Legislator Case Law & Legislation
VIII U 357/16 AI generated

VIII U 357/16 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 357/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 30 października 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił J. P. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Decyzja została wydana na podstawie art.57, art.58 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 215 roku, poz.121 ze zm.). W uzasadnieniu decyzji Zakład wskazał, iż orzeczeniem z dnia 22 września 2015 roku lekarz orzecznik uznał J. P. za całkowicie niezdolnego do pracy do 30 września 2017 roku oraz ustalił, że całkowita niezdolność do pracy powstała w dniu 30 grudnia 2008 roku.

Legislator headnote

AI generated

art.98§1 k.p.c; VIII U 357/16 · Sąd powszechny: jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność powstała w okresach wymienionych w cytowanym przepisie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Zgodnie zaś z ust.2 powyższego przepisu ust.1 punkt 3 nie stosuje się do ubezpieczonego, który udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy. Brak choćby jednego z warunków wymienionych w art.57 ww. ustawy powoduje brak prawa do świadczenia.

Keywords

AI generated
reapplication for disability pension occupational disability pension health impairment in military insurance suspension of pension recalculation of pension gainful employment past retirement age

Cited Legislation

AI generated
art.98§1 k.p.c
Za niezbędne i celowe w rozumieniu art.98§1 k.p.c.
AI generated
III U 621/12
Decyzją z dnia 25.07.2012r.
III AUa 1178/13
Wnioskodawczyni B. C. odwołała się od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. z dnia 10 stycznia 2011 r. odmawiających jej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Sąd Okręgowy w Toruniu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 14 grudnia 2011r. wydanym w sprawie IV U 280/11 oddalił odwołania.
III AUa 1078/17
Decyzją z dnia 22 czerwca 2017 r., znak:(...)Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.
VIII U 2750/21
podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust.
VIII U 1719/18
Decyzją z 13.07.2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., po rozpoznaniu wniosku z 4.04.2018 r., odmówił K. M. (1) prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Zakład podał, że Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem z 9.07.2018 r. ustaliła, że wnioskodawczyni jest częściowo niezdolna do pracy do 30.06.2019 r. Data powstania niezdolności do pracy 6.01.2018 r. Organ rentowy odmówił wnioskodawczyni przyznania prawa do renty ponieważ: - w 10-leciu przypadającym bezpośrednio przed datą złożenia wniosku, tj. od 4.09.1996 r. do 3.04.2018 r. przesuniętym o okres pobieranej renty, tj. od 1.02.2000 r. do 30.06.2008 r., od 1.11.2011 r. do 31.12.2014 r., ubezpieczona nie udokumentowała wymaganych 5 lat okresów ubezpieczenia, gdyż z dokumentów znajdujących się w Zakładzie wynika, że udowodniła 4 lata, 8 miesięcy, 1 dzień w tym 4 lata, 19 dni okresów składkowych oraz 7 miesięcy, 12 dni okresów nieskładkowych, - w 10-leciu przypadającym bezpośrednio przed datą złożenia wniosku, tj. 6.06.1996 r. przesuniętym o okres pobieranej renty, tj, od 1.02.2000 r. do 30.06.2008 r. oraz od 1.11.2011 r. do 31.12.2014 r. ubezpieczona nie udokumentowała wymaganych 5 lat okresów ubezpieczenia, gdyż z dokumentów znajdujących się w Zakładzie wynika, że udowodniła 4 lata, 10 miesięcy, 29 dni, w tym 4 lata, 3 miesiące, 17 dni okresów składkowych oraz 7 miesięcy, 12 dni okresów nieskładkowych. (decyzja k. 21 akt ZUS) Odwołanie od tej decyzji złożyła wnioskodawczyni, wnosząc o jej zmianę poprzez przyznanie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 357/16

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 30 października 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił J. P. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Decyzja została wydana na podstawie art.57, art.58 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 215 roku, poz.121 ze zm.). W uzasadnieniu decyzji Zakład wskazał, iż orzeczeniem z dnia 22 września 2015 roku lekarz orzecznik uznał J. P. za całkowicie niezdolnego do pracy do 30 września 2017 roku oraz ustalił, że całkowita niezdolność do pracy powstała w dniu 30 grudnia 2008 roku.

