Legislator Case Law & Legislation
IV U 271/17 AI generated

IV U 271/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 271/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżoną decyzją z dnia 02.03.2017r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił ubezpieczonemu S. P. (1) prawa do wcześniejszej emerytury motywując to brakiem dowodu wykonywania pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przez okres 15 lat oraz okresów składkowych i nieskładkowych w rozmiarze 25 lat. Od decyzji tej odwołanie złożył ubezpieczony S. P. (1) wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do emerytury. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie. W uzasadnieniu swojego stanowiska podniósł, że ubezpieczony nie udowodnił wykonywania pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przez okres 15 lat oraz okresów składkowych i nieskładkowych w rozmiarze co najmniej 25 lat.

Legislator headnote

AI generated

IV U 271/17 · Sąd powszechny: Sąd Okręgowy zważył co następuje. Odwołanie jest uzasadnione. Zgodnie z art. 184 ust.1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r.o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162, poz.1118 ze zm.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli: 1)okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2)okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity duration of incapacity rest period normal loss of working hours gainful employment past retirement age unpaid work
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 271/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 lutego 2018r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jerzy Zalasiński Protokolant st. sekr. sądowy Marzena Mazurek po rozpoznaniu w dniu 7 lutego 2018 r. w Siedlcach na rozprawie odwołania S. P. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 2 marca 2017 r. Nr (...) w sprawie S. P. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o prawo do emerytury I. zmienia zaskarżoną decyzję i ustala S. P. (2) prawo do emerytury od dnia 5 lutego 2017 r. II. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. na rzecz S. P. (2) kwotę 180 (sto osiemdziesiąt) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt IV U 271/17

UZASADNIENIE

Zaskarżoną decyzją z dnia 02.03.2017r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił ubezpieczonemu S. P. (1) prawa do wcześniejszej emerytury motywując to brakiem dowodu wykonywania pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przez okres 15 lat oraz okresów składkowych i nieskładkowych w rozmiarze 25 lat. Od decyzji tej odwołanie złożył ubezpieczony S. P. (1) wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do emerytury. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie. W uzasadnieniu swojego stanowiska podniósł, że ubezpieczony nie udowodnił wykonywania pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przez okres 15 lat oraz okresów składkowych i nieskładkowych w rozmiarze co najmniej 25 lat.

Organ rentowy nie zaliczył wnioskodawcy okresu pracy w gospodarstwie rolnym jego dziadków oraz zatrudnienia w Zakładach Radiowych im. (...) w W.. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny. Ubezpieczony S. P. (1) urodzony dnia (...) złożył w dniu 12.01.2017r. wniosek o emeryturę. Organ rentowy uznał za udowodniony staż ubezpieczeniowy S. P. (1) w rozmiarze 22 lata, 1 miesiąc i 23 dni okresów składkowych i nieskładkowych. Nie uznał okresów pracy od 06.02.1973r. do 29.06.1976r. w gospodarstwie rolnym dziadków oraz od 26.11.1977r. do 30.06.1995r. w Zakładach Radiowych im. (...) w W..

Z materiału dowodowego zebranego w sprawie wynika, że w latach 1973 – 1976 ubezpieczony uczęszczał do zasadniczej szkoły zawodowej im. M. K. w W.. W tym czasie mieszkał w miejscowości D. oddalonej od (...) km. Do szkoły dojeżdżał pociągiem. Podróż trwała około 40 minut. Zarówno przed wyjazdem do szkoły jak i po powrocie ubezpieczony pracował w gospodarstwie rolnym dziadków. Praca ta zajmowała mu około 6 godzin dziennie. Gospodarstwo miało powierzchnię ponad 4ha ziemi ornej oraz łąki. Dziadkowie ubezpieczonego hodowali 4 krowy, 10 świń, 1 konia oraz kury, gęsi i kaczki.

Dziadek ubezpieczonego był chory na astmę. Oboje dziadkowie byli w tym czasie w podeszłym wieku. Przed wyjazdem do szkoły do obowiązków S. P. (1) należało pojenie i karmienie bydła. Po powrocie ze szkoły wykonywał prace polowe i inne prace gospodarskie takie jak: cięcie sieczki, młocka, szykowanie zboża do młyna, parowanie ziemniaków w parniku, wywożenie obornika na pole, siewy, sianokosy. W okresie wakacji ubezpieczony pracował przy żniwach. Prace te zajmowały mu cały dzień od rana do wieczora. Rodzice ubezpieczonego nie pracowali w tym gospodarstwie.

