Legislator Case Law & Legislation
VI U 1590/17 AI generated

VI U 1590/17 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1590/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżoną decyzją z dnia 5 września 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. ponownie ustalił wartość kapitału początkowego ubezpieczonego M. P. na dzień 1 stycznia 1999 roku. W punkcie 5 podpunkcie 1 tej decyzji organ rentowy wskazał, że do ustalenia wartości kapitału początkowego nie uwzględnił między innymi okresu od 9 października 1990 roku do 28 lutego 1991 roku, gdyż na zaświadczeniu z (...) K. brak podpisu kierownika budowy, zaświadczenie w zastępstwie podpisała inna osoba oraz brak pieczątki imiennej osoby upoważnionej.

Legislator headnote

AI generated

VI U 1590/17 · Sąd powszechny: ponownie ustalił wartość kapitału początkowego ubezpieczonego M. P. na dzień 1 stycznia 1999 roku. W punkcie 5 podpunkcie 1 tej decyzji organ rentowy wskazał, że do ustalenia wartości kapitału początkowego nie uwzględnił między innymi okresu od 9 października 1990 roku do 28 lutego 1991 roku, gdyż na zaświadczeniu z (...) K. brak podpisu kierownika budowy, zaświadczenie w zastępstwie podpisała inna osoba oraz brak pieczątki imiennej osoby upoważnionej.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity employment status qualification onset of incapacity unemployment benefits of directors abandonment of employment occupational disability pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1590/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 stycznia 2018 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Janusz Madej Protokolant– st. sekr. sądowy D. H. po rozpoznaniu w dniu 18 stycznia 2018 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: M. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 5 września 2017 r., znak: (...) w sprawie: M. P. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. o ponowne ustalenie kapitału początkowego zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że zobowiązuje Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. do uwzględnienia przy ponownym ustaleniu wartości kapitału początkowego ubezpieczonego M. P. okresu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę za granicą w Kombinacie (...) w T. od 9 października 1990 r. do 28 lutego 1991 r. Sygn.akt VIU 1590/17

UZASADNIENIE

Zaskarżoną decyzją z dnia 5 września 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. ponownie ustalił wartość kapitału początkowego ubezpieczonego M. P. na dzień 1 stycznia 1999 roku. W punkcie 5 podpunkcie 1 tej decyzji organ rentowy wskazał, że do ustalenia wartości kapitału początkowego nie uwzględnił między innymi okresu od 9 października 1990 roku do 28 lutego 1991 roku, gdyż na zaświadczeniu z (...) K. brak podpisu kierownika budowy, zaświadczenie w zastępstwie podpisała inna osoba oraz brak pieczątki imiennej osoby upoważnionej.

Odwołanie od tej decyzji wniósł ubezpieczony wskazując, że nie zgadza się z niezaliczeniem mu do ustalenia wartości kapitału początkowego okresu zatrudnienia od 9 października 1990 roku do 28 lutego 1991 roku (...) K.. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania powołując argumentację przedstawioną w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji i ponownie wyjaśniając, że zaświadczenia z (...) (...)..., zaświadczenie z (...) K. nie spełnia wymogów formalnych, to jest brak podpisu kierownika budowy, zaświadczenie w zastępstwie podpisała inna osoba oraz brak pieczątki imiennej osoby upoważnionej.

Sąd Okręgowy ustalił i rozważył, co następuje:

Spór w niniejszej sprawie określony został treścią zaskarżonej decyzji oraz zakresem jej zaskarżenia przez ubezpieczonego. W odwołaniu ubezpieczony kwestionował jedynie niezaliczenie mu do ustalenia wartości kapitału początkowego zaskarżonej decyzji okresu od 9 października 1990 roku do 28 lutego 1991 roku. W tym zakresie Sąd Okręgowy ustalił na podstawie dowodów z dokumentów z akt osobowych ubezpieczonego nadesłanych do akt sprawy przez (...) Urząd Wojewódzki w K., iż ubezpieczony w okresie od 9 lutego 1990 roku do 28 lutego 1998 roku zatrudniony był na podstawie umowy o pracę za granicą z dnia 8 października 1990 roku na stanowisku spawacza na budowie w Czechosłowacji w T. [f].

