Legislator Case Law & Legislation
IV U 22/18 AI generated

IV U 22/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 22/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 09.11.2017 r., znak: (...), Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w Z. odmówiła wnioskodawczyni A. S. prawa do emerytury rolniczej, z uwagi na brak wymaganego przepisami 25-letniego okresu ubezpieczenia emerytalno-rentowego. Przy ustaleniu okresu ubezpieczenia nie uwzględniono okresów pracy w gospodarstwie od 06.12.1977 r. do 31.12.1978 r., ponieważ wnioskodawczyni wówczas sprawowała opiekę nad rodzicami, a ponadto po 05.12.1977 r. jej matka nie była właścicielem gruntów oraz od 01.01.1979 r. do 31.12.1988 r., ze względu na brak dokumentów potwierdzających, że w tym okresie wnioskodawczyni była właścicielem/współwłaścicielem gruntów rolnych.

Legislator headnote

AI generated

IV U 22/18 · Sąd powszechny: Nie ma podstaw, aby odmówić im wartości dowodowej. Dodatkowo, za lata 1979 – 1988, wnioskodawczyni opłaciła składki na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego Rolników, co ustalono na podstawie zaświadczenie Burmistrza K. z dnia 05.09.2017 r. Podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników, w rozumieniu art. 19 ust. 1 pkt 2 i art. 20 ust. 1 pkt 1 ustawy z 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników jest równoznaczne ze stwierdzeniem, że rolnik, małżonek lub domownik, po pierwsze, faktycznie pracowali w gospodarstwie rolnym, a po drugie, że odprowadzono za nich składkę, oraz po trzecie, że w przypadku rolnika był on w posiadaniu gospodarstwa rolnego (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 21.05.2015 r., sygn.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity pension entitlement permanent earning incapacity rural land ownership agricultural succession law reapplication for disability pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 22/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 10 kwietnia 2018 r. Sąd Okręgowy w Zielonej Górze, IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Rafał Skrzypczak Protokolant: starszy sekretarz sądowy Barbara Serżysko po rozpoznaniu w dniu 27 marca 2018 r. w Zielonej Górze sprawy z odwołania: A. S. od decyzji Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w Z. z dnia 09.11.2017 r., znak: (...) przeciwko: Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w Z. o prawo do emerytury rolniczej zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje wnioskodawczyni A. S. prawo do emerytury rolniczej od dnia 1 października 2017 r. SSO Rafał Skrzypczak Sygn. akt IV U 22/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 09.11.2017 r., znak: (...), Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w Z. odmówiła wnioskodawczyni A. S. prawa do emerytury rolniczej, z uwagi na brak wymaganego przepisami 25-letniego okresu ubezpieczenia emerytalno-rentowego. Przy ustaleniu okresu ubezpieczenia nie uwzględniono okresów pracy w gospodarstwie od 06.12.1977 r. do 31.12.1978 r., ponieważ wnioskodawczyni wówczas sprawowała opiekę nad rodzicami, a ponadto po 05.12.1977 r. jej matka nie była właścicielem gruntów oraz od 01.01.1979 r. do 31.12.1988 r., ze względu na brak dokumentów potwierdzających, że w tym okresie wnioskodawczyni była właścicielem/współwłaścicielem gruntów rolnych.

Wobec powyższego wnioskodawczyni udowodniła jedynie 19 lat, 8 miesięcy i 23 dni pracy we własnym gospodarstwie rolnym, tj. okresy od 25.06.1974 r. do 05.12.1977 r. oraz od 01.07.2001 r, do 12.10.2017 r. Odwołaniem A. S. zaskarżyła tą decyzję w całości, zarzucając jej naruszenie: - art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników poprzez jego niewłaściwe zastosowanie i uznanie, że wnioskodawczyni nie wykazała co najmniej 25-letniego okresu podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu z przyczyn wskazanych w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji, - art. 6 ust. 2 ww. ustawy poprzez uznanie, że brak jest dokumentów potwierdzających, że w okresie od 01.01.1979 r. do 31.12.1988 r. była właścicielem lub współwłaścicielem gruntów rolnych oraz okresów pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od 06.12.1977 r. do 31.12.1978 r.

Odwołująca wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez przyznanie prawa do emerytury rolniczej, zgodnie z wnioskiem z dnia 13.10.2017 r. W uzasadnieniu wnioskodawczyni wyjaśniła, że mimo zdania w dniu 06.12.1977 r. przez jej matkę gospodarstwa w zamian za rentę i wyznaczenia jej w związku z tym gruntu w J. o obszarze do 0,50 ha do bezpłatnego dożywotniego użytkowania, to wnioskodawczyni cały czas pracowała i w sposób stały uprawiała te ziemie, tj. zarówno wyznaczone 0,50 ha jak i pozostałą część przekazanego gospodarstwa.

