Legislator Case Law & Legislation
V U 814/17 AI generated

V U 814/17 · Sąd powszechny

Case Number V U 814/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 10 sierpnia 2017 r., znak: (...), odmówił wnioskodawczyni E. W. prawa do świadczenia przedemerytalnego. W uzasadnieniu decyzji ZUS Oddział w L. wskazał , że ubezpieczona nie spełnił warunku określonego w art. 2 ust. 1 pkt 1 pkt. 4a i ust.3 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych( Dz.U. z 2013r., poz. 170 ze zmianami ), gdyż E. W. była zarejestrowana w Urzędzie Pracy i pobierała zasiłek dla bezrobotnych od dnia 09 stycznia 2017r. tj. po upływie 60 dni od daty ustania prawa do zasiłku jako opiekuna .

Legislator headnote

AI generated

V U 814/17 · Sąd powszechny: złoży wniosek o przyznanie świadczenia przedemerytalnego w terminie nieprzekraczającym 30 dni od dnia wydania przez powiatowy urząd pracy dokumentu poświadczającego 180-dniowy okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych. W rozpoznawanej sprawie bezspornym były okoliczności przedstawione w ustaleniach faktycznych niniejszego uzasadnienia . Spór w sprawie sprowadzał się natomiast do oceny przesłanki warunkującej prawo do świadczenia przedemerytalnego wymienionej w art. 2 ust. 1 pkt 4ai ust.3 ww. ustawy, a dokładnie okoliczności daty rejestracji wnioskodawczyni jako osoby bezrobotnej – istotnej do przyznania prawa do świadczenia przedemerytalnego .

Keywords

AI generated
eligibility for unemployment benefits occupational disability benefits reapplication for disability benefits entitlement condition for benefits permanent earning incapacity termination of disability benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 814/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 10 stycznia 2018 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Protokolant: star. sekr. sądowy Katarzyna Awsiukiewicz po rozpoznaniu w dniu 10 stycznia 2018 r. w Legnicy sprawy z wniosku E. W. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o świadczenie przedemerytalne na skutek odwołania E. W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 10 sierpnia 2017 r. znak (...) oddala odwołanie SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Sygn. akt V U 814/17

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 10 sierpnia 2017 r., znak: (...), odmówił wnioskodawczyni E. W. prawa do świadczenia przedemerytalnego. W uzasadnieniu decyzji ZUS Oddział w L. wskazał , że ubezpieczona nie spełnił warunku określonego w art. 2 ust. 1 pkt 1 pkt. 4a i ust.3 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych( Dz.U. z 2013r., poz. 170 ze zmianami ), gdyż E. W. była zarejestrowana w Urzędzie Pracy i pobierała zasiłek dla bezrobotnych od dnia 09 stycznia 2017r. tj. po upływie 60 dni od daty ustania prawa do zasiłku jako opiekuna .

Ponadto wnioskodawczyni pomiędzy dniem , w którym ustało prawo do zasiłku dla opiekuna a pobieraniem zasiłku dla bezrobotnych wykonywała pracę zawodową . W odwołaniu od powyższej decyzji wnioskodawczyni wniosła o jej zmianę poprzez przyznanie jej prawa do świadczenia przedemerytalnego. W uzasadnieniu odwołania skarżąca wskazała , że spełniła przesłanki określone w art. 2 ust. 1 pkt. 4a i ust.3 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych, gdyż zarejestrowana była w Powiatowym Urzędzie Pracy w L. Filia w C. – jako bezrobotna – od dnia 24 października 2016r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. wniósł o oddalenie odwołania, argumentując jak w zaskarżonej decyzji. Dodatkowo sprecyzowano stan faktyczny sprawy , na podstawie którego wydana została zaskarżona decyzja wskazując , że wnioskodawczyni po utracie prawa do zasiłku jako opiekuna w dniu 12 października 2016r. zarejestrowała się jako bezrobotna w PUP w L. w dniu 24 października 2016r. , ale z dniem 21 listopada 2016r. utraciła status bezrobotnego z powodu podjęcia pracy , a ponowna rejestracja – jako osoby bezrobotnej z prawem do zasiłku - nastąpiła z dniem 09 stycznia 2017r.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawczyni E. W. ( ur. (...)) wiek 55 lat osiągnęła w dniu (...) W okresie od 01 grudnia 2011r. do 12 października 2016r. skarżąca pobierała zasiłek dla opiekuna wypłacany przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w C. . Z dniem 12 października E. W. utraciła prawo do zasiłku dla opiekuna z powodu zgonu matki I. J. , nad którą sprawowała opiekę . W dniu 24 października 2016r. E. W. zarejestrowała się w Powiatowym Urzędzie Pracy w L. Filia w C. – jako bezrobotna . Z tego tytułu nie otrzymywała zasiłku dla bezrobotnych .

