Legislator Case Law & Legislation
IX U 1461/17 AI generated

IX U 1461/17 · Sąd powszechny

Case Number IX U 1461/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 07.09.2017r Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ustalił dla T. L. wartość kapitału początkowego na dzień 1.01.1999r przyjmując na jego wysokość 8 lat 2 miesiące i 25 dni okresów składkowych oraz 6 lat okresów nieskładkowych. Kolejną decyzją z dnia 13.09.2017r Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił T. lampart prawa do świadczenia przedemerytalnego gdyż zamiast 20 lat składkowych i nieskładkowych, udokumentowała jedynie 19 lat 6 miesięcy i 2 dni okresów składkowych i nieskładkowych.

Legislator headnote

AI generated

IX U 1461/17 · Sąd powszechny: W oparciu o powyższe, Sąd zważył, co następuje. Odwołania ubezpieczonej w znacznej mierze zasługują na uwzględnienie. Nie ulega wątpliwości, że ubezpieczona w związku z urodzeniem syna Ł., w trakcie korzystania z urlopu wychowawczego po urodzeniu syna T., a następnie po urodzeniu syna S., skoro pozostawała w tym czasie w zatrudnieniu, korzystała z urlopów macierzyńskich i pobierała w ich okresie zasiłki macierzyńskie. Zgodnie bowiem z art. 180 ustawy z dnia 26.06.1974r Kodeks pracy w brzmieniu wówczas obowiązującym, pracownicy przysługiwał urlop macierzyński w wymiarze co najmniej 12-tu tygodni po porodzie.

Keywords

AI generated
duration of disability pension entitlement condition for benefits eligibility for unemployment benefits duration of insurance entitlement unpaid pension contributions suspension of pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 1461/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 stycznia 2018 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Mariola Łącka Protokolant: przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 22 stycznia 2018 r. w Rybniku sprawy z odwołania T. L. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o wysokość kapitału początkowego, o świadczenie przedemerytalne na skutek odwołania T. L. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 7 września 2017r.

Znak (...) (...) z dnia 13 września 2017r. Znak (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję z dnia 13 września 2017r w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonej prawo do świadczenia przedemerytalnego od (...) 2. zmienia zaskarżoną decyzję z dnia 7 września 2017r w ten sposób, że zobowiązuje organ rentowy do ponownego obliczenia kapitału początkowego ubezpieczonej na dzień 1 stycznia 1999r na kwotę 62.541,16 zł (sześćdziesiąt dwa tysiące pięćset czterdzieści jeden złotych 16/100) przy uwzględnieniu 8 lat i 8 miesięcy okresów składkowych oraz 5 lat 10 miesięcy i 18 dni okresów nieskładkowych oddalając odwołanie w pozostałym zakresie.

Sędzia Sygn. akt IX U 1461/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 07.09.2017r Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ustalił dla T. L. wartość kapitału początkowego na dzień 1.01.1999r przyjmując na jego wysokość 8 lat 2 miesiące i 25 dni okresów składkowych oraz 6 lat okresów nieskładkowych. Kolejną decyzją z dnia 13.09.2017r Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił T. lampart prawa do świadczenia przedemerytalnego gdyż zamiast 20 lat składkowych i nieskładkowych, udokumentowała jedynie 19 lat 6 miesięcy i 2 dni okresów składkowych i nieskładkowych.

Ubezpieczona odwołała się od tych decyzji i wniosła o ich zmianę i zarzuciła, że w okresie zatrudnienia w KWK (...) podczas przebywania na urlopie wychowawczym urodziła dwoje dzieci w dniu 10.07.1982r oraz 17.07.1984r i w tym czasie pobierała zasiłki macierzyńskie ale z uwagi na likwidację kopalni nie była w stanie przedstawić zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu. Nadto podniosła, że w latach 1985r i 1986r prowadziła wspólnie z mężem w ramach specjalnego działu produkcji rolnej uprawę pomidorów i ogórków w tunelach foliowych i z tego tytułu odprowadzała składki na ubezpieczenie społeczne rolników, co może udokumentować dowodami wpłat składek na to ubezpieczenie do Urzędu Miasta w Ż..

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołania wniósł o ich oddalenie podtrzymując stanowiska zajęte w zaskarżonych decyzjach. Podniósł, że nie zaliczył okresu urlopu wychowawczego od 4.06.1987r do 17.10.1987r gdyż jest to okres sprawowania opieki nad dziećmi przekraczający 6 letni okres podlegający zaliczeniu a ponadto od 7.08.1985r do 31.12.1998r mąż ubezpieczonej W. L. prowadził działalność gospodarczą w zakresie instalatorstwa i wpisał ubezpieczoną jako członka rodziny pozostającego na jego utrzymaniu i uprawionego do świadczeń leczniczych.

