Legislator Case Law & Legislation
V U 1010/17 AI generated

V U 1010/17 · Sąd powszechny

Case Number V U 1010/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 6 września 2017 roku znak (...) Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił wnioskodawcy W. K. prawa do wypłaty emerytury rolniczej za okres od 1 kwietnia 2017 roku do 30 czerwca 2017 roku. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że wnioskodawca wniosek o emeryturę złożył w dniu 14 lipca 2017 roku i zgodnie z art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z delegacją zawartą w art. 52 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników prawo do emerytury zostało mu przyznane od pierwszego dnia miesiąca, w którym zgłoszono wniosek, tj. od dnia 1 lipca 2017 roku.

Legislator headnote

AI generated

V U 1010/17 · Sąd powszechny: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn. Dz. U. z 2017 roku, poz. 1383), zwanej dalej ustawą o FUS , świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu, z uwzględnieniem ust. 2 (który do wnioskodawcy nie ma zastosowania). Przepis ten znajduje zastosowanie w sprawie z mocy art. 52 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.

Keywords

AI generated
pension entitlement effective date discontinuation of disability benefits gainful employment past retirement age land annuity foreign pension
AI generated
V U 727/13
Ubezpieczona M. G. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 11.03.2013r., znak (...) odmawiającej uchylenia decyzji z dnia 13.10.2011r., w części, w jakiej decyzja ta zwiesza, na podstawie art. 28 ustawy z dnia 16 grudnia 2010r. o zmianie ustawy o finansach publicznych oraz niektórych innych ustaw, w związku z art. 103 a ustawy o emeryturach i rentach z FUS, prawo do emerytury za okres od dnia 01.10.2011r. do dnia 21.11.2012r.
VI U 895/19
Decyzją z dnia 30.08.2019 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G.
IV U 371/15
U. złożył odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 20.04.2015r. znak (...)-1, na mocy której przyznano mu prawo do emerytury od 1.03.2015r. Ubezpieczony zarzucił decyzji błędne ustalenie daty, od której przyznano mu świadczenie. Według ubezpieczonego świadczenie winno być przyznane mu od 1 lutego 2015r.
IV U 447/13
Decyzją z 14 marca 2013r. znak: (...)- (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.151§1 pkt 1 kpa odmówił uchylenia decyzji z 4 października 2011r. w części, w jakiej decyzja ta zawieszała na podstawie art.28 ustawy z 16 grudnia 2010r. o zmianie ustawy o finansach publicznych oraz niektórych innych ustaw w związku z art.103a ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych prawo W. S. do emerytury za okres od 1 października 2011r. do 21 listopada 2012r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że zawieszenie wypłaty emerytury na rzecz W. S. nastąpiło na podstawie przepisów powyższych ustaw. Decyzją z 21 grudnia 2012r. organ rentowy podjął wypłatę emerytury na rzecz ubezpieczonej od 22 listopada 2012r. Żądanie ubezpieczonej wypłaty emerytury za okres poprzedzający wznowienie wypłaty ,tj. za okres od 1 października 2011r. do 21 listopada 2012r. nie zasługuje na uwzględnienie. Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 13 listopada 2012r. stwierdzający niekonstytucyjność przepisów stanowiących podstawę zawieszenia wypłaty wszedł w życie z dniem jego ogłoszenia ,tj. z dniem 22 listopada 2012r. i począwszy od tego dnia niekonstytucyjne przepisy utraciły moc prawną. Oznacza to, że wyrok Trybunału nie ma zastosowania do przypadającego przed dniem jego ogłoszenia ,tj. 22 listopada 2012r. okresem zawieszenia emerytur na podstawie art.28 ustawy z 16 grudnia 2010r. o zmianie ustawy o finansach publicznych oraz niektórych innych ustaw w związku z art.103a ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Powyższe zaś powoduje, że nie ma podstaw do wypłaty na rzecz ubezpieczonej emerytury za okres od chwili zawieszenia wypłaty ,tj. od 1 października 2011r. do chwili podjęcia wypłaty ,tj. do 21 listopada 2012r.
VII U 1320/18
Decyzją z dnia 25 stycznia 2018 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VU 1010/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 13 lutego 2018 roku Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim, Wydział V Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Magdalena Marczyńska Protokolant st. sekr. sądowy Alicja Jesion po rozpoznaniu w dniu 30 stycznia 2018 roku w Piotrkowie Trybunalskim na rozprawie sprawy z wniosku W. K. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziałowi (...) w Ł. o prawo do wypłaty emerytury rolniczej na skutek odwołania W. K. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału (...) w Ł. z dnia 6 września 2017 r. sygn. (...) oddala odwołanie. Sygn. akt V U 1010/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 6 września 2017 roku znak (...) Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił wnioskodawcy W. K. prawa do wypłaty emerytury rolniczej za okres od 1 kwietnia 2017 roku do 30 czerwca 2017 roku. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że wnioskodawca wniosek o emeryturę złożył w dniu 14 lipca 2017 roku i zgodnie z art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z delegacją zawartą w art. 52 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników prawo do emerytury zostało mu przyznane od pierwszego dnia miesiąca, w którym zgłoszono wniosek, tj. od dnia 1 lipca 2017 roku.

