Legislator Case Law & Legislation
IV U 301/17 AI generated

IV U 301/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 301/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

wyroku z dnia 3 stycznia 2018 r. Decyzją z dnia 11.08.2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N. odmówił odwołującemu Z. Ł. prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu zdarzenia z dnia 27 listopada 2016 r. gdyż zdarzenie nie zostało uznane za wypadek w karcie wypadku. Z. Ł. złożył odwołanie od powyższej decyzji i wniósł o przyznanie prawa do odszkodowania. Zarzucił, że karta wypadku nie została sporządzona prawidłowo. W odpowiedzi na odwołanie ZUS wniósł o oddalenie odwołania. W uzasadnieniu podano, iż do zdarzenia miało dojść w niedzielę a opiniowany zgłosił się do Izby Przyjęć dopiero po 6 dniach.

Legislator headnote

AI generated

IV U 301/17 · Sąd powszechny: Wyjaśnienia te zdaniem sądu są wiarygodne i przekonujące. Mając na uwadze wszelkie wyżej naprowadzone wskazania Sąd na zasadzie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N.. ZARZĄDZENIE 1/wyrok wraz z uzasadnieniem doręczyć ZUS, 2/ kal. 14 dni.

Keywords

AI generated
occupational accidents liability for accidental damage contractor liability unfit notwithstanding health condition medically certified work incapacity professional liability insurance
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 301/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 stycznia 2018 r. Sąd Rejonowy w Nowym Sączu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSR Marek Wójcik Protokolant: st. sekr. sądowy Teresa Głód po rozpoznaniu w dniu 3 stycznia 2018 r. w Nowym Sączu na rozprawie sprawy Z. Ł. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N. o jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku na skutek odwołania Z. Ł. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N. z dnia 11 sierpnia 2017 r. znak (...) I. zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje odwołującemu Z. Ł. prawo do jednorazowego odszkodowania z tytuły wypadku przy prowadzonej działalności gospodarczej z dnia 27 listopada 2016 r; II. sprawę przekazuje Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N. celem ustalenia wysokości procentowego uszczerbku na zdrowiu; Sygn. akt IV U 301/17

UZASADNIENIE

wyroku z dnia 3 stycznia 2018 r. Decyzją z dnia 11.08.2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N. odmówił odwołującemu Z. Ł. prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu zdarzenia z dnia 27 listopada 2016 r. gdyż zdarzenie nie zostało uznane za wypadek w karcie wypadku. Z. Ł. złożył odwołanie od powyższej decyzji i wniósł o przyznanie prawa do odszkodowania. Zarzucił, że karta wypadku nie została sporządzona prawidłowo. W odpowiedzi na odwołanie ZUS wniósł o oddalenie odwołania. W uzasadnieniu podano, iż do zdarzenia miało dojść w niedzielę a opiniowany zgłosił się do Izby Przyjęć dopiero po 6 dniach.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Z. Ł. prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą – zakład stolarski w G.. W dniu 27 listopada 2016 r. odwołujący strugał deskę przy użyciu maszyny. Deska ta miała być użyta na wykonanie tablicy informacyjnej zamówionej przez Urząd Miasta w G. Podczas wykonywania w/w pracy odwołujący podtrzymywał obiema rękami deskę wysuwającą się z maszyny. W trakcie tej czynności ciężka deska zsunęła się ze strugarki i jednym końcem upadła na podłoże a odwołujący poczuł gwałtowny ból w barku doznając skręcenia barku prawego i uszkodzenia ścięgna mięśnia nadgrzebieniowego prawego. /Dowód: zeznania odwołującego k. 8, opinia biegłego lekarza k. 11/ Sąd ustalił stan faktyczny na podstawie akt ZUS oraz zeznań odwołującego i opinii biegłego lekarza.

Sąd w całości dał wiarę zeznaniom powoda. Zeznania te są logiczne i zgodne z zasadami doświadczenia życiowego a co najbardziej istotne znajdują potwierdzenie w opinii biegłego lekarza specjalisty, który stwierdził, że do urazu jakiego doznał poszkodowany mogło dojść w opisywanych przez niego okolicznościach.

Sąd zważył, co następuje:

Decyzja Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N. podlega zmianie. Podkreślić należy, iż zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2002r. nr 199, poz. 1673) za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą:

1. podczas lub z w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń służbowych, 2. podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia, 3. w czasie pozostawania przez pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy. W przedmiotowej sprawie bezspornym było, że wypadek, któremu uległ Z. Ł. był nagłym zdarzeniem wywołanym przyczyną zewnętrzną, które spowodowało uraz przedsiębiorcy.

Spornym było czy wypadek nastąpił w związku z pracą. Odwołujący szczegółowo i konsekwentnie opisywał jak doszło do wypadku. Zastrzeżenia, organu rentowego, że do wypadku miało dojść w niedzielę nie mają merytorycznego ani formalnego znaczenia. Wykonywanie działalności gospodarczej przez przedsiębiorcę w dzień świąteczny nie jest zabronione. Należy zauważyć, że gdyby odwołujący chciał podać nieprawdziwe okoliczności wypadku to zgodnie z zasadami doświadczenia życiowego nie podał by niedzieli a w każdym razie mógłby podać dowolną datę.

Również okoliczność, że odwołujący zgłosił się po pomoc medyczną dopiero po 6 dniach nie podważa, że do wypadku doszło w trakcie wykonywania pracy opisanej przez poszkodowanego. W praktyce osoby poszkodowane często bagatelizują pierwsze dolegliwości i zgłaszają się u lekarza dopiero jeśli ból nie ustępuje po dłuższym czasie. Kolejną nieścisłością jaką należało wyjaśnić była data zlecenia pracy odwołującemu. Jak wynika z oświadczenia A. P. Osiedla (...), zlecił on wykonanie tablicy odwołującemu dopiero w dniu 1.12.2016r. (k. 89 ZUS) Odwołujący wyjaśnił w swych zeznaniach, że takie zlecenia wykonywał już dla tego zamawiającego wcześniej i pracę wykonywał przed formalnym wystawieniem zlecenia na podstawie ustnych uzgodnień.

Wyjaśnienia te zdaniem sądu są wiarygodne i przekonujące. Mając na uwadze wszelkie wyżej naprowadzone wskazania Sąd na zasadzie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N.. ZARZĄDZENIE 1/wyrok wraz z uzasadnieniem doręczyć ZUS, 2/ kal. 14 dni.