Prace które wykonywała aż do 31.12.1988 r. polegały m.in. na sianiu ziarna, nawozu, zbieraniu plonów, oporządzeniu świń, krów, koni, kur, kaczek, sadzeniu, plewieniu, zbieraniu buraków i ziemniaków. Odnosząc się natomiast to nieuwzględnionego przez organ rentowy okresu od 06.12.1977 r. do 31.12.1978 r. odwołująca wskazał, że w tym czasie jej ojciec już nie żył (zmarł w 1975 r.), natomiast matka nie wymagała stałej, całodobowej opieki. Opieka nad nią sprowadzała się do przygotowania jej posiłków oraz posprzątania co jakiś czas w domu.

Poza tym cały czas pracowała w gospodarstwie. W odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania w całości z przyczyn wskazanych w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawczyni A. S., urodzona (...), wnioskiem złożonym w organie rentowym w dniu 13.10.2017 r. domagała się ustalenia prawa do emerytury rolniczej. Na dzień złożenia wniosku organ rentowy uznał za udowodniony staż 19 lat, 8 miesięcy i 23 dni pracy w gospodarstwie rolnym, składający się z okresów od 25.06.1974 r. do 05.12.1977 r. oraz od 01.07.2001 r. do 12.10.2017 r. /okoliczności niesporne, ustalone na podstawie akt KRUS/ Od 01.11.1956 r.

A. S. jest zameldowana na pobyt stały pod adresem N. (...), gmina K.. /dowód: zaświadczenie Burmistrza K. z dnia 11.10.2017 r., k. 8 akt KRUS/ Rodzice odwołującej, L. i J. G. byli właścicielami gospodarstwa rolnego o powierzchni 13,88 ha, położonego w J., powiat S.. Na mocy postanowienia Sądu Rejonowego w Wolsztynie z dnia 07.05.1977 r., po śmierci męża, J. G. stała się współwłaścicielem gospodarstwa rolnego o obszarze 13,88 ha w części ½ plus ¼, jednocześnie wnioskodawczyni oraz jej rodzeństwo – I. P. (z domu G.), G. G. (2) i B.

G. stali się współwłaścicielami tego gospodarstwa, każde w 3/16 części. Od dnia 15.12.1977 r., za zgodą innych współwłaścicieli, gospodarstwo rolne o powierzchni 13,88 ha, składające się z działek nr (...) zostało przekazane przez J. G. na własność Państwa w zamian za rentę. Decyzją Naczelnika Miasta i Gminy w K. z dnia 06.12.1977 r. J. G. wyznaczono działkę gruntu o obszarze do 0,50 ha, położoną we wsi J., do bezpłatnego dożywotniego użytkowania. Spadek w całości po J. G., zmarłej 1.01.1999 r., nabyła wnioskodawczyni A.

S.. Decyzją z dnia 24.10.2000 r. Starosta (...) przekazał wnioskodawczyni na własność nieodpłatnie działkę Nr (...), o pow. 0,50 ha, położoną we wsi J., przydzieloną wcześniej do dożywotniego bezpłatnego użytkowania z tytułu przekazania na rzecz Skarbu Państwa gospodarstwa rolnego. /dowód: teczka gospodarstwa rolnego J.L. G. w załączeniu, - postanowienia Sądu Rejonowego w Wolsztynie z 07.05.1977 r. i 31.05.1999 r., k. 25-27 akt KRUS, - zaświadczenie Gminy K. z dnia 15.02.2018 r., k. 25 akt sąd./ Wnioskodawczyni A. S. od urodzenia mieszkała wspólnie z rodzicami i czwórką rodzeństwa we wsi N..

Wszyscy pracowali w gospodarstwie rolnym rodziców. Od kiedy rodzeństwo wnioskodawczyni rozpoczęło naukę w szkole, wnioskodawczyni właściwie sama zaczęła się zajmować prowadzeniem gospodarstwa i opiekowała się chorującą matką, ponieważ ojciec pił. Do dnia dzisiejszego wnioskodawczyni mieszka na terenie tego gospodarstwa z mężem, córką, zięciem i wnukami. Po zdaniu gospodarstwa przez matkę wnioskodawczyni na własność Państwa w zamian za rentę, działka o powierzchni 0,5 ha dla użytkownika faktycznie nie została wydzielona.

Nastąpiło to dopiero po śmierci matki. Mimo formalnego przekazania gospodarstwa, wnioskodawczyni – początkowo wraz z matką – w dalszym ciągu je prowadziła za zgodą gminy. Uprawiała ponad 2 ha ziemi z gospodarstwa przekazanego przez matkę, za darmo, nie płacąc dzierżawy. Żyła z tego gospodarstwa razem z matką, a później ze swoją rodziną. Było siane zboże, ziemniaki, była trzymana krowa. Od 1.01.1989 r. wnioskodawczyni przeszła na ubezpieczenie męża, który pracował wtedy w lesie. Wówczas działkę nr (...) przejął sołtys, który ją uprawiał przez 10 lat.

