Legislator Case Law & Legislation
VIII U 993/17 AI generated

VIII U 993/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 993/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia z dnia 31 marca 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. ustalił wartość kapitału początkowego Z. S. na dzień 1 stycznia 1999 roku w wysokości 81902,92 zł. Wskaźnik wysokości podstawy wymiaru kapitału początkowego wyniósł 50,53% i został ustalony w oparciu o zarobki za lata 1988-1997. (decyzja – k. 38 - 40 akt ZUS) Odwołanie od decyzji złożył Z. S.. Wniósł o zmianę decyzji i uwzględnienie zarobków od 1974 roku, w szczególności z lat 1980-1987. (odwołanie – k. 2 – 4) W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. wniósł o jego oddalenie. (odpowiedź na odwołanie – k.5 – 5 verte) Sąd Okręgowy w Łodzi ustalił następujący stan faktyczny Z.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 993/17 · Sąd powszechny: okresy składkowe, o których mowa w art. 6, 2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5, 3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

Keywords

AI generated
export of capital capital reduction capital withdrawal tax sufficient earning capacity lump-sum settlement weighting of the starting amount
AI generated
VII U 1542/17
B. w dniu 27 października 2017 r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 9 października 2017 r. znak: (...)-2017. Odwołująca zarzuciła zaskarżonej decyzji błędne ustalenie okresu zatrudnienia poprzez nieuwzględnienie zarobków z tytułu zatrudnienia w (...) Sp. z o.o. w L. oraz w (...) Sp. z o.o. w L.. Ponadto odwołująca wskazała, że brak pieczątki imiennej drugiej osoby na drukacj ZUS Rp – 7 wynika z tego, że w powyższym okresie jedyną osobą uprawnioną po dyrektorze do podpisywania dokumentów finansów – płacowych była odwołująca, bowiem jak wynika ze świadectw pracy była zatrudniona na stanowisku głównej księgowej i księgowej. W ocenie ubezpieczonej ZUS wziął pod uwagę bardzo niekorzystny okres zatrudnienia od 1980 do 1989 do obliczenia podstawy wymiaru, podczas gdy okres 1989 – (...) znacznie podniesie wysokość emerytury ubezpieczonej, gdyż jest znacznie korzystniejszy pod względem jej zarobków.
IV U 57/22
Decyzją z 28.12.2021r. ((...)) ZUS po rozpatrzeniu wniosku z 3.12.202Tr., odmówił A. M. ponownego ustalenia wartości kapitału początkowego na dzień 1.01.1999r. na podstawie przepisów ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz.U. z 2021r., poz. 291 ze zm.). Nie podzielając powyższej decyzji w/w złożyła odwołanie, wnosząc o zmianę decyzji poprzez ustalenie kapitału początkowego z uwzględnieniem pracy jaką świadczyła w b. NRD od 11.08.1980 - 17.01.1986 w zakładzie pracy (...). W przypadku uwzględnienia odwołania, wnosiła także o wypłacenie przez ZUS różnicy między wysokością emerytury wyliczonej z uwzględnieniem nowo wyliczonego kapitału początkowego, a wysokością emerytury jaką otrzymuje obecnie od dnia złożenia wniosku o emeryturę.
VII U 317/22
B. 3 lutego 2022 r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 30 grudnia 2021 r., znak: (...) (...). Odwołujący wniósł o uzupełnienie zaskarżonej decyzji o niezbędne dokumenty i wyliczenia, ponieważ w jego ocenie nie zawiera ona załącznika, który został powołany w punkcie III.1. Ubezpieczony wskazał, że z treści pisma wynika, iż załącznik zawiera wyliczenie wskaźnika podstawy wymiaru kapitału początkowego w wymiarze 56,47% ( odwołanie z 3 lutego 2022 r., k. 3 a. s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w odpowiedzi na odwołanie wniósł o oddalenie odwołania na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. Organ rentowy wskazał, że do obliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego i wysokości tej podstawy przyjął przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 10 lat kalendarzowych obejmujących okres od 1 stycznia 1984 r. do 31 grudnia 1993 r., co dało wymiar 56,47%.
VIII U 1/23
Decyzją z dnia 17 listopada 2022 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w Ł.
V U 834/15
Decyzją z 9 lipca 2015r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L., po rozpatrzeniu wniosku z 15 czerwca 2015r. odmówił wnioskodawcy Z. S. przeliczenia emerytury. W uzasadnieniu decyzji wskazał, iż nie dołączył on żadnych nowych dowodów ani nie wskazał żadnych nowych okoliczności, które miałyby wpływ na prawo do przyznania i przeliczenia jego świadczenia. Ponadto wskazał, iż brak jest dowodów potwierdzających zatrudnienie wnioskodawcy na budowie eksportowej w okresie od 5 marca 1984r. do 31 marca 1985r. oraz że za okresy pracy na zagranicznych kontraktach do podstawy wymiaru składek zgodnie z obowiązującymi w spornym okresie przepisami, przyjmuje się wynagrodzenie zastępcze pracowników zatrudnionych w takim samym lub podobnym charakterze, w jakim pracownik był zatrudniony przed wyjazdem za granicę.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 993/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia z dnia 31 marca 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. ustalił wartość kapitału początkowego Z. S. na dzień 1 stycznia 1999 roku w wysokości 81902,92 zł. Wskaźnik wysokości podstawy wymiaru kapitału początkowego wyniósł 50,53% i został ustalony w oparciu o zarobki za lata 1988-1997. (decyzja – k. 38 - 40 akt ZUS) Odwołanie od decyzji złożył Z. S.. Wniósł o zmianę decyzji i uwzględnienie zarobków od 1974 roku, w szczególności z lat 1980-1987. (odwołanie – k. 2 – 4) W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. wniósł o jego oddalenie. (odpowiedź na odwołanie – k.5 – 5 verte) Sąd Okręgowy w Łodzi ustalił następujący stan faktyczny Z.

