Legislator Case Law & Legislation
X C 5702/17 AI generated

X C 5702/17 · Sąd powszechny

Case Number X C 5702/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Powód B. (...) w R. wystąpił w dniu 25.07.2017 r. do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie z powództwem przeciwko K. Ż., domagając się od niej zapłaty kwoty 1.620,26 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty. Nadto wniósł o zasądzenie kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

X C 5702/17 · Sąd powszechny: Sąd miał na uwadze, że strona pozwana kwestionowała autentyczność umowy sprzedaży z 05.09.2016 roku, jednakże wnioski przez nią składane zostały oddalone na podstawie art. 217 § 3 kpc.

Keywords

AI generated
suspension of insurance cover insurance coverage gap motor vehicle insurance insurance policy interim accident insurance duration of insurance entitlement

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt X C 5702/17 upr O., 22.05.2018 r.

UZASADNIENIE

WYROKU Z DNIA 07.05.2018 R. I. STANOWISKA STRON.

1. Powód B. (...) w R. wystąpił w dniu 25.07.2017 r. do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie z powództwem przeciwko K. Ż., domagając się od niej zapłaty kwoty 1.620,26 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty. Nadto wniósł o zasądzenie kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

2. W uzasadnieniu roszczenia powód podał, że pozwana (jako ubezpieczający) związana była z powodem (jako ubezpieczycielem) umową ubezpieczenia potwierdzoną polisą nr (...), jednak uchybiła obowiązkowi zapłaty składki za objęcie jej ochroną ubezpieczeniową.

3. W dniu 20.09.2017 roku referendarz sądowy Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie wydał w niniejszej sprawie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.

4. Od powyższego orzeczenia sprzeciw złożyła pozwana, reprezentowana przez radcę prawnego. Wniosła o oddalenie powództwa i zasądzenie na jej rzecz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych.

5. Pozwana wyjaśniła, że nie jest właścicielem pojazdu objętego ochroną ubezpieczeniową świadczoną przez powoda. Pozwana podała, że nie zawierała z powodem umowy ubezpieczenia za okres do dnia 24.07.2017 r. Zaprzeczyła, aby otrzymała od powoda jakiekolwiek wezwanie do zapłaty.

6. W toku składania dalszych pism przygotowawczych powód wyjaśnił, że przedmiotowa polisa jest polisą wznowioną, wystawioną na dane osobowe zbywcy pojazdu. Zbywca jako posiadacz pojazdu objętego ochroną ubezpieczeniową w ramach poprzednio obowiązującej polisy nie wypowiedział umowy ubezpieczenia w ustawowym terminie, wobec czego powód wystawił polisę nr (...), będącą potwierdzeniem przedłużenia umowy ubezpieczenia na okres kolejnych 12 miesięcy.

7. Powód podał, że z uwagi na to, iż ubezpieczający zbył pojazd objęty ochroną ubezpieczeniową, prawa i obowiązki z umowy przeszły na nabywcę.

8. Powód wyjaśnił, że wartość przedmiotu sporu obejmuje wartość składki ubezpieczeniowej – tj. 1.531 zł, wraz ze skapitalizowanymi odsetkami ustawowymi za opóźnienie, naliczanymi od dnia następnego po dniu wymagalności składki do dnia poprzedzającego wniesienie pozwu w sprawie.

9. W piśmie procesowym z dnia 6.02.2018 r. pozwana wskazała, że jak wynika z załączonych dokumentów umowa ubezpieczenia na pojazd o nr rej. (...) została zawarta na wniosek M. G. 28 lipca 2016 r. w D. na okres od 25.07.2016 r. do dnia 24.07.2017 r. Zobowiązanym do zapłaty I raty składki w wysokości 311,46 zł w terminie do dnia 17.08.2016 r. był zatem M. G.. Pozwana wyjaśniła, że nabyła pojazd po okresie wymagalności I raty, w związku z czym nie jest ona obowiązana do jej zapłaty. Odnośnie II raty składki w wysokości 311,46 zł pozwana wyjaśniła, że zobowiązanym do jej zapłaty jest aktualny posiadacz pojazdu, nie zaś pozwana. Według informacji z UM w O. pozwana była właścicielem pojazdu do dnia 10.10.2016 r., zaś składka za II ratę była należna od 17.01.2017 r.

