Legislator Case Law & Legislation
IV U 147/17 AI generated

IV U 147/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 147/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 9 stycznia 2017 roku nr (...) Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił przyznania J. G. prawa do renty rolniczej. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że tak lekarz rzeczoznawca jak i komisja lekarska KRUS nie uznali ubezpieczonej za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym, a zatem nie przysługuje jej prawo do żądanego świadczenia. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła J. G. domagając się jej zmiany i przyznania jej prawa do renty rolniczej. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczona podniosła, że na skutek trzech wypadków komunikacyjnych, którym uległa w latach 2002, 2003 i 2008, doznała urazów głowy i kręgosłupa, na skutek których nie jest zdolna do wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym.

Legislator headnote

AI generated

IV U 147/17 · Sąd powszechny: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity Dz. U. z 2016 roku, poz. 277 ze zm.) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1)podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust. 2; 2)jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym; 3)całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1 i 2, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

Keywords

AI generated
psychiatric work incapacity improved psychiatric condition cognitive deficits inadequate psychiatric report adjustment disorder impairment of vision
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 147/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 13 lipca 2017 roku Sąd Okręgowy w Częstochowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Marzena Górczyńska-Bebłot Protokolant: starszy sekretarz sądowy Oliwia Rajewska po rozpoznaniu w dniu 13 lipca 2017 roku w Częstochowie sprawy J. G. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w C. o prawo do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy na skutek odwołania J. G. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w C. z dnia 9 stycznia 2017 roku Nr (...) oddala odwołanie Sygn. akt IV U 147/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 9 stycznia 2017 roku nr (...) Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił przyznania J. G. prawa do renty rolniczej. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że tak lekarz rzeczoznawca jak i komisja lekarska KRUS nie uznali ubezpieczonej za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym, a zatem nie przysługuje jej prawo do żądanego świadczenia. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła J. G. domagając się jej zmiany i przyznania jej prawa do renty rolniczej. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczona podniosła, że na skutek trzech wypadków komunikacyjnych, którym uległa w latach 2002, 2003 i 2008, doznała urazów głowy i kręgosłupa, na skutek których nie jest zdolna do wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, powołując się na argumentację zawartą w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: J. G. urodziła się w dniu (...) roku i w okresie od 1 listopada 2008 roku do 30 listopada 2016 roku była uprawniona do pobierania renty rolniczej z tytułu całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. W dniu 15 listopada 2016 roku odwołująca złożyła wniosek o przyznanie jej prawa do renty rolniczej na dalszy okres czasu. Rozpoznając powyższy wniosek organ rentowy skierował ubezpieczoną na badanie przez lekarza rzeczoznawcę KRUS, który orzeczeniem z dnia 8 grudnia 2016 roku stwierdził, że badana nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym, ani niezdolna do samodzielnej egzystencji.

Sprzeciw od powyższego orzeczenia wniosła odwołująca, jednakże orzeczeniem z dnia 3 stycznia 2017 roku komisja lekarska KRUS podtrzymała stanowisko lekarza rzeczoznawcy. (v. akta rentowe) Obecnie ubezpieczona przejawia niewielki stopień nasilenia zaburzeń stanu psychicznego, leki zażywa jedynie okresowo i sporadycznie odbywa wizyty w poradni zdrowia psychicznego. W trakcie badania psychiatrycznego odwołująca była zborna, a w jej wypowiedziach brak było klinicznych przejawów zespołu psychoorganicznego. J. G. nie wykazuje wyraźnych cech zespołu otępiennego, jednoznacznych objawów zespołu depresyjnego, poza sytuacyjnym, wynikającym z życiowego kontekstu, cechuje się miernym obniżeniem nastroju.

Ubezpieczona w trakcie badania nie sygnalizowała znaczących zaburzeń lękowych ani tym bardziej zaburzeń postrzegania czy formalnych zaburzeń toku i treści myślenia. Jest osobą w pełni zaradną w zakresie prowadzenia swoich spraw, a obecny brak zatrudnienia sama wiąże przede wszystkim z niemożnością znalezienia pracy, a nie brakiem zdolności do jej wykonywania. Także zalecona odwołującej farmakoterapia nie stanowi przeciwwskazania do równoległego podjęcia przez nią pracy. Z przyczyn psychiatrycznych J. G. nie jest obecnie całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym.

