Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1210/17 AI generated

VIII U 1210/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1210/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 19 kwietnia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej obowiązujące M. S. miesięczne podstawy wymiaru składek wynoszą: Na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne: emerytalne, rentowe i wypadkowe za miesiące: 02/2013 r. 2.227,80 zł, 03/2013 r. 2.227,80 zł, 04/2013 r. 2.079,28 zł.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1210/17 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą podlegają, stosownie do art. 6 ust. 1 pkt 5 i art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( t.j. Dz. U. z 2016 r., poz. 963), obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym i wpadkowemu, a także - w myśl art. 11 ust. 2 - na swój wniosek dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu. Objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem następuje od dnia wskazanego we wniosku, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony (art. 14 ust. 1a).

Keywords

AI generated
suspension of insurance benefits reimbursement by health insurer staggering of health insurance premiums retroactive disability benefits supplementary health care insurance health insurance body
AI generated
VII U 1445/23
Z. odwołał się do decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 22 sierpnia 2023 r. o numerze (...), którą stwierdzono, że podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne J. Z. jako płatnika składek z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej w okresie od stycznia 2023 r. stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek i wynosi kwotę 4161 zł. J. Z. w uzasadnieniu odwołania podniósł, że organ rentowy nie wypłacił należnego mu świadczenia, tj. zasiłku chorobowego, a ponadto w okresie, kiedy odwołujący się przebywał na zwolnieniu lekarskim, tj. od 30 grudnia 2022 r. do 19 maja 2023 r. organ rentowy wymagał, by opłacał składki w pełnej wysokości. (odwołanie – k. 3 a.s.).
V U 386/21
Decyzją z dnia 15 stycznia 2021 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T.
V U 1088/21
Decyzją z dnia 21 października 2021 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O., stwierdził, iż M.
VI U 317/22
Decyzją z dnia 26 lipca 2022 r., znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
III AUa 748/16
Ubezpieczony A. M. (1) odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w E. z dnia 24 kwietnia 2014 r., którą to decyzją organ rentowy odmówił mu prawa do zasiłku chorobowego za okres od 10 marca 2014 r. do 25 kwietnia 2014 r. z uwagi na niepodleganie ubezpieczeniu chorobowemu od dnia 1 marca 2014 r. W decyzji tej wskazano, że składka za miesiąc marzec 2014 r. została pomniejszona o nieprzysługujący zasiłek chorobowy, a składki za miesiące wrzesień 2013 r. i styczeń 2014 r. zostały opłacone po ustawowym terminie, zaś niezdolność do pracy powstała 10 marca 2014 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1210/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 19 kwietnia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej obowiązujące M. S. miesięczne podstawy wymiaru składek wynoszą:

1. Na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne: emerytalne, rentowe i wypadkowe za miesiące: 02/2013 r. 2.227,80 zł, 03/2013 r. 2.227,80 zł, 04/2013 r. 2.079,28 zł.

2. Na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne za miesiące: 02/2013 r. 2.908,13 zł, 03/2013 r. 2.908,13 zł, 04/2013 r. 2.908,13 zł.

3. Na Fundusz Pracy za miesiące: 02/2013 r. 2.227,80 zł, 03/2013 r. 2.227,80 zł, 04/2013 r. 2.079,28 zł. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że pismem z dnia 27 marca 2017 r. zostało wszczęte z urzędu postępowanie administracyjne w sprawie podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne za miesiące od lutego 2003 r. do kwietnia 2013 r. z tytułu prowadzenia przez wnioskodawczynię pozarolniczej działalności. Z dokumentów zaewidencjonowanych w systemie informatycznym ZUS wynika, że z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności ubezpieczona złożyła za siebie deklarację rozliczeniową ZUS DRA za miesiąc luty 2013 r. z wykazaniem podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w wysokości 238,69 zł, za miesiące marzec 2013 r., kwiecień 2013 r. z wykazaniem podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w wysokości 0,00 zł.