W pracach pomagali jeszcze stryjeczni bracia ubezpieczonego, ale robili to sporadycznie. W okresie od 26.11.1977r. do 30.06.1995r. ubezpieczony pracował w Zakładach Radiowych im. (...) w W.. Zatrudniony był na stanowisku szlifierza. Pracę tę wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu. Zajmował się szlifowaniem osi i wałków do magnetofonów. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o zeznania ubezpieczonego (k.42v-43v), zeznania świadków: W. C. (k. 27v-28), J. P. (k.28-28v), Z. P. (k. 29-29v), A. S. (k. 29v-30), dokumentów (k.25 i 26), akt osobowych, akt ZUS.

Sąd Okręgowy zważył co następuje. Odwołanie jest uzasadnione. Zgodnie z art. 184 ust.1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r.o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162, poz.1118 ze zm.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli: 1)okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2)okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.

27. W ocenie Sądu Okręgowego S. P. spełnił powyższe warunki. Udowodnił ponad 25 lat okresów składkowych oraz ponad 15 lat okresów pracy w szczególnych warunkach w rozumieniu przepisów dotychczasowych. Sąd dał wiarę zeznaniom ubezpieczonego, że w okresie od 06.02.1973r. do 29.06.1976r. pracował w wymiarze co najmniej 4 godziny dziennie w gospodarstwie rolnym dziadków. Zajmował się pracami w polu, a w okresie zimowym omłotami i obrządkiem zwierząt gospodarskich. Dziadkowie ubezpieczonego posiadali około 5 ha gospodarstwo. Mieli 4 krowy, 1 konia, 10 świń, gęsi, kaczki i kury.

Pracami w gospodarstwie zajmował się głównie ubezpieczony, ponieważ dziadkowie byli w podeszłym wieku, byli schorowani. Dziadek ubezpieczonego miał astmę. Zeznania powoda potwierdzili świadkowie: J. P. (k.28-28v) i Z. P. (k. 29-29v), którzy mieszkali w tej samej wsi, a Z. P. niekiedy razem z nim pracował. Zeznali oni, że ubezpieczony w spornym okresie co najmniej 4 godziny dziennie wykonywał prace w gospodarstwie rolnym dziadków. Sąd uznał zeznania za wiarygodne, ponieważ są logiczne, spójne i wzajemnie się uzupełniają. Należy również zauważyć, że ubezpieczony przesłuchiwany w charakterze strony wykazał się biegłą znajomością prac związanych z produkcją rolną i niezwykle szczegółowo zrelacjonował jakie czynności i w jakich okresach wykonywał.

Ponadto fakt, że to właśnie jemu dziadkowie przekazali gospodarstwo przemawia za tym, że S. P. (1) w gospodarstwie tym pracował. W sumie okresy składkowe i nieskładkowe uzupełnione okresami pracy w gospodarstwie rolnym dziadków wynoszą ponad 25 lat. Sąd dał wiarę zeznaniom ubezpieczonego, że w okresie od 26.11.1977r. do 30.06.1995r. ubezpieczony pracował w Zakładach Radiowych im. (...) w W.. Zatrudniony był na stanowisku szlifierza. Prace tę wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Zeznania ubezpieczonego potwierdzili świadkowie:

W. C. (k. 27v-28) i A. S. (k. 29v-30), którzy razem z nim pracowali. Sąd dał wiarę zeznaniom świadków, ponieważ są logiczne, spójne i wzajemnie się uzupełniają. Zeznania te znajdują potwierdzenie w dokumentacji zgromadzonej w aktach pracowniczych. Z umowy o pracę oraz z angaży wynika, że ubezpieczony był zatrudniony jako szlifierz wałków i otworów. Prace, które wykonywał ubezpieczony wymienione są w wykazie A działu III pkt 78 (szlifowanie metalu) i działu IV pkt 21 (przetwórstwo wyrobów gumowych) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Nr 8, poz. 43 ze zm.). S. P. (1) przepracował w warunkach szczególnych ponad 15 lat. Ubezpieczony nabył więc prawo do emerytury od ukończenia 60 roku życia. Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na mocy art.477 14par.2 kpc orzekł jak w wyroku. O kosztach procesu Sąd orzekł na mocy art. 98 kpc i par. 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22.10.2015r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz.U. 2015 poz. 1800).