Legislator Case Law & Legislation
IV U 1328/17 AI generated

IV U 1328/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 1328/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

wyroku z dnia 15 marca 2018 r. Decyzjami z dnia 2 października 2017 r. znak: (...)/ (...)- (...), znak: (...)/ (...)- (...), znak: (...)/ (...)- (...), znak: (...)/ (...)- (...) i znak: (...)/ (...)- (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. stwierdził podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe, wypadkowe i zdrowotne D. H., A. S., P. S., J. R. i Ł. O. jako pracowników u płatnika składek (...) Sp. z o.o. za okres od czerwca 2012r. do marca 2013r. W uzasadnieniach wskazał, że w wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego ustalił, że D.

Legislator headnote

AI generated

art. 28 k.p, art. 98 k.p.c; IV U 1328/17 · Sąd powszechny: Płatnik wniósł odwołanie do Sądu Okręgowego w Rzeszowie. Wyrokami z dnia 14.02.2017r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołania, a Sąd Apelacyjny w Rzeszowie postanowieniami z dnia 23 czerwca 2017r. i 4 lipca 2017r. oddalił zażalenia. Odwołania od powyższych decyzji złożył płatnik Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Gastronomiczne (...) Sp. z o.o. w J. zarzucając jej naruszenie prawa materialnego, tj. art. 23 1 k.p., niewyjaśnienie wszystkich okoliczności faktycznych istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy, naruszenie art. 28 k.p.a.

Keywords

AI generated
withdrawal of social benefits suspension of pension unemployment insurance social insurance dispute pension distribution plan occupational pension rights

Cited Legislation

AI generated
art. 28 k.p
23 1 k.p., niewyjaśnienie wszystkich okoliczności faktycznych istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy, naruszenie art. 28 k.p.a.
art. 98 k.p.c
Orzeczenie o kosztach uzasadnia treść art. 98 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 1328/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 marca 2018 r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Jolanta Krzywonos Protokolant: st. sekr. sądowy Maria Misiuda po rozpoznaniu w dniu 15 marca 2018 r. sprawy Przedsiębiorstwa Handlowo-Usługowo-Gastronomicznego (...) sp. z o.o. w J. przy udziale : Ł. O. ,J. R., P. S., A. S., D. H. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. o wysokość podstawy wymiaru składek na skutek odwołania Przedsiębiorstwa Handlowo-Usługowo-Gastronomicznego (...) sp. z o.o. w J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. z dnia 2 października 2017r znak : (...) z dnia 2 października 2017r znak : (...) z dnia 2 października 2017r znak : (...) z dnia 2 października 2017r znak : (...) z dnia 2 października 2017r znak : (...) I. oddala odwołania II. zasądza od Przedsiębiorstwa Handlowo-Usługowo-Gastronomicznego (...) sp. z o.o. w J. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. kwotę 900 złotych / słownie : dziewięćset / tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.

Sygn. akt IV U 1328/17

UZASADNIENIE

wyroku z dnia 15 marca 2018 r. Decyzjami z dnia 2 października 2017 r. znak: (...)/ (...)- (...), znak: (...)/ (...)- (...), znak: (...)/ (...)- (...), znak: (...)/ (...)- (...) i znak: (...)/ (...)- (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. stwierdził podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe, wypadkowe i zdrowotne D. H., A. S., P. S., J. R. i Ł. O. jako pracowników u płatnika składek (...) Sp. z o.o. za okres od czerwca 2012r. do marca 2013r. W uzasadnieniach wskazał, że w wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego ustalił, że D.

H. w okresie od 01.06.2012r. do 21.03.2013r., A. S. w okresie od 01.06.2012r. do 30.04.2013r., P. S. w okresie od 01.06.2012r. do 30.04.2013r., J. R. w okresie od 01.06.2012r. do 21.03.2013r. i Ł. O. w okresie od 01.06.2012r. do 21.03.2013r. faktycznie świadczyli pracę na rzecz płatnika Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Gastronomiczne (...) sp. z o.o. W związku z powyższym w dniach 18.09.2014r., 19.09.2014r. i 22.09.2014r. zostały wydane decyzje odpowiednio nr (...), nr (...), nr (...), nr (...) i nr (...) o podleganiu ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę.

