Legislator Case Law & Legislation
IV U 1050/17 AI generated

IV U 1050/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 1050/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

wyroku z dnia 22 lutego 2018 roku Decyzją z dnia 9 sierpnia 2017r. znak (...) Oddział w R. odmówił T. Ż. prawa do emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych. W uzasadnieniu organ rentowy powołał się na treść art. 184 ustawy emerytalnej w zw. z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983 roku, nr 8, poz. 43 ze zm.). (...) Oddział w R. wskazał, że ubezpieczony na dzień 31 grudnia 1998 roku nie udokumentował 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych.

Legislator headnote

AI generated

IV U 1050/17 · Sąd powszechny: okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2. okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27, tj. 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa (art. 184 ust. 2 ustawy emerytalnej).

Keywords

AI generated
eligibility for unemployment benefits withdrawal of social benefits reapplication for disability pension pension rights suspension of pension sufficient earning capacity
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 1050/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 lutego 2018 r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Jolanta Krzywonos Protokolant: st. sekr. sądowy Maria Misiuda po rozpoznaniu w dniu 22 lutego 2018 r. sprawy T. Ż. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o emeryturę z tytułu pracy w warunkach szczególnych na skutek odwołania T. Ż. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 9 sierpnia 2017 znak : (...) oddala odwołanie Sygn. akt IV U 1050/17

UZASADNIENIE

wyroku z dnia 22 lutego 2018 roku Decyzją z dnia 9 sierpnia 2017r. znak (...) Oddział w R. odmówił T. Ż. prawa do emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych. W uzasadnieniu organ rentowy powołał się na treść art. 184 ustawy emerytalnej w zw. z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983 roku, nr 8, poz. 43 ze zm.). (...) Oddział w R. wskazał, że ubezpieczony na dzień 31 grudnia 1998 roku nie udokumentował 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych.

Nie udokumentował również 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Na podstawie dowodów dołączonych do wniosku – uzyskanych w wyniku przeprowadzonego postępowania Zakład przyjął za udowodnione okresy na dzień 1 stycznia 1999 roku: nieskładkowy okres 2 miesięcy i 1 dnia, składkowy okres 21 lat, 6 miesięcy i 18 dni, uzupełniający okres 2 lat, 10 miesięcy i 22 dni z tytułu pracy na roli, co łącznie pozwoliło na ustalenie stażu sumarycznego w wysokości 24 lat 7 miesięcy i 11 dni. Organ rentowy ustalił przy tym, iż staż pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach wyniósł łącznie 1 rok 4 miesiące i 23 dni.

Powyższą decyzję odwołaniem zaskarżył w całości ubezpieczony T. Ż., zarzucając błędne przeliczenie stażu pracy, co w konsekwencji doprowadziło do błędnego ustalenia, że nie udokumentował 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, błędnego ustalenia, że nie udokumentował 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. W uzasadnieniu T. Z. wskazał, że po złożeniu stosownych dokumentów (...) Oddział w R. obliczył, że brakuje mu 5 miesięcy pracy. Wnioskodawca powołał się przy tym na stanowisku (...) Oddział w R., że przed złożeniem przez niego dokumentów dotyczących pracy na roli, organ rentowy wskazywał na brak 12 miesięcy, podczas kiedy przedłożone przez ubezpieczonego dokumenty dotyczyły dodatkowych 2 lat 10 miesięcy i 22 dni.

Ubezpieczony wskazał, że spełnia warunek 15 lat pracy w szczególnych warunkach, ponieważ przez 14 lat pracował jako kierowca samochodu ciężarowego. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. wniósł o jego oddalenie, z uwagi na to, iż przyczyną odmowy prawa do wcześniejszej emerytury było nieudowodnienie na dzień 1 stycznia 1999 roku co najmniej 25 lat składkowych i nieskładkowych a jedynie 24 lata, 7 miesięcy i 11 dni okresów składkowych, nieskładkowych i uzupełniających. Drugą przyczyną decyzji odmownej było nieudowodnienie co najmniej 15-letniego okresu pracy w szczególnych warunkach.

Udowodniony okres zatrudnienia w szczególnych warunkach wyniósł jedynie 1 rok, 4 miesiące i 23 dni. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczony T. Ż. urodził się w dniu (...). Od 11 kwietnia 1973 roku do 31 sierpnia 1973 roku T. Ż. pracował w gospodarstwie rolnym swoich rodziców. W okresie od 1 września 1973 roku do 6 lipca 1975 roku oraz od 7 lipca 1975 roku do 30 listopada 1976 roku T. Ż. był zatrudniony w (...) Oddział Towarowo-Spedycyjny w R.. W okresie tym T. Ż. korzystał z urlopu bezpłatnego w okresie od 1 sierpnia do 15 sierpnia 1974 roku oraz od 12 września do 13 września 1975 roku, oraz w dniu 22 października 1975 roku.