Jej dolegliwości zarówno w zakresie psychiki, jak i uporczywe dolegliwości bólowe, pogarszają z pewnością komfort życia, natomiast nie wykluczają wykonywania pracy. (v. opinia biegłego sądowego z zakresu psychiatrii M. M. k. 19-20) Z powyższą opinią nie zgodziła się odwołująca zarzucając, że biegły psychiatra odbył z nią rozmowę, która nawiązywała do życiorysu, a nie do jej obecnych dolegliwości. Ubezpieczona podniosła, że często miewa bóle i zawroty oraz bóle kręgosłupa szyjnego. Nadto nie może spać w nocy, a gdy się przebudzi przedstawiają się jej obce postacie i czuje, że ktoś ją nachodzi.

Odwołująca wskazała, że jest nerwowa, ma problemy z koncentracją i wszystko ją drażni, a bez zażywania leków nie mogłaby funkcjonować. Dodatkowo ubezpieczona wskazała, że od 2008 roku kilkukrotnie stawiała się przed orzecznikiem KRUS i była uznawana za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym, a obecnie Prezes KRUS i biegły psychiatra uznali ją za zdrową, z czym nie może się zgodzić. (v. pismo procesowe ubezpieczonej k.37) U odwołującej rozpoznaje się ponadto urazy głowy w wywiadzie ze wstrząśnieniem mózgu, organiczne zaburzenia nastroju, zespół bólowy kręgosłupa szyjnego i lędźwiowo-krzyżowego w wywiadzie oraz bóle głowy, które to schorzenia nie czynią jej jednak całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym z przyczyn neurologicznych.

Ubezpieczona od lat odczuwa bóle i zawroty głowy oraz drętwienia kończyn lewych, ale w badaniu przedmiotowym nie stwierdza się niedowładów kończyn, objawów móżdżkowych ani piramidowych, a jedynie osłabienie czucia powierzchniowego na kończynach lewych, co nie upośledza ich sprawności. Badania TK i MR głowy z 2008 roku nie wykazują zmian ogniskowych w mózgu, a jedynie drobne ogniska naczyniopochodne, które nie powodują deficytu neurologicznego. Badania radiologiczne kręgosłupa szyjnego i L/S obrazują miernie zaawansowane zmiany zwyrodnieniowo-dyskopatyczne kręgosłupa, które przebiegają bez zespołu bólowo-korzeniowego, a więc nie powodują istotnego ograniczenia funkcji statyczno-dynamicznej kręgosłupa ani sprawności ruchowej badanej. (v. opinia biegłej sądowej z zakresu neurologii M.

R. k. 39-41) Biegła sądowa z zakresu psychiatrii R. S. rozpoznała u odwołującej zaburzenia depresyjno-lękowe o nikłym nasileniu i stwierdziła, że aktualnie brak jest u badanej w stanie psychicznym afektu depresyjnego, płaczliwości, apatii, anergii czy zaburzeń koncentracji uwagi, a także hipobulii. Nadto opiniowana nie prezentuje i nie podlega myśleniu depresyjnemu. W czasie badania psychiatrycznego ubezpieczona była spokojna w zachowaniu, miała pełną orientację i jasną świadomość, łatwo nawiązywała kontakt werbalny i wzrokowy, a jej wypowiedzi były pełne, logiczne i spójne.

Afekt badanej był dostosowany do wypowiadanych treści, nastrój dyskretnie obniżony sytuacyjnie, napęd w granicach normy, nie wykazywała cech produkcji psychotycznej, zaburzeń pamięci i koncentracji uwagi – bez objawów zespołu psychoorganicznego. Obecny stan zdrowia psychicznego J. G. jest zupełnie odmienny od tego ustalonego przez lekarza rzeczoznawcę KRUS w dniu 6 grudnia 2013 roku i nie czyni w/w całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. Zgłaszane przez opiniowaną zaburzenia co najwyżej warunkują okresową niezdolność do pracy w ramach zwolnienia lekarskiego. (v. opinia biegłej sądowej z zakresu psychiatrii R.

S. k. 60-62)

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity Dz. U. z 2016 roku, poz. 277 ze zm.) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1)podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust. 2; 2)jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym; 3)całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1 i 2, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

Warunek podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres uważa się za spełniony, jeżeli okres ubezpieczenia emerytalno-rentowego ubezpieczonego wynosi co najmniej: 1)rok – jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku do 20 lat; 2)2 lata – jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 20 lat do 22 lat; 3)3 lata – jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 22 lat do 25 lat; 4)4 lata – jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 25 lat do 30 lat; 5)5 lat – jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 30 lat (ust. 2).