Płatnik wniósł odwołanie do Sądu Okręgowego w Rzeszowie. Wyrokami z dnia 14.02.2017r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołania, a Sąd Apelacyjny w Rzeszowie postanowieniami z dnia 23 czerwca 2017r. i 4 lipca 2017r. oddalił zażalenia. Odwołania od powyższych decyzji złożył płatnik Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Gastronomiczne (...) Sp. z o.o. w J. zarzucając jej naruszenie prawa materialnego, tj. art. 23 1 k.p., niewyjaśnienie wszystkich okoliczności faktycznych istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy, naruszenie art. 28 k.p.a.

Wnosił o zmianę decyzji i ustalenie właściwych podstaw wymiaru składek oraz właściwych podmiotów zobowiązanych do ich odprowadzenia ewentualnie o uchylenie decyzji i przekazanie spraw do ponownego rozpoznania organowi rentowemu. W odpowiedzi Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. wniósł o oddalenie odwołań podnosząc te same argumenty, co w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji,. Zarządzeniem z dnia 7 grudnia 2017r. Sąd połączył sprawy z w/w odwołań do łącznego prowadzenia i rozpoznania. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

Decyzją z dnia 19 września 2014r. nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. na podstawie art. 83 ust 1 pkt 1, art. 38 ust. 1, art. 4 pkt 2a, art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 1 i art. 36 ust. 2 ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych w związku z art. 23 1 ustawy z dnia 26.06.1974r. Kodeks pracy stwierdził, że D. H. w okresie spornym, tj. od 01.06.2012r. do 21.03.2013r. z tytułu zawartej umowy o pracę podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, chorobowemu, wypadkowemu jako pracownik u płatnika Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Gastronomiczne (...) sp. z o.o.

Tożsamą decyzję z dnia 19.09.2014r. nr (...) organ rentowy wydał w stosunku do A. S. stwierdzając, że w okresie od 01.06.2012r. do 30.04.2013r. z tytułu zawartej umowy o pracę podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, chorobowemu, wypadkowemu jako pracownik u płatnika Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Gastronomiczne (...) sp. z o.o. W dniu 22 września 2014r. ZUS O/ J. wydał decyzję nr (...) oraz decyzję nr (...), w których stwierdził, że P. S. w okresie od 01.06.2012r. do 30.04.2013r. oraz J. R. w okresie od 01.06.2012r. do 21.03.2013r. podlegali ubezpieczeniom społecznym z tytułu zawartych umów o pracę u płatnika Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Gastronomiczne (...) sp. z o.o.

Decyzją z dnia 18.09.2014r. nr (...) organ rentowy stwierdził, że Ł. O. w okresie od 01.06.2012r. do 21.03.2013r. z tytułu zawartej umowy o pracę podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, chorobowemu, wypadkowemu jako pracownik u płatnika Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Gastronomiczne (...) sp. z o.o. Odwołania od powyższych wniósł płatnik Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Gastronomiczne (...) sp. z o.o. Wyrokami z dnia 14 lutego 2017r., sygn. akt IV U 2611/14 i IV U 2606/14, Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołania od decyzji z dnia 19.09.2014r. nr (...), nr (...), z dnia 22.09.2014r. nr (...), z dnia 22.09.2014r. nr (...) i z dnia 18.09.2014r. nr (...).