Obecnie wnioskodawczyni ma 86 arów na własność i korzysta z dzierżawy. /dowód: zeznania świadka L. S., k. 33v akt sąd., - zeznania świadka I. P., k. 33v akt sąd., - zeznania świadka Z. G., k. 34 akt sąd., - zeznania wnioskodawczyni A. S., k. 34 w zw. z k. 16-16v akt sąd./ Wnioskodawczyni opłacała składki na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego Rolników w okresie od 01.01.1979 r. do 31.12.1988 r. /dowód: zaświadczenie Burmistrza K. z dnia 05.09.2017 r., k. 7 akt KRUS/

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie wnioskodawcy okazało się zasadne. Zgodnie z art. 19 ust 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U.2017.2336 j.t.), emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny; wiek emerytalny kobiety wynosi 60 lat, a mężczyzny 65 lat;

2) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 25 lat, z uwzględnieniem art.

20. W myśl art. 20 ust. powołanej ustawy, do okresów ubezpieczenia wymaganych zgodnie z art. 19 ust. 1 pkt 2 i ust. 2 pkt 2 zalicza się okresy:

1) podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników indywidualnych i członków ich rodzin w latach 1983-1990;

2) prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w gospodarstwie rolnym, po ukończeniu 16. roku życia, przed dniem 1 stycznia 1983 r.;

3) od których zależy prawo do emerytury zgodnie z przepisami emerytalnymi. Przy czym według art. 20 ust. 3 ustawy, przepisu ust. 1 pkt 3 nie stosuje się do osób urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r. Postepowanie dowodowe przeprowadzone w sprawie pozwoliło ustalić, że poza okresami podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu, uznanymi przez pozwanego, wnioskodawczyni podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników indywidualnych w latach 1983 – 1988. Zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin (Dz.U.1989.24.133 j.t. ze zm.), ubezpieczenie społeczne rolników indywidualnych, zwane dalej "ubezpieczeniem", obejmuje rolników prowadzących gospodarstwa rolne. Ubezpieczenie obejmuje również domowników pracujących w gospodarstwie rolnym (art. 1 ust. 2). Według art. 2 tej ustawy, przez użyte w ustawie określenie:

1) rolnik - rozumie się osobę:

a) prowadzącą gospodarstwo rolne lub dział specjalny samodzielnie albo w charakterze współwłaściciela (współposiadacza) na gruntach stanowiących jej własność lub będących w jej posiadaniu, b) małżonka rolnika, 2) domownicy - rozumie się członków rodziny rolnika i inne osoby pracujące w gospodarstwie rolnym, jeżeli pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym z rolnikiem, ukończyły 16 lat, nie podlegają obowiązkowi ubezpieczenia na podstawie innych przepisów, a ponadto praca w gospodarstwie rolnym stanowi ich główne źródło utrzymania, 3) ubezpieczony - rozumie się rolnika oraz domowników, 4) gospodarstwo rolne - rozumie się będące własnością lub znajdujące się w posiadaniu tej samej osoby nieruchomości rolne, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość gospodarczą, obejmującą grunty rolne i leśne wraz z budynkami, urządzeniami i inwentarzem oraz prawami i obowiązkami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa, gdy powierzchnia użytków rolnych tego gospodarstwa przekracza 1 ha.

W sprawie ustalono, że w latach 1983 – 1988 wnioskodawczyni stale, jako domownik swojej matki pracowała w gospodarstwie rolnym prowadzonym wspólnie z matką na gruntach rolnych o powierzchni przekraczającej 2 ha, znajdujących się w ich faktycznym posiadaniu, mimo przekazania tych gruntów Państwu w zamian za rentę. Ponadto wcześniej, po 5.12.1977 r., wnioskodawczyni na takich samych zasadach pracowała w tym gospodarstwie. Powyższe ustalono na podstawie zeznań wnioskodawczyni i powołanych przez nią świadków. Zeznania tych osób co do okoliczności pracy wnioskodawczyni w gospodarstwie rolnym i zasad korzystania z jego gruntów, są spójne, konsekwentne i korelują ze sobą.

Nie ma podstaw, aby odmówić im wartości dowodowej. Dodatkowo, za lata 1979 – 1988, wnioskodawczyni opłaciła składki na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego Rolników, co ustalono na podstawie zaświadczenie Burmistrza K. z dnia 05.09.2017 r. Podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników, w rozumieniu art. 19 ust. 1 pkt 2 i art. 20 ust. 1 pkt 1 ustawy z 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników jest równoznaczne ze stwierdzeniem, że rolnik, małżonek lub domownik, po pierwsze, faktycznie pracowali w gospodarstwie rolnym, a po drugie, że odprowadzono za nich składkę, oraz po trzecie, że w przypadku rolnika był on w posiadaniu gospodarstwa rolnego (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 21.05.2015 r., sygn.

III AUa 1700/14, LEX nr 1747832). W przypadku wnioskodawczyni każdy z tych trzech elementów zaistniał w spornych okresach. Już samo zakwalifikowanie lat 1983 – 1988, jako okresu podlegania przez wnioskodawczynię ubezpieczeniu społecznemu rolników indywidualnych, jest wystarczające dla spełnienia przez nią warunku stażowego, przewidzianego art. art. 19 ust 1 pkt 2) ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników dla nabycia prawa do emerytury rolniczej. Z tego względu, na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji, przyznając świadczenie od pierwszego dnia miesiąca, w którym złożono wniosek.

SSO Rafał Skrzypczak