Legislator Case Law & Legislation
VIII U 890/17 AI generated

VIII U 890/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 890/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność powstała w okresach wymienionych w cytowanym przepisie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Brak choćby jednego z warunków wymienionych w art.57 ww. ustawy powoduje brak prawa do świadczenia. Spór w niniejszej sprawie sprowadzał się do oceny czy wnioskodawczyni jest osobą zdolną do pracy. Zebrany w niniejszym postępowaniu materiał dowodowy bezspornie dał podstawy do zakwestionowania prawidłowości zaskarżonej przez ubezpieczoną decyzji, co skutkowało jej zmianą.

Legislator headnote

AI generated

art.217§1 k.p.c; VIII U 890/17 · Sąd powszechny: Brak choćby jednego z warunków wymienionych w art.57 ww. ustawy powoduje brak prawa do świadczenia. Spór w niniejszej sprawie sprowadzał się do oceny czy wnioskodawczyni jest osobą zdolną do pracy. Zebrany w niniejszym postępowaniu materiał dowodowy bezspornie dał podstawy do zakwestionowania prawidłowości zaskarżonej przez ubezpieczoną decyzji, co skutkowało jej zmianą.

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity occupational disease unfit notwithstanding health condition evaluation of medical fitness occupational disability benefits health impairment in military insurance

Cited Legislation

AI generated
art.217§1 k.p.c
Do dowodów tych nie mogą więc mieć zastosowania wszystkie zasady o prowadzeniu dowodów, a w szczególności art.217§1 k.p.c.
AI generated
IV U 229/14
Decyzją z dnia 16.01.2014 r., nr (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T.
VII U 159/15
Decyzją z dnia 27 listopada 2014 roku, Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., na podstawie ustawy z dnia 27 czerwca 2003 roku o rencie socjalnej (Dz.
IV U 825/15
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T.
VII U 508/22
Ś. w dniu 21 kwietnia 2022r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 23 marca 2022r., znak: (...) odmawiającej przyznania renty z tytułu niezdolności do pracy. Wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji i przyznanie prawa do ww. świadczenia. Uzasadniając swe stanowisko wskazał, że przewlekła obturacyjna choroba płuc trwale upośledziła drożność jego oskrzeli, uniemożliwiając normalne funkcjonowanie, a przewlekła duszność i nasilony kaszel oraz strach przed atakiem i zmiany zwyrodnieniowe stawów zmusiły go do ograniczenia wysiłku, co z kolei spowodowało osłabienie mięśni, zaburzenia snu i zapoczątkowało depresję.
X U 2403/14
Ubezpieczony Z. T. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. z dnia 16 września 2014r. odmawiającej mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu wskazał, iż leczy się kardiologicznie, neurologicznie, pulmonologiczne i ortopedycznie. Stan jego zdrowia nie uległ poprawie, co uzasadnia przyznanie mu prawa do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy, którą pobierał już wcześniej. Domagał się dopuszczenia dowodu z opinii biegłych wymienionych specjalności i medycyny pracy (k. 2-3).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

UZASADNIENIE Decyzją z dnia 23 marca 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił A. G. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, wskazując, że Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem z dnia 20 marca 2017 roku ustaliła, że wnioskodawczyni nie jest niezdolna do pracy. ( decyzja – akta rentowe) W dniu 21 kwietnia 2017 roku A. G. odwołała się od powyższej decyzji, wnosząc o jej zmianę poprzez przyznanie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. (odwołanie k.

2) Odpowiadając na odwołanie pismem z dnia 9 maja 2017 roku organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując argumentację podnoszoną w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. (odpowiedź na odwołanie – k.

3) Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: A. G. urodziła się w dniu (...). Posiada wykształcenie średnie ogólne, ostatnio pracowała, jako pracownik ochrony. Aktualnie nie pracuje. (okoliczności bezsporne) Do dnia 31 marca 2017 roku wnioskodawczyni miała przyznane prawo do renty. (okoliczności bezsporne) W dniu 9 lutego 2017 roku A. G. złożyła wniosek o ponowne ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. (wniosek – akta rentowe) Wnioskodawczyni cierpi na zespół nakładania astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc o umiarkowanym przebiegu z okresowymi zaostrzeniami infekcyjnymi.

