Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1740/17 AI generated

VIII U 1740/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1740/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 2 sierpnia 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił K. K. (1) prawa do renty socjalnej. Decyzja została wydana na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz.U. z 2016 roku, poz.887 ze zm.) oraz z dna 27 czerwca 2003 roku o rencie socjalnej (tekst jednolity Dz.U. z 2013 roku, poz.982 ze zm.). Podstawą wydania decyzji było orzeczenie Komisji lekarskiej ZUS w którym stwierdzono, że ubezpieczony nie jest niezdolny do pracy.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1740/17 · Sąd powszechny: Odwołanie jest zasadne i skutkuje zmianą zaskarżonej decyzji. Zgodnie z treścią art.4 ust.1 i 2 ustawy z dnia 27 czerwca 2003 roku o rencie socjalnej (tekst jednolity Dz.U. z 2013 roku, poz. 982 z późn. zm.) renta socjalna przysługuje osobie pełnoletniej całkowicie niezdolnej do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało: 1)przed ukończeniem 18 roku życia; 2)w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25 roku życia; 3)w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej, przy czym osobie, która spełnia powyższe warunki przysługuje renta socjalna stała - jeżeli całkowita niezdolność do pracy jest trwała albo renta socjalna okresowa - jeżeli całkowita niezdolność do pracy jest okresowa.

Keywords

AI generated
psychological incapacity sufficient earning capacity permanent earning incapacity unfit notwithstanding health condition intellectual disability reinstatement of disability pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1740/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 2 sierpnia 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił K. K. (1) prawa do renty socjalnej. Decyzja została wydana na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz.U. z 2016 roku, poz.887 ze zm.) oraz z dna 27 czerwca 2003 roku o rencie socjalnej (tekst jednolity Dz.U. z 2013 roku, poz.982 ze zm.). Podstawą wydania decyzji było orzeczenie Komisji lekarskiej ZUS w którym stwierdzono, że ubezpieczony nie jest niezdolny do pracy.

W odwołaniu od powyższej decyzji ubezpieczony podał, iż ma ciągłe dolegliwości, które uniemożliwiają mu normalne funkcjonowanie. W odpowiedzi na odwołanie pełnomocnik ZUS wniósł o jego oddalenie. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczony K. K. (2) urodził się (...). Ubezpieczony nigdy nie pracował. (okoliczności bezsporne) Od dnia 1 czerwca 2015 roku do dnia 30 czerwca 2017 roku ubezpieczony miał przyznaną rentę socjalną. (decyzja – k.8 akt ZUS) Ubezpieczony w roku szkolnym 2016/2017 był uczniem III klasy Zespołu Szkół Zawodowych nr (...) w Ł.. (zaświadczenie – k.16 akt ZUS, II plik) W dniu 24 maja 2017 roku ubezpieczony złożył wniosek o rentę socjalną. (wniosek – k.14 akt ZUS) Orzeczeniem z dnia 27 czerwca 2017 roku lekarz orzecznik ZUS stwierdził, że ubezpieczony nie jest całkowicie niezdolny do pracy.

Lekarz orzecznik rozpoznał u ubezpieczonego dziecięce porażenie mózgowe, wodogłowie pokrwotoczne z implantacją i reimplantacją zastawki komorowo – otrzewnowej, niedowład prawostronny z rozlanymi zanikami mięśniowymi, skróceniem kończyn prawych oraz zniekształceniem stopy prawej. Po rozpoznaniu sprzeciwu ubezpieczonego Komisja lekarska ZUS również stwierdziła, że ubezpieczony nie jest całkowicie niezdolny do pracy. (orzeczenie – k.17, k.18 akt ZUS, opinia lekarska z 27 czerwca 2017 roku – akta ZUS) U ubezpieczonego rozpoznano nasilony niedowład prawostronny, głównie kończyny górnej w przebiegi wodogłowia i okołoporodowego uszkodzenia mózgu.

Ubezpieczony po przebytym okołoporodowym krwawieniu do mózgu z wodogłowie w przebiegu niedrożności wodociągu mózgu nadal ma znaczne ograniczenia sprawności prawych kończyn, głównie górnej z bezużytecznością kończyny i trudnościami w samodzielnym poruszaniu się na dłuższych dystansach. Ubezpieczony nie posiada kwalifikacji do wykonywania pracy umysłowej. Nie może wykonywać jakiejkolwiek pracy fizycznej i wymagającej zachowania sprawności ruchowej. Całkowita niezdolność do pracy u ubezpieczonego istnieje od dzieciństwa.

Ubezpieczony jest całkowicie niezdolny do pracy, przez okres 2 lat. (opinia biegłego neurologa – k.11-12, k.15) Powyższy stan faktyczny jest bezsporny między stronami. Istotne okoliczności zostały ustalone na podstawie ww. dowodów z dokumentów, których strony nie kwestionowały. Ubezpieczony nie zgodził się z orzeczeniem lekarza orzecznika i komisji lekarskiej ZUS, iż nie jest całkowicie niezdolny do pracy. Celem weryfikacji stanowiska ubezpieczonego Sąd dopuścił dowód z opinii biegłego neurologa. Złożona w sprawie przez biegłego neurologa opinia jest jasna, nie zawiera braków, została sporządzona w oparciu o analizę przedłożonej dokumentacji lekarskiej i bezpośrednie badanie ubezpieczonego.