Postanowieniami z dnia 23 czerwca 2017r. sygn. akt III AUz 97/17 i z dnia 4 lipca 2017r. sygn. akt III AUz 96/17 Sąd Apelacyjny w Rzeszowie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił zażalenia Przedsiębiorstwa Handlowo-Usługowo-Gastronomicznego (...) Sp. z o.o. w J. na postanowienia Sądu Okręgowego w Rzeszowie z dnia 19.04.2017r. odrzucające apelacje od wyroków Sądu Okręgowego z 14 lutego 2017r. Wobec powyższego decyzje ZUS O/J. z 19.09.2014r., 22.09.2014r. i 18.09.2014r. stwierdzające, że D. H. (od 01.06.2012r. do 21.03.2013r.), A.

S. (od 01.06.2012r. do 30.04.2013r.), P. S. (od 01.06.2012r. do 30.04.2013r.), J. R. (od 01.06.2012r. do 21.03.2013r.) i że Ł. O. (od 01.06.2012r. do 21.03.2013r.) podlegają ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, chorobowemu, wypadkowemu jako pracownicy u płatnika Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Gastronomiczne (...) sp. z o.o. stały się prawomocne. W dniu 6 września 2017r. organ rentowy wysłał do odwołującego oraz D. H., A. S., P. S., J. R. i Ł. O. zawiadomienia o wszczęciu postpowania w sprawie ustalenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, zaś pismami z dnia 18 września 2017r. zawiadomił o zakończeniu postępowania.

W dniu 2 października 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. wydał decyzje będące przedmiotem niniejszego postępowania. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o dowody z dokumentów zawartych w aktach organu rentowego. Dokumenty te nie budziły wątpliwości i nie były kwestionowane co do swej autentyczności czy ważności.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Z treści przepisu art. 6 ust. 1 pkt 1 oraz art. 11 ust. 1 i art. 12 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. 2017r. poz. 1778 j.t.) wynika, że obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają pracownicy, a jak stanowi art. 8 ust. 1 ustawy pracownikiem jest osoba pozostająca w stosunku pracy czyli w stosunku prawnym, który jest regulowany przepisami kodeksu pracy. Jak wynika z prawomocnych decyzji z dnia z 19.09.2014r., 22.09.2014r. i 18.09.2014r. D. H. w okresie od 01.06.2012r. do 21.03.2013r., A.

S. w okresie od 01.06.2012r. do 30.04.2013r., P. S. w okresie od 01.06.2012r. do 30.04.2013r., J. R. w okresie od 01.06.2012r. do 21.03.2013r. i Ł. O. w okresie od 01.06.2012r. do 21.03.2013r. podlegali ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia na podstawie umów o pracę u płatnika Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Gastronomiczne (...) sp. z o.o. w J., a zatem płatnik był obowiązany zgodnie z art. 17 w/w ustawy obliczać, rozliczać i przekazywać do Zakładu składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, wypadkowe oraz chorobowe za pracowników.

Zgodnie z art. 18 ust. 1 i 2 ustawy systemowej podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe pracowników stanowi przychód, w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z tytułu zatrudnienia. W podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe pracowników nie uwzględnia się wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy wskutek choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną oraz zasiłków. Natomiast przepis art. 20 ust. 1 powołanej ustawy stwierdza, że podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe oraz ubezpieczenie wypadkowe stanowi podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenia rentowe.

Również do ustalenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne pracowników stosuje się przepisy określające podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (art. 81 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych). Zaskarżone decyzje z 2 października 2017r. są naturalną konsekwencją prawomocnych decyzji z dnia 18, 19 i 22 września 2014r. stwierdzającym podleganie przez D. H., A. S., P. S., J. R. i Ł. O. z tytułu zawartych umów o pracę ubezpieczeniom społecznym jako pracownicy u płatnika Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Gastronomiczne (...) sp. z o.o.

Organ rentowy wydał decyzję w oparciu o obowiązujące przepisy mające zastosowanie w przedmiotowej sprawie. Uwzględniając powyższe Sąd w oparciu o art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołania jako bezzasadne. Orzeczenie o kosztach uzasadnia treść art. 98 k.p.c. i § 9 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz. U. 2015r. poz. 1804).