Zespół ten wraz z nikotynizmem i utrzymującym się upośledzeniem sprawności wentylacyjnej płuc stopnia umiarkowanego w badaniach spirometrycznych, z przedłużającymi się zaostrzeniami choroby wymagającymi intensyfikacji leczenia w tym glikokortykosteroidoterapii – w obecnym stopniu zaawansowania narusza sprawność organizmu wnioskodawczyni w stopniu powodującym – z punktu widzenia pulmonologicznego – długotrwałą częściową niezdolność do wykonywania pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami w okresie od dnia 1 kwietnia 2017 roku do dnia 20 stycznia 2018 roku, tj. do ukończenia przez wnioskodawczynię 60 roku życia. (opinia pisemna biegłego sądowego pulmonologa A.

M. – k. 8 - 10) U ubezpieczonej stwierdza się nadto zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa z wielopoziomowymi dyskopatiami z okresowym zespołem bólowym, obecnie bez jawnych bólowych objawów korzeniowych. Stan ten nie powoduje niezdolności do pracy wnioskodawczyni. (opinia biegłego sądowego lekarza neurologa J. Z. k 18-19) W związku z tym występuje u niej miernego stopnia ograniczenie funkcji kręgosłupa, które nie powoduje niezdolności do pracy z ortopedycznego punktu widzenia. (opinia biegłego sądowego lekarza ortopedy M. S. k 26-29) A.

G. cierpi nadto na nadciśnienie tętnicze chwiejne, leczone ambulatoryjnie, przewlekłą niedokrwienną chorobę serca. Z kardiologicznego punktu widzenia jest zdolna do pracy zarobkowej. (opinia biegłego sądowego lekarza kardiologa B.Lao-G. k 20-21) Powyższy stan faktyczny został ustalony na podstawie dowodu z powołanych opinii biegłych. W ocenie Sądu wydane w sprawie opinie są spójne, wyczerpujące i logicznie uzasadnione Opinie biegłych sądowych neurologa, ortopedy i kardiologa nie zostały zakwestionowane przez żadną ze stron. Zarzuty zgłoszone zostały jedynie do dowodu z opinii biegłego pulmonologa, na podstawie której Sąd wydał rozstrzygnięcie w przedmiotowej sprawie.

Sąd uznał, że złożona w sprawie opinia, na której Sąd się oparł, jest jasna, została sporządzona przez biegłego o specjalności właściwej z punktu widzenia schorzeń, na jakie faktycznie cierpi wnioskodawczyni, w oparciu o analizę przedłożonej dokumentacji lekarskiej i bezpośrednie jej badanie. Sąd oceniając zgromadzony materiał dowodowy, w pełni uznał jej wartość dowodową. Złożona opinia nie zawiera żadnych braków i wyjaśnia wszystkie okoliczności istotne dla rozstrzygnięcia sprawy. Zdaniem Sądu opinia biegłego pulmonologa jest rzetelna, została sporządzona zgodnie z wymaganiami fachowości i niezbędną wiedzą w zakresie stanowiącym jej przedmiot, a wynikające z niej wnioski są logiczne i prawidłowo uzasadnione.

Nie zawiera żadnych braków. Co więcej biegły nie wskazał potrzeby powołania innych biegłych. Wbrew twierdzeniu organu rentowego – biegła pulmonolog wydając opinię uzasadniła swe stanowisko wskazując, że to zespół kilku schorzeń występujących u wnioskodawczyni – astma oskrzelowa, przewlekła obturacyjna choroba płuc, nikotynizm z utrzymującym się upośledzeniem sprawności wentylacyjnej płuc powodują niezdolność do pracy skarżącej. Biegła wprost wskazała, że przedłużające się zaostrzenia choroby wymagające intensyfikacji specjalistycznego leczenia – glikokortykosteroidoterapii – w stwierdzonym stanie zaawansowania naruszają sprawność organizmu skarżącej w stopniu powodującym długotrwałą dalszą częściową niezdolność do pracy.

Podkreślić należy w tym miejscu, że dowód z opinii biegłego ma szczególny charakter, korzysta się z niego w wypadkach wymagających wiadomości specjalnych. Do dowodów tych nie mogą więc mieć zastosowania wszystkie zasady o prowadzeniu dowodów, a w szczególności art.217§1 k.p.c. W konsekwencji nie można przyjąć, że Sąd obowiązany jest dopuścić dowód z kolejnych biegłych w każdym wypadku, gdy złożona opinia jest niekorzystna dla strony. Sąd ma obowiązek dopuszczenia dowodu z opinii kolejnych biegłych lub z opinii instytutu, jedynie wtedy, gdy zachodzi tego potrzeba, a więc wówczas, gdy opinia złożona już do sprawy zawiera istotne braki, względnie też nie wyjaśnia istotnych okoliczności (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 lutego 1974 roku II CR 817/73, niepubl.).

