Legislator Case Law & Legislation
V U 408/17 AI generated

V U 408/17 · Sąd powszechny

Case Number V U 408/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 14 marca 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił J. O. prawa do emerytury dla pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach albowiem wnioskodawca nie udowodnił wymaganego 25-letniego okresu ubezpieczenia. Tym samym organ rentowy nie uwzględnił wnioskodawcy do okresu ubezpieczenia pracy w gospodarstwie rolnym rodziców w latach 1971 – 74. Odwołanie od powyższej decyzji złożył J. O. wnosząc o zmianę decyzji i przyznanie prawa do emerytury przy zaliczeniu zgłoszonego okresu pracy rolniczej jako okresu ubezpieczenia.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p.c; V U 408/17 · Sąd powszechny: Dla celów ustalenia uprawnień, o których mowa wyżej, za pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach uważa się pracowników zatrudnionych przy pracach o znacznej szkodliwości dla zdrowia oraz o znacznym stopniu uciążliwości lub wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej ze względu na bezpieczeństwo własne lub otoczenia w podmiotach, w których obowiązują wykazy stanowisk ustalone na podstawie przepisów dotychczasowych. Wiek emerytalny, o którym mowa w ust. 1, rodzaje prac lub stanowisk oraz warunki, na podstawie, których osobom wymienionym wyżej przysługuje prawo do emerytury, ustala się na podstawie przepisów dotychczasowych.

Keywords

AI generated
finding on capacity to work full-time employment suitable employment work education measure degree of employment permanent earning incapacity

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p.c
O kosztach sąd orzekł w oparciu o przepis art. 98 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 408/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 grudnia 2017 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Romuald Kompanowski Protokolant p.o. stażysty Patrycja Kinder po rozpoznaniu w dniu 22 grudnia 2017 r. w Kaliszu odwołania J. O. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 14 marca 2017 r. Nr (...) w sprawie J. O. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o emeryturę 1. Zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 14 marca 2017 r. znak (...) w ten sposób, że przyznaje odwołującemu J. O. prawo do emerytury poczynając od dnia 1 listopada 2016 roku.

2. Zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. na rzecz odwołującego J. O. kwotę 360,00 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.

UZASADNIENIE

Decyzją z 14 marca 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił J. O. prawa do emerytury dla pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach albowiem wnioskodawca nie udowodnił wymaganego 25-letniego okresu ubezpieczenia. Tym samym organ rentowy nie uwzględnił wnioskodawcy do okresu ubezpieczenia pracy w gospodarstwie rolnym rodziców w latach 1971 – 74. Odwołanie od powyższej decyzji złożył J. O. wnosząc o zmianę decyzji i przyznanie prawa do emerytury przy zaliczeniu zgłoszonego okresu pracy rolniczej jako okresu ubezpieczenia.

Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. Sąd ustalił, co następuje: Odwołujący J. O. urodził się (...) Po ukończeniu szkoły podstawowej odwołujący zaczął uczęszczać do szkoły zawodowej w K.. Szkołę tę odwołujący ukończył w czerwcu 1974 r. Od 28 października 1974 r. odwołujący podjął zatrudnienie w (...) Przedsiębiorstwie (...) w K. w pełnym wymiarze czasu pracy. /bezsporne/ Do chwili podjęcia tego zatrudnienia odwołujący cały czas mieszkał z rodzicami i tam był zameldowany. dowód: poświadczenie zameldowania w aktach ZUS.

Rodzice odwołującego użytkowali należące do nich gospodarstwo rolne. Gospodarstwo położone było na terenie miejscowości Z. I O. i składało się z gruntów o łącznej powierzchni 3,39 ha łącznie z zabudowaniami. dowód: zaświadczenie starostwa w aktach ZUS. W okresie zamieszkiwania w tym gospodarstwie rolnym, odwołujący stale pracował w gospodarstwie. Odwołujący wykonywał wszystkie prace zlecone mu przez rodziców takie jak sianokosy, żniwa, wykopki, pielęgnacja roślin, prace przy utrzymaniu inwentarza żywego. W gospodarstwie był 1 koń, 2 krowy, cielaki, trzoda chlewna, drób.