Od powyższej decyzji odwołał się w dniu 28 września 2017 roku W. K., kwestionując jej zasadność. Skarżący podniósł, że emeryturę rolniczą powinien mieć przyznaną od miesiąca kwietnia 2017 roku, zgodnie ze złożonym w dniu 14 lipca 2017 roku wnioskiem o jej przyznanie. Jednocześnie skarżący wskazał, że pobierając rentę strukturalną z (...) wywiązywał się z terminowego opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników, a po wstrzymaniu jej wypłaty nie został w terminie poinformowany o ustaniu ubezpieczenia rolniczego.

Gdyby wnioskodawca już w kwietniu 2017 roku otrzymał decyzję KRUS o ustaniu ubezpieczenia społecznego rolników od dnia 1 kwietnia 2017 roku albo informację (...) o wstrzymaniu wypłaty renty strukturalnej, to już w kwietniu złożyłby wniosek o prawo do emerytury. W odpowiedzi na powyższe organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, przywołując treść art. 129 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Nadto organ rentowy wskazał, że zgodnie z art. 44 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, prawo do świadczeń z ubezpieczenia ustala się na wniosek osoby zainteresowanej albo innej osoby mającej interes prawny w ustaleniu tego prawa.

Skoro wiec wnioskodawca wniosek o emeryturę złożył w dniu 14 lipca 2017 roku, to organ rentowy prawidłowo przyznał mu prawo do tego świadczenia od pierwszego dnia miesiąca złożenia wniosku. Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawca W. K., podlegający ubezpieczeniu społecznemu rolników, złożył w dniu 24 stycznia 2008 roku akty notarialne: darowizny oraz sprzedaży gospodarstwa rolnego. Ponadto złożył postanowienie o spełnieniu wstępnych warunków wymaganych do uzyskania renty strukturalnej.

W postanowieniu nie określono daty spełnienia tych warunków. (dowód: zaświadczenie k. 87, akty notarialne k. 88-92, 93-95, postanowienie k. 96 – w aktach ubezpieczeniowych) Decyzją z dnia 31 stycznia 2008 roku KRUS stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników wnioskodawcy od dnia 1 kwietnia 2008 roku z uwagi na zaprzestanie prowadzenia działalności rolniczej. (dowód: decyzja z dnia 31 stycznia 2008 roku k. 97 – w aktach ubezpieczeniowych) Po złożeniu przez wnioskodawcę postanowienia o spełnieniu wstępnych warunków wymaganych do uzyskania renty strukturalnej oraz w związku z nie złożeniem przez niego decyzji w przedmiocie przyznania renty strukturalnej telefonicznie ustalono z kierownikiem (...) w P., że wnioskodawcy decyzją z dnia 10 marca 2008 roku przyznano rentę strukturalną od dnia 21 stycznia 2008 roku. (dowód: notatka służbowa k. 99 – w aktach ubezpieczeniowych) Decyzją z dnia 12 maja 2008 roku KRUS stwierdził podleganie przez wnioskodawcę ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu rolników od dnia 1 kwietnia 2008 roku z uwagi na pobieranie przez niego renty strukturalnej.

Wnioskodawca został pouczony, że ma obowiązek informować Kasę o okolicznościach mających wpływ na podleganie ubezpieczeniu i zmianach tych okoliczności. (dowód: decyzja z dnia 12 maja 2008 roku k. 100 – w aktach ubezpieczeniowych) W dniu 13 lipca 2017 roku, wnioskodawca doręczył do Oddziału KRUS P. (...) w T. kserokopię decyzji z dnia 10 marca 2008 roku o przyznaniu renty strukturalnej, a w dniu 14 lipca 2017 roku wystąpił do KRUS z wnioskiem o emeryturę rolniczą, wnosząc jednocześnie o jej przyznanie od dnia 1 kwietnia 2017 roku.