Całkowita niezdolność do pracy powstała w okresie ponad 18 miesięcy od ustania ubezpieczenia (które ustało w dniu 31 sierpnia 2006 roku). Nadto na wymagany 25 – letni okres składkowy i nieskładkowy ubezpieczony udokumentował łącznie 24 lata 2 miesiące i 22 dni okresu ubezpieczenia, w tym 1 rok 7 miesięcy i 9 dni okresów składkowych, 5 miesięcy i 8 dni okresów nieskładkowych oraz 22 lata 2 miesiące i 5 dni okresów uzupełniających opłacania składek na Fundusz Ubezpieczeń Społecznych (...). Do stażu pracy Zakład nie zaliczył okresu prowadzenia działalności gospodarczej od 4 lipca 2006 roku do 31 lipca 2006 roku i od 1 września 2006 roku do 13 maja 2009 roku z uwagi na nieopłacenie składek na ubezpieczenia społeczne.

W odwołaniu od powyższej decyzji pełnomocnik ubezpieczonego J. P. wniósł i jej zmianę poprzez przyznanie ubezpieczeniu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Wskazał, iż ubezpieczony posiada wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynoszący ponad 25 lat. W odpowiedzi na odwołanie pełnomocnik Zakładu Ubezpieczeń Społecznych wniósł o jego oddalenie. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczony J. P. urodził się (...). W dniu 23 czerwca 2015 roku ubezpieczony złożył wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy. (wniosek – k.1-7 akt ZUS) Orzeczeniem z dnia 22 września 2015 roku lekarz orzecznik ustalił, iż ubezpieczony jest całkowicie niezdolny do pracy do 30 września 2017 roku, całkowita niezdolność do pracy powstała w dniu 30 grudnia 2008 roku. (orzeczenie – k.46 akt ZUS) Ubezpieczony podlegał ubezpieczeniom społecznym rolników: - od 1 lipca 1980 roku do 31 grudnia 1982 roku (2 lata 6 miesięcy), - od 1 stycznia 1985 roku do 30 czerwca 1985 roku (6 miesięcy) - od 1 lipca 1985 roku do 31 grudnia 1990 roku (5 lat 6 miesięcy), - od 1 stycznia 1991 roku do 30 czerwca 1995 roku (4 lata 6 miesięcy), - od 31 maja 1996 roku do 4 sierpnia 2005 roku (9 lat 2 miesiące i 6 dni). (zaświadczenie – k.12 – 15 akt ZUS) W okresie od 25 lutego 1983 roku do 12 marca 1984 roku ubezpieczony odbywał zasadniczą służbę wojskową (1 rok i 16 dni). (zaświadczenie – k.17 akt ZUS) Od 1 grudnia 1980 roku ubezpieczony wykonywał pracę w Zakładzie (...) na podstawie umowy o przewóz mleka.

Z tytułu zawartej umowy ubezpieczony podlegał ubezpieczeniom społecznym od 1 grudnia 1980 roku do 31 stycznia 1983 roku. (umowa – k.42, karty wynagrodzeń – k.43, k.43 odwrót) Ubezpieczony był zarejestrowany jako osoba bezrobotna w następujących okresach - od 11 lutego do 9 marca 2010 roku, - od 7 listopada 2012 roku do 6 lutego 2013 roku, - od 28 maja 2015 roku. Ubezpieczony nie pobierał zasiłku dla bezrobotnych. (zaświadczenie – k.16) W okresie od 5 sierpnia 2005 roku do 13 maja 2009 roku ubezpieczony podlegał ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej.

Składki na ubezpieczenia społeczne z tego tytułu ubezpieczony opłacił za następujące okresy: - od 5 sierpnia 2005 roku do 1 stycznia 2006 roku (4 miesiące 27 dni), - od 9 czerwca 2006 roku do 3 lipca 2006 roku (25 dni), - od 1 sierpnia 2006 roku do 31 sierpnia 2006 roku (1 miesiąc). W okresie od 2 stycznia 2006 roku do 8 czerwca 2006 roku ubezpieczony był niezdolny do pracy i pobierał zasiłek chorobowy (5 miesięcy 8 dni). Za następujące okresy ubezpieczony nie opłacił składek na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej: - od 7 lipca do 31 lipca 2006 roku, - od 1 września 2006 roku do 13 maja 2009 roku. (potwierdzenie ubezpieczenia – k.22-23 akt ZUS) Ubezpieczenie J.

