Legislator Case Law & Legislation
IV U 174/17 AI generated

IV U 174/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 174/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 23.I. 2017r., znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych po rozpoznaniu wniosku z dnia 26.X. 2016 r. odmówił J. Z. dalszego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że wnioskodawcy odmówiono prawa do renty, gdyż orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 13.I.2017 r. ustalono, że nie jest on niezdolny do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji złożył wnioskodawca J.

Legislator headnote

AI generated

IV U 174/17 · Sąd powszechny: Z treści opinii wynika, iż zawierają one wszystkie konieczne elementy (wywiad uzyskany od wnioskodawcy i z zapisu dokumentacji medycznej, rezultaty własnych badań, wskazanie dokumentacji medycznej będącej przedmiotem analizy, rozpoznanie lekarskie i wniosek końcowy dotyczący niezdolności do pracy). Merytoryczna analiza również pozwala na przyznanie opiniom biegłych waloru wiarygodności. Sąd Okręgowy zważył, co następuje. Odwołanie jest w części uzasadnione. Zgodnie z art. 107 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz.

Keywords

AI generated
psychiatric work incapacity reinstatement of disability pension recovery of work capacity reintegration into employment suspension of pension occupational disability benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 174/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 marca 2018 r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Jolanta Krzywonos Protokolant: st. sekr. sądowy Maria Misiuda po rozpoznaniu w dniu 29 marca 2018 r. w Rzeszowie sprawy z wniosku J. Z. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o rentę na skutek odwołania J. Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 23/01/2017 r. znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 23/01/2017 r , znak: (...)w ten sposób, że przyznaje J. Z. prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy poczynając od dnia 1 października 2016r do 31 maja 2017r oraz ustala brak odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Sygn. akt IV U .174 /17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 23.I. 2017r., znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych po rozpoznaniu wniosku z dnia 26.X. 2016 r. odmówił J. Z. dalszego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że wnioskodawcy odmówiono prawa do renty, gdyż orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 13.I.2017 r. ustalono, że nie jest on niezdolny do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji złożył wnioskodawca J.

Z. wnosząc o przyznanie mu prawa do renty . W odpowiedzi Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. wniósł o oddalenie odwołania uzasadniając jak w decyzji . Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny. J. Z. urodził się (...) W okresie do 30.IX. 2016 r. posiadał prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy. W dniu 16.XII. 2016 r. orzecznik ZUS uznał wnioskodawcę za zdolnego do pracy .Na skutek złożonego sprzeciwu orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 13.I. 2017r. nie ustalono aby odwołujący był niezdolny do pracy.(k. 284,286 akt rentowych) W celu ustalenia stanu zdrowia wnioskodawcy J.

Z. w szczególności czy jest on nadal częściowo niezdolny do pracy, kiedy powstała owa niezdolność do pracy oraz czy ma charakter trwały czy okresowy, Sąd dopuścił i przeprowadził dowód z opinii biegłych sądowych z zakresu psychiatrii i specjalisty medycyny pracy . Biegła sądowa z zakresu psychiatrii M. T. w opinii wydanej na podstawie akt sprawy, akt organu rentowego i zgromadzonej dokumentacji lekarskiej, a także po przeprowadzeniu badania sądowo-lekarskiego odwołującego się, rozpoznała wnioskodawcy zaostrzenie objawów depresyjnych i stwierdziła ,że w stanie zdrowia wnioskodawcy nie doszło do jego poprawy , a wręcz doszło do pogorszenie i uznała ,iż jest on nadal niezdolny do pracy na okres 1 roku od daty badania / k. 13,14/.

Biegła specjalista medycyny pracy w opinii z dnia 13.VII.2017r / k. 18 / orzekła ,że wnioskodawca nie jest nadal częściowo niezdolny do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. W uzasadnieniu wskazała ,że wnioskodawca od 18 lat prowadzi działalność gospodarczą – kierowca taxi osobowej. Zgłaszane przez niego dolegliwości nie znajdują obiektywnego potwierdzenia w jego zachowaniu . Wobec tak różnych opinii Sąd dopuścił dowód z opinii jeszcze jednego biegłego psychiatry A. W. , który w opinii z dnia 29.XI.2017r stwierdził u wnioskodawcy nerwicowe zaburzenie nastroju o typie dystymicznym – stan pełnej remisji , zaburzenia osobowości , przebyte epizody depresyjne i zaopiniował, że wnioskodawca nie jest niezdolny do pracy .

Jego stan zdrowia ocenił jako dobry / k. 43/. Biegła psychiatra M. T. w opinii uzupełniającej stwierdziła ,że badając wnioskodawcę 10.V.2017r stwierdziła zaostrzenie objawów depresyjnych .Zgadza się z tym ,że w okresie późniejszym mogło dojść do znacznej poprawy stanu zdrowia psychicznego i należy przychylić się do badania co do późniejszego okresu biegłego A. W. jako badania świeższego / k. 52/. Wnioskodawca na rozprawie w dniu 30.I.2018r stwierdził ,że od maja 2017r w jego stanie zdrowia jest remisja / k. 51/. Zarzuty do opinii biegłej M.

