Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1347/17 AI generated

VIII U 1347/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1347/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 21 lipca 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że A. S. jako osoba wykonująca umowę zlecenie u płatnika składek Centrum (...) podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie od dnia l sierpnia 2007 roku do dnia 31 sierpnia 2007 roku, a także określił podstawę wymiaru składek za miesiąc sierpień 2007 roku na wcześniej wymienione obowiązkowe ubezpieczenia społeczne na kwotę 140,- zł oraz na ubezpieczenie zdrowotne w kwocie 121,44 zł.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1347/17 · Sąd powszechny: Zainteresowany może przystąpić do sprawy w ciągu dwóch tygodni od dnia doręczenia zawiadomienia. Do zainteresowanego przepisu art. 174 § 1 nie stosuje się. Przepis ten, w cytowanej wersji, obowiązuje od 15 stycznia 2015 roku, a zatem obowiązywał w dacie złożenia odwołania. A. S. nie została jednak powiadomiona o toczącym się postępowaniu w tym trybie a jedynie wezwana na rozprawę w charakterze zainteresowanej. Nie stawiła się jednak. Sąd Okregowy powinien dopełnić obowiązku wynikajacego z tego przepisu i jeśli A. S. nie zgłosi swego udziału jako zainteresowana winna zostać przesłuchana w charakterze świadka, który to wniosek złożony zotał w apelacji (wyrok i uzasadnienie k.84-91).

Keywords

AI generated
multiple employment employment status qualification recognition of the occupational origin sufficient earning capacity employment subject to social contributions taking up gainful employment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1347/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 21 lipca 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że A. S. jako osoba wykonująca umowę zlecenie u płatnika składek Centrum (...) podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie od dnia l sierpnia 2007 roku do dnia 31 sierpnia 2007 roku, a także określił podstawę wymiaru składek za miesiąc sierpień 2007 roku na wcześniej wymienione obowiązkowe ubezpieczenia społeczne na kwotę 140,- zł oraz na ubezpieczenie zdrowotne w kwocie 121,44 zł.

W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, iż w okresie od dnia l sierpnia 2007 roku do dnia 31 sierpnia 2007 roku A. S. została zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu wykonywania umowy zlecenia przez płatnika (...) obecnie Centrum (...). Z tego tytułu za ww. ubezpieczoną została rozliczona w dokumencie (...) składka na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w sierpniu 2007 roku. Dalsza analiza zapisów zewidencjonowanych na koncie A. S. wykazała, że we wskazanym okresie nie posiadała innego tytułu do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych.

Jednocześnie od dnia 1 marca 2007 roku posiada prawo do emerytury. Tym samym A. S. w okresie od dnia l sierpnia 2007 roku do dnia 31 sierpnia 2007 roku powinna być zgłoszona z tytułu wykonywania umowy zlecenie u płatnika składek (...)- obecnie Centrum (...) również do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych. Ponadto wskazano, że od przychodów wypłaconych z tytułu zawartej umowy zlecenie płatnik składek jest zobowiązany obliczyć, rozliczyć i opłacić również składki na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne w miesiącu, w którym wypłacono A.

S. wynagrodzenie za jej wykonywanie (decyzja k. 6-8 akt ZUS). Odwołanie od powyższej decyzji w dniu 21 sierpnia 2015 roku, za pośrednictwem profesjonalnego pełnomocnika, złożył płatnik składek M. M., wnosząc o jej uchylenie i stwierdzenie, iż A. S., nie podlega ubezpieczeniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym wypadkowemu w okresie od dnia l sierpnia 2007 roku do dnia 31 sierpnia 2007 roku z tytułu umowy zlecenia u płatnika Centrum (...). Ponadto wniosła o zasądzenie kosztów postępowania w tym kosztów zastępstwa procesowego w sprawie wedle norm przepisanych.

W uzasadnieniu podniesiono, że A. S. nigdy nie zawierała z M. M. Centrum (...) umów zleceń. Wskazano, że w dniu 31 grudnia 2007 roku M. M. wniosła aportem całość prowadzonego przedsiębiorstwa do Centrum (...) Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w rozumieniu art. 55 1 k.c., w konsekwencji czego spółka ta nabyła przedsiębiorstwo, obejmując całość jej dokumentacji księgowej, ZUS oraz przejmując wszystkich pracowników i współpracowników, a także stając się odpowiedzialną za wszystkie zobowiązania wynikające z dotychczasowej działalności.