P. ustało w dniu 31 sierpnia 2006 roku. (okoliczność bezsporna) Powyższy stan faktyczny został ustalony na podstawie dowodów z ww. dokumentów, których autentyczności strony nie kwestionowały. Zeznania ubezpieczonego, że podlegał ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej do 2010 roku, a po tym roku nie posiadał już tytułu do ubezpieczenia również nie znalazły potwierdzenia w materiale dowodowym. Ubezpieczony podlegał ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej do 13 maja 2009 roku, przy czym w okresie od 1 września 2006 roku nie opłacał składek na ubezpieczenia społeczne.

Zeznania ubezpieczonego dotyczące wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym rodziców po ukończeniu 16 roku życia nie mają znaczenia dla niniejszego postępowania. Z tych samych względów Sąd pominął zeznania świadka Z. S..

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie jest niezasadne. Zgodnie z treścią art.57 ust.1 ustawy z 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2017 roku, poz.1383 z późn. zm.) renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełni łącznie następujące warunki:

1) jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność powstała w okresach wymienionych w cytowanym przepisie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Zgodnie zaś z ust.2 powyższego przepisu ust.1 punkt 3 nie stosuje się do ubezpieczonego, który udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy. Brak choćby jednego z warunków wymienionych w art.57 ww. ustawy powoduje brak prawa do świadczenia.

Warunkiem nabycia prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, określonym w art.57 ust.1 punkt 2 ww. ustawy jest posiadanie odpowiednio długiego okresu ubezpieczenia. Okresy składkowe i nieskładkowe niezbędne do uzyskania świadczenia zostały wskazane w art.58 ww. ustawy, który uzależnia długość tego okresu od wieku w którym ubezpieczony staje się niezdolny do pracy. Wymagany okres ubezpieczenia osoby, która stała się niezdolna do pracy w wieku powyżej 30 lat wynosi 5 lat, okres ten musi przypadać w ciągu ostatniego 10-lecia przed zgłoszeniem wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy.

Niezbędną przesłanką do nabycia prawa do renty jest również to, żeby niezdolność do pracy powstała w okresach (albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ich ustania) wymienionych w art.57 ust.1 punkt 3 ww. ustawy. Z zebranego w sprawie materiału dowodowego wynika, iż ubezpieczony jest całkowicie niezdolny do pracy, ubezpieczony posiada odpowiednio długi okres ubezpieczenia (powyżej 5 lat) i okres ten przypada w ciągu ostatniego 10-lecia przed dniem powstania niezdolności do pracy. Ubezpieczony nie kwestionował daty powstania niezdolności do pracy ustalonej przez lekarza orzecznika na 30 grudnia 2008 roku.

Z ustaleń Sądu wynika, iż niezdolność do pracy ubezpieczonego do pracy nie powstała w okresie ubezpieczenia. Definicja okresu ubezpieczenia została zawarta w art.4 punkt 5 ww. ustawy. Okresem ubezpieczenia jest okres opłacania składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz nieopłacania składek z powodu przekroczenia w trakcie roku kalendarzowego kwoty rocznej podstawy wymiaru składek, o których mowa w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. Ubezpieczony z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej opłacał składki do dnia 31 sierpnia 2006 roku, a zatem okres ubezpieczenia ustał od dnia 1 września 2006 roku.