Decyzją z dnia 15 marca 2013 r. odmówiono M. S. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 4 lutego 2013 r. do 14 marca 2013 r. i nadal za cały okres nieprzerwanej niezdolności do pracy. Wyrokiem Sądu z dnia 10 czerwca 2014 r. sygn. akt XI U 910/2013 decyzja została utrzymana w mocy. Sąd oddalił apelację. Organ rentowy dodał, że w związku z tym, że ubezpieczona nie spełniła warunków do przyznania zasiłku za w/w okres z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej wnioskodawczyni nie miała prawa do proporcjonalnego zmniejszenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy, zgodnie z art. 18 ust. 10 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 53 ust. 1 ustawy o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu i art. 104 ust. 1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. /decyzja – k. 15 – 16 akt ZUS/ Odwołanie od w/w decyzji w dniu 23 maja 2017 r. złożyła wnioskodawczyni M.

S. i wniosła o zmianę decyzji poprzez ustalenie podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne za miesiące od lutego do kwietnia 2013 r. z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w wysokości uwzględniającej prawo do obniżenia podstawy wymiaru składek ze względu na trwającą niezdolność do pracy. /odwołanie – k. 2 – 4/ W odpowiedzi na odwołanie z dnia 22 czerwca 2017 r. organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania przytaczając argumentację z zaskarżonej decyzji. /odpowiedź na odwołanie – k. 6/ Postanowieniem z dnia 24 października 2017 r postępowanie zostało zawieszone na podstawie art. 177 par. 1 pkt. 1 kpc, a postanowieniem z dnia 19 grudnia 2017 r – podjęte. /postanowienie – k. 42/ Na rozprawie w dniu 13 lutego 2018 r. pełnomocnik wnioskodawczyni poparł odwołanie i wniósł o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych, pełnomocnik ZUS wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. /protokół rozprawy z dnia 13 lutego 2018 r.

– 00:01:39 – 00:02:43, 00:03:20 – 00:04:19 – płyta CD – k. 62/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawczyni prowadzi działalność gospodarczą i z tego tytułu podlega ubezpieczeniom społecznym. Termin opłacania składek na ubezpieczenie społeczne przypada na 10 dzień każdego miesiąca. /bezsporne/ Składkę za grudzień 2012 r. ubezpieczona wpłaciła w dniu 10 stycznia 2013 r. na poczcie, uiszczając gotówkę w okienku pocztowym. /bezsporne/ Składka ta na rachunek organu rentowego wpłynęła w dniu 11 stycznia 2013 r. /bezsporne/ Za okres od 4 lutego 2013 r. do 28 kwietnia 2013 r. wnioskodawczyni miała wystawione zaświadczenia o czasowej niezdolności do pracy. /bezsporne/ Ubezpieczona złożyła deklaracje rozliczeniowe ZUS DRA za miesiąc luty 2013 r. z wykazaniem podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w wysokości 238,69 zł, za miesiąc marzec 2013 r. i kwiecień 2013 r. z wykazaniem podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w wysokości 0,00 zł. /bezsporne/ Decyzją z dnia 15 marca 2013 r. odmówiono wnioskodawczyni prawa do zasiłku chorobowego za okres od 4 lutego 2013 r. do 17 marca 2013 r. i nadal za cały okres nieprzerwanej niezdolności do pracy. /bezsporne/ Odwołanie od powyższej decyzji złożyła ubezpieczona i wyrokiem z dnia 6 lutego 2014 r. w sprawie sygn. akt XI U 910/13 Sąd Rejonowy dla Łodzi – Śródmieścia w Łodzi oddalił odwołanie M.

S. i przyznał na rzecz adwokata S. K. kwotę 73,80 zł tytułem zwrotu kosztów pomocy prawnej udzielonej z urzędu. /bezsporne - wyrok – k. 131 w aktach XI U 910/13/ Apelację od w/w wyroku złożyła wnioskodawczyni i Sąd Okręgowy w Łodzi wyrokiem z 10 czerwca 2014 r. w sprawie (...) 58/14 oddalił apelację ubezpieczonej. / bezsporne - wyrok – k. 157 w aktach VII Ua 58/14/ Pismem z dnia 4 sierpnia 2014 r. M. S. wystąpiła z wnioskiem o przywrócenie terminu do opłacenia składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za miesiąc grudzień 2012 r. /wniosek – k. 22 – 23/ Pismem z dnia 5 września 2014 r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział Ł. poinformował wnioskodawczynię, że wyraża zgodę na opłacenie składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za grudzień 2012 r. po terminie. /pismo – k. 24/ Zaskarżoną decyzją z dnia 19 kwietnia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej obowiązujące M. S. miesięczne podstawy wymiaru składek wynoszą:

1. Na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne: emerytalne, rentowe i wypadkowe za miesiące: 02/2013 r. 2.227,80 zł, 03/2013 r. 2.227,80 zł, 04/2013 r. 2.079,28 zł.