Wskazano również, iż całość dokumentacji dotyczącej działalności przedsiębiorstwa przejęła spółka. W związku z powyższym odwołujący kwestionuje, aby w okresie o od dnia l sierpnia 2007 roku do dnia 31 sierpnia 2007 roku istniał tytuł prawny do podlegania przez A. S. ubezpieczeniom z tytułu zlecenia świadczonego na rzecz M. M. Centrum (...). Natomiast jeżeli takowy istniał wskazano, iż wedle wiedzy płatnika składek wynikającej z oświadczeń zleceniobiorcy, posiadał on w tym okresie inny tytuł ubezpieczenia (odwołanie k. 2-4).

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie, przytaczając argumentację jak w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji (odpowiedź na odwołanie k. 8). Wyrokiem z dnia 10 marca 1016 roku Sąd Okręgowy w Łodzi w sprawie VIII U 2322/16, oddalił odwołanie o zasądził od M. M. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Ł. kwotę 180,- zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego (wyrok k.35). Na skutek złożonej apelacji Sąd Apelacyjny w Łodzi, wyrokiem z dnia 17 maja 2017 roku, w sprawie III AUa899/16 uchylił zaskarzony wyrok i przekazał sprawe do ponownego rozpoznania Sądowi Okręgowemu w Łodzi, pozostawiajac temu sądowi rozstrzygnięcie o kosztach postepowania za II instancję.

W uzasadnieniu wyroku Sąd Apelacyjny wskazał, iż zgodnie z art. 477 11 § 1 kpc Stronami są ubezpieczony, osoba odwołująca się od orzeczenia wojewódzkiego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności, inna osoba, której praw i obowiązków dotyczy zaskarżona decyzja, organ rentowy, wojewódzki zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności i zainteresowany. § 2. Zainteresowanym jest ten, czyje prawa lub obowiązki zależą od rozstrzygnięcia sprawy. Jeżeli zainteresowany nie bierze udziału w sprawie, sąd zawiadomi go o toczącym się postępowaniu.

Zainteresowany może przystąpić do sprawy w ciągu dwóch tygodni od dnia doręczenia zawiadomienia. Do zainteresowanego przepisu art. 174 § 1 nie stosuje się. Przepis ten, w cytowanej wersji, obowiązuje od 15 stycznia 2015 roku, a zatem obowiązywał w dacie złożenia odwołania. A. S. nie została jednak powiadomiona o toczącym się postępowaniu w tym trybie a jedynie wezwana na rozprawę w charakterze zainteresowanej. Nie stawiła się jednak. Sąd Okregowy powinien dopełnić obowiązku wynikajacego z tego przepisu i jeśli A. S. nie zgłosi swego udziału jako zainteresowana winna zostać przesłuchana w charakterze świadka, który to wniosek złożony zotał w apelacji (wyrok i uzasadnienie k.84-91).

Postanowieniem z dnia 13 lipca 2017 roku A. S. zawiadomiona została o toczącym się postępowaniu oraz pouczona o prawie przystąpienia do sprawy w ciągu dwóch tygodni od dnia doręczenia zawiadomienia (postanowienie k.101). W zakreślonym terminie A. S. nie skorzystała z tego prawa (okoliczność bezsporna). Postanowieniem z dnia 9 stycznia 2018 roku Centrum (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Ł. zawiadomiona została o toczącym się postępowaniu oraz pouczona o prawie przystąpienia do sprawy w ciągu dwóch tygodni od dnia doręczenia zawiadomienia (postanowienie k.117).

W dniu 5 lutego 2016 roku spółka zgłosiła swój udział w postępowaniu po stronie wnioskodawczyni (pismo k.131). Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: Odwołujący płatnik składek M. M. w spornym okresie na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej prowadziła jednoosobową działalność gospodarczą pod nazwą Centrum (...) z siedzibą w Ł.. W ramach działalności wnioskodawczyni prowadziła Policealną Szkołę (...), Policealną Szkołę Prawa i Administracji (...), Policealną Szkołę Centrum (...), Liceum Ogólnokształcące Trzy Letnie (...) (okoliczność bezsporna).

Centrum (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Ł. została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym w dniu 5 kwietnia 2006 roku. Głównym wspólnikiem spółki jest M. M., zarząd spółki stanowi prezes W. D., jej prokurentmi są G. S. i małgorzata M.. Przedmiotem działalności tego przedsiębiorcy jest m.in. prowadzenie szkół policealnych, gimnazjów szkół wyższych i innych (informacja z Krajowego Rejestru Sądowego k.138-147). A. S. w okresie od 1998 roku do 28 lutego 2007 roku była zatrudniona w Zespole Szkół (...) w G., zaś od dnia 1 marca 2007 roku miała ustalone prawo do emerytury (zeznania świadka A.

S. – e-protokół z 9 I 2018 roku 00:11:13). W dniu 12 marca 2007 roku A. S. zawarła z Zespołem Szkół (...) w G. umowę o pracę na czas określony od 12 marca do 22 czerwca 20107 roku w wymairze 15.12/18 etatu z wynagrodzeniem 1.375,- zł (umowa k.115). W dniu 19 czerwca 2007 roku pomiędzy M. M. prowadzącą działalność gospodarczą pod nazwą Centrum (...) siedzibą w Ł. a A. S. została zawarta umowa zlecenia na okres od dnia 19 czerwca 2007 roku do dnia 21 czerwca 2007 roku, której przedmiotem był udział w komisji nadzorującej egzamin zawodowy.

Z tytułu wykonania zleconej czynności zleceniobiorcy przysługiwało wynagrodzenie w wysokości 140,- zł brutto. W treści umowy A. S. oświadczyła m. in., że jest zatrudniona w innym zakładzie pracy na podstawie umowy o pracę, z którego to tytułu osiąga wynagrodzenie w kwocie powyżej minimalnego wynagrodzenia tj. 936,00 zł oraz że jest emerytem (kopia umowy – k. 21). Płatnik składek wypłacił A. S. wynagrodzenie z tytułu wykonania zlecenia w sierpniu 2007 roku w wysokości 140,- zł (okoliczność bezsporna). A. S. została zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu wykonywania umowy zlecenia przez płatnika (...) obecnie Centrum (...) w okresie od dnia l sierpnia 2007 roku do dnia 31 sierpnia 2007 roku.

Z tego tytułu za ww. ubezpieczoną została rozliczona w dokumencie (...) składka na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w sierpniu 2007 roku od podstawy wymiaru 140,- zł. (okoliczność bezsporna). W dniu 31 grudnia 2007 roku M. M. wniosła aportem całość prowadzonego przedsiębiorstwa do Centrum (...) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w Ł. (okoliczność bezsporna). M. M. od dnia 1 kwietnia 2013 roku na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą pod firmą Centrum (...) M.

M. (okoliczność bezsporna).

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

W świetle zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego oraz poczynionych na jego podstawie ustaleń odwołanie jest nie zasadne i podlega oddaleniu. Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt. 4 i art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 1778 z późn. zm.) osoby wykonujące pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu.

W myśl art. 11 ust. 2 powołanej ustawy dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu podlegają na swój wniosek osoby objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi, wymienione w art. 6 ust. 1 pkt 2, 4, 5, 8 i 10. Obowiązkowo ubezpieczeniu wypadkowemu podlegają osoby podlegające ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym (art. 12 ust. 1 ustawy). Z mocy art. 13 pkt 2 wspomnianej ustawy zleceniobiorcy obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu podlegają od dnia oznaczonego w umowie jako dzień rozpoczęcia jej wykonywania do dnia rozwiązania lub wygaśnięcia tej umowy.

Z kolei w myśl art. 9 ust. 4a analizowanej ustawy zleceniobiorcy, mający ustalone prawo do emerytury lub renty, podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, jeżeli równocześnie nie pozostają w stosunku pracy, z zastrzeżeniem ust. 4b. Natomiast zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych – osoby pozostające w stosunku pracy spełniające jednocześnie warunki do objęcia ich obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi z innych tytułów, są obejmowane ubezpieczeniami tylko z tytułu stosunku pracy.

Mogą one dobrowolnie, na swój wniosek, być objęte ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi również z innych tytułów, z zastrzeżeniem ust. 1a. W świetle ust. 1 a powołanego artykułu pracownicy, których podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z tytułu stosunku pracy w przeliczeniu na okres miesiąca jest niższa od minimalnego wynagrodzenia, podlegają również obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z innych tytułów, z zastrzeżeniem ust. 1b. Stosownie do art. 36 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych każda osoba objęta obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowym podlega zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych.

Obowiązkiem płatnika składek – z mocy art. 46 ust. 1 i art. 47 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych – jest obliczanie, rozliczanie i opłacanie należnych składek za każdy miesiąc kalendarzowy oraz przesyłanie w wyznaczonym terminie deklarację rozliczeniową, imienne raporty miesięczne oraz opłacanie składek za dany miesiąc. Zgodnie z art. 18 ust. 1 i 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób wykonujących pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, stanowi przychód, o którym mowa w art. 4 pkt 9 (to jest przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z tytułu umowy agencyjnej lub umowy zlecenia), jeżeli w umowie określono odpłatność za jej wykonywanie kwotowo, w kwotowej stawce godzinowej lub akordowej albo prowizyjnie.