Za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (ust. 5). Całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym uznaje się za trwałą, jeżeli ubezpieczony nie rokuje odzyskania zdolności do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (ust. 6). Całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym uznaje się za okresową, jeżeli ubezpieczony rokuje odzyskanie zdolności do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (ust. 7).

Okres 5 lat, o których mowa w ust. 2 pkt 5, powinien przypadać w okresie ostatnich 10 lat przed złożeniem wniosku o przyznanie renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy (ust. 8). W rozpoznawanej sprawie spór sprowadza się do ustalenia, czy J. G. jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym, albowiem niespornie spełnia ona pozostałe warunki do nabycia prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym określone w cytowanych powyżej przepisach. Oceniając stan zdrowia odwołującej Sąd Okręgowy oparł się na opiniach biegłych sądowych z zakresu psychiatrii M.

M. i R. S. oraz z zakresu neurologii M. R., zgodnie z którymi nie jest ona całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. Powyższe opinie Sąd Okręgowy uznał za miarodajne, albowiem zostały one wydane przez biegłych sądowych specjalizacji właściwych dla schorzeń, na które cierpi ubezpieczona, legitymujących się wieloletnim doświadczeniem zawodowym i orzeczniczym, poprzedzone zostały bezpośrednimi badaniami ubezpieczonej oraz szczegółową analizą dokumentacji medycznej z przebiegu jej dotychczasowego leczenia. Opinie ta uwzględniają także wiek ubezpieczonej oraz specyfikę pracy w gospodarstwie rolnym, zaś w ich treści biegli w sposób jednoznaczny wyjaśniają, dlaczego nie uznali badanej za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym.

Należy przy tym zauważyć, że ubezpieczona nie kwestionowała opinii biegłej sądowej z zakresu neurologii oraz drugiej opinii psychiatrycznej, zaś zarzuty wniesione przez nią do pierwszej opinii psychiatrycznej nie miały charakteru merytorycznego i w istocie stanowiły jedynie własną subiektywną ocenę stanu zdrowia dokonaną przez ubezpieczoną. W konfrontacji takiej oceny, dokonanej przez osobę nie posiadającą stosownego wykształcenia i wiedzy medycznej, z opiniami biegłych sądowych, specjalistów w swoich dziedzinach, za miarodajne należy uznać te drugie.

Co przy tym istotne biegli nie negowali, że ubezpieczona faktycznie cierpi na określone schorzenia, a jedynie wskazali, że obecne nasilenie tych schorzeń nie czyni jej całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. Oczywiste bowiem jest, że do uznania całkowitej niezdolności do pracy w rolnictwie nie jest wystarczające stwierdzenie u badanej określonego schorzenia lub schorzeń (naruszenia sprawności organizmu) – o niezdolności tej decyduje dopiero takie ich nasilenie, które powoduje całkowitą utratę zdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, czego u ubezpieczonej nie stwierdzono.

Biegli psychiatrzy stwierdzili poprawę stanu zdrowia ubezpieczonej w stosunku do badania z 6 grudnia 2013 roku, przeprowadzonego przez lekarza psychiatrę - konsultanta KRUS, w wyniku którego zostało wydane orzeczenie przez lekarza rzeczoznawcę KRUS z dnia 18 grudnia 2013 roku stwierdzające u ubezpieczonej całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym do dnia 30 listopada 2016 roku. Natomiast pozostałe schorzenia ubezpieczonej, leczone przez nią w poradni neurologicznej, zostały poddane ocenie przez biegłego neurologa, który również i w zakresie tych schorzeń nie stwierdził u ubezpieczonej całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.

Na marginesie należy zauważyć, że żadnego znaczenia dla rozstrzygnięcia sprawy nie mają podawane przez ubezpieczoną na rozprawie w dniu 13 lipca 2017 roku informacje, że w chwili obecnej otrzymała skierowanie do chirurga naczyń i podejmie u niego leczenie oraz że miesiąc temu podjęła leczenie ortopedyczne. Sąd bada bowiem prawidłowość zaskarżonej decyzji na dzień jej wydania, tj. na dzień 9 stycznia 2017 roku, a co za tym idzie wszelkie ewentualne pogorszenia stanu zdrowia ubezpieczonej mające miejsce po tej dacie, pozostają bez znaczenia dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy i mogą co najwyżej stanowić podstawę do złożenia przez ubezpieczoną nowego wniosku o przyznanie prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.

Wobec powyższego Sąd Okręgowy, na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. oraz przepisów powołanych w treści uzasadnienia, oddalił odwołanie ubezpieczonej jako bezzasadne.