Legislator Case Law & Legislation
IV U 32/18 AI generated

IV U 32/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 32/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 4.12.2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił wnioskodawcy A. Ś. prawa do emerytury na podstawie art. 24 ustawy z 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2017 r. poz. 1383) w zw. z art. 22 ust. 2 tejże ustawy, ponieważ wnioskodawca pozostaje w zatrudnieniu. Od decyzji tej odwołanie złożył ubezpieczony reprezentowany przez pełnomocnika. Strona odwołująca się zarzuciła organowi rentowemu naruszenie prawa materialnego tj. art. 22 ust. 2 ustawy z dnia 16.11.2016 r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z FUS, przez błędną wykładnię tego przepisu.

Legislator headnote

AI generated

IV U 32/18 · Sąd powszechny: Decyzją z dnia 4.12.2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił wnioskodawcy A. Ś. prawa do emerytury na podstawie art. 24 ustawy z 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2017 r. poz. 1383) w zw. z art. 22 ust. 2 tejże ustawy, ponieważ wnioskodawca pozostaje w zatrudnieniu. Od decyzji tej odwołanie złożył ubezpieczony reprezentowany przez pełnomocnika. Strona odwołująca się zarzuciła organowi rentowemu naruszenie prawa materialnego tj. art. 22 ust. 2 ustawy z dnia 16.11.2016 r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z FUS, przez błędną wykładnię tego przepisu.

Keywords

AI generated
suspension of unemployment benefits loss of employment pension entitlement sufficient earning capacity cessation of disability pension migrant unemployment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 32/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 lutego 2018 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jacek Witkowski Protokolant sekr. sądowy Monika Świątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 23 lutego 2018 r. w S. odwołania A. Ś. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 4 grudnia 2017 r. Nr (...) w sprawie A. Ś. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o prawo do emerytury I. Zmienia zaskarżoną decyzję i ustala A. Ś. prawo do emerytury od dnia 10 października 2017 roku; II. Zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. na rzecz A. Ś. kwotę 180,00 zł (sto osiemdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt IV U 32/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 4.12.2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił wnioskodawcy A. Ś. prawa do emerytury na podstawie art. 24 ustawy z 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2017 r. poz. 1383) w zw. z art. 22 ust. 2 tejże ustawy, ponieważ wnioskodawca pozostaje w zatrudnieniu. Od decyzji tej odwołanie złożył ubezpieczony reprezentowany przez pełnomocnika. Strona odwołująca się zarzuciła organowi rentowemu naruszenie prawa materialnego tj. art. 22 ust. 2 ustawy z dnia 16.11.2016 r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z FUS, przez błędną wykładnię tego przepisu.

Pozwany ZUS błędnie przyjął, iż ubezpieczony w dacie osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego pozostawał w zatrudnieniu, podczas gdy w dacie osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego rozwiązał stosunek pracy. Skarżący wnosił o zmianę decyzji z dnia 4.12.2017 r. i przyznanie prawa do emerytury. W odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy wnosił o jego oddalenie, podtrzymując argumentację zawartą w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji i uzupełnił tą argumentację twierdzeniem, że ubezpieczony w dacie wydania decyzji z dnia 4.12.2017 r. pozostawał w zatrudnieniu.

Sąd Okręgowy ustalił i zważył, co następuje:

Ubezpieczony A. Ś., ur. (...) miał przyznane prawo do emerytury częściowej na mocy decyzji ZUS z 3.08.2016 r. (a.e. k. 26). W dniu 18.09.2017 r. złożył nowy wniosek do ZUS o przyznanie mu prawa do emerytury w pełnej wysokości wyliczonej na podstawie art. 24 ustawy emerytalnej. W dacie złożenia wniosku o emeryturę, ubezpieczony pozostawał w zatrudnieniu. Stosunek pracy A. Ś. rozwiązał z dniem 9.10.2017 r. i na tę okoliczność załączył świadectwo pracy (k. 6 a.e.) Po rozwiązaniu umowy o pracę ubezpieczony ponownie zatrudnił się jako pracownik od dnia 11.10.2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych uznał, iż ubezpieczony nie spełnił wszystkich warunków określonych w art. 22 ust. 2 ustawy z dnia 16.11.2016 r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z FUS (Dz. U. z 2017 poz.

38) ponieważ pozostawał w stosunku pracy i zaskarżoną decyzją odmówił ubezpieczonemu przyznania prawa do wnioskowanego świadczenia (k. 7 a.e.). W ocenie Sądu Okręgowego, odwołanie ubezpieczonego jest zasadne. Bezsporne jest, iż w dniu 9.10.2017 r. A. Ś. osiągnął wiek emerytalny, o którym mowa w art. 24 ust. 16 pkt 11 ustawy o FUS. Rozwiązanie stosunku pracy nastąpiło również w dniu 9.10.2017 r. zatem ubezpieczony spełnił w dniu następnym, tj. 10.10.2017 r. wszystkie przesłanki do nabycia prawa do emerytury na podstawie art. 24 ustawy emerytalno – rentowej.

Przepis art. 22 ust. 2 ustawy o FUS w brzmieniu nadanym ustawą z 16.11.2016 r. stanowi, że emerytura częściowa podlega zamianie na emeryturę, o której mowa w art. 24 ust. 1 w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem – po ustaniu stosunku pracy. Konstrukcja tego przepisu wskazuje, iż wystarczającą przesłanką jest ustanie stosunku pracy po osiągnięciu wieku emerytalnego, o którym mowa w art. 24 ust. 1 b, pkt 11 ustawy o FUS. Zdaniem Sądu, A. Ś. spełnił te warunki w dniu 10.10.2017 r. i nawiązanie przez niego kolejnego stosunku pracy od następnego dnia nie powoduje utraty uprawnienia do nabycia pełnej emerytury.

Nie sposób zgodzić się z argumentem organu rentowego, iż fakt pozostawania w stosunku pracy przez ubezpieczonego w dacie wydania decyzji, pozbawia go prawa do emerytury z art.

24. To stanowisko ZUS nie znajduje podstaw prawnych. Z tych względów Sąd Okręgowy zmienił zaskarżoną decyzję z mocy art. 477 14 § 2 kpc. Na podstawie art. 98 § 1 i 3 kpc w zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22.10.2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2016 r. poz. 1667) zasądził od ZUS na rzecz ubezpieczonego kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.