Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2522/17 AI generated

VIII U 2522/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2522/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 6 grudnia 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił E. Ś. prawa do emerytury. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że wnioskodawczyni na dzień 1 stycznia 1999 roku nie udokumentowała wymaganych 15 lat zatrudnienia w szczególnych warunkach. Organ rentowy nie uwzględnił okresów wykonywania pracy w szczególnych warunkach: od 1 września 1980 r. do 19 września 1984 r. i od 3 lutego 1986 r. do 31 grudnia 1998 r., gdyż błędnie podano nazwę stanowiska pracy - tkacz – pomoc nie został wymieniony we wskazanym przez zakład pracy w dziale VII poz. nr 4 pkt 7 wykazu A. /decyzja – k. 6 plik I akt ZUS/ Odwołanie od w/w decyzji złożyła E. Ś. w dniu 13 grudnia 2017 r. i wniosła o zaliczenie jej do okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach okresu zatrudnienia od 6 września 1978 r. do 19 września 1984 r. i od 3 lutego 1986 r. do 31 lipca 1999 r. w Fabryce (...) w Ł.. /odwołanie – k. 2/ W odpowiedzi na odwołanie z dnia 27 grudnia 2017 r.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 2522/17 · Sąd powszechny: okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity gainful employment past retirement age occupational disability benefits eligibility for unemployment benefits permanent earning incapacity redundancy
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2522/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 6 grudnia 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił E. Ś. prawa do emerytury. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że wnioskodawczyni na dzień 1 stycznia 1999 roku nie udokumentowała wymaganych 15 lat zatrudnienia w szczególnych warunkach. Organ rentowy nie uwzględnił okresów wykonywania pracy w szczególnych warunkach: od 1 września 1980 r. do 19 września 1984 r. i od 3 lutego 1986 r. do 31 grudnia 1998 r., gdyż błędnie podano nazwę stanowiska pracy - tkacz – pomoc nie został wymieniony we wskazanym przez zakład pracy w dziale VII poz. nr 4 pkt 7 wykazu A. /decyzja – k. 6 plik I akt ZUS/ Odwołanie od w/w decyzji złożyła E. Ś. w dniu 13 grudnia 2017 r. i wniosła o zaliczenie jej do okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach okresu zatrudnienia od 6 września 1978 r. do 19 września 1984 r. i od 3 lutego 1986 r. do 31 lipca 1999 r. w Fabryce (...) w Ł.. /odwołanie – k. 2/ W odpowiedzi na odwołanie z dnia 27 grudnia 2017 r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. wniósł o jego oddalenie, argumentując, jak w zaskarżonej decyzji. /odpowiedź na odwołanie – k. 3 – 4/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: E. Ś. urodziła się w dniu (...) /bezsporne/ W dniu 6 listopada 2017 r. wnioskodawczyni złożyła wniosek o emeryturę. /wniosek – k. 1 – 6 plik I akt ZUS/ Ubezpieczona E. Ś. była zatrudniona w okresie od 6 września 1978 r. do 31 lipca 1999 r. w pełnym wymiarze czasu pracy w Fabryce (...) (następnie F.D. (...) Spółka Akcyjna).

Podczas zatrudnienia wnioskodawczyni zajmowała stanowiska: - od 6 września 1978 r. do 31 sierpnia 1980 r. ucznia – tkacza, - od 1 września 1980 r. do 19 września 1984 r. pomocy tkacza, - od 3 lutego 1986 do 31 lipca 1999 r. pomocy tkacza. Wnioskodawczyni w okresie od 20 września 1984 r. do 2 lutego 1986 r. korzystała z urlopu wychowawczego. /świadectwo pracy – k. 3 plik II akt ZUS, k. 22, akta osobowe w kopercie – k. 30/ Jako uczeń dwa dni chodziła do szkoły, trzy dni miała praktyki. Wnioskodawczyni podczas zatrudnienia w spornym okresie w fabryce (...) była zatrudniona jako pomoc tkacza, a pod koniec zatrudnienia przez 2 – 3 miesiące pracowała jako tkacz.

Ubezpieczona jako pomoc tkacza razem z tkaczem pracowała przez cały czas na jednej hali przy maszynie. T. obsługiwał maszynę, a ubezpieczona jako pomoc tkacza wymieniała kolory w ramach, wiązała osnowę z tkaczem, pomagała przy zakładaniu wzorów na maszynie, podawała nici jak się zerwały, wymieniała szpulki, przewijała nici. W razie konieczności wnioskodawczyni zastępowała tkacza przy pracy na maszynie. Stanowisko tkacza i pomoc tkacza różniły się jedynie odpowiedzialnością. T. odpowiadał za wykonany towar. Wnioskodawczyni nie dostawała dodatku za warunki szkodliwe. /zeznania wnioskodawczyni z dnia 6 marca 2018 r.