Z decyzji z dnia 10 marca 2008 roku wynika, że wnioskodawcy prawo do renty strukturalnej przyznano na okres od 21 stycznia 2008 roku do dnia 31 marca 2017 roku. W decyzji wskazano, że świadczenie będzie wypłacane przez Agencję za każdy miesiąc, w terminie do ostatniego dnia miesiąca i do osiągnięcia przez wnioskodawcę 65 roku życia. (dowód: wniosek o emeryturę rolniczą z dnia 14 lipca 2017 roku k. 1-3, pismo z dnia 14 lipca 2017 roku k. 4, załączony odpis decyzji z dnia 10 marca 2008 k.20 – w aktach emerytalnych) Decyzją z dnia 17 lipca 2017 roku stwierdzono ustanie ubezpieczenia społecznego rolników W.

K. oraz ustanie obowiązku opłacana składek począwszy od dnia 1 kwietnia 2017 roku. (dowód: decyzja z dnia 17 lipca 2017 roku o ustaniu ubezpieczenia społecznego rolników k.116 - teczka zastępcza) Decyzją z dnia 20 lipca 2017 roku Prezes KRUS przyznał wnioskodawcy prawo do emerytury rolniczej od dnia 1 lipca 2017 roku. (dowód: decyzja KRUS z dnia 20 lipca 2017 roku k.30-32 - w aktach emerytalnych) Odwołanie od powyższej decyzji wniósł w dniu 14 sierpnia 2017 roku wnioskodawca domagając się jej zmiany poprzez podjęcie wypłaty emerytury od 1 kwietnia 2017 roku, a nie od dnia 1 lipca 2017 roku. (dowód: odwołanie od decyzji z dnia 20 lipca 2017 roku k. 34 - w aktach emerytalnych) Organ rentowy powiadomił wnioskodawcę, że nie kieruje sprawy na drogę postępowania sądowego z uwagi na zawarty w powyższym odwołaniu wniosek i zaskarżoną decyzją z dnia 6 września 2017 roku odmówił wnioskodawcy prawa do wypłaty emerytury od dnia 1 kwietnia 2017 roku do dnia 30 czerwca 2017 roku. (dowód: pismo k. 39, decyzja z dnia 6 września 2017 roku k. 51 - w aktach emerytalnych) Sąd Okręgowy –

Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych zważył, co następuje:

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn. Dz. U. z 2017 roku, poz. 1383), zwanej dalej ustawą o FUS , świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu, z uwzględnieniem ust. 2 (który do wnioskodawcy nie ma zastosowania). Przepis ten znajduje zastosowanie w sprawie z mocy art. 52 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.

U. z 2016 roku, poz. 277), który stanowi, że w sprawach nieuregulowanych w ustawie stosuje się odpowiednio przepisy ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, a ponadto do przyznawania świadczeń z ubezpieczenia i do ich wypłaty stosuje się odpowiednio przepisy regulujące przyznawanie i wypłatę odpowiednich świadczeń przysługujących pracownikom i członkom ich rodzin. Ze wskazanego wyżej unormowania art. 129 ust. 1 ustawy o FUS należy wyprowadzić wniosek, że prawo do wypłaty świadczenia należnego na podstawie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników uzależnione jest nie tylko od istnienia prawa do świadczenia, ale i od wniosku osoby uprawnionej o jego przyznanie oraz daty jego złożenia.

Jeżeli bowiem ubezpieczony, mając prawo do określonego świadczenia, nie złoży wniosku o jego przyznanie, świadczenie to nie będzie mu wypłacane. Z kolei, gdy złoży taki wniosek po powstaniu prawa do świadczenia, data złożenia tego wniosku wyznaczy miesiąc, od którego świadczenie będzie wypłacane. W tym drugim wypadku będzie to, zgodnie z art. 129 ust. 1 ustawy o FUS, miesiąc, w którym zgłoszono wniosek. Dodać należy, że przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników przewidują, iż postępowanie w sprawach świadczeń emerytalno – rentowych wszczyna się na podstawie wniosku zainteresowanego.

