Legislator Case Law & Legislation
IX U 345/17 AI generated

IX U 345/17 · Sąd powszechny

Case Number IX U 345/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 28.12.2016r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu J. K. (K.) prawa do emerytury, na podstawie art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r., ponieważ w ocenie organu rentowego, nie spełnił on ustawowych warunków do jej uzyskania, w szczególności nie udokumentował, na dzień 01.01.1999r.: ⚫ 25-letniego okresu składkowego i nieskładkowego, ⚫ 15 lat pracy wykonywanej w szczególnych warunkach.

Legislator headnote

AI generated

IX U 345/17 · Sąd powszechny: Ubezpieczony, po doliczeniu spornego okresu zatrudnienia od 1.08.1978 do 31.03.1992r. (13 lat, 8 miesięcy) do stażu pracy w warunkach szczególnych uznanych przez ZUS w wymiarze 11 miesięcy i 4 dni, przy uwzględnieniu dodatkowo okresu służby wojskowej od 27.04.1976 do 13.04.1978r. posiada na dzień 01.01.1999r. łącznie 15 lat pracy w warunkach szczególnych. W konsekwencji takiego stanowiska Sąd ustalił, iż zostały spełnione wszystkie wymagane warunki prawa do świadczenia i na mocy art. 477 14 § 2 kpc Sąd w pkt. 1 wyroku zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury począwszy od dnia (...).tj. od miesiąca złożenia wniosku.

Keywords

AI generated
military service post-service health impairment alternative service reasonable alternative employment sufficient earning capacity military insurance benefit

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 345/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 listopada 2017 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Joanna Smycz Protokolant: Iwona Porwoł przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 31 października 2017 r. w Rybniku sprawy z odwołania J. K. ( K. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o prawo do emerytury na skutek odwołania J. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 28 grudnia 2016 r. Znak (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu J. K. ( K. ) prawo do emerytury począwszy od dnia (...) 2. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. na rzecz ubezpieczonego kwotę 180,00 zł ( sto osiemdziesiąt złotych 00/100 ) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sędzia Sygn. akt IX U 345/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 28.12.2016r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu J. K. (K.) prawa do emerytury, na podstawie art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r., ponieważ w ocenie organu rentowego, nie spełnił on ustawowych warunków do jej uzyskania, w szczególności nie udokumentował, na dzień 01.01.1999r.: ⚫ 25-letniego okresu składkowego i nieskładkowego, ⚫ 15 lat pracy wykonywanej w szczególnych warunkach.

Ubezpieczony w odwołaniu od niniejszej decyzji domagał się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do świadczenia wskazując, iż pracował w warunkach szczególnych od 1.08.1978r. do 31.03.1992r. na stanowisku mechanika zatrudnionego wyłącznie w kanałach. Podnosił również, iż od 15.03.1970r. do sierpnia 1974r. pracował w gospodarstwie rolnym rodziców we W.. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji. Organ rentowy nie zaliczył do pracy w warunkach szczególnych okresów pracy: - od 1.08.1978r. do 31.12.1988r. w (...) S.A., gdyż brak możliwości uzyskania z zakładów pracy dokumentów potwierdzających, iż praca na stanowiskach mechanik samochodowy, mechanik napraw pojazdów samochodowych jest tożsama ze stanowiskiem mechanik zatrudniony wyłącznie w kanałach, -od 1.01.1989r. do 31.03.1992r. w (...) S.A., gdyż same zeznania świadków nie mogą być zastosowane w postępowaniu przed ZUS w charakterze środka dowodowego.

Rozpoznając sprawę Sąd ustalił, co następuje. Ubezpieczony urodził się w dniu (...) W dniu 16.11.2016r. ubezpieczony złożył wniosek o emeryturę. W załatwieniu tego wniosku organ rentowy postanowił jak w zaskarżonej decyzji. Organ rentowy uwzględnił ubezpieczonemu na dzień 01.01.1999r. - 25 lat okresów składkowych, nieskładkowych i uzupełniających, w tym 11 miesięcy i 4 dni lat pracy w warunkach szczególnych (tj. od 29.08.1975r. do 26.04.1976r., od 26.04.1978r. do 31.07.1978r. w Spółdzielni (...), Handlu i Usług (...), z okresu tego został wyłączony okres służby wojskowej od 27.04.1976r. 13.04.1978r.).