Prace polowe wymagające użycia sprzętu rolniczego wykonywane były przy użyciu znajdującego się w gospodarstwie konia i sprzętu umożliwiającego zaprzężenie konia jako siły pociągowej. W opisanym wyżej zakresie odwołujący pracował każdego dnia. W okresach gdy odwołujący uczęszczał do szkoły zawodowej, prace rolnicze w gospodarstwie wykonywał z samego rana przed pójściem do szkoły a po powrocie ze szkoły - od godzin popołudniowych aż do godzin wieczornych. Zajęcia w szkole z reguły zaczynały się rano ok. godziny 8 – ej i kończyły się we wczesnych godzinach popołudniowych.

Około godziny 14-ej odwołujący już był w domu i po spożyciu obiadu zajmował się pracą w rolnictwie. dowód: zeznania odwołującego, zeznania świadków: H. S., E. B., M. K., T. K.. Odwołujący na dzień 1 stycznia 1999 r. miał uznany przez ZUS, poza badanym okresem pracy rolniczej, okres składkowy i nieskładkowy oraz okres uzupełniający przypadający po ukończeniu przez odwołującego nauki w szkole zawodowej wynoszący łącznie 24 lata 3 miesiące i 24 dni. Na dzień zgłoszenia wniosku o emeryturę odwołujący nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego.

Uznany przez ZUS okres pracy w warunkach szczególnych na dzień 1 stycznia 1999 r. wynosi 16 lat 11 miesięcy i 5 dni. /bezsporne/ Ustalając powyższy stan faktyczny sąd dał wiarę dokumentom znajdującym się w aktach rentowych i emerytalnych. Sąd dał również wiarę zeznaniom wskazanych wyżej świadków oraz zeznaniom odwołującego.

Sąd zważył, co następuje:

Zgodnie z przepisem 32 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17.12. 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 r., będącymi pracownikami, o których mowa w ust. 2-3, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 ustawy. Osoby urodzone po dniu 31 grudnia 1948 r. w myśl uregulowania zawartego w przepisie art. 184 ust. 1 cytowanej ustawy mogą nabyć prawo do emerytury na powyższych warunkach po osiągnięciu wieku określonego w art. 32 ustawy, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy tj. w dniu 1 stycznia 1999 r. osiągnęli: - okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat oraz - okres składkowy i nieskładkowy wynoszący w przypadku mężczyzn co najmniej 25 lat.

Dla celów ustalenia uprawnień, o których mowa wyżej, za pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach uważa się pracowników zatrudnionych przy pracach o znacznej szkodliwości dla zdrowia oraz o znacznym stopniu uciążliwości lub wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej ze względu na bezpieczeństwo własne lub otoczenia w podmiotach, w których obowiązują wykazy stanowisk ustalone na podstawie przepisów dotychczasowych. Wiek emerytalny, o którym mowa w ust. 1, rodzaje prac lub stanowisk oraz warunki, na podstawie, których osobom wymienionym wyżej przysługuje prawo do emerytury, ustala się na podstawie przepisów dotychczasowych.

Zgodnie z przepisem § 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7. 02.1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach (Dz. U. nr 8 poz. 43 z póz. zm.) za okres zatrudnienia wymagany do uzyskania emerytury, zwany dalej "wymaganym okresem zatrudnienia", uważa się okres wynoszący 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, liczony łącznie z okresami składkowymi, okresami nieskładkowymi oraz ewentualnie okresami uzupełniającymi (okresy ubezpieczenia rolniczego, okresy pracy w gospodarstwie rolnym). W myśl § 4 ust.1 cytowanego rozporządzenia pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, 2) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Przepis § 2 ust. 1 cytowanego rozporządzenia wymaga do zaliczania okresów pracy w warunkach szczególnych do okresów uprawniających do wcześniejszej emerytury aby praca taka była wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku. Poza sporem pozostaje, iż odwołujący legitymuje się ponad 15 – letnim okresem pracy w warunkach szczególnych.

Odwołujący na dzień 1 stycznia 1999 r. legitymował się również wymaganym okresem ubezpieczenia. Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt. 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przy ustalaniu prawa do emerytury oraz przy obliczaniu jej wysokości uwzględnia się również przypadające przed dniem 01.01.1983 r. okresy pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia. Na podstawie zebranego materiału dowodowego, a w szczególności zebranych w sprawie dokumentów oraz zeznań świadków Sąd uznał odwołującemu okresy pracy w gospodarstwie rolnym rodziców odwołującego w przedziale czasowym od (...) r. do 20 czerwca 1974 r.