– 00:02:12 – 00:08:45 w zw. z zeznaniami – 00:26:09 – 00:26:46 – płyta CD – k. 36/ Fabryka (...) wystawił wnioskodawczyni świadectwo pracy w szczególnych warunkach i wskazał, że podczas zatrudnienia w okresie od 1 września 1980 r. do 19 września 1984 r. stale oraz od 3 lutego 1986 r. do 31 lipca 1999 r. w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywała prace przy produkcji i wykańczaniu wyrobów włókienniczych na stanowisku tkacz – pomoc wymienionym w wykazie A dziale VII poz. 4 pkt 7 wykazu stanowiącego załącznik nr 1 do zarządzenia Ministra Przemysłu Chemicznego i Lekkiego Nr 7 z dnia 7 lipca 1987 r. w sprawie prac wykonywanych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w zakładach pracy resortu przemysłu chemicznego i lekkiego. /świadectwo pracy w szczególnych warunkach – k. 2 plik I akt ZUS, k. 21, akta osobowe w kopercie – k. 30/ Wspólnie z wnioskodawczynią w Fabryce (...) pracowała świadek D.

C., dla której Fabryka wystawiła świadectwo pracy w szczególnych warunkach i wskazała, że podczas zatrudnienia w okresie od 1 sierpnia 1978 r. do 1 sierpnia 1981 r., od 1 marca 1983 r. do 26 września 1984 r. i od 1 października 1985 r. do 5 lipca 1990 r. świadek stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywała prace przy produkcji i wykańczaniu wyrobów włókienniczych na stanowisku pomoc tkacza, tkacz. /protokół rozprawy z dnia 6 marca 2018 r. – 00:23:39 – 00:25:43 – płyta CD – k. 36/ Wnioskodawczyni nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. /bezsporne/ Wnioskodawczyni udokumentowała ogólny staż pracy w wymiarze wynoszący 20 lat, 3 miesiące i 27 dni okresów składkowych i nieskładkowych. /bezsporne/ Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie zgromadzonych dowodów zarówno w postaci dokumentów, jak i osobowych źródeł dowodowych w postaci zeznań świadków.

Zgromadzonym dowodom Sąd dał wiarę. Zeznania świadków – osób niezainteresowanych rozstrzygnięciem sprawy na korzyść którejkolwiek ze stron, a jednocześnie pracowników tego samego zakładu w tym samym czasie co wnioskodawczyni, nie budzą wątpliwości przy ocenie ich wiarygodności, nie są wzajemnie ze sobą ani z treścią załączonych do akt sprawy dokumentów sprzeczne, wzajemnie ze sobą korespondują. W ocenie Sądu zeznania świadków, świadectwo wykonywania pracy w szczególnych warunkach ubezpieczonej oraz pośrednio świadectwo pracy w szczególnych warunkach świadka D.

C., który pracowała wspólnie z wnioskodawcą w w/w zakładzie pracy potwierdzają jednoznacznie, że ubezpieczona pracowała w szczególnych warunkach.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie zasługuje na uwzględnienie i jako takie skutkuje zmianą zaskarżonej decyzji. W myśl art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017 r., poz. 1383 ze zm.), ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli:

1) okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.

27. Zaś ust. 2 w/w przepisu stanowi, że emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa. Stosownie do treści art. 32 ust. 1 w/w ustawy, ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 roku, będącym pracownikami, o których mowa w ust. 2 – 3, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 pkt 1.

Według treści § 3 i 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983 r. Nr 8, poz. 43 z późn. zm.) za okres zatrudnienia wymagany do uzyskania emerytury, zwany dalej „wymaganym okresem zatrudniania” uważa się okres wynoszący 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, liczony łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczalnymi do okresów zatrudnienia. Pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn;

2) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Powołany wykaz wskazuje wszystkie te prace w szczególnych warunkach, których wykonywanie uprawnia do niższego wieku emerytalnego. W świetle § 2 ust. 1 i 2 tegoż rozporządzenia oraz zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy, przy czym powyższe okoliczności pracownik jest obowiązany udowodnić (por. wyrok Sądu Najwyższego z 15 grudnia 1997 r.

II UKN 417/97 – (...) i US (...) i wyrok Sądu Najwyższego z 15 listopada 2000 r. II UKN 39/00 Prok. i Prawo (...)). W przedmiotowym stanie faktycznym nie budzi wątpliwości fakt, iż wnioskodawczyni spełnia przesłanki ustawowe co do wieku oraz posiada wymaganą ilość okresów składkowych i nieskładkowych. Nie jest także członkiem otwartego funduszu emerytalnego. W ocenie Sądu wnioskodawczyni spełnia również warunek co do posiadania 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Regulacja § 2, statuująca ograniczenia dowodowe i obowiązująca w postępowaniu przed organem rentowym, nie ma zastosowania w postępowaniu odwoławczym przed sądem pracy i ubezpieczeń społecznych.