10. Jednocześnie pozwana w dalszym ciągu zaprzeczała, aby kiedykolwiek była właścicielem spornego pojazdu. Zakwestionowała, aby na umowie sprzedaży z 05.09.2016 roku znajdował się jej podpis. Takie stanowisko zaprezentowała również na rozprawie w dniu 7 maja 2018 roku, wnosząc o przeprowadzenie dowodu z opinii biegłego pismoznawcy na tę okoliczność, a także przesłuchanie w charakterze świadka M. G. oraz S. Ż..

11. Ponadto pozwana z ostrożności procesowej zakwestionowała dochodzone przez powoda świadczenie co do wysokości. Podała, że powód nie wyjaśnił sposobu wyliczenia świadczenia, podczas gdy z umowy ubezpieczenia z dnia 28.07.2016 r. kwota dochodzona niniejszym pozwem nie wynika. II. USTALENIA FAKTYCZNE Sąd Rejonowy ustalił, co następuje:

1. W dniu 28.07.2016 r. pomiędzy powodem i M. G. została zawarta umowa ubezpieczenia pojazdu V. (...) o nr rej. (...). Okres ubezpieczenia określono od dnia 25.07.2016 r. do dnia 24.07.2017 r. Termin płatności pierwszej raty w wysokości 311,46 zł określono na dzień 17.08.2016 r., zaś drugiej raty w wysokości 311,46 zł – na dzień 17.01.2017 r. (okoliczność bezsporna, nadto dowód: polisa nr (...) - k. 23; wydruki z portalu internetowego Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego – k. 37-38) 2. W dniu 5.09.2009 r. pomiędzy M. G. a K.

Ż. została zawarta umowa sprzedaży pojazdu V. (...) o nr rej. (...). Pozwana była właścicielem pojazdu w okresie od 5.09.2016 r. do dnia 10.10.2016 r. Wówczas pojazd ten został zbyty przez pozwaną na rzecz S. Ż. umową z dnia 10.10.2016 r. bez przerejestrowania pojazdu. (dowód: umowa sprzedaży z dnia 05.09.2016 r. - k. 49; zaświadczenie Wydziału Komunikacji UM w O. z dnia 11.10.2017 r. - k. 33; zawiadomienie o potwierdzeniu rejestracji z 12.10.2016 r – k. 47; zawiadomienie o zbyciu pojazdu z 13.09.2016 roku – k. 48) 3. W okresie czasu pomiędzy 25.07.2016 r. a 24.07.2017 roku pojazd o numerze rejestracyjnym (...) był ubezpieczony z tytułu obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przez powodową spółkę. (dowód: wydruki z portalu internetowego Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego – k. 37-38) III.

OCENA DOWODÓW Sąd Rejonowy dokonał następującej oceny zebranego w sprawie materiału:

1. Dokonując ustaleń faktycznych w niniejszej sprawie sąd oparł się na zebranych w sprawie dokumentach, uznając, że okoliczności z nich wynikające są wystarczające dla merytorycznej oceny żądania pozwu.

2. Sąd miał na uwadze, że strona pozwana kwestionowała autentyczność umowy sprzedaży z 05.09.2016 roku, jednakże wnioski przez nią składane zostały oddalone na podstawie art. 217 § 3 kpc.

3. Stosownie do treści art. 6 kodeksu cywilnego, znajdującego swoje proceduralne odzwierciedlenie w art. 232 kodeksu postępowania cywilnego, ciężar dowodu spoczywa na tym, kto z danego faktu wywodzi skutki prawne. Powyższe nie oznacza wszakże, że to powód każdorazowo jest obowiązany do wykazywania wszelkich okoliczności, a pozwany jest zwolniony całkowicie z inicjatywy dowodowej. Przeciwnie, każdy powinien udowodnić to, na czym opiera swoje twierdzenia.

