Legislator Case Law & Legislation
IV U 164/17 AI generated

IV U 164/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 164/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją nr (...) z dnia 30 grudnia 2016 r. znak: (...) Zakład (...) Oddział w Z. na podstawie art. 83 ust. 1 pkt1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 83 § 1 kc w zw. z art. 300 kp stwierdził, że: T. P. jako pracownik u płatnika składek (...) Spółka z o.o. nie podlega od 4 kwietnia 2016 r. obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu oraz chorobowemu. W uzasadnieniu swojej decyzji organ rentowy wskazał, że T. P. nie świadczyła pracy na rzecz (...) Sp. z o.o., gdyż nie wykonywała ona czynności przedstawiciela regionalnego, tak jak to było zapisane w umowie o pracę, nie pozyskała żadnych pracowników dla spółki, płatnik nie wyposażył jej w żadne narzędzia pracy tj. telefon, samochód komputer, płatnik nie wskazał osób mogących potwierdzić fakt wykonywania przez ubezpieczoną pracy, a ubezpieczona nie posiada żadnego dowodu, że pracę wykonywała.

Legislator headnote

AI generated

IV U 164/17 · Sąd powszechny: Odwołanie ubezpieczonej T. P. jest zasadne i zasługuje na uwzględnienie. Spornym było w niniejszej sprawie, czy między T. P. a (...) Sp. z o.o. doszło do powstania od 7 kwietnia 2016 r. stosunku pracy na podstawie umowy o pracę z dnia 7 kwietnia 2016 r. Zgodnie z art. 6 ust. 1, art. 11 ust. 1 i art. 12 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są pracownikami.

Keywords

AI generated
unemployment insurance social security for migrant workers incapacity for work social security litigation reintegration into employment justified insurer position
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 164/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 lutego 2018r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Elżbieta Wojtczuk Protokolant st. sekr. sądowy Marta Żuk po rozpoznaniu w dniu 23 lutego 2018r. w Siedlcach na rozprawie odwołania T. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 30 grudnia 2016 r. Nr (...) znak: (...) w sprawie T. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z udziałem zainteresowanego (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Z. o ustalenie podlegania ubezpieczeniom społecznym I. zmienia zaskarżoną decyzję i ustala, że ubezpieczona T. P. jako pracownik u płatnika składek (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Z. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od dnia 7 kwietnia 2016 roku; II. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. na rzecz T. P. kwotę 180 (sto osiemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt IV U 164/17

UZASADNIENIE

Decyzją nr (...) z dnia 30 grudnia 2016 r. znak: (...) Zakład (...) Oddział w Z. na podstawie art. 83 ust. 1 pkt1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 83 § 1 kc w zw. z art. 300 kp stwierdził, że: T. P. jako pracownik u płatnika składek (...) Spółka z o.o. nie podlega od 4 kwietnia 2016 r. obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu oraz chorobowemu. W uzasadnieniu swojej decyzji organ rentowy wskazał, że T. P. nie świadczyła pracy na rzecz (...) Sp. z o.o., gdyż nie wykonywała ona czynności przedstawiciela regionalnego, tak jak to było zapisane w umowie o pracę, nie pozyskała żadnych pracowników dla spółki, płatnik nie wyposażył jej w żadne narzędzia pracy tj. telefon, samochód komputer, płatnik nie wskazał osób mogących potwierdzić fakt wykonywania przez ubezpieczoną pracy, a ubezpieczona nie posiada żadnego dowodu, że pracę wykonywała.

Podsumowując organ rentowy wskazał, że umowa o pracę została podpisana w celu uwiarygodnienia rzekomej pracy i zapewnienia jej prawa do uzyskania świadczeń z ubezpieczenia chorobowego w razie choroby i macierzyństwa. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona T. P. zaskarżając decyzję z 30 grudnia 2016 r. w całości i wnosząc o zmianę w/w decyzji poprzez ustalenie, że podlega ona od 7 kwietnia 2016 r. ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w (...) Sp. z o.o. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczona wskazała, że stanowisko organu rentowego nie jest zasadne i nie odpowiada prawdzie.

Wskazała, że ogłoszenie o pracy znalazła w internecie i na nie odpowiedziała, warunki zatrudnienia zaproponował jej pracodawca. Podniosła również, że faktycznie wykonywała pracę i polegała ona na znajdowaniu ludzi chętnych do podjęcia pracy w Belgii i Holandii, jeździła do okolicznych miejscowości celem znalezienia chętnych do pracy w w/w państwach (odwołanie k. 1-2). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie podtrzymując argumentację zawartą w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji (odpowiedź na odwołanie k. 7-8).

S ąd ustalił, co następuje: (...) Sp. z o.o. z siedzibą w Z. jest agencją pracy tymczasowej - w ramach prowadzonej działalności gospodarczej spółka zajmuje się m.in. pozyskiwaniem pracowników dla firm. (...) Sp. z o.o. umieściła ogłoszenie w internecie na portalu (...), że poszukuje pracowników. Powyższe ogłoszenie o pracy znalazła w internecie córka T. A. K. i powiedziała o nim T. P., która odpowiedziała na nie i umówiła się w Z. na rozmowę kwalifikacyjną. Dnia 7 kwietnia 2016 r. odbywała się rozmowa kwalifikacyjna i z T.