Okres ten, zatem powinien zostać zaliczony ubezpieczonemu do wartości kapitału początkowego. Powyższego ustalenia..., powyższe ustalenie potwierdzały w sposób niebudzący wątpliwości wszystkie dowody zebrane w aktach osobowych ubezpieczonego dotyczących tego okresu zatrudnienia. Umowę o pracę za granicą z dnia 8 października 1990 roku podpisał zastępca dyrektora do spraw technicznych inżynier S. K. [ f 00:05:33.028]Umowa ta została podpisana i opatrzona pieczątką Kombinatu (...)w T. i to ten pracodawca skierował ubezpieczonego do pracy za granicą.

W aktach ubezpieczonego znajdują się także zaświadczenia o pracy wystawione przez (...) Serwis (...) [ f 00:06:04.258]na budowie (...) K. ówczesnej Czechosłowacji. W aktach sprawy znajduje się podpisane przez dyrektora Kombinatu (...) aneks do umowy o pracę na budowie w K. wydłużający czas trwania tej umowy do 28 lutego 1991 roku albowiem umowa z 8 października 1990 roku przewidywała zatrudnienie pierwotnie do 31 grudnia 1990 roku. W aktach osobowych ubezpieczonego na karcie 19 znajduje się także zaświadczenie o pracy potwierdzające powyższy okres zatrudnienia, mimo, iż zawiera ono tylko kserokopie podpisu kierownika budowy oraz ubezpieczonego zaświadczenie z dnia 27 lutego 1991 roku to opatrzone jest oryginalną pieczątką (...) K. (...) T. duża budowa K...., K.

VZ K. w Czechosłowacji. Mając na uwadze powyższe dowody z dokumentów Sąd Okręgowy ustalił, iż dokumenty te w sposób niebudzący wątpliwości potwierdzają sporny okres zatrudnienia ubezpieczonego w Czechosłowacji w okresie wskazanym w odwołaniu. Dokonując subsumpcji właściwych przepisów prawa materialnego do ustalonego w sprawie stanu faktycznego Sąd Okręgowy wskazuje, iż zgodnie z artykułem 171 ustępem 1 Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych tekst jednolity Dziennik Ustaw z 2017 roku pozycja 1383 dla ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1945 roku, którzy przed dniem wejścia w życie Ustawy opłacali składki na ubezpieczenie społeczne lub za których składki opłacali płatnicy składek ustala się kapitał początkowy.

Ubezpieczony urodził się (...). Należy do grona osób, o których mowa w tym przepisie. Z kolei artykuł 174 ustęp 1 i 2 powołanej Ustawy emerytalnej stwierdza, że kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w artykule 53 z uwzględnieniem ustępu 2, ustępów od 2 do 12. Przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie Ustawy a więc przed dniem 1 stycznia 1999 roku okresy składkowe, o których mowa w artykule 6. Okresy nieskładkowe, o których mowa w artykule 7 w punkcie 5 oraz okresy nieskładkowe, o których mowa w artykule 7 punkt 1 do 3 i 6 do 12 w wymiarze nie większym niż określony w artykule 5 ustęp 2.

Ponadto artykuł 174 ustęp 3 wskazuje, że podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w artykule 15, 16, 17 ustęp 1 i 3 oraz artykule 18 z tym, że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresów przed dniem 1 stycznia 1999 roku. Wobec tego, iż artykuł 174 ustęp 1 i ustęp 2 punkt 1 zobowiązuje do przyjęcia przy ustalaniu kapitału początkowego okresów składkowych a sporny między stronami okres niewątpliwie był okresem składkowym ubezpieczonego, okresem zatrudnienia pracowniczego na podstawie umowy o pracę Sąd Okręgowy na podstawie artykułu 477 ze znaczkiem 14 paragraf 2 Kodeksu postepowania cywilnego oraz powołanych przepisów Ustawy emerytalno-rentowej orzekł jak w sentencji wyroku.

Na tym wygłoszenie uzasadnienia zakończono.