Stanowi o tym przepis art. 44 ust. 1 tej ustawy, który stanowi, że prawo do świadczeń z ubezpieczenia ustala się na wniosek osoby zainteresowanej albo innej osoby mającej interes prawny w ustaleniu tego prawa. Działanie organu rentowego na wniosek zainteresowanego wynika także z przepisów rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe z dnia 11 października 2011 roku (Dz.U. Nr 237, poz. 1412 ze zm.). Powyższe przewiduje § 3 ust. 1 rozporządzenia, w myśl którego postępowanie w sprawach świadczeń wszczyna się na podstawie wniosku zainteresowanego, chyba że przepisy ustawy przewidują wszczęcie tego postępowania z urzędu.

Zasada ta nie koliduje z zawartym w § 2 obowiązkiem organu rentowego informowania o warunkach i dowodach wymaganych do ustalania świadczeń. Pomoc taką organ rentowy ma świadczyć zainteresowanemu po złożeniu przez niego wniosku o określone świadczenie. Jednocześnie w § 34 ust. 1 rozporządzenia przewidziano, że w razie odmowy prawa do świadczenia, o którego przyznanie zainteresowany zgłosił wniosek, organ rentowy informuje zainteresowanego o możliwości ubiegania się o inne świadczenie lub świadczenie ustalane jest przez organ rentowy na podstawie odrębnych przepisów, jeżeli z akt sprawy wynika, że miałby do niego prawo.

Z powyższego przepisu należy wyprowadzić wniosek, że ciążący na organie rentowym obowiązek pouczenia zainteresowanego o przysługującym mu prawie do świadczenia emerytalno - rentowego, innego niż wskazane w § 34 rozporządzenia, powstaje tylko w jednej sytuacji. Mianowicie wówczas, gdy wszczęte zostało, na wniosek zainteresowanego, postępowanie w sprawie danego świadczenia, przy czym zainteresowany warunków do przyznania prawa do tego świadczenia nie spełnia, ale spełnia warunki do przyznania innego świadczenia. W niniejszej sprawie, mając na uwadze dokonane ustalenia faktyczne, stwierdzić należy, że taki obowiązek na organie rentowym nie ciążył.

W związku z tym nie ma racji wnioskodawca, że organ, mając wgląd do jego akt ubezpieczeniowych, powinien był poinformować wnioskodawcę, że ma złożyć wniosek o przyznanie prawa do emerytury. Wnioskodawca musiał zdawać sobie sprawę z tego, do kiedy ma przyznane prawo do renty strukturalnej, skoro dysponował stosowną decyzją (...) o przyznaniu prawa do tego świadczenia. Miał więc możliwość złożenia wniosku o emeryturę jeszcze przed ustaniem prawa do renty strukturalnej, wiedział, kiedy kończy się okres, na jaki renta ta została przyznana, gdyż został o tym poinformowany już w decyzji przyznającej mu prawo do tego świadczenia.

Należy przy tym podkreślić, że wnioskodawca nie złożył w KRUS decyzji o przyznaniu prawa do renty strukturalnej, a jedynie postanowienie o spełnieniu wstępnych warunków wymaganych do jej uzyskania. W postanowieniu nie określono daty spełnienia tych warunków. Po złożeniu przez wnioskodawcę tego postanowienia oraz w związku z nie złożeniem przez niego decyzji w przedmiocie przyznania renty strukturalnej telefonicznie ustalono z kierownikiem (...) w P., że wnioskodawcy decyzją z dnia 10 marca 2008 roku przyznano rentę strukturalną od dnia 21 stycznia 2008 roku, co skutkowało wydaniem decyzji o podleganiu przez wnioskodawcę ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu rolników.

Jednocześnie w decyzji tej z dnia 12 maja 2008 roku wnioskodawca został pouczony, że ma obowiązek informować Kasę o okolicznościach mających wpływ na podleganie ubezpieczeniu i zmianach tych okoliczności. To zatem wnioskodawca powinien był poinformować organ rentowy o tym, że ustało jego prawo do renty strukturalnej. W świetle zatem dokonanych ustaleń oraz analizowanych wyżej unormowań, prawidłowo organ rentowy przyznał wnioskodawcy prawo do tego świadczenia od dnia 1 lipca 2017 roku. Z powyższych względów, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., orzeczono jak w sentencji.