Legislator Case Law & Legislation
IV U 1203/17 AI generated

IV U 1203/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 1203/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

wyroku z dnia 21 marca 2018r. Decyzją z dnia 08.09.2017r., znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J., po rozpoznaniu wniosku z dnia 07.07.2017r., przyznał A. Z. emeryturę od 14.07.2017r. Wysokość emerytury została obliczona zgodnie z zasadami określonymi w art. 26 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i wyniosła 544,26 zł. Organ rentowy podał, ze przyznane świadczenie jest niższe od najniższej emerytury, jednakże emerytury nie podwyższa się, gdyż wnioskodawca nie udowodnił okresów składkowych i nieskładkowych w wymiarze 25 lat.

Legislator headnote

AI generated

IV U 1203/17 · Sąd powszechny: wyroku z dnia 21 marca 2018r. Decyzją z dnia 08.09.2017r., znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J., po rozpoznaniu wniosku z dnia 07.07.2017r., przyznał A. Z. emeryturę od 14.07.2017r. Wysokość emerytury została obliczona zgodnie z zasadami określonymi w art. 26 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i wyniosła 544,26 zł. Organ rentowy podał, ze przyznane świadczenie jest niższe od najniższej emerytury, jednakże emerytury nie podwyższa się, gdyż wnioskodawca nie udowodnił okresów składkowych i nieskładkowych w wymiarze 25 lat.

Keywords

AI generated
extended working hours duration of incapacity employment status recording of working time labor jurisdictional conflict reasonable duration of the proceedings
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 1203/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 marca 2018 r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Anna Guniewska Protokolant: st. sekr. sądowy Magdalena Rykała-Płodzień po rozpoznaniu w dniu 21 marca 2018 r. w Rzeszowie sprawy z wniosku A. Z. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. o wysokość emerytury na skutek odwołania A. Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. z dnia 08/09/2017 r. znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. z dnia 08/09/2017r. znak: (...) w ten sposób, że nakazuje organowi rentowemu do ustalenia wysokości emerytury wnioskodawcy A. Z. uwzględnić okres zatrudnienia w Kółku Rolniczym w B. od dnia 15 października 1974r. do 30 kwietnia 1975r. Sygn. akt IV U 1203/17

UZASADNIENIE

wyroku z dnia 21 marca 2018r. Decyzją z dnia 08.09.2017r., znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J., po rozpoznaniu wniosku z dnia 07.07.2017r., przyznał A. Z. emeryturę od 14.07.2017r. Wysokość emerytury została obliczona zgodnie z zasadami określonymi w art. 26 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i wyniosła 544,26 zł. Organ rentowy podał, ze przyznane świadczenie jest niższe od najniższej emerytury, jednakże emerytury nie podwyższa się, gdyż wnioskodawca nie udowodnił okresów składkowych i nieskładkowych w wymiarze 25 lat.

W odwołaniu od powyższej decyzji A. B. wnosił o uwzględnienie okresu zatrudnienia w Kółku Rolniczym w B. od 01.04.1974r. do 30.04.1975r. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie. Podał, że nie uwzględnił zatrudnienia w Kółku Rolniczym w B., bowiem świadectwo pracy z dnia 05.05.1975r. nie stanowi wiarygodnego dowodu na potwierdzenie tej pracy. Dodatkowo wskazywał, że data rozpoczęcia zatrudnienia, tj. 1 kwietnia 1974r., budzi wątpliwości wobec faktu zatrudnienia w (...) D. w pełnym wymiarze czasu pracy od 05.06.1970r. do 14.10.1974r. i odbywania zasadniczej służby wojskowej w okresie od 27.04.1972r. do 11.04.1974r.

Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: A. Z. był zatrudniony w Wytwórni (...) w D. od 5 czerwca 1970r. do 14 października 1974r. W okresie od 27.04.1972r. do 11.04.1974r. odbywał zasadniczą służbę wojskową. Pismem z dnia 9 października 1974r. zwrócił się do Dyrekcji Wytwórni (...) w D. o wyrażenie zgody na rozwiązanie umowy o pracę. Z dniem 15 października 1974r. rozpoczął pracę w Kółku Rolniczym w B. w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku kierownika. Stosunek pracy ustał z dniem 30 kwietnia 1975r. Pracodawca w dniu 5 maja 1975r. wystawił świadectwo pracy, w którym błędnie wpisał jako datę rozpoczęcia zatrudnienia 1 kwietnia 1974r.

Sąd dokonał powyższych ustaleń faktycznych na podstawie dokumentów znajdujących się w aktach organu rentowego oraz aktach osobowych wnioskodawcy z okresu zatrudnienia w Wytwórni (...) w D. a także zeznań wnioskodawcy. Sąd dał wiarę dowodom z dokumentów, albowiem ich autentyczność i treść nie budziły wątpliwości, przy czym ustalił, że datą początkową zatrudnienia A. Z. w Kółku Rolniczym w B. jest 15 października 1974r. Powyższe wynika z dokumentacji pracowniczej wnioskodawcy, jak też jego zeznań. Sąd uznał za wiarygodne zeznania wnioskodawcy, bowiem są konkretne, logiczne i korespondują z dowodami w postaci dokumentów.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie jest zasadne. Poza wszelkim sporem pozostaje prawo wnioskodawcy domagania się ustalenia świadczenia emerytalnego w sposób dla niego najbardziej korzystny mający przełożenie na ostateczną wysokość emerytury. Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych z 17 grudnia 1998 r. (Dz. U. 2017r. poz. 1383 j.t.) określa warunki nabywania prawa do świadczeń z ubezpieczenia emerytalnego i rentowych oraz zasady ustalania wysokości świadczeń, tryb ich przyznawania i wypłaty. Warunkiem powstania uprawnień jest jednak wykazanie się odpowiednim okresem pozostawania w ubezpieczeniu – okresem składkowym bądź nieskładkowym, zaś od liczby lat okresów ubezpieczenia i dochodów z określonego okresu ubezpieczenia zależy wysokość emerytury.

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11.10.2011r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz. U. 2011r. Nr 237, poz. 1412) w § 22 stanowi, że jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, środkiem dowodowym stwierdzającym okresy zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania oraz spółdzielczej umowy o pracę jest świadectwo pracy, zaświadczenie płatnika składek lub innego właściwego organu, wydane na podstawie posiadanych dokumentów lub inny dokument, w tym w szczególności:

1) legitymacja ubezpieczeniowa;

2) legitymacja służbowa, legitymacja związku zawodowego, umowa o pracę, wpis w dowodzie osobistym oraz pisma kierowane przez pracodawcę do pracownika w czasie trwania zatrudnienia. Zgodnie z orzecznictwem w postępowaniu przed sądami pracy i ubezpieczeń społecznych okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń lub ich wysokości mogą być udowadniane wszelkimi środkami dowodowymi, przewidzianymi w kodeksie postępowania cywilnego. Zaliczenie nieudokumentowanych okresów składkowych do uprawnień oraz wzrostu świadczeń emerytalno- rentowych wymaga dowodów nie budzących wątpliwości, spójnych i precyzyjnych (wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z 30.10.2013r., sygn. akt III AUa269/13, LEX nr 1403675).

Z dowodów z dokumentów, jak też zeznań wnioskodawcy jednoznacznie wynika, że od 15 października 1974r. do 30 kwietnia 1975r. był on zatrudniony w Kółku Rolniczym w B. i okres ten winien być uwzględniony do stażu pracy, jako okres składkowy zgodnie z art. 6 powołanej ustawy. Uwzględniając powyższe Sąd w trybie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję z dnia 8 września 2017r. i zobowiązał organ rentowy do ustalenia wysokości emerytury A. Z. z uwzględnieniem zatrudnienia w Kółku Rolniczym w B. w okresie od 15 października 1974r. do 30 kwietnia 1975r.