2. Na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne za miesiące: 02/2013 r. 2.908,13 zł, 03/2013 r. 2.908,13 zł, 04/2013 r. 2.908,13 zł.

3. Na Fundusz Pracy za miesiące: 02/2013 r. 2.227,80 zł, 03/2013 r. 2.227,80 zł, 04/2013 r. 2.079,28 zł. /decyzja – k. 15 -16 akt ZUS/ Powyższy stan faktyczny Sąd Okręgowy ustalił na podstawie w/w dokumentów, których wartości dowodowej nie kwestionowała żadna ze stron, Sąd zaś nie znalazł podstaw, ażeby odmówić im waloru wiarygodności z urzędu. Dodać należy, że stan faktyczny był pomiędzy stronami bezsporny.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą podlegają, stosownie do art. 6 ust. 1 pkt 5 i art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( t.j. Dz. U. z 2016 r., poz. 963), obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym i wpadkowemu, a także - w myśl art. 11 ust. 2 - na swój wniosek dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu. Objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem następuje od dnia wskazanego we wniosku, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony (art. 14 ust. 1a).

Zgodnie z art. 18 ust. 8 w/w ustawy, podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 5, stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, ogłoszonego w trybie art. 19 ust. 10 na dany rok kalendarzowy. Na podstawie art. 20 ust. 1 w/w ustawy podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe oraz ubezpieczenie wypadkowe stanowi podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenia rentowe, z zastrzeżeniem ust. 2 i ust.

3. W oparciu o ust. 2 przy ustalaniu podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe oraz ubezpieczenie wypadkowe nie stosuje się ograniczenia, o którym mowa w art. 19 ust.

1. Z art. 47 ust. 1 pkt 1 wynika, że płatnik składek, będący osobą fizyczną opłacającą składkę wyłącznie za siebie, przesyła w tym samym terminie deklarację rozliczeniową, imienne raporty miesięczne oraz opłaca składki za dany miesiąc, z zastrzeżeniem ust. 1a, 2a i 2b, nie później niż do 10 dnia następnego miesiąca. W niniejszej sprawie organ rentowy określając wysokość podstawy wymiaru składek wnioskodawczyni wskazał, że ubezpieczona nie spełniła warunków do przyznania zasiłku za w/w okres z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej a tym samym nie miała prawa do proporcjonalnego zmniejszenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy, zgodnie z art. 18 ust. 10 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, art. 53 ust. 1 ustawy o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu i art. 104 ust. 1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Stosownie do treści art. 18 ust. 10 w/w ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, zasady zmniejszania najniższej podstawy wymiaru składek, o których mowa w ust. 9, stosuje się odpowiednio w przypadku niezdolności do pracy trwającej przez część miesiąca, jeżeli z tego tytułu ubezpieczony spełnia warunki do przyznania zasiłku. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. Z 2017 r., poz. 1368 ze zm.), zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego.

Mając na względzie treść w/w przepisu należy wskazać, że zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Z kolei trwanie ubezpieczenia chorobowego związane jest z posiadaniem tytułu ubezpieczenia chorobowego. Zgodnie z art. 3 pkt 1 ustawy tytułem ubezpieczenia chorobowego jest zatrudnienie lub inna działalność, których podjęcie rodzi obowiązek ubezpieczenia chorobowego lub uprawnienie do objęcia tym ubezpieczeniem na zasadach dobrowolności w rozumieniu przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Okres trwania ubezpieczenia chorobowego to czas, w którym ubezpieczony ma obowiązek opłacania składki lub czas zwolnienia z obowiązku opłacenia składki (por. uchwała SN z dnia 12 czerwca 2002 r., III UZP 4/02, OSNP 2002, nr 24, poz. 601; Biul. SN 2002, nr 6, s. 4; Prok. i Pr. 2002, nr 12, s. 49; OSNP – wkł. 2002, nr 14, poz. 2; M. Prawn. 2002, nr 16, s. 725; Wokanda 2003, nr 2, s. 23; Wokanda 2003, nr 3, s. 24). Od tej ostatniej sytuacji należy odróżnić nieistnienie obowiązku opłacania składki, na przykład w trakcie korzystania przez pracownika z urlopu bezpłatnego - które nigdy nie będą okresami trwania ubezpieczenia chorobowego.