Organ rentowy ostatecznie zaliczył ubezpieczonemu do ogólnego stażu pracy wnioskowany okres pracy w gospodarstwie rolnym rodziców S. i E. K. od 15.03.1970r. do 28.08.1975r. we W.. Ubezpieczony jest członkiem OFE, złożył wniosek o przekazanie środków na rachunku z OFE na dochody budżetu państwa. (dowód: dokumentacja akt organu rentowego) Powyższe Sąd ustalił na podstawie dokumentacji akt organu rentowego jako okoliczności niesporne, bo jednoznacznie wynikające z tych dowodów i nie kwestionowane przez strony. Ubezpieczony od 29.08.1975r. do 31.07.1978r. pracował w Spółdzielni (...) w K. jako mechanik w kanałach remontowych.

W trakcie tej pracy od 27.04.1976 do 13.04.1978r. odbywał zasadniczą służbę wojskową. Ubezpieczony od 1.08.1978r. pracował w Rejonie Energetycznym w R. w charakterze mechanika samochodowego w warsztacie samochodowym. Była to praca wykonywana wyłącznie w kanałach remontowych. W Rejonie Energetycznym w R. były wykonywane prace związane z naprawami samochodów, wymianą podzespołów. Blacharnia i lakiernia znajdowały się w G.. Cała obsługa techniczna samochodów była wykonywana z kanału. W warsztacie było 2 pracowników (łącznie z ubezpieczonym).

Od 1.03.1989 ubezpieczony otrzymał stanowisko mistrza. Ubezpieczony nadal pracował w Rejonie Energetycznym w R. w charakterze mechanika w kanałach remontowych, wykonywał wszystkie swoje obowiązki jak dotychczas. Stanowisko to jednak zapewniało mu większy dodatek. Praca ubezpieczonego wykonywana była w trudnych warunkach, w nieogrzewanych pomieszczeniach. Ubezpieczony otrzymywał posiłki regeneracyjne w okresie zimowym. Od 1.08.1978 do 31.03.1992r. ubezpieczony pracował stale i w pełnym wymiarze czasu pracy jako mechanik w kanałach przy naprawie pojazdów samochodowych.

Od 1.04.1992r. ubezpieczony został przeniesiony na stanowisko kierownika transportu. Wówczas charakter jego pracy się zmienił. Ubezpieczony organizował transport z uwzględnieniem eksploatacji pojazdów samochodowych, rozliczał karty drogowe. Zakład (...) w G., do którego przyjmował się ubezpieczony zmienił nazwę na Górnośląski Zakład (...), a później powstała Spółka (...). Ubezpieczony stale pracuje w tym samym miejscu przy ul. (...) w R., zmieniają się pracodawcy. ( dowód: akta ZUS, w szczególności świadectwo pracy Zakładu (...), charakterystyka stanowiska pracy przesłana przez Zakład (...) z dnia 8.11.2016r. ze wskazaniem do dnia 31.12.1988r. pracy w warunkach szczególnych w charakterze mechanika, świadectwo wykonywania prac w warunkach szczególnych za okres od 29.08.1975 do 31.07.1978., akta osobowe z Zakładu (...) w G., z (...) S.A. w G.

Rejon Energetyczny R. w szczególności umowa o pracę z dnia 1.08.1978 w charakterze mechanika samochodowego, pismo z prośbą o zmianę angażu z mechanika samochodowego na mistrza transportu od dnia 1.03.1989r. /odwołujący pracował w tym charakterze aż do roku 1992, ponowienie zatrudniony od 1.01.1995r. jako kierownik oddziału transportu w pełnym etacie/, angaż ubezpieczonego z 28.04.1992r. wydany przez Zakład (...) w G., karty zarobkowe odwołującego za cały okres zatrudnienia, zeznania świadków A. T. i A. S., zeznania ubezpieczonego, protokół elektroniczny, k. 46 akt) Sąd dał wiarę zeznaniom słuchanych w sprawie świadków A.