4. Niewątpliwie to powód powinien wykazać istnienie roszczenia co zarówno co do zasady, jak i co do wysokości. W ocenie Sądu – co zostanie przedstawione szerzej w dalszej części uzasadnienia – powód nie sprostał ww. wymaganiom.

5. Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem Sądu Najwyższego zakres postępowania dowodowego wyznacza potrzeba procesowa (zob. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 lutego 1999 r., I PKN 585/98; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 20 kwietnia 2001 r., I PKN 390/00; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 7 marca 2001 r., PKN 285/00). Zgodnie bowiem z treścią art. 227 kpc przedmiotem dowodu są fakty mające dla rozstrzygnięcia sprawy istotne znaczenie.

6. W tym stanie rzeczy, jeżeli na podstawie zebranego materiału sprawy powód nie udowodnił zasadności swojego roszczenia, to prowadzenie długotrwałego postępowania celem zweryfikowania autentyczności dokumentów, o co wnosiła strona pozwana, byłoby całkowicie bezcelowe i przyczyniałoby się jedynie do przedłużenia postępowania. W ramach niniejszego procesu strona pozwana nie może uzyskać orzeczenia korzystniejszego niż oddalenie powództwa, proces o zapłatę nie jest zaś polem do prowadzenia postępowania dowodowego w zakresie wykraczającym poza konieczną potrzebę. IV. ROZWAŻANIA PRAWNE

Sąd Rejonowy rozważył, co następuje:

1. Powództwo podlegało oddaleniu w całości, albowiem powód nie udowodnił roszczenia zarówno co do zasady, jak i co do wysokości.

2. W niniejszej sprawie powód udowodnił, że w okresie od 25.07.2016 roku do 24.07.2016 roku obejmował ochroną ubezpieczeniową z tytułu OC posiadaczy pojazdów mechanicznych pojazd o nr rej. (...) oraz podstawę takiego działania, tj. umowę zawartą w tym zakresie z M. G. w dniu 28.07.2016 r. Nie wykazał jednak, by to pozwana była obowiązana do zapłaty jakichkolwiek kwot z tego tytułu, a w dalszej kolejności także wysokości ewentualnej należności.

3. Powód wywodził swe roszczenie z umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz z treści art. 31 ust. 1 ustawy z dnia z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Zgodnie z tym przepisem w razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie.

4. W myśl zaś ust. 2 w razie niewypowiedzenia przez posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących posiadaczowi, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek.

5. W realiach przedmiotowej sprawy powód powoływał się na treść wskazanych przepisów i podnosił, że w związku z przejściem praw z tytułu umowy ubezpieczenia na pozwaną, dokonał rekalkulacji składki należnej z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia przejścia prawa własności pojazdu z uwzględnieniem zniżek i zwyżek przysługujących pozwanej. Z uwagi na dokonaną rekalkulację składki strona pozwana w ocenie powoda zobowiązana była uiścić kwotę 1.531 zł.

6. Wskazać w tym miejscu należy, że powód nie poinformował pozwanej o dokonanej rekalkulacji składki. W aktach znajduje się pismo z dnia 26.06.2017 r. zatytułowane „wezwanie przedsądowe”, jednakże brak jest jakiegokolwiek dowodu, że pismo to zostało do pozwanej faktycznie wysłane, okoliczności otrzymania wskazanego pisma pozwana zaś stanowczo zaprzeczyła. Powyższe mogłoby być w prosty sposób wykazane, poprzez wskazanie numeru nadanej przesyłki, czego jednak powód nie uczynił.

7. Ponadto z pisma tego nie wynika, w jaki sposób powód dokonał ponownego wyliczenia składki. Przede wszystkim jednak, w ocenie Sądu rekalkulacja taka winna być dokonana bezpośrednio po powzięciu przez powoda informacji o zmianie właściciela pojazdu, ubezpieczony powinien być poinformowany o kwocie, którą będzie obowiązany zapłacić, nie zaś stawiany przed faktem dokonanym, tj. obciążany wezwaniem do zapłaty po upływie terminu wymagalności.

