Legislator Case Law & Legislation
IX U 773/17 AI generated

IX U 773/17 · Sąd powszechny

Case Number IX U 773/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 5 kwietnia 2017r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu S. F. (F.) prawa do wcześniejszej emerytury wskazując, iż nie spełnia on ustawowych warunków do jej uzyskania, gdyż nie udokumentował na dzień 01.01.1999r. wymaganych 15-tu lat pracy wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy w szczególnych warunkach oraz ukończył wieku emerytalnego 60 lat. Organ rentowy nie uwzględnił do okresów pracy w szczególnych warunkach okresu zatrudnienia ubezpieczonego w Przedsiębiorstwie (...) od 05.06.1975r. do 23.10.1975r. i od 02.11.1977r. do 30.04.1986r. ponieważ na stanowisku kierowcy – konwojenta wskazując, iż była to praca na różnych stanowiskach, a świadectwo wykonywania pracy w szczególnych warunkach nie zawiera odpowiedniego wykazu, działu i pozycji zarządzenia resortowego.

Legislator headnote

AI generated

IX U 773/17 · Sąd powszechny: Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Bezspornym w sprawie jest, że ubezpieczony ukończył wiek emerytalny 60 lat oraz na dzień 01.01.1999r. udowodnił wymagany co najmniej 25 letni okres składkowy i nieskładkowy. Spór w rozpoznawanej sprawie sprowadzał się do ustalenia, czy ubezpieczony spełnia warunek prawa do emerytury o jakim mowa w art. 184 pkt.1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS ( t.j. Dz.U. z 2016r. poz. 887), to jest czy na dzień 01.01.1999r. posiada 15- letni okres pracy w warunkach szczególnych.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity gainful employment past retirement age degree of employment temporary work incapacity occupational mobility employment status qualification

Cited Case Law

AI generated
AI generated
VII U 1123/16
M. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. z dnia 8 lipca 2016 r., znak: (...), na mocy której organ rentowy odmówił przyznania odwołującemu wcześniejszej emerytury. W uzasadnieniu odwołujący oświadczył, że nie zgadza się z przedmiotową decyzją, ponieważ nie zaliczono mu do stażu ogólnego okresu nauki w szkole przy Zakładowej (...) Fabryce (...), w której odbywał praktyczną naukę zawodu. Ponadto odwołującemu nie zaliczono okresów pracy w warunkach szczególnych jako kierowca zawodowy wykonujący pracę samochodem ciężarowym powyżej 5,5 ton. Potwierdził on okresy te świadectwami pracy z (...) Spółdzielni (...) w okresie od 1 czerwca 1989 r. do 30 czerwca 1990 pracując w charakterze kierowcy/konwojenta, zatrudnienia w Domu Handlowym (...) w okresie od 16 lipca 1990 r. do 31 grudnia 1992 r. jako kierowca samochodu ciężarowego, zatrudnienia w (...) Sp. z o.o. w W. wykonującego w okresie od 24 lutego 1993 r. do 30 czerwca 1993 r. pracę w charakterze kierowcy samochodu ciężarowego oraz pracy w (...) Sp. z o.o. w W. w okresie od 15 października 1993 r. do 31 stycznia 1995 r. jako kierowca samochodu ciężarowego
VIII U 4008/14
Decyzją z dnia 30 kwietnia 2014 r., znak (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w P., na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r.
V U 242/13
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.
VIII U 95/16
Decyzją z dnia 11 grudnia 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.
VII U 1397/17
Ubezpieczony Z. M. (1) w dniu 31 sierpnia 2017 roku, odwołał się od decyzji organu rentowego z 31 lipca 2017 roku, znak: (...), odmawiającej mu prawa do wcześniejszej emerytury podważając ustalenia organu rentowego w zakresie stażu pracy w warunkach szczególnych. Argumentując swoje stanowisko odwołujący wskazał, że nie jest w stanie przedstawić prawidłowego świadectwa pracy w szczególnych warunkach, ponieważ jego ówcześni pracodawcy tj. Spółdzielnia (...) w N. oraz (...) już nie istnieją (

