Legislator Case Law & Legislation
IX U 836/17 AI generated

IX U 836/17 · Sąd powszechny

Case Number IX U 836/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 18.04.2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu G. B. (B.) prawa do emerytury na podstawie art.184 ustawy o emeryturach i rentach z FUS w związku z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, gdyż ubezpieczony do dnia 01.01.1999r. nie udowodnił wymaganego 15 -letniego okresu pracy w szczególnych warunkach. Ubezpieczony w odwołaniu od niniejszej decyzji domagał się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do świadczenia, gdyż przez cały okres zatrudnienia w (...) Zakładach (...) pracował jako spawacz, co mogą potwierdzić świadkowie.

Legislator headnote

AI generated

IX U 836/17 · Sąd powszechny: F. i J. S., zeznania ubezpieczonego, protokół elektroniczny, k. 36 akt) Przy ocenie materiałów sprawy Sąd kierował się zasadą swobodnej oceny dowodów wyrażoną w art. 233 § 1 kpc. Sąd oparł się na danych wynikających z dokumentacji akt organu rentowego, dokumentacji akt osobowych oraz na zeznaniach powołanych w sprawie świadków. Zgromadzony materiał dowodowy Sąd uznał za kompletny i przekonywujący, przez co mogący stanowić podstawę rozstrzygnięcia. Strony nie złożyły dalszych wniosków dowodowych. Mając na uwadze powyższe ustalenia Sąd zważył, co następuje.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 836/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 12 października 2017 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Joanna Smycz Protokolant: Iwona Porwoł przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 12 października 2017 r. w Rybniku sprawy z odwołania G. B. ( B. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o prawo do emerytury na skutek odwołania G. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 18 kwietnia 2017 r. Znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu G. B. prawo do emerytury począwszy od (...) Sędzia Sygn. akt IXU 836/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 18.04.2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu G. B. (B.) prawa do emerytury na podstawie art.184 ustawy o emeryturach i rentach z FUS w związku z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, gdyż ubezpieczony do dnia 01.01.1999r. nie udowodnił wymaganego 15 -letniego okresu pracy w szczególnych warunkach. Ubezpieczony w odwołaniu od niniejszej decyzji domagał się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do świadczenia, gdyż przez cały okres zatrudnienia w (...) Zakładach (...) pracował jako spawacz, co mogą potwierdzić świadkowie.

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczyn jak w zaskarżonej decyzji. Organ rentowy nie uznał do pracy w warunkach szczególnych okresu pracy ubezpieczonego w (...) Zakładach (...) od 6.01.1993r. do 30.04.1996r. i od 1.05.1996r. do 31.10.1996r. z powodu braku podania w świadectwie pracy właściwego zarządzenia resortowego , podania w jakim okresie ubezpieczony pracował jako ślusarz a w jakim jako spawacz. Rozpoznając sprawę Sąd ustalił następujący stan faktyczny. Ubezpieczony urodził się w dniu (...) W dniu 3.04.2017r. złożył wniosek o przyznanie prawa do emerytury.

W rozpoznaniu tego wniosku organ rentowy postanowił jak w zaskarżonej decyzji z dnia 18.04.2017r. Organ rentowy uwzględnił ubezpieczonemu na dzień 01.01.1999r. staż pracy w łącznym wymiarze 26 lat, 3 miesiące i 29 dni lat okresów składkowych, nieskładkowych, w tym żadnych lat pracy w warunkach szczególnych. Ubezpieczony nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. (dowód: dokumentacja akt organu rentowego) Od 1.09.1972r. do 31.10.1998r. ubezpieczony pracował w (...) S.A. Ubezpieczony ukończył (...) Szkołę Zawodową przy Zakładach (...) w R. w zawodzie ślusarza -mechanika.

