Legislator Case Law & Legislation
IV U 891/17 AI generated

IV U 891/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 891/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 13.11.2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383) odmówił wnioskodawcy Z. I. prawa do doliczenia do dotychczas otrzymanego świadczenia zwiększenia z tytułu opłacania składek na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego (...) za okresy od 17.07.1987r. do 31.12.1988r. i od 1.01.1997r. do 6.05.14r., ponieważ okresy te zostały już uwzględnione do okresów, od których zależy prawo do emerytury rolniczej.

Legislator headnote

AI generated

IV U 891/17 · Sąd powszechny: Decyzją z dnia 13.11.2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383) odmówił wnioskodawcy Z. I. prawa do doliczenia do dotychczas otrzymanego świadczenia zwiększenia z tytułu opłacania składek na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego (...) za okresy od 17.07.1987r. do 31.12.1988r. i od 1.01.1997r. do 6.05.14r., ponieważ okresy te zostały już uwzględnione do okresów, od których zależy prawo do emerytury rolniczej.

Keywords

AI generated
pension rights retroactive disability benefits suspension of pension prohibition on accepting foreign pensions retirement conditions cumulative pension entitlement
AI generated
III AUa 731/17
Wyrokiem z dnia 31 stycznia 2017 r.
III AUa 469/17
Organ rentowy - Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego decyzją z 25 maja 2015 r., działając na podstawie art.19 ust.1 i 1b pkt 1 oraz art.20 ust.1 i 2 ustawy z 20 grudnia 1990 r.
VII U 1305/22
w dniu 16 grudnia 2022 r. (data nadania na poczcie) wniosła odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 15 listopada 2022 r. znak (...) (...), w której odmówiono jej prawa do emerytury rolniczej. W uzasadnieniu odwołania wskazała, że decyzja ta jest dla niej krzywdząca, ponieważ jej rodzice odprowadzali składki ubezpieczeniowe, czego dowodem ma być wielokrotny pobyt jej ojca w szpitalu. W związku z czym M. K. (1) musiała pomagać matce w gospodarstwie rolnym. Ubezpieczona wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji i przyznanie jej emerytury rolniczej
IV U 1587/13
Wnioskodawca B. D. odwołał się od decyzji pozwanego Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 4 czerwca 2013r., znak (...), którą to decyzją organ rentowy odmówił skarżącemu prawa do doliczenia do wysokości przysługującej mu emerytury rolniczej okresu pracy poza rolnictwem i odbywania służby wojskowej z uwagi na zaliczenie tych okresów do okresów, od których zależało prawo do emerytury przyznanej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Skarżący wyjaśnił, że chce wybrać korzystniejszą dla siebie emeryturę rolniczą, przy czym emerytura ta będzie wyższa pod warunkiem uwzględnienia okresów zatrudnienia poza rolnictwem i służby wojskowej. Wnioskodawca nie zgodził się z oceną prawną organu rentowego twierdząc, że każde prawo powinno być ustalone odrębnie, a następnie powinna istnieć możliwość wyboru korzystniejszej emerytury. Na rozprawie pełnomocnik skarżącego wniósł ponadto o zasądzenie kosztów procesu.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 891/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 lutego 2018 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jacek Witkowski Protokolant sekr. sądowy Monika Świątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 23 lutego 2018 r. w S. odwołania Z. I. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 13 listopada 2017 r. Nr (...) w sprawie Z. I. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o wysokość emerytury oddala odwołanie. Sygn. akt IV U 891/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 13.11.2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383) odmówił wnioskodawcy Z. I. prawa do doliczenia do dotychczas otrzymanego świadczenia zwiększenia z tytułu opłacania składek na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego (...) za okresy od 17.07.1987r. do 31.12.1988r. i od 1.01.1997r. do 6.05.14r., ponieważ okresy te zostały już uwzględnione do okresów, od których zależy prawo do emerytury rolniczej.