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 773/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 listopada 2017r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Barbara Kużdrzał-Kiermaszek Protokolant: Monika Holona przy udziale - - po rozpoznaniu w dniu 28 listopada 2017r. w Rybniku sprawy z odwołania S. F. (F.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o prawo do emerytury na skutek odwołania S. F. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 5 kwietnia 2017r. Znak (...) - zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznaje ubezpieczonemu prawo do emerytury począwszy od (...) Sędzia Sygn. akt IX U 773/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 5 kwietnia 2017r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu S. F. (F.) prawa do wcześniejszej emerytury wskazując, iż nie spełnia on ustawowych warunków do jej uzyskania, gdyż nie udokumentował na dzień 01.01.1999r. wymaganych 15-tu lat pracy wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy w szczególnych warunkach oraz ukończył wieku emerytalnego 60 lat. Organ rentowy nie uwzględnił do okresów pracy w szczególnych warunkach okresu zatrudnienia ubezpieczonego w Przedsiębiorstwie (...) od 05.06.1975r. do 23.10.1975r. i od 02.11.1977r. do 30.04.1986r. ponieważ na stanowisku kierowcy – konwojenta wskazując, iż była to praca na różnych stanowiskach, a świadectwo wykonywania pracy w szczególnych warunkach nie zawiera odpowiedniego wykazu, działu i pozycji zarządzenia resortowego.

Ubezpieczony odwołał się od powyższej decyzji domagając się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do wcześniejszej emerytury po uprzednim zaliczeniu do stażu pracy w warunkach szczególnych okresów zatrudnienia j.w. wraz z okresem pełnienia zasadniczej służby wojskowej. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczyn jak w zaskarżonej decyzji. Rozpoznając sprawę Sąd ustalił następujący stan faktyczny : Ubezpieczony urodził się w dniu (...) W dniu 13.03.2017r. złożył wniosek o przyznanie uprawnień do wcześniejszej emerytury w związku z wykonywaniem pracy w szczególnych warunkach.

W rozpoznaniu powyższego wniosku Oddział ZUS wydał zaskarżoną decyzję z dnia 05.04.2017r. Oddział ZUS uwzględnił ubezpieczonemu na dzień 01.01.1999r. okres zatrudnienia w łącznym wymiarze 26 lat, 4 miesięcy i 6 dni okresów składkowych i nieskładkowych – w tym 4 lata, 9 miesięcy i 18 dni pracy w szczególnych warunkach. Po ukończeniu szkoły zawodowej i uzyskaniu prawa jazdy kat.C ubezpieczony od dnia 05.06.1975r. podjął zatrudnienie w Przedsiębiorstwie (...) jako kierowca samochodu ciężarowego. Początkowo przez pierwszy okres czterech miesięcy jeździł (...), przewoził lodówki, garnki z (...) do K., W., R..

Pracował w pełnym wymiarze czasu pracy, średnio 10 godzin dziennie. Następnie odbywał zasadniczą służbę wojskową i z dniem 02.11.1977r. ponownie wrócił do pracy na tym samym stanowisku. Przydzielono mu Stara 200 z przyczepą o ładowności 12 ton, a następnie S. (...) z przyczepą. Była to wywrotka i auto z przyczepą. Wywrotką woził kruszywa z B. na Hutę (...), w soboty najczęściej węgiel do szpitali psychiatrycznych w okolicy. Nigdy w okresie zatrudnienia w tym przedsiębiorstwie nie jeździł N. czy Ż.. Jeździł sam, nie miał pomocnika.

Towar wyładowywali na magazynach zatrudnieni tam pracownicy. Ubezpieczony posiada prawo jazdy o kat C od 27.03.1975r., a następnie w latach 1979, 1980 i 1999 poszerzył uprawnienia o kat. D, B, C i D. Razem z ubezpieczonym w spornym okresie pracowali świadkowie Z. M. i K. W., którzy potwierdzili rodzaj oraz wymiar wykonywanej przez ubezpieczonego pracy. Ubezpieczony nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego. Powyższe Sąd ustalił w oparciu o akta organu rentowego, dokumenty potwierdzone przez (...) w K. stanowiące akta osobowe ubezpieczonego, adnotację w prawie jazdy, zeznania świadków oraz ubezpieczonego ( nagranie z rozprawy w dniu 25.11.2017r. minuty od 00:03:54 do 00:25:56).

Mając na uwadze powyższe ustalenia

Sąd zważył , co następuje :

Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Bezspornym w sprawie jest, że ubezpieczony ukończył wiek emerytalny 60 lat oraz na dzień 01.01.1999r. udowodnił wymagany co najmniej 25 letni okres składkowy i nieskładkowy. Spór w rozpoznawanej sprawie sprowadzał się do ustalenia, czy ubezpieczony spełnia warunek prawa do emerytury o jakim mowa w art. 184 pkt.1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS ( t.j. Dz.U. z 2016r. poz. 887), to jest czy na dzień 01.01.1999r. posiada 15- letni okres pracy w warunkach szczególnych.