8. Podkreślić należy, że dokonanie rekalkulacji składki pozostaje uprawnieniem zakładu ubezpieczeń, z którego może on nie skorzystać, nie ma zaś charakteru obligatoryjnego. Obowiązek taki ciąży na zakładzie ubezpieczeń jedynie wtedy, gdy ze stosownym wnioskiem o przeliczenie występuje nabywca pojazdu (art. 31 ust. 2 zdanie 2 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, zob. także D. M., kom. do art. 31 ww. ustawy, teza 3, sip.lex.pl) 9. Ponadto powód w żaden sposób nie wykazał, w jaki sposób dokonał rekalkulacji, na którą się powołuje – w oparciu na jakich parametrach, co miało wpływ na wysokość należnej składki. Pozwana zaś jednoznacznie zaznaczyła, że z ostrożności procesowej kwestionuje wysokość należnej składki (k. 31). Już sama powyższa okoliczność prowadzi do oddalenia powództwa jako niewykazanego co do wysokości (zob. wyrok Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 20.07.2016 roku o sygn. akt XIII Ga 111/16).

10. Wreszcie wskazać należy, że stosownie do treści art. 31 ust 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, na nabywcę przechodzą prawa i obowiązki wynikające z umowy zawartej ze zbywcą. Oznacza to, że oprócz możliwej rekalkulacji wysokości składki, pozostałe postanowienia umowy pozostają dla stron wiążące. W konsekwencji nie ulegają zmianie również terminy płatności poszczególnych rat, o ile taka forma płatności była ustalona w umowie zawartej ze zbywcą. Tym samym wskazać należy, że pozwaną jako nowego właściciela pojazdu obowiązywały dotychczasowe terminy płatności składek, tj. 17.08.2016 r. jako termin płatności I raty oraz 17.01.2017 r. jako termin płatności II raty.

11. W konsekwencji nie można nie dostrzegać, że w okresie, kiedy przypadały płatności poszczególnych rat, pozwana nie była właścicielem pojazdu. Z umowy sprzedaży z dnia 5.09.2016 r. wynika, że pozwana nabyła pojazd właśnie w tym dniu, tj. już po terminie płatności I raty. Ponadto pozwana zbyła pojazd w dniu 10.10.2016 r., czyli jeszcze przed nadejściem terminu płatności II raty.

12. Powyższe okoliczności implikowały przyjęcie niezasadności powództwa, jako niewykazanego zarówno co do zasady, jak i co do wysokości.

13. Na marginesie więc jedynie wskazać należy, że z zasad doświadczenia życiowego i logiki wynika, że skoro pozwana była właścicielką pojazdu jedynie przez jedynie przez 35 dni (co wynika z dokumentów przesłanych przez Starostę (...)) to dochodzenie od niej składki w wysokości 1.531 zł wydaje się być rażąco wygórowane.

14. Mając na uwadze powyższe, orzeczono jak w punkcie I wyroku.

15. O kosztach procesu orzeczono na podstawie art. 98 § 1 i 3 kpc w zw. z art. 99 kpc, zgodnie z zasadą odpowiedzialności za jego wynik. Pozwana poniosła koszty ustanowienia pełnomocnika w kwocie 900 zł (§ 2 pkt 3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych) oraz koszt opłaty od pełnomocnictwa - 17 zł (art. 1 ust. 1 pkt 2 ustawy o opłacie skarbowej). Asesor Sądowy Sądu Rejonowego w Olsztynie M. O. Sygn. akt X C 5702/17 (...).05.2018 r. ZARZĄDZENIE 1. Odpis uzasadnienia doręczyć pełnomocnikowi pozwanej oraz pełnomocnikowi powoda;

2. Akta przedłożyć z wpływem lub za 14 dni. Asesor Sądowy Sądu Rejonowego w Olsztynie M. O.