P. została podpisana tego samego dnia umowa o pracę na czas nieokreślony z terminem rozpoczęcia pracy od 7 kwietnia 2016 r. Z treści umowy wynika, że T. P. powierzono obowiązki przedstawiciela regionalnego z miejscem wykonywania pracy oznaczonym jako województwo (...) i S. z wynagrodzeniem 2000 zł brutto. Pracodawca skierował ubezpieczoną na badania lekarskie i dnia 28 kwietnia 2016 r. ubezpieczona przedłożyła zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań do wykonywania pracy na powierzonym jej stanowisku (umowa o pracę k. 82, orzeczenie lekarskie k. 86, kopie dokumentów z akt osobowych k. 82-93, zeznania A.

K. k. 46v-47). Do obowiązków T. P. należało pozyskanie pracowników do pracy na terenie Belgii i Holandii i w związku z tak powierzoną pracą jeździła ona po okolicznych miejscowościach na spotkania z zainteresowanymi tą pracą i przedstawiała im ofertę pracy na stanowiskach spawaczy, murarzy, pomocników murarzy wskazując, że jej pracodawca proponuje 10 euro za godzinę pracy i podawała numer telefonu swojego pracodawcy osobom zainteresowanym pracą celem bezpośredniego uzgodnienia warunków pracy. T. P. przyjeżdżała również do S. i roznosiła ulotki o pracy w Belgii i Holandii po mieście wręczając je przechodniom.

Pierwsze ulotki dostała od pracodawcy, następnie ubezpieczona we własnym zakresie kopiowała ich większą ilość, w celu propagowania pracy za granicą. T. P. kontaktowała się z pracodawcą telefonicznie, otrzymywała korespondencję mailową od pracodawcy na skrzynkę córki. Korespondencja wysyłana była przez pracownika (...) J. – W. S.. Za wykonywaną pracę T. P. otrzymywała wynagrodzenie w gotówce, jeździła odbierać wynagrodzenie osobiście, a raz upoważniła syna do jego odebrania (zeznania K. P. k. 47v-48, W. P. k. 71-71v).

Pracą w Belgii na budowie byli zainteresowani I. M., J. M., A. W. i wymienieni dzwonili w tej sprawie do G. Z. – prezesa zarządu (...) Sp. z o.o. (zeznania I. M. k. 47-47v, J. M. k. 47v, A. W. k. 70v). Przełożonym T. P. był G. Z., który otrzymał od ubezpieczonej listę kandydatów do pracy zagranicą i z kilkoma z nich rozmawiał, ale z żadnym z nich wyjazd nie doszedł do skutku. G. Z. kontaktował się z T. P. telefonicznie (zeznania G. Z. k. 124-124v). Zgłoszenie T. P. do ubezpieczeń społecznych przez płatnika składek od 4 kwietnia 2016 r. zamiast od 7 kwietnia 2016 r. było pomyłką osoby, który się tym zajmował (zeznania J.

G. k. 170). Od dnia 17 maja 2016 r. T. P. jest niezdolna do pracy w związku z chorobą (niesporne). Płatnik składek wystawił ubezpieczonej PIT – 11 za rok 2016 r. (PIT – 11 za rok 2016 – k. 14). Powyższy stan faktyczny został ustalony na podstawie całokształtu materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie, obdarzonego przez Sąd wiarygodnością.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej T. P. jest zasadne i zasługuje na uwzględnienie. Spornym było w niniejszej sprawie, czy między T. P. a (...) Sp. z o.o. doszło do powstania od 7 kwietnia 2016 r. stosunku pracy na podstawie umowy o pracę z dnia 7 kwietnia 2016 r. Zgodnie z art. 6 ust. 1, art. 11 ust. 1 i art. 12 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są pracownikami.

Stosownie do treści art. 13 pkt 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych - ubezpieczenie trwa od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku. Z materiału dowodowego zgromadzonego w niniejszej sprawie wynika, iż T. P. od dnia zawarcia umowy o pracę, tj. od 7 kwietnia 2016 r. świadczyła pracę na rzecz płatnika składek. Do jej zadań należało pozyskiwanie i wyszukiwanie kandydatów do pracy za granicą. T. P. miała pozyskiwać pracowników z terenu województwa (...) i S., gdyż tak została oznaczone w umowie o pracę miejsce wykonywanej prze nią pracy. ubezpieczona w okolicznych miejscowościach umawiała spotkania z osobami zainteresowanymi pracą, przedstawiała ofertę pracy w Belgii na takich spotkaniach, rozdawała ulotki z numerem telefonu swojego pracodawcy, aby osoby zainteresowane szczegóły zatrudnienia ustaliły bezpośrednio z (...) Sp. z o.o.

