienie. Sąd Apelacyjny wskazał, że okoliczność istnienia stosunku pracy w okresie od 11 czerwca 2007 r. do 14 października 2014 r. nie jest wystarczająca dla przyjęcia, że w tym okresie ziściły się przesłanki objęcia powódki ubezpieczeniem społecznym. Decyzją z dnia 13 kwietnia 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. odmówił powódce prawa do zasiłku macierzyńskiego na dziecko urodzone w dniu (...) z uwagi na nie podleganie ubezpieczeniom społecznym od 12 czerwca 2013 r. do 14 października 2013 r.

Dowód: -wyrok Sądu Okręgowego z dnia 22 lipca 2016 r. w sprawie o sygn. (...) - wyrok Sądu Apelacyjnego z dnia 26 lipca 2017 r. w sprawie o sygn. (...) - akta ZUS – w załączeniu. W tak ustalonym stanie faktycznym Sąd zważył: Odwołanie powódki nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 6 ust. 1 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 1368), zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego.

Natomiast zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt. 1 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego albo w okresie urlopu wychowawczego urodziła dziecko. W niniejszej sprawie okolicznością bezsporną był, że powódka urodziła dziecko w dniu (...) Kwestią sporną pozostawało, czy w dacie urodzenia dziecka powódka była objęta ubezpieczeniami społecznymi. Z zebranego w sprawie materiału wynika, że w dniu 22 stycznia 2016 r. organ rentowy stwierdził, że powódka, jako osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę u płatnika składek (...) Sp. z o.o. nie podlegała ubezpieczeniom społecznym w okresie od 12 czerwca 2013 r. do 14 października 2014 r.

Odwołanie powódki od powyższej decyzji zostało rozpoznane przez Sąd Okręgowy (...), który wyrokiem z dnia 22 lipca 2016 r. w sprawie (...) oddalił odwołanie powódki. Apelacja powódki od powyższego wyroku została rozpoznana przez Sąd Apelacyjny we Wrocławiu, który uznał, że odwołanie w zakresie obejmującym okres od dnia 12 czerwca 2012 r. do 19 marca 2014 r. było w ogóle niedopuszczalna i w tym zakresie uchylił zaskarżony wyrok Sądu Okręgowego w punkcie I w części i odrzucił odwołanie, natomiast w pozostałym zakresie uznał, że apelacja nie zasługiwała na uwzględnienie i oddalił apelację.

Mając na uwadze powyższe, skoro Sąd Apelacyjny w części odwołanie odrzucił, a w pozostałej części apelację oddalił – decyzja organu rentowego z dnia 22 stycznia 2016 r. uprawomocniła się. Zgodnie z jej treścią powódka nie podlegała ubezpieczeniu społecznemu w okresie od 12 czerwca 2013 r. do 14 października 2014 r. Tym samym należało uznać, że powódka w dacie urodzenia dziecka nie była objęta ubezpieczeniem, co skutkowało, na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c, oddaleniem odwołania.