Zarzuty podniesione przez ZUS Oddział w O. zarówno w odpowiedzi na odwołanie jak i w decyzji nie mogą się ostać. Gospodarstwo rolne znajdujące się w posiadaniu rodziców odwołującego było dodatkowym źródłem utrzymania osób w tym gospodarstwie mieszkających, co zostało potwierdzone również zeznaniami świadków. Zeznania tych osób w całej rozciągłości potwierdzają fakt pracy odwołującego w gospodarstwie rolnym jako domownika. Ponadto powierzchnia gospodarstwa, struktura upraw, ilość hodowanych zwierząt uzasadniają całoroczne prace domowników w tym gospodarstwie w rozmiarze nie mniejszym niż 4 godziny dziennie Wbrew powołanym w odpowiedzi na odwołanie zarzutom, nie ma podstaw aby negować w tych warunkach fakt pracy odwołującego w gospodarstwie rolnym w badanym okresie co najmniej od wczesnych godzin rannych oraz od godzin popołudniowych (ok.14-ej) do godzin wieczornych.

Taki rozmiar prac wykonywanych w każdej dobie wskazuje na wypełnienie wskazanego wyżej warunku czasu pracy nie mniejszego niż 4 godziny każdego dnia. W tych warunkach fakt pobierania nauki w szkole zawodowej z codziennymi dojazdami do tej szkoły nie miał wpływu na kwestie doliczenia okresu pracy w rolnictwie. W warunkach gdy odległość między siedzibą szkoły a miejscem zamieszkania wynosząca niespełna 10 km przy dogodności połączeń środkami komunikacji publicznej jaka istniała w badanym okresie, dojazd do szkoły a następnie powrót do domu nie zajmował odwołującemu czasu dłuższego niż 1 godzina w jedną stronę.

Oceny o dopuszczalności uznania badanego okresu za okres uzupełniający w rozumieniu przywołanej wyżej regulacji nie zmienia wynikające z zeznań świadka E. B. przypadki świadczenia przez odwołującego pomocy w gospodarstwie rolnym. Nie ulega wątpliwości, że z racji sąsiedztwa odwołujący świadczył taką pomoc własnym sprzętem i pracą i za to otrzymywał stosowne wynagrodzenie. Niemniej zakres takiej pomocy jak podawał świadek dziennie nie przekraczał 2 godzin. Przy przyjęciu, że część prac odwołujący wykonywał rano zanim udawał się do szkoły a pozostałe prace wykonywał po południu to przyjmując co najmniej 1 godzinę prac przed pójściem do szkoły a pozostałe prace po powrocie do szkoły i to do godzin wieczornych to nawet 2 godziny prac u sąsiada nie odbiera cech prac we własnym gospodarstwie w rozmiarze nie mniejszym niż 4 godziny dziennie.

Istniały zatem podstawy do uznania odwołującemu okresu pracy w gospodarstwie rolnym wynoszącym dalszy 2 lata 9 miesięcy i 20 dni w zakresie niezbędnym do uzupełnienia 25 - letniego okresu ubezpieczenia. Powyższe sprawi, iż łącznie z zaliczonym przez ZUS Oddział w O. okresem ubezpieczenia wynoszącym 23 lata 5 miesięcy i 7 dni, odwołujący posiada wymagany okres ubezpieczenia w rozumieniu przywołanego wyżej art. 184 ustawy o emeryturach i rentach. Powyższe sprawi, iż łącznie z zaliczonym przez ZUS Oddział w O. okresem ubezpieczenia, odwołujący posiada wymagany okres ubezpieczenia.

Odwołujący spełnia także pozostałe warunki do przyznania emerytury w trybie cytowanych na wstępie przepisów. Uznany przez ZUS okres pracy w warunkach szczególnych wynosi bowiem ponad 15 lat, ma ukończony 60-ty rok życia oraz nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. Odwołanie zatem jako uzasadnione prowadziło do zmiany decyzji jak w punkcie 1 sentencji wyroku. O kosztach sąd orzekł w oparciu o przepis art. 98 k.p.c. oraz § 9 ust. 2 i § 9 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie, uznając, iż nakład pracy pełnomocnika procesowego uzasadnia zastosowanie dwukrotnej stawki minimalnej.