Wskazał również, że od 1.10.2017r ubezpieczona jest uprawniona do emerytury. Sąd połączył sprawy z obu odwołań do wspólnego rozpoznania. Sąd ustalił następujący stan faktyczny. T. L. urodzona (...) w dniu 17.08.2017r złożyła wniosek o świadczenie przedemerytalne. Do wniosku załączyła zaświadczenie Powiatowego Urzędu Pracy w Ż. stwierdzające, że od 14.02.2017r do 14.08.207r jest zarejestrowana jako bezrobotna. W dniu 12.08.2017r upłynął 180-dniowy okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych i nie odmówiła propozycji pracy.

Organ rentowy zaliczył ubezpieczonej następujące okresy składkowe: od 03.11.1975r do 28.02.1978r od 06.03.1978r do 03.06.1981r od 04.05.1994r do 31.12.1996r od 20.07.2000r do 29.11.2000r od 23.07.2007r do 27.12.2007r od 01.06.2011r do 05.01.2017r to jest łącznie 14 lat 7 miesięcy i 17 dni oraz okres nieskładkowy od 4.04.1981r do 3.06.1987r (tj. 6 lat ograniczony do 4 lat 10 miesięcy i 15 dni okresów nieskładkowych). Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy uwzględnił 8 lat 2 miesiące i 25 dni okresów składkowych oraz 6 lat nieskładkowych i wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wynosił 41,33% od podstawy wymiaru z lat 1975-1984 (akta rentowe).

Ubezpieczona urodziła czworo dzieci, a to synów T. w dniu(...) Ł. w dniu (...) S. w dniu (...) córkę A. w dniu (...)(akta rentowe k.19). W okresie od 6.03.1978r do 17.10.1987r ubezpieczona pozostawała w zatrudnieniu w KWK (...), dawniej KWK (...). Po urodzeniu syna T. korzystała z urlopu macierzyńskiego i pobierała zasiłek macierzyński w wysokości co najmniej 4.899 zł miesięcznie. W okresie od 4.06.1981r korzystała z urlopu wychowawczego bezpłatnego na wychowanie syna T.. W trakcie tego urlopu urodziła syna Ł. i w związku z tym, przez trzy miesiące korzystała z urlopu wychowawczego i wypłacono jej zasiłek macierzyński w takiej samej wysokości jak na syna T..

Następnie korzystała nadal z urlopu wychowawczego do 17.10.1985r. W dniu (...)w trakcie tego urlopu urodziła syna S. i ponownie przez trzy miesiące przebywała na urlopie macierzyńskim i otrzymała za ten okres zasiłek macierzyński w wysokości takiej, jak na syna T.. W związku z urodzeniem syna S. zakład pracy udzielił jej urlopu wychowawczego na dalszy okres, tj. do 17.10.1987r (załączone akta osobowe z kartami wynagrodzeń i zeznania ubezp. k.19-20 akt sprawy). W Urzędzie Miejskim w Ż. ubezpieczona za siebie i męża W. opłaciła składki na ubezpieczenie społeczne rolników za II, III i IV kwartał 1985r i wszystkie cztery kwartały 1986r (k. 15-17 akt sprawy).

Wspólnie z mężem na nieruchomości rolnej o obszarze 0,7379 ha należącym do jej ojca S. P., z którym mieszkała, prowadziła uprawę pomidorów i ogórków w tunelach foliowych (k. 14 akt spr. i zezn. ubezp. k. 19-20 akt spr.). Po zaliczeniu ubezpieczonej okresu 6 miesięcy składkowych z tytułu przebywania na urlopach macierzyńskich i pobierania za te okresy zasiłków macierzyńskich w wysokości 14.697 zł w2 1982r i 1984r, okresy składkowe na dzień 1.01.1999r wynoszą 8 lat 8 miesięcy i okres nieskładkowy 5 lat 10 miesięcy i 18 dni, wskaźnik wysokości kapitału początkowego 46,67%, a kapitał początkowy na 1.01.1999r – 62.541,16 zł (wyliczenie organu rentowego k. 26-32 akt spr.).