T. zgłosił organ rentowy / k. 30/. Sąd Okręgowy dokonał powyższych ustaleń faktycznych na podstawie wskazanych dowodów. Sąd dał wiarę dowodom z dokumentów, albowiem zostały one sporządzone przez powołane do tego osoby w zakresie przyznanych im kompetencji i w przepisanej formie, a ich autentyczność i treść nie budziły wątpliwości Sądu. Sąd Okręgowy dał wiarę opiniom biegłych sądowych , albowiem są one fachowe, a ich treść oraz sposób formułowania wniosków nie budzi wątpliwości. Wspomniane opinie zawierają wszystkie konieczne elementy opiniowania, w tym odnosi się do dokumentacji lekarskiej.

Z treści opinii wynika, iż zawierają one wszystkie konieczne elementy (wywiad uzyskany od wnioskodawcy i z zapisu dokumentacji medycznej, rezultaty własnych badań, wskazanie dokumentacji medycznej będącej przedmiotem analizy, rozpoznanie lekarskie i wniosek końcowy dotyczący niezdolności do pracy). Merytoryczna analiza również pozwala na przyznanie opiniom biegłych waloru wiarygodności. Sąd Okręgowy zważył, co następuje. Odwołanie jest w części uzasadnione. Zgodnie z art. 107 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz.

U. z 2009 r., nr 153, poz. 1227 ze zm.) prawo do świadczeń uzależnionych od niezdolności do pracy oraz wysokość tych świadczeń ulega zmianie, jeżeli w wyniku badania lekarskiego przeprowadzonego na wniosek lub z urzędu ustalono zmianę stopnia niezdolności, brak tej niezdolności lub jej ponowne powstanie. Renta z tytułu niezdolności do pracy chroni przed ryzykiem niezdolności do pracy. Specyfika powyższego ryzyka przejawia się w niestałości tego stanu faktycznego i prawnego. W związku z tym prawo do świadczeń uzależnionych od niezdolności do pracy może ulec zmianom – zmianie kwalifikacji niezdolności do pracy, jej ustaniu lub ponownemu powstaniu.

O zmianach w prawie i wysokości świadczeń rentowych przesądza wynik badania lekarskiego przeprowadzonego przez lekarza orzecznika ZUS i komisji lekarskiej ZUS. W toku postępowania sądowego w przedmiocie odwołania od decyzji organu rentowego, która zależna jest od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS, Sąd dokonuje weryfikacji stanowiska lekarza, jak i komisji lekarskiej zakwestionowanych przez wnioskodawcę. Zgodnie z art. 12 ust. 1 i 3 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu przy czym częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnie z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Przy ocenie stopnia i trwałości niezdolności do pracy oraz rokowania co do odzyskania zdolności do pracy uwzględnia się z jednej strony stopień naruszenia sprawności organizmu oraz możliwości przywrócenia niezbędnej sprawności w drodze leczenia i rehabilitacji, z drugiej zaś możliwość wykonywania dotychczasowej pracy lub podjęcia innej pracy oraz celowość przekwalifikowania zawodowego, biorąc pod uwagę rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, poziom wykształcenia, wiek i predyspozycje psychofizyczne. W niniejszej sprawie, stanowisko wyrażone w decyzji organu rentowego, odmawiające dalszej wypłaty renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od 1.X.2016r nie było zasadne.

Sąd Okręgowy dokonując weryfikacji decyzji organu rentowego oparł się w tej mierze na opiniach biegłych. Biegli A. W. i specjalista medycyny pracy badający wnioskodawcę w czerwcu i listopadzie 2017r jednoznacznie wskazali na jakie schorzenia cierpi wnioskodawca oraz orzekli, że nie powodują one naruszenia sprawności organizmu w stopniu, który uzasadniałby niezdolność do pracy w stopniu częściowym. Sąd w całości podziela opinie biegłych. W ocenie Sądu zgromadzony w przedmiotowej sprawie materiał dowodowy ponad wszelką wątpliwość pozwala stwierdzić, że wnioskodawca spełnia przesłanki do uzyskania prawa do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na dalszy okres tj. od daty wstrzymania 1.X.2016r do 31.V.2017r tj. miesiąca , od którego nastąpiła remisja objawów choroby.

Jednakże 10.V.2017r biegła M. T. stwierdziła u wnioskodawcy pogorszenie stanu zdrowia i orzekła niezdolność do pracy .Ponadto przyznała ,iż mogło dojść u wnioskodawcy do remisji objawów i biegli badający go później to potwierdzili .Potwierdził remisję objawów również wnioskodawca stwierdzając ,że od maja w jego stanie zdrowia nastąpiła remisja . Mając powyższe na uwadze, Sąd na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił decyzję jak w wyroku. Sąd stosownie do przepisu art. 118 ust.1 i 1a ustawy o emeryturach i rentach z FUS orzekł brak odpowiedzialności organu rentowego ,gdyż dopiero w postępowaniu sądowym ustalono stan sprawy.