W związku z powyższym Sąd oddalił wniosek organu rentowego o dopuszczenie dowodu z opinii innego biegłego tej samej specjalności, nie podzielając słuszności zarzutów organu rentowego. Ustalając stan faktyczny Sąd pominął opinię biegłego lekarza chorób wewnętrznych, który orzekł o niezdolności do pracy wnioskodawczyni od czerwca 2017 roku, a zatem po dacie wydania zaskarżonej decyzji.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie jest zasadne. Zgodnie z treścią art.57 ust.1 ustawy z 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tj. z dnia 7 lipca 2017 r. Dz.U. z 2017 r. poz. 1383 z późn. zm.) renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełni łącznie następujące warunki:

1) jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność powstała w okresach wymienionych w cytowanym przepisie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Brak choćby jednego z warunków wymienionych w art.57 ww. ustawy powoduje brak prawa do świadczenia. Spór w niniejszej sprawie sprowadzał się do oceny czy wnioskodawczyni jest osobą zdolną do pracy. Zebrany w niniejszym postępowaniu materiał dowodowy bezspornie dał podstawy do zakwestionowania prawidłowości zaskarżonej przez ubezpieczoną decyzji, co skutkowało jej zmianą.

W złożonych opiniach biegły specjalista z zakresu chorób płuc – pulmonolog - tj. biegły o specjalizacji zgodnej z dolegliwościami wnioskodawczyni - szczegółowo odniósł się do stanu zdrowia A. G. oraz jej zdolności do wykonywania pracy zarobkowej zgodnej z jej kwalifikacjami. Podkreślić w tym miejscu należy, że przy ocenie opinii biegłych lekarzy Sąd nie może zająć stanowiska odmiennego, niż wyrażone w opinii, na podstawie własnej oceny stanu faktycznego. Odmienne ustalenie w tej mierze może być dokonane tylko na podstawie opinii innych biegłych lekarzy, jeżeli ich opinia jest bardziej przekonywująca oraz wszechstronnie przedstawia kwestię nasuwającą wątpliwości w sprawie (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 października 1987 roku, II URN 228/87, (...)).

Jednakże opinię innego biegłego sądowego Sąd może dopuścić jedynie wtedy, gdy opinia, która została już złożona do sprawy zawiera istotne braki, względnie nie wyjaśnia istotnych okoliczności (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 lutego 1974 roku, II CR 817/73, niepubl). Zaznaczyć w tym miejscu należy, że sposób motywowania oraz stopień stanowczości wniosków wyrażonych w opinii biegłych jest jednym z podstawowych kryteriów oceny dokonywanej przez Sąd, niezależnie od kryteriów zgodności z zasadami wiedzy powszechnej, poziomu wiedzy biegłego oraz podstaw teoretycznych opinii (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 27 listopada 2000 roku, I CKN 1170/98, OSNC 2001 nr 4 poz. 84, Legalis nr 49256).

Biegły z zakresu pulmonologii wskazał, że u wnioskodawczyni, ze względu na stopień zaawansowania zespołu nakładania astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc narusza sprawność organizmu wnioskodawczyni w stopniu powodującym długotrwałą częściową niezdolność do wykonywania pracy zgodnej z kwalifikacjami wnioskodawczyni. Co istotne wnioskodawczyni już wcześniej miała przyznane prawo do renty, a jej stan zdrowia – jak wynika z opinii biegłej pulmonolog nie uległ poprawie na tyle, by stwierdzić zdolność do pracy skarżącej.

W nawiązaniu do powyższego ponad wszelką wątpliwość stwierdzić należy, że wnioskodawczyni w dalszym ciągu jest osobą spełniającą przesłanki do przyznania renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy. Mając powyższe na uwadze, wobec zaistnienia podstaw do uwzględnienia odwołania Sąd na podstawie art. 477 14 §2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał A. G. prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od dnia 1 kwietnia 2017 roku do dnia 20 stycznia 2018 roku. A.L.