Okresy trwania ubezpieczenia chorobowego oraz trwania tytułu ubezpieczenia chorobowego nie zawsze będą pokrywały się ze sobą w czasie. O ile okres trwania ubezpieczenia chorobowego zawsze zawierał się będzie w okresie trwania tytułu ubezpieczenia (jako że zakres tego pojęcia jest węższy), o tyle nie zawsze będzie zachodziła relacja odwrotna (por. I. Jędrasik-Jankowska, Pojęcia i konstrukcje prawne..., s. 369). W stosunku do osób ubezpieczonych obowiązkowo "trwanie ubezpieczenia chorobowego" oznacza czas trwania działalności, z którą łączy się obowiązek ubezpieczenia (czas trwania stosunku pracy albo stosunku członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej), niezależnie od tego, czy składka na ubezpieczenie chorobowe została faktycznie opłacona.

Zaś w stosunku do osób ubezpieczonych dobrowolnie "trwanie ubezpieczenia" to okres od dnia wskazanego we wniosku o objęciu ubezpieczeniem chorobowym - nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony - do dnia ustania tego ubezpieczenia. Ubezpieczenie dobrowolne ustaje zaś:

1. od dnia wskazanego we wniosku o wyłączenie z tego ubezpieczenia, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został złożony, 2. od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki na to ubezpieczenie, chyba że Zakład wyraził zgodę na opłacenie składki po terminie - wyrażenie przez organ rentowy zgody na opłacenie składki po terminie sprawia natomiast, że pomimo, iż składka nie została uiszczona w terminie, dobrowolne ubezpieczenie nie ustaje (por. w wyroku Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie z 3.07.2014 r., sygn. akt III AUa 1349/13, LEX nr 1493876, wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z 19.09.2013 r., sygn. akt III AUa 1626/12 LEX nr 141603), 3. od dnia ustania tytułu podlegania ubezpieczeniu (art. 14 w/w ustawy).

W stosunku do ubezpieczonych będących jednocześnie płatnikami swoich składek "trwanie ubezpieczenia" jest równoznaczne z okresem, za który została opłacona składka - (Agnieszka Rzetecka – Gil, ustaw o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa komentarz wyd. II, opublikowano: LEX 2017). Przechodząc na grunt niniejszej sprawy należy wskazać, że bezspornym jest, że ubezpieczona uiściła składkę za grudzień 2012 r. z uchybieniem terminu i organ rentowy odmówił wnioskodawczyni wypłaty zasiłku chorobowego za luty, marzec i kwiecień 2013 r.

Jednakże pismem z dnia 5 września 2014 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział Ł. wyraził zgodę na opłacenie składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za grudzień 2012 r. po terminie.Oznacza to, zgodnie z powołanym wyżej orzecznictwem, że nie ustało dobrowolne ubezpieczenie wnioskodawczyni. Zatem M. S. spełniła warunki do przyznania zasiłku chorobowego, a tym samym do proporcjonalnego zmniejszania podstawy wymiaru składek za miesiące, w których była niezdolna do pracy tj. za luty, marzec i kwiecień 2013 r. W ocenie Sądu fakt, że wnioskodawczyni nie otrzymała zasiłku chorobowego nie ma znaczenia w niniejszej sprawie albowiem art. 18 ust. 10 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych wskazuje, że ubezpieczona ma jedynie spełnić warunki do przyznania zasiłku, a warunki te zdaniem Sądu spełniła.

Mając powyższe okoliczności na uwadze Sąd Okręgowy na podstawie (...) §2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w pkt 1 sentencji, ustalając podstawę wymiaru składek na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne oraz Fundusz Pracy za okres luty – kwiecień 2013 r z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej w wysokości uwzględniającej prawo do obniżenia podstawy wymiaru składek w związku ze spełnieniem warunku do przyznania zasiłku za ten okres. W przedmiocie kosztów procesu Sąd orzekł w pkt 2 sentencji wyroku na podstawie art. 98 § 1 i § 3 k.p.c. i zasądził od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Ł. na rzecz wnioskodawczyni kwotę 180 złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego – stosownie do treści § 9 pkt 2, rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokacie (tekst jednolity Dz.

U. z 2015 r., poz. 1800 ze zm. ).