T., A. S. oraz zeznaniom ubezpieczonego, gdyż są logiczne, rzeczowe i wzajemnie się potwierdzają i uzupełniają. Zgromadzony materiał dowodowy Sąd uznał za przekonywujący, logiczny i spójny, przez co mogący stanowić podstawę rozstrzygnięcia. Przy ocenie materiału sprawy Sąd kierował się zasadą swobodnej oceny dowodów wyrażoną w art. 233 § 1 kpc. Mając na uwadze powyższe ustalenia

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Jak wynika z treści art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (j.t. Dz.U. z 2017r., poz. 1383) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31.12.1948 przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32,33,39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy (tj. na dzień 31.12.1998r.) osiągnęli:

1) okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat – dla kobiet i 65 lat – dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (tj. 25 lat dla mężczyzn). Ust. 2 „Emerytura, o której mowa w ust.1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego. Jak wynika z §4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983r. Nr 8, poz. 43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w warunkach szczególnych, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, 2) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Bezsporne jest między stronami, że ubezpieczony ukończył 60 lat w dniu (...) oraz, że ubezpieczony na dzień 01.01.1999r. udokumentował ponad 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, jest członkiem OFE i złożył wniosek o przekazanie środków na rachunku z OFE na dochody budżetu państwa. Spór polegał na ustaleniu czy ubezpieczony na dzień 01.01.1999r. legitymuje się okresem co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

W ocenie Sądu przeprowadzone postępowanie dowodowe w sprawie pozwala jednoznacznie stwierdzić, iż ubezpieczony od 1.08.1978 do 31.03.1992r. w Zakładzie (...) w G. pracował jako mechanik w kanałach remontowych, czyli wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu faktycznie prace w szczególnych warunkach wymienione w Wykazie A Dziale XIV, poz.16 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8, poz. 43 ze zm.) tj. prace wykonywane w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych lub szynowych.

Za takim przyjęciem przemawiają zeznania słuchanych w sprawie świadków A. T. i A. S. oraz zeznania ubezpieczonego, które były zgodne i logiczne, korelujące ze sobą oraz wzajemnie się uzupełniające, jak również dokumentacja akt osobowych ubezpieczonego, w której ubezpieczony w spornym okresie był prowadzony jako mechanik pojazdów transportowych, a od 1.04.1992r. jako mistrz transportu. W aktualnym orzecznictwie Sądu Najwyższego, prezentowana jest jednolita wykładnia przepisów, według której okres służby wojskowej dla żołnierza zatrudnionego przed powołaniem do czynnej służby wojskowej w warunkach szczególnych (I kategorii zatrudnienia), który po zakończeniu tej służby podjął zatrudnienie w tych samych warunkach, jest nie tylko okresem służby w rozumieniu art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, ale także okresem pracy w szczególnych warunkach w rozumieniu § 3 i 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych charakterze (por. np. wyroki SN z dnia 24 listopada 2009 r., II UK 215/09 OSNP 2011 nr 15-16, poz. 219, z dnia 9 marca 2010 r., I UK 333/09, LEX nr 585739, z dnia 24 maja 2012 r., II UK 265/11, LEX nr 1169836, z dnia 17 maja 2012 r., I UK 399/11, LEX nr 1211140).

Zaprezentowany pogląd podzielił również powiększony skład Sądu Najwyższego w uchwale z dnia 16 października 2013 r., II UZP 6/13 (LEX nr 1385939). Taka sytuacja ma miejsce w niniejszej sprawie, gdyż ubezpieczony zarówno przed wojskiem jak i bezpośrednio po zakończeniu służby wojskowej odbywanej w okresie od 27.04.1976 do 13.04.1978r. pracował w warunkach szczególnych jako mechanik w kanałach remontowych w Spółdzielni (...) w K. od 29.08.1975r. do 31.07.1978r. Wskazany okres służby wojskowej błędnie nie został więc uznany przez organ rentowy do stażu pracy w warunkach szczególnych.

Ubezpieczony, po doliczeniu spornego okresu zatrudnienia od 1.08.1978 do 31.03.1992r. (13 lat, 8 miesięcy) do stażu pracy w warunkach szczególnych uznanych przez ZUS w wymiarze 11 miesięcy i 4 dni, przy uwzględnieniu dodatkowo okresu służby wojskowej od 27.04.1976 do 13.04.1978r. posiada na dzień 01.01.1999r. łącznie 15 lat pracy w warunkach szczególnych. W konsekwencji takiego stanowiska Sąd ustalił, iż zostały spełnione wszystkie wymagane warunki prawa do świadczenia i na mocy art. 477 14 § 2 kpc Sąd w pkt. 1 wyroku zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury począwszy od dnia (...).tj. od miesiąca złożenia wniosku.

W pkt 2 wyroku Sąd z mocy art.98 §1 i §3 kpc w zw. z §9 ust.2 Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015, poz. 1804) zasądził od organu rentowego kwotę 180,00zł na rzecz ubezpieczonego tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sędzia 9.Sygn. akt IX U 345/17 (...) (...) (...) ZARZĄDZENIE 1. (...) 2. (...) (...)