Od decyzji tej odwołanie złożył Z. I., który wnosił o jej zmianę poprzez uwzględnienie do obliczenia wysokości emerytury z ZUS okresów ubezpieczenia społecznego rolników. Jego zdaniem, pozbawienie go takiej możliwości jest naruszeniem Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. W odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy wnosił o jego oddalenie, argumentując, iż zaskarżona decyzja została wydana w oparciu o regulację prawną zawartą w art. 10 ust. 3 ustawy emerytalno – rentowej, zaś powołane przez odwołującego się przepisy Europejskiej Konwencji Praw Człowieka głoszą prawo do rzetelnego procesu sądowego, skutecznego środka odwoławczego, zakazu dyskryminacji i zakazu nadużywania prawa.

Sąd Okręgowy ustalił i zważył co następuje:

Ubezpieczony Z. I. ur. (...) decyzją z ZUS z dnia 13.01.2015r. nabył prawo do emerytury od dnia 1.11.2014r. (k. 34 a.e.). Do ustalenia wysokości emerytury organ rentowy przyjął za udowodnione okresy składkowe w wymiarze 5 miesięcy i 27 dni. Do ustalenia wysokości emerytury nie zostały uwzględnione okresy podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników tj. od 31.12.1964r. do 26.01.1970r., od 31.12.1971r. do 30.06.1977r., od 1.07.1977r. do 28.02.1978r., od 17.07.1987r. do 31.12.1988r. i od 01.01.1997r. do 06.05.2014r., ponieważ okresy te zostały uwzględnione do wyliczenia emerytury rolniczej.

Pozwany ZUS wymienioną wyżej decyzją zawiesił wypłatę emerytury z FUS z powodu zbiegu prawa do więcej niż jednego świadczenia. Decyzją z dnia 3.02.2015r. Prezes KRUS wstrzymał od dnia 1.02.2015r. wypłatę emerytury rolniczej ubezpieczonemu w oparciu art. 33 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, gdyż świadczenie ZUS jest korzystniejsze od dotychczas pobieranej emerytury rolniczej (k. 42 a.e.). W dniu 27.10.2017r. Z. I. złożył wniosek do ZUS o ponowne obliczenie świadczenia emerytalno – rentowego (k. 62 a.e.). Domagał się doliczenia okresów składkowych tj. okresów podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników, załączając zaświadczenie z KRUS (k. 63 – 65 a.e.).

Pozwany oddział ZUS odmówił uwzględnienia tych okresów do ponownego obliczenia wysokości emerytury, ponieważ zostały one uwzględnione do nabycia prawa i wysokości emerytury rolniczej. W związku z tym, zaskarżoną decyzją z dnia 13.11.2017r. oddalił wniosek ubezpieczonego o ponowne obliczenie wysokości emerytury (k. 68 a.e.). W ocenie Sądu Okręgowego odwołanie ubezpieczonego nie jest zasadne. Przepis art. 10 ust. 3 cyt. wyżej ustawy emerytalno – rentowej stanowi, iż okresów, o których mowa w ust. 1 i 2 ustawy nie uwzględnia się, jeżeli zostały zaliczone do okresów od których zależy prawo do emerytury lub renty, na podstawie przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników.

W sytuacji ubezpieczonego bezsporne jest, iż wszystkie jego podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników zostały uwzględnione przez KRUS na potrzeby ustalenia prawa do emerytury rolniczej i ustalenia jej wysokości. Zatem w świetle powołanego przepisu nie można tych okresów uwzględnić do obliczenia wysokości emerytury wypłacanej z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Bez znaczenia jest przy tym okoliczność, iż wypłata emerytury została wstrzymana, na mocy decyzji z dnia 3.02.2015r. Dlatego też, zdaniem Sądu, zaskarżona decyzja odpowiada prawu.

Bezpodstawny jest zarzut ubezpieczonego, iż ten stan jest niezgodny z Europejską Konwencja Praw Człowieka. Mając na względzie powyższe, Sąd z mocy art. 477 14 § 1 kpc orzekł o oddaleniu odwołania.