W konsekwencji okoliczność i okresy zatrudnienia w szczególnych warunkach sąd uprawniony jest ustalać także innymi środkami dowodowymi niż dowód z zaświadczenia zakładu pracy, w tym zeznaniami świadków (por. uchwała Sądu Najwyższego z 27 maja 1985 r. sygn. III UZP 5/85 – LEX 14635, uchwała Sądu Najwyższego z 10 marca 1984 r. III UZP 6/84 – LEX 14625). Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na okoliczność pracy wykonywanej przez wnioskodawczynię w szczególnych warunkach w spornym okresie w Fabryce (...) dopuścił dowód z zeznań świadków i z przesłuchania ubezpieczonej.

Na wstępie należy wskazać, iż istotnie w wykazie A stanowiącym załącznik do zarządzenia Ministra Przemysłu Chemicznego i Lekkiego z dnia 7 lipca 1987 r. w dziale VII pod poz. 4 w pkt 7 wymieniona została praca na stanowisku „tkacza, natomiast nie przewidziano tam pracy na stanowisku „pomocy tkacza”. Analiza treści wykazu A do powołanego rozporządzenia z dnia 7 lutego 1983 r. wskazuje, że wymienione w poz. 4 działu VII prace przy produkcji i wykańczaniu wyrobów włókienniczych, są pracami w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

Jednakże w ocenie Sądu wnioskodawczyni wykazała, iż w spornym okresie od 1 września 1980 r. do 19 września 1984 r. oraz od 3 lutego 1986 r. do 1 stycznia 1999 r. wykonywała stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pracę w szczególnych warunkach. (brak możliwości zaliczenia okresu nauki, w związku z tym, że w tym w okresie wnioskodawczyni nie pracowała w pełnym wymiarze czasu pracy w warunkach szczególnych, bowiem dwa razy w tygodniu chodziła do szkoły). Wnioskodawczyni i świadkowie zgodnie zeznali, że ubezpieczona podczas zatrudnienia w pozostałym spornym okresie w fabryce (...) była zatrudniona jako pomoc tkacza.

Ubezpieczona jako pomoc tkacza razem z tkaczem pracowała przez cały czas na jednej hali przy maszynie. T. obsługiwał maszynę, a ubezpieczona jako pomoc tkacza wymieniała kolory w ramach, wiązała osnowę z tkaczem, pomagała przy zakładaniu wzorów na maszynie, podawała nici jak się zerwały, wymieniała szpulki, przewijała. W razie konieczności wnioskodawczyni zastępowała tkacza przy pracy na maszynie. Stanowisko tkacza i pomoc tkacza różniły się jedynie odpowiedzialnością. T. odpowiadał za wykonany towar. Pomoc tkacza nie podlegała takiej odpowiedzialności.

Mając na względzie powyższe należy wskazać, że praca pomocnika tkacza była pracą, która w zakresie swej szkodliwości i uciążliwości nie różniła się niczym od pracy wykonywanej przez pracowników zatrudnionych na stanowisku tkacza. T. i pomocnicy tkaczy pracowali na jednej hali obsługując te same maszyny, w istocie współpracując przy ich obsłudze, wykonując poszczególne prace na niej. Bez czynności pomocy tkacza nie byłaby możliwa prawidłowa obsługa maszyny. W tym stanie faktycznym, zdaniem Sądu w/w okres zatrudnienia skarżącej na stanowisku pomoc tkacza w w/w okresie w pełnym wymiarze czasu pracy jest pracą w szczególnych warunkach.

Podkreślić należy, że nawet jeśli stanowiska pracy wnioskodawczyni nie można by zakwalifikować w w/w sposób, choć zdaniem Sądu , nie ma do tego przeszkód, ponieważ faktycznie praca na stanowisku tkacza i pomocy tkacza różniła się jedynie odpowiedzialnością za wyrób, to stanowisko pracy odwołującej się i tak należałoby uznać za stanowisko pracy w warunkach szczególnych. Jest ono bowiem wymienione w Zarządzeniu Ministra Przemysłu Chemicznego i Lekkiego nr 7 z dnia 7.06.1987 , w dziale VII pkt. 1 ppkt. 10 (pomoc w dziale produkcyjnym).

W ocenie Sądu, w niniejszej sprawie wnioskodawczyni wykazała, że przepracowała ponad 15 lat w szczególnych warunkach. Do tego okresu należało zaliczyć także okresy nieskładkowe wymienione w świadectwie pracy, mając na względzie stanowisko judykatury w tym zakresie / por. w tym zakresie wyrok Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 22 marca 2017 r. III AUa 1090/16, wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 20 października 2016 r. ,III AUa 2170/15/ Na mocy art. 129 ust. 1 ustawy świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu.

Wnioskodawczyni złożyła wniosek o emeryturę w dniu 6 listopada 2017 r., a w dniu (...) ukończyła 55 lat, zatem prawo do emerytury należało wnioskodawcy przyznać od dnia 6 grudnia 2017 r. tj. od dnia ukończenia wieku emerytalnego. W tym stanie rzeczy Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c., zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w sentencji wyroku.