Z uwagi na trudną sytuację finansową wnioskodawczyni podjęła zatrudnieniu w dniu 21 listopada 2016r. i z tą data utraciła status osoby bezrobotnej . E. W. od 21 listopada 2016r. do 31 grudnia 2016r. wykonywała pracę na podstawie umowy zlecenia . Na koncie ubezpieczonego w ZUS zarejestrowano , że w okresie od 21 listopada 2016r. do 31 grudnia 2016r. wnioskodawczyni podlegała ubezpieczeniom społecznym i zdrowotnemu z tytułu umowy zlecenie w firmie (...) Sp. z o.o. oraz ubezpieczeniu zdrowotnemu w okresie od 22 listopada 2016r. do 31 grudnia 2016r. z tytułu umowy zlecenia zawartej z (...) Sp. z o.o.

Dnia 09 stycznia 2017r. E. W. zarejestrowała się w Powiatowym Urzędzie Pracy w L. Filia w C. – jako bezrobotna . Od daty rejestracji tj. od 09 stycznia 2017r. wnioskodawczyni pobierała zasiłek dla bezrobotnych . W okresie posiadania statusu bezrobotnego wnioskodawczyni nie odmówiła propozycji w zatrudnieniu . W dniu 11 lipca 2017r. E. W. złożyła wniosek o świadczenie przedemerytalne . Do wniosku dołączono zaświadczenie wystawione dnia 10 lipca 2017r. przez Powiatowym Urzędzie Pracy w L. Filia w C. , potwierdzające 6 miesięczny okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych przez wnioskodawczynię .

Na dzień złożenia wniosku o świadczenie przedemerytalne E. W. wnioskodawczyni posiadała ponad 20 lat okresów składkowych i nieskładkowych . dowód: - akta ubezpieczeniowe wnioskodawczyni k.1-21, - akta bezrobotnego nadesłane przez Powiatowy Urząd Pracy w L. Filia w C., - przesłuchanie wnioskodawczyni k. 22, e-protokół z 10.01.2017 r. 00:05:34 i nast.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z treścią przepisu art. 2 ust. 1 pkt.4a ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych (t.jedn.: Dz.U. z 2013 r., poz. 170 z późn. zm.) - prawo do świadczenia przedemerytalnego przysługuje osobie, która zarejestrowała się we właściwym powiatowym urzędzie pracy w ciągu 60 dni od ustania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego lub specjalnego zasiłku opiekuńczego , o którym mowa w ustawie z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych ( Dz. U. z 2016r. , poz. 1518 i 1579) lub zasiłku dla opiekuna , o którym mowa w ustawie z 04 kwietnia 2014r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów ( Dz.U. z 2016r. poz. 162 i 972), pobieranych nieprzerwanie przez okres co najmniej 365 dni , jeżeli utrata prawa do nich była spowodowana śmiercią osoby , nad którą opieka była sprawowana i do dnia , w którym ustało prawo do świadczenia pielęgnacyjnego , specjalnego zasiłku opiekuńczego, ukończyła co najmniej 55 lat( kobieta) i osiągnęła okres uprawniający do emerytury co najmniej 20 lat dla kobiet .