W okresie od 1 grudnia 1976 roku do 6 stycznia 1977 roku wnioskodawca zatrudniony był w gospodarstwie rolnym swoich rodziców. W okresie od 7 stycznia 1977 roku do 31 maja 1982 roku wnioskodawca był zatrudniony w Przedsiębiorstwie (...) w R.. T. Ż. korzystał z urlopu bezpłatnego w dniach od 17 lipca 1979 roku do 15 sierpnia 1979 roku pod odbyciu służby wojskowej. W okresie od 1 czerwca 1982 roku do 28 lutego 1991 roku T. Ż. był zatrudniony w (...) Przedsiębiorstwie (...). W okresie do 8 czerwca 1987 roku do 19 sierpnia 1987 roku T. Ż. korzystał z dni wolnych przypadających po pracy eksportowej za granicą.

W okresie od 1 marca 1991 roku do 30 lipca 1993 roku wnioskodawca był zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy jako bezrobotny. W okresie od 10 maja 1993 roku do 4 listopada 1994 roku prowadził działalność gospodarczą pod firmą Usługi (...) i opłacał składki z tytułu ubezpieczenia emerytalnego. W okresie od 5 listopada 1994 roku do 31 marca 1997 roku T. Z. podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników i opłacił za ten okres należne składki W okresie od 1 kwietnia 1997 roku do 31 grudnia 2003 roku był zatrudniony w Cegielni (...) Sp. j.

Wnioskodawca korzystał z urlopu bezpłatnego w okresie od 5 sierpnia 1997 roku do 22 sierpnia 1997 roku. W okresie od 1 stycznia 2004 roku do 31 marca 2006 roku wnioskodawca pobierał rentę. T. Ż. od 1 kwietnia 2006 roku podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników i opłaca składki. Jego konto nie wykazuje zadłużenia. Wnioskiem z dnia 27 kwietnia 2017 roku złożonym w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w R. T. Ż. wniósł o przyznanie mu emerytury. Wnioskodawca T. Ż. wykazał 21 lat 6 miesięcy 20 dni okresów nieskładkowych, 2 miesiące 1 dzień okresów nieskładkowych oraz 2 lata 10 miesięcy i 22 dni okresów uzupełniających co daje okres sumaryczny w wysokości 24 lat, 7 miesięcy i 11 dni.

Wnioskodawca przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego ale wniósł o przekazanie zgromadzonych środków na rzecz Skarbu Państwa. Decyzją z dnia 9 sierpnia 2017 roku, znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu T. Ż. prawa do emerytury. (Dowody; dokumenty zalegające w aktach organu rentowego; dokumenty dołączone do pism (...) Oddział w R.) Ustalenia faktyczne w niniejszej sprawie Sąd poczynił w oparciu o powyżej wskazane dokumenty, które nie budziły wątpliwości co do ich prawdziwości w związku z czym zasługiwały w pełni na uwzględnienie.

Sąd dał wiarę dowodom z dokumentów, albowiem zostały one sporządzone przez powołane do tego osoby, w zakresie przyznanych im kompetencji i w przepisanej formie, a ich autentyczność i treść nie budziły wątpliwości Sądu.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie nie jest zasadne. Zgodnie z treścią art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017 r., poz. 1383 – dalej ustawa emerytalna) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 roku przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli:

1. okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2. okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27, tj. 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa (art. 184 ust. 2 ustawy emerytalnej).

Zgromadzony w sprawie materiał dowodowy w sposób jednoznaczny przesądził, że wnioskodawca T. Ż. nie spełnił warunku o którym mowa w art. 184 ust. 1 pkt 2 w zw. z art. 27 ustawy emerytalnej. Należy w tym miejscu wskazać, że organ rentowy zaliczył ubezpieczonemu wszystkie wskazane przez niego okresy zarówno składkowe jak i nieskładkowe, bez kwestionowania żadnych podanych przez niego okoliczności. (...) Oddział w R. uwzględnił zarówno okresy zatrudnienia jak i okres uzupełniający z tytułu pracy ubezpieczonego w gospodarstwie rolnym.

Jednocześnie nadmienić należy, iż nie mogły podlegać zaliczeniu do okresu sumarycznego okresy urlopów bezpłatnych, które nie stanowią okresów składkowych i nieskładkowych stosownie do treści art. 6 i 7 ustawy emerytalnej. Okoliczność, na którą powoływał się ubezpieczony, że w pierwszej decyzji odmawiającej mu przyznania prawa do emerytury organ wskazał inne okresy zaliczone na poczet okresów składkowych i nieskładkowych, zaznaczyć należy, że kwestia ta została dostatecznie wyjaśniona przez organ rentowy, który wskazał, że w dacie podejmowania pierwszej decyzji nie dysponował wykazami wynagrodzeń, które pozwoliły na etapie wydawania drugiej decyzji uwzględnić wynikające z nich okresy urlopów bezpłatnych.

Mając na względzie powyższe, z uwagi na okoliczność, iż ubezpieczony nie wykazał łącznie 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych przy uwzględnieniu okresów uzupełniających z tytułu pracy w gospodarstwie rolnym, bezprzedmiotowa pozostawała analiza dalszych przesłanek uprawnienia do przyznania emerytury, o której mowa w art. 184 ustawy emerytalnej. Wobec powyższego Sąd oddalił odwołanie T. Ż. stosownie do treści art. 477 14 § 1 kpc .