Niezdolność ubezpieczonego do pracy powstała później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania ubezpieczenia – w dniu 30 grudnia 2008 roku. Wyłączenie warunku powstania niezdolności do pracy w określonym czasie, stosownie do treści art.57 ust.3 ww. ustawy, jest możliwe dla tych ubezpieczonych, którzy udowodnili okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 25 lat dla mężczyzn i są całkowicie niezdolni do pracy. Okresy składkowe i nieskładkowe zostały wymienione w art.6 i art.7 ww. ustawy. Z zebranego w sprawie materiału dowodowego wynika, iż do okresów składkowych ubezpieczonego należy zaliczyć następujące okresy:

1) od 1 stycznia 1980 roku do 30 czerwca 1980 roku (wykonywania pracy na podstawie umowy zlecenia zawartej z Zakładem (...) w W.), 2) od 1 lipca 1980 roku do 31 grudnia 1982 roku (podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników), 3) od 1 do 31 stycznia 1983 roku (wykonywania pracy na podstawie umowy zlecenia zawartej z Zakładem (...) w W.), 4) od 25 lutego 1983 roku do 12 marca 1984 roku (okres odbywania służby wojskowej), 5) od 1 stycznia 1985 roku do 30 czerwca 1995 roku (podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników), 6) od 31 maja 1996 roku do 4 sierpnia 2005 roku (podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników), 7) opłacania składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej: - od 5 sierpnia 2005 roku do 1 stycznia 2006 roku, - od 9 czerwca 2006 roku do 3 lipca 2006 roku, - od 1 do 31 sierpnia 2006 roku.

Jako okres nieskładkowy podlega zaliczeniu okres pobierania zasiłku chorobowego od 2 stycznia 2006 roku do 8 czerwca 2006 roku. Łącznie okres składkowy i nieskładkowy ubezpieczonego wynosi 24 lata 9 miesięcy i 22 dni. Zaliczeniu do okresów składkowych i nieskładkowych nie podlega okres przed zakończeniem umowy zlecenia a rozpoczęciem służby wojskowej (od 1 lutego do 24 lutego 1983 roku) ani okres po zakończeniu służby wojskowej – od 13 marca 1984 roku do 31 grudnia 1984 roku. W tych okresach ubezpieczony nie był zgłoszony do ubezpieczeń społecznych ani z tytułu wykonywania umowy zlecenia (składka na ubezpieczenie emerytalne i rentowe została zapłacona za styczeń 1983 roku), zaś do ubezpieczenia społecznego rolników J.

P. został zgłoszony od dnia 1 stycznia 1985 roku. Okres pomiędzy zakończeniem pracy a rozpoczęciem służby wojskowej oraz po zakończeniu służby wojskowej a zgłoszeniem do ubezpieczeń nie jest ani okresem składkowym ani okresem nieskładkowym i nie podlega uwzględnieniu przy ustalaniu uprawnień do świadczeń określonych w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Również okres zarejestrowania w Urzędzie Pracy bez prawa do zasiłku dla bezrobotnych od 11 lutego do 9 marca 2010 roku, od 7 listopada 2012 roku do 6 lutego 2013 roku i od 28 maja 2015 roku nie podlega uwzględnieniu przy ustalaniu uprawnień do świadczeń określonych w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, bowiem obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym podlegają jedynie osoby pobierające zasiłek dla bezrobotnych (art.6 ust.1 punkt 9 ustawy z dnia 13 października 1998 roku systemie ubezpieczeń społecznych, tekst jednolity Dz.U. z 2017 roku, poz.1778 ze zm.).

Nadto stosownie do treści art.79 ust.1 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 roku o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tekst jednolity Dz.U. z 2017 roku, poz.1065) do okresu pracy wymaganego do nabycia lub zachowania uprawnień pracowniczych oraz okresów składkowych w rozumieniu przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych zalicza się okres pobierania zasiłku. Niewątpliwie ubezpieczony zasiłku dla bezrobotnych nie pobierał. Nie podlega zaliczeniu do okresu składkowego ani nieskładkowego również okres wykonywania przez ubezpieczonego pracy w gospodarstwie rolnym rodziców po ukończeniu 16 roku życia.

Art.10 ww. ustawy o emeryturach i rentach zezwala na uwzględnienie wymienionych w nim okresów pracy rolniczej, gdy okresy składkowe i nieskładkowe, ustalone na zasadach określonych w art.5-7 tej ustawy są krótsze od okresu wymaganego do przyznania emerytury lub renty, w zakresie niezbędnym do ustalenia tego prawa i nie zostały zaliczone do okresów, od których zależy prawo do emerytury lub renty na podstawie przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników. W zależności od rodzaju świadczenia, którego prawo podlega ustaleniu (emerytura lub renta) art.10 ww. ustawy różnicuje możliwość uzupełnienia okresów składkowych i nieskładkowych okresami pracy rolniczej.