W myśl zaś art. 2 ust. 3 cyt. ustawy, świadczenie przedemerytalne przysługuje osobie określonej w ust. 1 po upływie co najmniej 6 miesięcy pobierania zasiłku dla bezrobotnych, o którym mowa w ustawie o promocji zatrudnienia, jeżeli osoba ta spełnia łącznie następujące warunki:

1) nadal jest zarejestrowana jako bezrobotna;

2) w okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych nie odmówiła bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, w rozumieniu ustawy o promocji zatrudnienia, albo zatrudnienia w ramach prac interwencyjnych lub robót publicznych;

3) złoży wniosek o przyznanie świadczenia przedemerytalnego w terminie nieprzekraczającym 30 dni od dnia wydania przez powiatowy urząd pracy dokumentu poświadczającego 180-dniowy okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych. W rozpoznawanej sprawie bezspornym były okoliczności przedstawione w ustaleniach faktycznych niniejszego uzasadnienia . Spór w sprawie sprowadzał się natomiast do oceny przesłanki warunkującej prawo do świadczenia przedemerytalnego wymienionej w art. 2 ust. 1 pkt 4ai ust.3 ww. ustawy, a dokładnie okoliczności daty rejestracji wnioskodawczyni jako osoby bezrobotnej – istotnej do przyznania prawa do świadczenia przedemerytalnego .

W ocenie Sądu, w rozpoznawanej sprawie stanowisko organu rentowego było słuszne. Z literalnego bowiem brzmienia powołanych w niniejszym uzasadnieniu przepisów wynika , że termin pierwszej rejestracji w powiatowym urzędzie pracy tj. dzień 24 października 2016r. – wbrew twierdzeniom skarżącej – nie jest terminem , od którego winien być liczone 60 dni od ustania prawa do zasiłku dla opiekuna . Z przepisów tych bowiem jednoznacznie wynika , że w ciągu 60 dni od ustania prawa do zasiłku dla opiekuna wnioskodawczyni nie tylko powinna być zarejestrowana jako osoba bezrobotna , ale również z tego tytułu powinna mieć przyznane prawo do zasiłku dla bezrobotnych .

Tymczasem ja wynika z treści decyzji Powiatowego Urzędu Pracy w L. Filia w C. z dnia 24 października 2016r. E. W. uznana została jako osoba bezrobotna , ale odmówiono jej prawa do zasiłku dla bezrobotnych , zgodnie z przepisami obowiązującymi do 31 grudnia 2016r. Ponadto wnioskodawczyni utraciła status bezrobotnego w okresie od 21 listopada 2016r. do 31 grudnia 2016r. Ja wynika z akt nadesłanych z Powiatowego Urzędu Pracy w L. Filia w C. ponowna rejestracja E. W. jako osoby bezrobotnej - nastąpiła w dniu 09 stycznia 2017r. Od tej daty też przyznane zostało ubezpieczonej prawo do zasiłku dla bezrobotnych .

Zatem prawidłowo - wydając zaskarżoną decyzję – ZUS przyjął dzień 09 stycznia 2017r. jako datę , od której ustalono czy wnioskodawczyni spełnia wszystkie przesłanki określonych w art. 2 ust. 1 pkt.4a i ust. 3 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych. W ocenie sądu na dzień 09 stycznia 2017r. E. W. nie spełnia przesłanek do przyznania świadczenia przedemerytalnego - określonych w powołanych przepisach - albowiem zarejestrowanie w tej dacie z prawem do zasiłku dla bezrobotnych nastąpiło po upływie 60 dni od dnia 12 października 2016r. tj. od dnia , w którym skarżąca utraciła prawo do zasiłku dla opiekuna .

Reasumując sąd, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., oddalił odwołanie , gdyż nie było podstaw do jego uwzględnienia z przyczyn wskazanych w niniejszym uzasadnieniu .