S. urodził się w dniu (...). W okresie od 2.09.1974 do 30.04.1987 roku był zatrudniony w (...). Od 2.09.1974 wnioskodawca pracował na stanowisku montera konstrukcji i urządzeń metalowych i otrzymywał 8,5 zł/godz, od 28.11.1974 – 9,5 zł/godz, od 28.01.1976 – 10,50 zł/godz, 28.01.1977 – 12 zł/godz, od 1.05.1979 – 13 zł/godzinę. Wnioskodawca przebywał na budowie eksportowej od 27.01.1983 do 24.06.1985 roku. W okresie od 26.06.1985 do 20.11.1985 roku wnioskodawca korzystał z urlopu dewizowego i innych dni wolnych. W tym czasie, w zakładzie był zatrudniony S. B. (1), na takim samym, jak wnioskodawca stanowisku pracy, w pełnym wymiarze godzin.

Od 21.11.1985 roku wnioskodawca został zatrudniony na stanowisku kierownika obiektu, z wynagrodzeniem 16.000 złotych plus 2000 zł dodatku funkcyjnego, od 1.03.1986 – 16.500 zł plus 2500 zł dodatku funkcyjnego. Zachowały się karty płacowe wnioskodawcy za lata 1980-1987 oraz S. B.. (akta osobowe i karty wynagrodzeń wnioskodawcy k 18 i 46, karty wynagrodzeń S. B. k 18) Zarobki S. B. (1), jako montera urządzeń i konstrukcji metalowych, wynosiły: za 1983 rok – 192603,81 zł, za 1984 rok – 239880,45 zł, za 1985 rok – 146147,65 zł. (karty wynagrodzeń S. B. k 18) Uwzględniając karty wynagrodzeń wnioskodawcy oraz zarobki zastępcze S. B. - za okres pracy eksportowej wnioskodawcy, wskaźnik wysokości podstawy wymiaru kapitału początkowego wynosi 99,49%, z 10 kolejnych lat kalendarzowych tj. 1980 – 1989 przy przyjęciu stażu ubezpieczeniowego 22 lata 8 miesięcy i 5 dni okresów składkowych oraz 1 miesiąc okresów nieskładkowych.

Kapitał początkowy wynosi 118 653,48 złotych. (pismo i hipotetyczne wyliczenie k 50 - 65)

Sąd Okręgowy w Łodzi zważył, co następuje

Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 174 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2017 r. poz. 1383), kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12. Natomiast zgodnie z ust. 2 tego przepisu, przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy:

1) okresy składkowe, o których mowa w art. 6, 2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5, 3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

2. W myśl ust. 3 w/w przepisu, podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18 z tym, że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 1 stycznia 1999 r. Zgodnie z § 21 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11 października 2011 roku sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz. U. Nr 237, poz. 1412), środkiem dowodowym stwierdzającym wysokość wynagrodzenia, dochodu, przychodu oraz uposażenia przyjmowanego do ustalenia podstawy wymiaru emerytury lub renty są zaświadczenia pracodawcy lub innego płatnika składek, legitymacja ubezpieczeniowa lub inny dokument, na podstawie którego można ustalić wysokość wynagrodzenia, dochodu, przychodu lub uposażenia.