Ubezpieczona ofertę pracy za granicą przedstawiała również telefonicznie oraz osobiście przyjeżdżając do S. i roznosząc ulotki. Jako rezultat swojej pracy przedstawiła G. Z. listę osób zainteresowanych pracą za granicą, z którymi to osobami G. Z. rozmawiał (zeznania G. Z. k. 124-124v). Ubezpieczona w kalendarzu notowała również w jakich godzinach pracowała każdego dnia i jaką pracę wykonywała (k. 57). Za swoją pracę ubezpieczona otrzymywała również wynagrodzenie. Świadkowie przesłuchani w niniejszej sprawie, których zeznania Sąd obdarzył wiarygodnością w całości potwierdzili, że faktycznie praca była wykonywana przez ubezpieczoną zgodnie z zakresem powierzonych jej obowiązków.

Należy bowiem podkreślić, że mimo tego, że w umowie o pracę wpisane jej stanowisko przedstawiciel regionalny, to jednak faktycznie ubezpieczona miała pozyskiwać i wyszukiwać kandydatów do pracy za granicą, co potwierdził G. Z. przesłuchany w charakterze strony, i taka pracę świadczyła. Płatnik składek potwierdził również, że miał z ubezpieczoną kontakt telefoniczny jako jej przełożony oraz to, że ubezpieczona jako efekt swojej pracy przesłała mu listę osób zainteresowanych zatrudnieniem, z którymi on rozmawiał. Należy podkreślić, iż to, że pracodawca nie wyposażył ubezpieczonej w telefon, samochód, czy komputer nie oznacza, że ubezpieczona nie wykonywała pracy na jego rzecz.

Z materiału dowodowego wynika bowiem, że ubezpieczona korzystała z własnego telefonu, a na spotkania czy do S. jeździła autobusem, albo wozili ją: mąż i córka. Wskazać również należy, że między stronami stosunku pracy nie istnieje żadne pokrewieństwo, ani znajomość, gdyż ubezpieczona o ofercie pracy dowiedziała się z Internetu i odpowiedziała na nią, nadto płatnik składek dysponował środkami na zatrudnienie ubezpieczonej, gdyż za rok 2016 r. nie wykazywał strat (bilans k. 94), a bezspornym jest, że wynagrodzenie było faktycznie wypłacone ubezpieczonej za wykonaną pracę.

Fakt, że z żadną z osób z listy przesłanej przez ubezpieczoną G. Z. nie podpisał umowy o pracę za granicą nie może podważać występowania między stronami stosunku pracy. Pozostawanie w stosunku pracy nie wiąże się bowiem ze świadczeniem rezultatu, lecz starannego działania. Należy mieć na uwadze również, że ubezpieczona w tej branży zaczęła pracować dopiero w (...) Sp. z o.o. i od jej zatrudnienia do 17.05.2016 r. (kiedy to stała się niezdolna do pracy) upłynęło nieco ponad miesiąc, więc trudno też wymagać, aby lista chętnych do pracy za granicą była duża.

Zgodnie z treścią art. 83 § 1 kc nieważne jest oświadczenie woli złożone drugiej stronie za jej zgodą dla pozoru. Jeżeli oświadczenie takie zostało złożone dla ukrycia innej czynności prawnej, ważność oświadczenia ocenia się według właściwości tej czynności. W ocenie Sądu, umowa o pracę zawarta pomiędzy płatnikiem składek a ubezpieczoną nie ma cech pozorności. O powyższy świadczy to, iż T. P. rzeczywiście świadczyła pracę na rzecz (...) Sp. z o.o. Przebywanie przez ubezpieczoną na zwolnieniu lekarskim od 17 maja 2016 r. nie stanowi argumentu przemawiającego za tym, że ubezpieczona pracy nie wykonywała od 7 kwietnia 2016 r.

Zdaniem Sądu, w oparciu o doświadczenie życiowe należy stwierdzić, iż ubezpieczona nie mogła przewidzieć, że po zawarciu umowy o pracę stan jej zdrowia ulegnie pogorszeniu na tyle, by koniecznym okazało się skorzystanie ze zwolnienia lekarskiego. Podnoszona przez organ rentowy okoliczność, że w krótkim czasie od zawarcia umowy o pracę ubezpieczona skorzystała ze zwolnienia lekarskiego nie świadczy o pozorności umowy o pracę. Reasumując, podkreślić należy, iż ustalony w sprawie materiał dowodowy pozwala na stwierdzenie, iż zakres i sposób obowiązków wykonywanych przez T.

P. wypełnia cechy stosunku pracy w rozumieniu art. 22 kp. Natomiast stanowisko organu rentowego wyrażone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji stanowi jedynie domysły i nie zostało poparte żadnymi dowodami. Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w sentencji wyroku. O kosztach procesu Sąd orzekł na podstawie art. 98 § 1 i 2 kpc orz § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22. 10.2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz.U. poz. 1800 ze zm.).