Zdaniem Sądu przeprowadzone postępowanie dowodowe w sprawie pozwala jednoznacznie stwierdzić, iż ubezpieczony będąc zatrudniony w Przedsiębiorstwie (...) od 05.06.1975r. do 30.04.1986r. wykonywał pracę kierowca samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym pow. 3,5 tony stale i w pełnym wymiarze czasu pracę w szczególnych warunkach, o której mowa w dziale VIII poz.2 Wykazu A, stanowiącego załącznik do Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze.

Do okresu pracy w szczególnych warunkach powinien być uwzględniony przypadający w trakcie tego zatrudnienia okres odbywania zasadniczej służby wojskowej, bowiem ubezpieczony bezpośrednio przed podjęciem służby wykonywał pracę w szczególnych warunkach w charakterze kierowcy, a następnie wrócił do tej pracy przed upływem 30 dni od zakończenia służby. W spornym okresie szczególne uprawnienia żołnierzy odbywających zasadniczą służbę wojskową regulował art.108 ust.1 ustawy z dnia 21.11.1967r. o powszechnym obowiązku obrony Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej (w brzmieniu obowiązującym od 01.01.1975r. do 31.12.1979r. ) i § 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 22.11.1968r. w sprawie szczególnych uprawnień żołnierzy i ich rodzin.

Z przepisów tych wynikała zasada, że żołnierzom którzy podjęli zatrudnienie stosownie do zasad określonych w § 2-4 (czyli w terminie 30 dni od zwolnienia ze służby) wlicza się czas odbywania służby wojskowej do okresu zatrudnienia w zakresie szczególnych uprawnień uzależnionych od wykonywania pracy na określonym stanowisku lub w określonym zawodzie. Ustanawiały więc one tzw. fikcję prawną, z której wynika, że pracownik zatrudniony w szczególnych warunkach, który po zakończeniu czynnej służby wojskowej powraca do tego zatrudnienia w przepisanym terminie, zachowuje status pracownika zatrudnionego w szczególnych warunkach w rozumieniu § 2 ust.1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7. 02.1983r. w okresie pełnienia tej służby (wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach sygn. akt III 52/15).

Jak wskazał Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 20.03.2013r. I UK 544/12 dopiero z dniem 21.10.2005r. – gdy wszedł w życie art.1 pkt.39 ustawy z dnia 29.07.2005r. o zmianie ustawy o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej oraz o zmianie ustawy o służbie zastępczej, który nadał nową treść miedzy innymi art.120 ust.3 ustawy z dnia 21.11.1967r. o powszechnym obowiązku obrony …, czas odbywania służby wojskowej wlicza się wyłącznie do okresu zatrudnienia wymaganego do nabycia lub zachowania uprawnień wynikających ze stosunku pracy, z wyłączeniem uprawnień przysługujących wyłącznie pracownikom u pracodawcy, u którego podjęli pracę.

Ustalając powyższe w zakresie rzeczywiście wykonywanej pracy przez ubezpieczonego w wymienionym okresie, Sąd oparł się na danych wynikających ze zgromadzonej w sprawie dokumentacji, znajdującej się w aktach osobowych, emerytalnych ubezpieczonego, a także zeznaniach świadków oraz ubezpieczonego. Zeznania te Sąd uznał za wiarygodne, gdyż były one rzeczowe, logiczne, korespondujące z treścią powołanej w sprawie dokumentacji. W konsekwencji takiego stanowiska Sąd stwierdził, iż ubezpieczony spełnia wszystkie niezbędne przesłanki prawa do świadczenia na podstawie z art.184 w związku z art.32 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z § 4 ust.1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze ( Dz.U.

Nr 8, poz.43 ze zm. ), gdyż ukończył już wiek emerytalny 60 lat, a przy zaliczeniu do pracy w warunkach szczególnych okresów j.w., posiada on również na dzień 01.01.1999r. wymagany do przyznania emerytury 15 letni staż takiej pracy. Wobec powyższego Sąd z mocy art.477 14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury od (...) tj. od dnia złożenia wniosku. Sędzia