Wskazana regulacja niewątpliwie wyznacza kierunek postępowania dowodowego, nie oznacza jednak, iż zarówno okres zatrudnienia jak i wysokość uzyskiwanego uposażenia nie może być wykazana w inny sposób, tak przy pomocy pisemnych środków dowodowych pochodzących od pracodawcy, czy też nawet dowodów pośrednich, nie wyłączając zeznań świadków (por. wyrok Sądu Najwyższego z 25.07.1997 r. II UKN 186/97, OSNAPiUS 1998/11/342, a także wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 1997-03-04, III AUa 105/97 opubl: OSA w W. rok 1997, Nr. 2, poz. 7; wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z 1993-08-18, III AUr 294/93 opubl:

P.. Sąd. rok 1994, Nr. 3, poz. 6). Mając to na uwadze Sąd przeprowadził postępowanie dowodowe, obejmujące analizę dostępnej dokumentacji związanej ze spornymi okresami zatrudnienia wnioskodawcy. Zgodnie z art. 15 w związku z art. 174 ust. 3 i 3b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009 r., Nr 153, poz. 1227 z późn. zm.) do obliczenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru kapitału początkowego przyjmuje się przeciętną podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne w okresie kolejnych 10 lat kalendarzowych wybranych z lat poprzedzających 01.01.1999 roku, albo – na wniosek ubezpieczonego przeciętną podstawę wymiaru składki z 20 lat kalendarzowych przypadających przed rokiem złożenia wniosku, wybranych z całego okresu ubezpieczenia.

W rozpoznawanej sprawie wnioskodawca domagał się uwzględnienia zarobków za okres od 1974 do 1987 roku. Do wnioskodawcy mają nadto zastosowanie przepisy rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru emerytur i rent, z dnia 1 kwietnia 1985 r. (t.j. Dz.U. z 1989 r., Nr 11, poz. 63, ze zm.). W myśl § 10 powołanego rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 1 kwietnia 1985 r., jeżeli w okresie, z którego wynagrodzenie przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru, pracownik był zatrudniony za granicą, do ustalenia podstawy wymiaru przyjmuje się za okresy tego zatrudnienia:

1) kwoty, od których za te okresy opłacono składkę na ubezpieczenie społeczne w kraju, albo 2) jeżeli okres zatrudnienia za granicą przypada przed dniem 1 stycznia 1991 r. - kwoty wynagrodzenia przysługującego w tych okresach pracownikowi zatrudnionemu w kraju w takim samym lub podobnym charakterze, w jakim pracownik był zatrudniony przed wyjazdem za granicę. W niniejszej sprawie wnioskodawca jako okresy, z których ma być obliczona podstawa wymiaru jego kapitału początkowego, wskazał okres pracy za granicą wykonywanej w pełnym wymiarze czasu.

Niekwestionowanym było, że za pracę wykonywaną za granicą w wymiarze pełnego etatu wnioskodawca otrzymywał wynagrodzenie. Tym samym, na podstawie przywołanego rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 1 kwietnia 1985 roku, dopuszczalnym stało się zastąpienie rzeczywistego wynagrodzenia wnioskodawcy, którego nie był on w stanie udowodnić dokumentami płacowymi, wynagrodzeniem innego pracownika zatrudnionego w tym okresie w kraju w takim samym lub podobnym charakterze. Mając powyższe na uwadze Sąd w niniejszej sprawie przeprowadził postępowanie dowodowe, obejmujące analizę dokumentacji znajdującej się w aktach osobowych ubezpieczonego, aktach płacowych S. B. (1), zatrudnionego - podobnie jak powód na stanowisku montera konstrukcji i urządzeń metalowych.

Zdaniem Sądu nie zachodziły przeszkody do przyjęcia zarobków S. B., bowiem załączona do akt dokumentacja płacowa tej osoby potwierdziła, że był on zatrudniony na takim samym – jak wnioskodawca – stanowisku pracy. Sąd może przyjąć do ustalenia kapitału początkowego tylko te składniki wynagrodzenia, których wysokość została ustalona w postępowaniu, w sposób niewątpliwy. Ponadto, Sąd uznał za udowodnione zarobki wnioskodawcy z lat 1980-1987, bowiem zachowały się oryginalne listy płac oraz karta zasiłkowa. Pozwoliło to na wiarygodne ustalenie wynagrodzenia za te lata oraz wyliczenie wskaźnika wysokości podstawy wymiaru kapitału początkowego w sposób najkorzystniejszy, czyli z 10 kolejnych lat 1980-1989.

Sąd uznał za uzasadnione pomniejszyć staż ubezpieczeniowy wnioskodawcy o okresy urlopu dewizowego, związanego z pracą zagranicą i powrotem do kraju. Był to okres nieskładkowy i dlatego został odliczony. Nie wpłynęło to jednak niekorzystnie na wysokość kapitału początkowego. Mając powyższe okoliczności na uwadze Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c., zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w sentencji. ZARZĄDZENIE odpis wyroku z uzasadnieniem i pouczeniem doręczyć pełnomocnikowi ZUS, wypożyczając akta rentowe.