IV U 934/17 · Sąd powszechny
Legislator summary
AI generatedDecyzją z dnia 18.10.2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. ustalił wysokość kapitału początkowego M. S. na dzień 1.01.1999 r. na kwotę 38.794,58 zł. Do ustalenia wartości kapitału początkowego zostały przyjęte okresy składkowe w ilości 6 lat, 6 miesięcy i 28 dni oraz okresy nieskładkowe w ilości 5 miesięcy i 14 dni. Do ustalenia wartości kapitału początkowego nie został uwzględniony okres od 2.08.1998 r. do 31.10.1998 r. z uwagi na brak informacji o przebywaniu na zasiłkach chorobowych. Od decyzji tej odwołanie złożył M. S., który wnosił o jej zmianę poprzez uwzględnienie okresu pracy od 2.08.1998 r. do 31.10.1998 r. przy obliczaniu wysokości kapitału początkowego. Odwołujący się twierdził, iż w wymienionym okresie nie przebywał na zasiłku chorobowym i świadczył pracę na rzecz K (...) s. c. W odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy wnosił o jego oddalenie powołując się na argumentację zawartą w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.
Legislator headnote
AI generatedIV U 934/17 · Sąd powszechny: Organ rentowy, na podstawie wzoru określonego w art. 174 ust. 1 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 887) wyliczył wysokość kapitału początkowego wnioskodawcy na kwotę 38.794,58 zł. Zaskarżoną decyzją z dnia 18.10.2017 r. ZUS ustalił wysokość kapitału początkowego M. S. (k. 3-4 akt ZUS). W postępowaniu o przyznanie prawa do emerytury, Zakład przyznał prawo do emerytury na mocy decyzji z dnia 7.11.2017 r. ustalając jej kwotę na 720,98 zł. Wysokość tego świadczenia została obliczona na podstawie art. 26 ustawy emerytalnej (k. 32 a. e.).
Keywords
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
Sygn. akt IV U 934/17
WYROK W IMIENIU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 5 kwietnia 2018r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jacek Witkowski Protokolant st. sekr. sądowy Marzena Mazurek po rozpoznaniu w dniu 5 kwietnia 2018 r. w Siedlcach na rozprawie odwołania M. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 18 października 2017 r. Nr (...) w sprawie M. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o wysokość kapitału początkowego zmienia zaskarżoną decyzję i ustala wysokość kapitału początkowego ubezpieczonego M. S. na dzień 1 stycznia 1999 r. w kwocie 39 020,30 (trzydzieści dziewięć tysięcy dwadzieścia i 30/100) zł. Sygn. akt IV U 934/17
UZASADNIENIE
Decyzją z dnia 18.10.2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. ustalił wysokość kapitału początkowego M. S. na dzień 1.01.1999 r. na kwotę 38.794,58 zł. Do ustalenia wartości kapitału początkowego zostały przyjęte okresy składkowe w ilości 6 lat, 6 miesięcy i 28 dni oraz okresy nieskładkowe w ilości 5 miesięcy i 14 dni. Do ustalenia wartości kapitału początkowego nie został uwzględniony okres od 2.08.1998 r. do 31.10.1998 r. z uwagi na brak informacji o przebywaniu na zasiłkach chorobowych. Od decyzji tej odwołanie złożył M. S., który wnosił o jej zmianę poprzez uwzględnienie okresu pracy od 2.08.1998 r. do 31.10.1998 r. przy obliczaniu wysokości kapitału początkowego. Odwołujący się twierdził, iż w wymienionym okresie nie przebywał na zasiłku chorobowym i świadczył pracę na rzecz K (...) s. c. W odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy wnosił o jego oddalenie powołując się na argumentację zawartą w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.
Sąd Okręgowy ustalił i zważył, co następuje:
Ubezpieczony M. S., urodzony (...), złożył w dniu 25.09.2017 r. wniosek do ZUS o przyznanie mu prawa do emerytury. Równolegle toczyło się postępowanie o ustalenie wysokości kapitału początkowego. W toku tego postępowania, pozwany ZUS ustalił, iż na dzień 1.01.1999 r., ubezpieczony wykazał 6 lat, 6 miesięcy i 28 dni okresów składkowych i 5 miesięcy, 14 dni okresów nieskładkowych. Do ustalenia wartości kapitału początkowego, Zakład nie uwzględnił okresu od 2.08.1998 r. do 31.10.1998 r. z uwagi na brak informacji o zasiłkach chorobowych.
Organ rentowy, na podstawie wzoru określonego w art. 174 ust. 1 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 887) wyliczył wysokość kapitału początkowego wnioskodawcy na kwotę 38.794,58 zł. Zaskarżoną decyzją z dnia 18.10.2017 r. ZUS ustalił wysokość kapitału początkowego M. S. (k. 3-4 akt ZUS). W postępowaniu o przyznanie prawa do emerytury, Zakład przyznał prawo do emerytury na mocy decyzji z dnia 7.11.2017 r. ustalając jej kwotę na 720,98 zł. Wysokość tego świadczenia została obliczona na podstawie art. 26 ustawy emerytalnej (k. 32 a. e.).
W toku postępowania odwoławczego, ubezpieczony popierał swoje odwołanie (k. 15 a. s.). Sąd na podstawie zeznań ubezpieczonego oraz na podstawie świadectwa pracy wystawionego przez byłego pracodawcę, tj. spółkę cywilną K (...) s. c. w W., ustalił, iż w wymienionym okresie, tj. od 2.08.1998 r. do 31.10.1998 r., M. S. był zatrudniony u wskazanego pracodawcy w pełnym wymiarze czasu pracy jako cieśla. Przez cały okres zatrudnienia nie korzystał on z zasiłku chorobowego. W świadectwie pracy wystawionym przez wymienioną spółkę cywilną, jest zapis, że pracownik nie przebywał na zwolnieniu chorobowym.
Składka ZUS odprowadzana była w ramach deklaracji zbiorowej. Ubezpieczony, będąc przesłuchany w charakterze strony, zeznał, że w spornym okresie nie korzystał z zasiłków chorobowych. Dowody z tego dokumentu oraz z zeznań świadka, pozwalają, zdaniem Sądu, przyjąć, iż w okresie od 2.08.1998 r. do 31.10.1998 r. M. S. nie korzystał z zasiłków chorobowych. Sąd zobowiązał pozwany organ rentowy do sporządzenia projektu decyzji ustalającej na nowo wysokość kapitału początkowego wnioskodawcy z uwzględnieniem spornego okresu jako okresu składkowego.
Wyliczona została na nowo wysokość kapitału początkowego, która wynosiła 39.020,30 zł (k. 20 akt sprawy). Ubezpieczony nie kwestionował ustalenia wysokości kapitału. W ocenie Sądu Okręgowego, w świetle powyższych ustaleń, uzasadnione było doliczenie do okresów składkowych spornych 3 miesięcy i wyliczenie na nowo wysokości kapitału początkowego. Zaistniały bowiem uzasadnione przesłanki do uwzględnienia tego okresu jako okresu składkowego. Mając na uwadze powyższe, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 par. 2 kpc, orzekł jak w sentencji.