Wynikające z opinii wnioski są logiczne i prawidłowo uzasadnione. Żadna ze stron postępowania nie kwestionowała opinii biegłego neurologa, nie zgłaszała wniosków o jej uzupełnienie.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie jest zasadne i skutkuje zmianą zaskarżonej decyzji. Zgodnie z treścią art.4 ust.1 i 2 ustawy z dnia 27 czerwca 2003 roku o rencie socjalnej (tekst jednolity Dz.U. z 2013 roku, poz. 982 z późn. zm.) renta socjalna przysługuje osobie pełnoletniej całkowicie niezdolnej do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało: 1)przed ukończeniem 18 roku życia; 2)w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25 roku życia; 3)w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej, przy czym osobie, która spełnia powyższe warunki przysługuje renta socjalna stała - jeżeli całkowita niezdolność do pracy jest trwała albo renta socjalna okresowa - jeżeli całkowita niezdolność do pracy jest okresowa.

Stosownie do treści art.5 ww. ustawy ustalenia całkowitej niezdolności do pracy dokonuje lekarz orzecznik Zakładu (…), na zasadach i w trybie określonych w ustawie z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz.U. z 2017 roku, poz.1383 z późn. zm.). W myśl art.12 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu, przy czym całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy.

Przy ocenie stopnia i przewidywanego okresu niezdolności do pracy uwzględnia się stopień naruszenia sprawności organizmu oraz możliwości przywrócenia niezbędnej sprawności w drodze leczenia i rehabilitacji, możliwość wykonywania dotychczasowej pracy lub podjęcia innej pracy oraz celowość przekwalifikowania zawodowego, biorąc pod uwagę rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, poziom wykształcenia, wiek i predyspozycje psychofizyczne (art.13 ust.1). Stosownie do art.14 ust.1 i 2a ww. ustawy o emeryturach i rentach oceny niezdolności do pracy, jej stopnia oraz ustalenia m. in. daty powstania niezdolności do pracy, trwałości niezdolności do pracy, związku przyczynowego niezdolności do pracy z określonymi okolicznościami dokonuje lekarz orzecznik ZUS, od którego orzeczenia osobie zainteresowanej przysługuje sprzeciw do komisji lekarskiej Zakładu w ciągu 14 dni od dnia doręczenia tego orzeczenia.

W niniejszym postępowaniu istota sporu sprowadziła się do rozstrzygnięcia czy ubezpieczony K. K. (2) jest całkowicie niezdolny do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało w okresach o których mowa w art.4 ust.1 i 2 ww. ustawy o rencie socjalnej. Zebrany w niniejszym postępowaniu materiał dowodowy potwierdził, że ubezpieczony jest osobą całkowicie niezdolną do pracy oraz że niezdolność ta jest spowodowana naruszeniem sprawności organizmu, które powstało w dzieciństwie. Ubezpieczony cierpi na nasilony niedowład prawostronny, głównie kończyny górnej w przebiegu wodogłowia i okołoporodowego uszkodzenia mózgu.

Ma ograniczenia samodzielnym poruszaniu się. Ubezpieczony nie ma kwalifikacji do wykonywania pracy umysłowej, a stan zdrowia uniemożliwia mu wykonywanie jakiejkolwiek pracy fizycznej wymagającej sprawności ruchowej. Naruszenie sprawności organizmu powstało u ubezpieczonego w dzieciństwie. Reasumując, z zebranego w sprawie materiału dowodowego wynika, iż ubezpieczony spełnia wszystkie warunki do przyznania prawa do renty socjalnej określone w art.4 ust.1 ww. ustawy: - jest osobą pełnoletnią – 18 lat ukończył w dniu (...), - jest całkowicie niezdolny do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które to naruszenie nastąpiło w dzieciństwie.

Z ustaleń Sądu wynika, iż stwierdzona u ubezpieczonego całkowita niezdolność do pracy jest okresowa i będzie istniała przez okres 2 lat. Rentę socjalną wypłaca się zgodnie z treścią art.129 ww. ustawy o emeryturach i rentach w zw. z art.15 punk 1 ww. ustawy o rencie socjalnej od dnia powstania prawa do świadczenia, nie wcześniej niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek. Ubezpieczony miał przyznane prawo do renty socjalnej do dnia 30 czerwca 2017 roku. Wniosek o prawo do renty socjalnej na dalszy okres złożył w dniu 24 maja 2017 roku.

Zatem prawo do renty socjalnej należało przyznać ubezpieczonemu począwszy od dnia 1 lipca 2017 roku. Wobec powyższego Sąd na podstawie art.477 14§2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał K. K. (2) prawo do renty socjalnej od dnia 1 lipca 2017 roku do dnia 30 czerwca 2019 roku. ZARZĄDZENIE 1. Odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć pełnomocnikowi ZUS z pouczeniem o prawie, terminie i sposobie złożenia apelacji.

2. Wypożyczyć pełnomocnikowi ZUS akta rentowe, zobowiązując do zwrotu w razie złożenia apelacji. 16 lutego 2018 roku