W przypadku renty z tytułu niezdolności do pracy oraz obliczeniu jej wysokości uwzględnia się tylko okresy ubezpieczenia społecznego rolników, za które opłacono przewidziane w odrębnych przepisach składki, traktując je jako okresy składkowe (art.10 ust.2 ww. ustawy o emeryturach i rentach). Art.10 ust.2 ww. ustawy wyraźnie wymienia jedynie okres wskazany w art.10 ust.1 punkt 1, co oznacza iż przy ustaleniu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy nie podlegają wliczeniu jako okresy składkowe (ani nieskładkowe) przypadające przed dniem 1 stycznia 1983 roku okresy pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia, poprzedzające podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników.

Brak jest zatem podstawy prawnej do zaliczenia ubezpieczonemu do okresów składkowych niezbędnych do ustalenia prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia. Reasumując J. P. nie spełnia wszystkich warunków do przyznania prawa do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy określonych w art.57 ww. ustawy. Z ustaleń Sądu wynika, że niezdolność ubezpieczonego do pracy nie powstała w okresie ubezpieczenia ani w okresie 18 miesięcy po ustaniu ubezpieczenia, a ubezpieczony nie ma co najmniej 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych.

Ubezpieczony J. P. udokumentował staż ubezpieczeniowy w wymiarze 24 lat 9 miesięcy i 22 dni okresów składkowych i nieskładkowych. Wobec powyższego Sąd na podstawie art.477 14§1 k.p.c. oddalił odwołanie. W toku postępowania ubezpieczony był reprezentowany przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu, która złożyła wniosek o przyznanie kosztów pomocy prawnej oświadczając, iż koszty nie zostały uiszczone ani w całości ani w części. Pełnomocnik ubezpieczonego złożyła również wniosek o zwrot kosztów dojazdu na rozprawę do Sądu Rejonowego we Włocławku.

Zgodnie z treścią art.22 3 ust.1 ustawy z 6 lipca 1982 roku radcach prawnych (teksy jednolity Dz.U. z 2014 roku, poz.637) koszty zastępstwa procesowego ponosi Skarb Państwa. Wysokość kosztów nieopłaconej pomocy prawnej należy ustalić na podstawie rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (Dz.U. z 2015 roku, poz.1805), mającego zastosowanie w niniejszej sprawie na podstawie §22 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 3 października 2016 roku w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (Dz.U. z 2016 roku, poz.1715).

Stosownie do treści §2 ww. rozporządzenia ponoszone przez Skarb Państwa obejmują: opłatę ustaloną zgodnie z przepisami niniejszego rozporządzenia oraz niezbędne i udokumentowane wydatki radcy prawnego. Opłata maksymalna w sprawach o świadczenie z ubezpieczenia społecznego wynosi 360 zł (§15 ust.2 ww. rozporządzenia). Opłatę należy podwyższyć o kwotę podatku od towarów i usług wyliczoną według stawki podatku obowiązującej dla tego rodzaju czynności na podstawie przepisów o podatku od towarów i usług, czyli o 23%. Za niezbędne i celowe w rozumieniu art.98§1 k.p.c. Sąd uznał poniesione przez pełnomocnika ubezpieczonego koszty przejazdu na rozprawę do Sądu Rejonowego we Włocławku, na której ubezpieczony został przesłuchany w charakterze strony.

Tytułem zwrotu kosztów Sąd przyznał pełnomocnikowi ubezpieczonego kwotę 213,96 zł, odpowiadającą stawce określonej w rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 25 marca 2002 roku w sprawie warunków ustalania i sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz.U. z 2002 roku, nr 27 poz.271 ze zm.) i odległość od siedziby kancelarii pełnomocnika ubezpieczonego do Sądu Rejonowego we Włocławku. ZARZĄDZENIE Odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć pełnomocnikowi ubezpieczonego. 15 marca 2018 roku