W związku z doliczeniem ubezpieczonej okresu 6-ciu miesięcy pobierania zasiłków macierzyńskich na syna Ł. i S., posiadany przez nią okres składkowy wynosi 15 lat 1 miesiąc i 17 dni, zaś okres nieskładkowy 5 lat 10 miesięcy i 18 dni, co po ograniczeniu tych okresów do 1/3 okresów składkowych powoduje, że ubezpieczona udokumentowała wymagany d przyznania świadczenia przedemerytalnego okres składkowy i nieskładkowy w wymiarze 20 lat. Sąd uznał za wiarygodne zeznania ubezpieczonej. Znajdują one bowiem potwierdzenie w złożonej dokumentacji i aktach osobowych z okresu jej zatrudnienia w KWK (...).

W oparciu o powyższe, Sąd zważył, co następuje. Odwołania ubezpieczonej w znacznej mierze zasługują na uwzględnienie. Nie ulega wątpliwości, że ubezpieczona w związku z urodzeniem syna Ł., w trakcie korzystania z urlopu wychowawczego po urodzeniu syna T., a następnie po urodzeniu syna S., skoro pozostawała w tym czasie w zatrudnieniu, korzystała z urlopów macierzyńskich i pobierała w ich okresie zasiłki macierzyńskie. Zgodnie bowiem z art. 180 ustawy z dnia 26.06.1974r Kodeks pracy w brzmieniu wówczas obowiązującym, pracownicy przysługiwał urlop macierzyński w wymiarze co najmniej 12-tu tygodni po porodzie.

Natomiast stosownie do art. 32, 33 i 34 ustawy z dnia 17.12.1974r o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego, w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 1983r Nr 30, poz. 143 j.t. ze zm.) ubezpieczonej za okresy urlopu macierzyńskiego przysługiwał zasiłek macierzyński w wysokości 100% wynagrodzenia. Z kart zarobkowych ubezpieczonej znajdujących się w aktach osobowych wynika, że ubezpieczonej w okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego na pierwsze dziecko, to jest syna T. urodzonego (...), wypłacono kwoty 4.100 zł pensji zasadniczej, 799 zł premii stałej oraz deputat węglowy w kwocie 367 zł miesięcznie.

Zatem po urodzeniu kolejnych synów zasiłek macierzyński, skoro ubezpieczona przebywała na urlopie wychowawczym, wynosił na pewno 4.899 zł miesięcznie. W ocenie Sądu skoro ubezpieczona była na urlopie wychowawczym, nie dostawała wynagrodzenia z „Karty Górnika”, a ponadto nie można wykluczyć, że należny jej deputat węglowy pobierała w całości w naturze, tym bardziej, że miała już liczną rodzinę i prowadziła uprawę pomidorów. Dlatego też Sąd na mocy art. 477 14 § 2 kpc zmienił częściowo zaskarżoną decyzję ustalając wysokość kapitału zgodnie z wyliczeniem organu rentowego.

Sąd w myśl art. 477 14 § 1 kpc oddalił odwołanie w zakresie przyjęcia wyliczenia wyższej kwoty zasiłków macierzyńskich.. Sąd uznał, że ubezpieczona w świetle art. 2 ust. 1 pkt 4a i art. 2 ust. 3 ustawy z dnia 30.04.2004r o świadczeniach przedemerytalnych (Dz. U. z 2013r, poz. 170 ze zm.) spełnia warunki do przyznania jej świadczenia przedemerytalnego bo po doliczeniu jej stosownie do art. 6 ust. 1 pkt 7 ustawy z dnia 17.12.1998r o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016r, poz. 887 ze zm.), jako okresów składkowych 6 miesięcy pobierania zasiłków macierzyńskich, legitymuje się okresem składkowym i nieskładkowym wynoszącym 20 lat.

W sytuacji gdy na dzień złożenia wniosku miała ukończonych ponad 55 lat, Sąd mając na względzie przepis art. 4 ust. 1 pkt 2 i art. 7 ust. 1, przyznał T. lampart prawo do świadczenia przedemerytalnego od dnia następnego po złożeniu wniosku do (...) tj. dnia poprzedzającego przy6znanie jej emerytury zmieniając w myśl art. 477 14 § 2 kpc decyzję organu rentowego, jak w pkt 1 wyroku. Niewątpliwie ubezpieczona udowodniła również na podstawie dowodów wpłaty do Urzędu Miasta w Ż. składek na ubezpieczenie społeczne rolników za okresy od IV.1985r do XII.1986r ale pozostawało to bez wpływu na uwzględnienie odwołań, bo wobec uwzględnienia 6-ciu miesięcy pobierania zasiłków macierzyńskich, udokumentowała ona wymagany okres składkowy i nieskładkowy.

Sędzia: