Legislator Case Law & Legislation
IV U 865/17 AI generated

IV U 865/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 865/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 3 listopada 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił J. S. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczona nie udowodniła, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnęła 20-letni staż okresów składkowych i nieskładkowych.

Legislator headnote

AI generated

IV U 865/17 · Sąd powszechny: W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Keywords

AI generated
leave on social grounds eligibility for unemployment benefits sufficient earning capacity suspension of disability benefits duration of incapacity gainful employment past retirement age
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 865/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 19 marca 2018 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant st. sekr. sądowy Anna Wąsak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 19 marca 2018 r. w S. odwołania J. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 3 listopada 2017 r. Nr (...) w sprawie J. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o prawo do emerytury zmienia zaskarżoną decyzję i ustala prawo J. S. do emerytury od dnia (...)roku. Sygn. akt: IV U 865/17

UZASADNIENIE

Decyzją z 3 listopada 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił J. S. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczona nie udowodniła, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnęła 20-letni staż okresów składkowych i nieskładkowych.

Organ rentowy podniósł, że udowodniony staż ubezpieczenia wynosi 18 lat, 5 miesięcy i 21 dni i do stażu tego nie zaliczono okresu pracy ubezpieczonej w gospodarstwie rolnym rodziców od 26 października 1978r. do 14 lipca 1980r., gdyż w okresie tym ubezpieczona uczęszczała do szkoły oddalonej od miejsca zamieszkania o około 40 km. Związana z tym konieczność codziennych dojazdów do szkoły i przygotowania się do zajęć w szkolnych, wyklucza – w ocenie organu rentowego – wykonywanie przez ubezpieczoną pracy w gospodarstwie w wymiarze znaczącym dla funkcjonowania tego gospodarstwa.

Odwołanie od w/w decyzji złożyła J. S. wnosząc o jej zmianę i ustalenie jej prawa do emerytury wskazując, że organ rentowy błędnie nie zaliczył do okresu ubezpieczenia okresu jej pracy w gospodarstwie rolnym rodziców, Podniosła, że po powrocie ze szkoły stale pracowała w gospodarstwie rolnym i tylko dzięki wykonywaniu tej pracy mogła podjąć naukę w szkole zawodowej, gdyż dostawała pieniądze na bilet, książki i zeszyty. Uczyła się w pociągu lub na przerwie miedzy lekcjami, gdyż w domu nie miała na to czasu. Prace w gospodarstwie wykonywane były ręcznie, a w rozpatrywanym okresie dwóch braci poszło do wojska, więc to na nią spadło więcej obowiązków.

Wykonywała zarówno prace polowe, jak i przy karmieniu zwierząt (odwołanie k.1 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie powołując się na przepisy prawa i uzasadnienie zawarte w zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.2-4 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczona J. S. w dniu (...). ukończyła 60-ty rok życia. Uprzednio w dniu 12 października 2017r. wystąpiła do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z wnioskiem o ustalenie prawa do emerytury (wniosek o emeryturę z 12 października 2017r. k.1 akt emerytalnych).

Na podstawie przedłożonych do wniosku dokumentów organ rentowy ustalił, że na dzień 1 stycznia 1999r. ubezpieczona udowodniła staż ubezpieczeniowy w wymiarze 18 lat, 5 miesięcy i 21 dni, w tym 16 lat, 10 miesięcy i 1 dzień okresów składkowych oraz 1 rok, 7 miesięcy i 20 dni okresów nieskładkowych. Ponadto organ rentowy ustalił, że do dnia 1 stycznia 1999r. ubezpieczona osiągnęła staż pracy w szczególnych warunkach w wymiarze 16 lat, 10 miesięcy i 1 dzień z tytułu zatrudnienia w (...) Spółdzielni (...) w S. (świadectwo wykonywania pracy w szczególnych warunkach z 5 października 2017r. k.16 akt emerytalnych).

Z uwagi na brak wymaganego ustawą okresu ubezpieczenia w wymiarze co najmniej 20 lat, organ rentowy zaskarżoną decyzją z 3 listopada 2017r. odmówił ubezpieczonej przyznania emerytury, wskazując jednocześnie, że okresu ubezpieczenia nie zaliczono okresu pracy ubezpieczonej w gospodarstwie rolnym rodziców od 26 października 1978r. do 14 lipca 1980r. z powodu uczęszczania ubezpieczonej do szkoły oddalonej od miejsca zamieszkania o około 40 km, co wiązało się z codziennymi dojazdami i uniemożliwiało wykonywanie pracy w gospodarstwie rolnym w wymiarze znaczącym dla funkcjonowania gospodarstwa (decyzja z 3 listopada 2017r. k.20 akt emerytalnych).

Ubezpieczona J. S. (z domu K.) urodziła się w dniu (...) w K. gmina S. powiat (...). Rodzice ubezpieczonej W. i M. małż. K. w latach 70-tych i 80-tych XX wieku byli posiadaczami gospodarstwa rolnego położonego na terenie wsi K. gmina S. o powierzchni 8,68 ha oraz na terenie wsi C. gmina Ł. o powierzchni 3,79 ha, co łącznie stanowi 12,47 ha (zaświadczenie Starosty (...) z 3 sierpnia 2017r. k.11 akt emerytalnych). Ubezpieczona od urodzenia mieszkała z rodzicami na terenie powyższego gospodarstwa (zaświadczenie o zameldowaniu z 19 lipca 2017r. k.12 akt emerytalnych).

Po ukończeniu szkoły podstawowej w 1977r., ubezpieczona podjęła naukę w 2,5-letniej (...) Szkole Zawodowej w S., w której uczyła się zawodu piekarza. Szkołę tę ubezpieczona ukończyła w dniu 2 lutego 1980r. (świadectwo ukończenia (...) Szkoły Zawodowej k.9 akt emerytalnych). W okresie nauki w szkole zawodowej ubezpieczona mieszkała z rodzicami i codziennie dojeżdżała do szkoły. Dojazd ten wyglądał w ten sposób, że rowerem dojeżdżała z rodzinnego K. na stację kolejową do S.. Odległość z K. do S. wynosi około 3 km i pokonanie tej odległości zajmowało ubezpieczonej około 15 minut.

Zimą ubezpieczona pokonywała tę trasę pieszo, a w razie bardzo złych warunków pogodowych opuszczała zajęcia w szkole. W S. ubezpieczona wsiadała do pociągu jadącego do Ł. (odległość około 8-10 km), po czym w Ł. przesiadała się do pociągu do S. (około 30 km). Pociąg z S. do Ł. jechał około 10-15 minut, a z Ł. do S. około 30 minut. Po przyjeździe do S. ubezpieczona pieszo szła z dworca kolejowego do szkoły. Zajmowało jej to około 20 minut. Łącznie czas dotarcia z domu rodzinnego do szkoły zajmował ubezpieczonej w jedna stronę około 1 godziny i 20-30 minut.

Zajęcia w szkole, a także praktyki w piekarni ubezpieczona zaczynała zazwyczaj o godzinie 8 rano. Aby dotrzeć na te godzinę do S. ubezpieczona wychodziła z domu po 6 rano. Do domu ubezpieczona wracała najpóźniej około godziny 15. Od ukończenia 16. roku życia ,tj. od 26 października 1978r. przez okres nauki w szkole (do jej ukończenia w dniu 2 lutego 1980r.) i dalej po ukończeniu szkoły do chwili podjęcia pracy zawodowej ,tj. do 14 lipca 1980r. (od 15 lipca 1980r. początek pracy w (...)), czyli przez 1 rok, 8 miesięcy i 19 dni ubezpieczona stale – codziennie pracowała w gospodarstwie rolnym rodziców.

Na posiadanych gruntach uprawiane było żyto, pszenica, owies, proso, ziemniaki. W gospodarstwie hodowany był koń do prac polowych, a ponadto 3-4 krowy, trzoda chlewna w ilości około 10 sztuk jednocześnie, drób – kury, kaczki, gęsi, przy czym gęsi większa ilość, gdyż były one zakontraktowane przez matkę ubezpieczonej. W gospodarstwie były również owce hodowane na wełnę. Rodzicie ubezpieczonej mieli pięcioro dzieci, ubezpieczona jest najmłodszym dzieckiem. Najstarszy brat ubezpieczonej był od niej starszy o 15 lat, kolejna siostra jest starsza od ubezpieczonej o 10 lat, następny był brat starszy od ubezpieczonej o 3 lata i kolejny starszy od ubezpieczonej o 1 rok.

W rozpatrywanym okresie (lata 1978-1980) najstarszy brat ubezpieczonej okresowo mieszkał na terenie przedmiotowego gospodarstwa oraz podejmował pracę w stoczni w G.. Siostra ubezpieczonej w spornym okresie mieszkała i pracowała na Śląsku. Kolejny brat (o 3 lata starszy od ubezpieczonej) w chwili ukończenia przez ubezpieczoną 16. roku życia miał 19 lat i odbywał służbę wojskową w K.. W rozpatrywanym okresie, do odbycia służby wojskowej – również w K., powołany został kolejny brat ubezpieczonej – starszy od niej o 1 rok, przy czym przez pewien okres obaj bracia (których wiekiem dzieliły 2 lata) odbywali służbę wojskową.

W związku z opisaną sytuacją, w rozpatrywanym okresie (jesień 1978r. - lipiec 1980r.) na stałe w rodzinnym domu ubezpieczonej przebywali jej rodzice oraz ubezpieczona jako najmłodsze dziecko, a okresowo również w/w bracia (zeznania ubezpieczonej k.11-12v i k.14 akt sprawy). W związku z powyższym obowiązki związane z pracą w gospodarstwie rolnym w znacznej mierze spadały na ubezpieczoną. Codziennie po powrocie ze szkoły, w dni wolne od nauki oraz w okresie po ukończeniu szkoły a przed podjęciem pracy zawodowej, ubezpieczona pracowała w przedmiotowym gospodarstwie.

Do stałych obowiązków ubezpieczonej w okresie jesienno-zimowym należał udział w obrządku zwierząt, w ramach którego ubezpieczona wybierała ziemniaki z kopca, a następnie zasypywała parnik. Pomagała przygotowywać sieczkę, a następnie przygotowaną paszę podawała zwierzętom, w tym gęsiom, którymi szczególnie się zajmowała (latem je pasła). Ponadto poiła zwierzęta, nosiła wodę wiadrami ze studni. Wykonywała również inne potrzebne prace np. pomagała w młócce zboża. W okresie wiosenno-letnim ubezpieczona wykonywała wszystkie prace polowe, pomagała rodzicom w sianokosach, żniwach, wykopkach, zwożeniu zboża z pola, pasła gęsi, a także wykonywała stałe czynności przy obrządku zwierząt.

Wymiar czasu pracy ubezpieczonej w gospodarstwie rolnym wynosił co najmniej 4 godziny dziennie w okresie jesienno-zimowym, a wiosną i latem wydłużał się nawet do kilkunastu godzin dziennie (w dni wolne od szkoły). Program szkoły zawodowej, do której uczęszczała ubezpieczona, nie wymagał od niej poświęcania czasu na naukę w domu, który należałoby liczyć w godzinach. Ubezpieczona starała się wykorzystać na naukę czas jazdy pociągiem do szkoły. W związku z powyższym popołudniowe godziny mogła poświęcać na pracę w gospodarstwie rolnym.

Rodzice ubezpieczonej nie pracowali zawodowo poza gospodarstwem rolnym, z tym że w latach 80-tych ojciec ubezpieczonej w miesiącach od maja do września pracował sezonowo przy melioracji i oczyszczaniu rowów (zeznania świadków: J. K. i Z. K. k.13-14 akt sprawy oraz zeznania ubezpieczonej k.11-12v i k.14 akt sprawy) Ubezpieczona nie przystąpiła do otwartego funduszu emerytalnego (raport z analizy konta k.17 akt emerytalnych).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie J. S. podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art.184 ust.1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego przewidzianego w art.32, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy ,tj. w dniu 1 stycznia 1999r. osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn oraz osiągnęli okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.27 ustawy, a także nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Nr 8, poz.43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A załącznika do rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury w w/w wieku jeżeli ma wymagany okres zatrudnienia (co najmniej 25 lat mężczyzna), w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Ponadto zgodnie z §2 ust.1 przedmiotowego rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku.

Rozstrzygnięcie niniejszej sprawy wymagało zbadania, czy ubezpieczona spełnia przesłankę wymaganego okresu ubezpieczenia w wymiarze co najmniej 20. Poza sporem pozostawało, że ubezpieczona osiągnęła wymagany ustawą wiek oraz spełniła przesłankę co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Ubezpieczona podnosiła, że posiada 20-letni ubezpieczenia, gdyż do ustalonego przez organ rentowy okresu ubezpieczenia w wymiarze 18 lat, 5 miesięcy i 21 dni doliczyć należy – w wymiarze koniecznym do uzyskania 20 lat – okres pracy w gospodarstwie rolnym rodziców po ukończeniu 16. roku życia.

Przeprowadzone przez Sąd postępowanie dowodowe dało podstawy do uwzględnienia roszczenia ubezpieczonej, gdyż przeprowadzone przez Sąd postępowanie dowodowe wykazało, że w okresie od 26 października 1978r. (data 16. urodzin) do 14 lipca 1980r. (od 15 lipca 1980r. początek pracy zawodowej), a zatem przez ponad 1 rok i 8 miesięcy ubezpieczona stale – codziennie pracowała w gospodarstwie rolnym rodziców. Na fakt wykonywania przez ubezpieczoną takiej pracy wskazują nie tylko spójne i logiczne zeznania ubezpieczonej, ale również zeznania świadków w osobach (...).

Z dowodów tych wynika bezspornie, że ubezpieczona choć po ukończeniu 16. roku życia kontynuowała naukę w szkole zawodowej położonej poza miejscem zamieszkania i położenia gospodarstwa rolnego, co wiązało się z codziennymi dość długimi dojazdami (trwającymi do 1,5 godziny w jedną stronę), to jednak mimo tej nauki i czasu poświęcanego na dojazdy, była w stanie codziennie pracować w gospodarstwie rolnym rodziców przez co najmniej 4 godziny dziennie. Co więcej wielkość gospodarstwa (ponad 12 ha) oraz prowadzona w nim uprawa roślinna i hodowla zwierząt, a także opisana wyżej sytuacja rodzinna ubezpieczonej, w ramach której ubezpieczona w spornym okresie była jedynym dzieckiem stale zamieszkującym na terenie gospodarstwa, wiarygodnym czynią twierdzenia ubezpieczonej, że jej praca w tym gospodarstwie nie miała charakteru doraźnej pomocy, ale charakter stałego obowiązku.

Paca ta miała przy tym istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania gospodarstwa, które było niezmechanizowane i wymagało dużego nakładu pracy. Dlatego zgodnie z art.10 ust.1 pkt 3 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych okres pracy ubezpieczonej w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16. roku życia podlega zaliczeniu do okresu wymaganego do nabycia emerytury. Reasumując uznać należało, że po doliczeniu do okresu zatrudnienia, w/w okresu pracy ubezpieczonej w gospodarstwie rolnym rodziców, ubezpieczona spełnia przesłankę 20-letniego okresu ubezpieczenia.

Mając to na uwadze Sąd na podstawie art.477 14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił, że J. S. przysługuje prawo do emerytury od (...). ,tj. od dnia ukończenia przez ubezpieczoną 55. roku życia.