Natomiast art. 20 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych stanowi, iż podstawę wymiaru składek ubezpieczenie wypadkowe stanowi podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenia rentowe, z zastrzeżeniem ust.

2. Analizując zebrany w sprawie materiał dowodowy Sąd uznał, iż stan sprawy uzasadnia przyjęcie, że A. S., którą w okresie od 12 marca do 22 czerwca 2007 roku łączyła z Zespołem Szkół (...) w G. umowa o pracę a od dnia 19 czerwca 2007 roku do dnia 21 czerwca 2007 roku, łączyła z odwołującym się płatnikiem składek umowa zlecenia, której przedmiotem był udział w komisji nadzorującej egzamin zawodowy i została w okresie od dnia 1 sierpnia 2007 roku do dnia 31 sierpnia 2007 roku zgłoszona z tytułu wykonania tej umowy wyłącznie do ubezpieczenia zdrowotnego, nie posiadając w tym okresie innego tytułu do polegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, na mocy art. 9 ust. 4a ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych, podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu jako osoba wykonująca pracę na podstawie umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia (art.6 ust. 1 pkt 4 ustawy systemowej).

Jak wyniak z ustaleń sądu w sierpniu 2007 roku A. S. nie posiadała innego tytułu do objęcia jej ubezpieczeniem społecznym niż sporna umowa zlecenia,. W. wcześniejsze tytuły wygasły przed tym okresem, a zatem decyzja organu rentowego jest prawidłowa. Odnosząc się do podnoszonej przez odwołującą kwestii wniesienia w dniu 31 grudnia 2007 roku aportem całości prowadzonego przedsiębiorstwa przez M. M. do Centrum (...) Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w rozumieniu art. 55 1 k.c., w konsekwencji czego spółka ta nabyła przedsiębiorstwo, obejmując całość jej dokumentacji księgowej, ubezpieczeniowej oraz przejmując wszystkich pracowników i współpracowników, a także w ocenie skarżącej stając się odpowiedzialną za wszystkie zobowiązania wynikające z dotychczasowej działalności wskazać należy, iż zgodnie z treścią art. 55 4 k.c. nabywca (spółka, do której wniesiono aport) przedsiębiorstwa odpowiada za zobowiązania solidarnie ze zbywcą, co oznacza, że mamy do czynienia z przystąpieniem nabywcy ex lege do długu zbywcy.

Stroną stosunku zobowiązaniowego jest nadal zbywca, jednak od momentu nabycia przedsiębiorstwa za jego długi wynikające z tego stosunku odpowiada solidarnie nabywca przedsiębiorstwa. Nie następują zatem zmiany podmiotowe w stosunku zobowiązaniowym zbywcy i wierzyciela. Tym samym po stronie zbywcy istnieje dług i odpowiedzialność, natomiast po stronie nabywcy wyłącznie odpowiedzialność. Natomiast podnoszona przez odwołującą kwestia oświadczenia przez zleceniobiorcę, iż posiadał w spornym okresie inny tytuł do ubezpieczenia w ocenie Sądu Okręgowego pozostaje bez znaczenia dla ustalenia istnienia obowiązku ubezpieczenia społecznego.

Przepisy z zakresu ubezpieczeń społecznych, w tym ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, mają bowiem zdaniem Sądu charakter przepisów bezwzględnie obowiązujących, co oznacza, iż w sytuacjach w nich określonych muszą być one stosowane przez organ rentowy i okoliczność złożenia przez ubezpieczoną u płatnika składek oświadczenia niezgodnego ze stanem faktycznym w przedmiocie posiadania innego tytułu do ubezpieczenia, pozostaje bez znaczenia dla ustalenia istnienia obowiązku ubezpieczenia społecznego. Ustalenie bowiem obowiązku ubezpieczenia społecznego nie jest w żadnej mierze od takich oświadczeń zależne.

Podstawę wymiaru składek na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne, zgodnie z art. 18 ust. 1 i 3 ustawy, stanowi osiągnięty na podstawie badanej umowy przychód. Z tych względów, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., Sąd Okręgowy orzekł jak w sentencji. W przedmiocie kosztów Sąd orzekł na podstawie art. 98 § 1 i § 3 k.p.c. Sąd Okręgowy zasądził od M. M. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Ł. kwotę 330,- złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego z obie instancje – stosownie do treści § 11 ust. 2, w zw. z § 2 ust. 2 oraz § 12 ust.1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (tekst jednolity Dz.

U. z 2013 r., poz. 490). ZARZĄDZENIE odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć pełnomocnikowi wnioskodawcy. 3 IV 2018 roku.