Ubezpieczony początkowo pracował w (...) Zakładach (...) jako młodociany pracownik w celu przygotowania zawodowego (od 7.09.1972 do 30.06.1975r.). Następnie pracował jako ślusarz od 1.07.1975 do 23.04.1977, tj. do czasu pójścia do wojska. W ramach prac ślusarskich ubezpieczony wykonywał tzw. szczepianie i mimo braku stosownych uprawnień wykonywał też potrzebne prace spawalnicze. Od 7.05.1977 (po powrocie z wojska) ubezpieczony został zatrudniony na oddziale konstrukcji. W oddziale konstrukcji odbywała się produkcja urządzeń górniczych do wież szybowych, klatki.

Urządzenia te były kierowane na eksport, do Związku (...). W oddziale konstrukcji ubezpieczony rozpoczął odbywanie kursu spawacza. Pod koniec grudnia 1979r. ubezpieczony uzyskał uprawnienia spawacza. Ubezpieczony ukończył podstawowy kurs spawania elektrycznego 29.12.1979r., a spawania gazowego 28.02.1984r. Od uzyskania uprawnień spawalniczych ubezpieczony pracował wyłącznie jako spawacz stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Ubezpieczony został zwolniony z pracy na tydzień, dlatego miał wykazane zatrudnienie do 12.06.1991, potem przywrócili go z powrotem do pracy, którą kontynuował od 19.06.1991r. ponownie na oddziale konstrukcji.

Od stycznia 1993r. został połączony oddział konstrukcji z oddziałem montażowym. W związku z tym ubezpieczony został oddelegowany jako spawacz do pracy na teren KWK (...), gdzie w okresie od 6.01.1993r. do 30.04.1996r. jako spawacz wykonywał prace remontowo –montażowe w Oddziałach Mechanicznej P. (...) na różnych kopalniach. Były to prace wykonywane w brygadzie. Brygada liczyła 6 pracowników, w tym 2 spawaczy, ślusarze. W przypadku większych prac sprowadzano pracowników z innych kopalni. Ubezpieczony pracował w takiej brygadzie jako spawacz na KWK (...), KWK (...), KWK (...), KWK (...).

W roku 1996 został zlikwidowany oddział montażowy, i ubezpieczony od 1.05.1996r. do 31.10.1998r. (do końca tego zatrudnienia) znowu pracował w Zakładach (...) w R. na wydziale konstrukcji, dalej jako spawacz. Z kart zarobkowych wynika, iż ubezpieczony otrzymywał dodatki za uciążliwą pracę. Świadkowie słuchani w nin. sprawie M. F. i J. S. (współpracownicy ubezpieczonego) potwierdzili wykonywanie przez ubezpieczonego w spornych okresach prac spawalniczych, stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. ( dowód: akta osobowe z Zakładów (...) w R., karty zarobkowe, oryginalna książeczka spawacza ubezpieczonego o nr (...) z dnia 18.02.1980r., zeznania świadków:

M. F. i J. S., zeznania ubezpieczonego, protokół elektroniczny, k. 36 akt) Przy ocenie materiałów sprawy Sąd kierował się zasadą swobodnej oceny dowodów wyrażoną w art. 233 § 1 kpc. Sąd oparł się na danych wynikających z dokumentacji akt organu rentowego, dokumentacji akt osobowych oraz na zeznaniach powołanych w sprawie świadków. Zgromadzony materiał dowodowy Sąd uznał za kompletny i przekonywujący, przez co mogący stanowić podstawę rozstrzygnięcia. Strony nie złożyły dalszych wniosków dowodowych. Mając na uwadze powyższe ustalenia Sąd zważył, co następuje.

Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art.184 w związku z art.32 ust.1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. z 2016r., poz. 887) i w związku z § 4 ust.1 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze ( Dz. U. Nr 8, poz.43 ze zm. ) emerytura przysługuje ubezpieczonemu – mężczyźnie, urodzonemu po dniu 31.12.1948r., po osiągnięciu wieku emerytalnego 60 lat, jeżeli na dzień 01.01.1999r. spełnił następujące warunki: 1.udokumentował 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, 2.nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego albo jeżeli jest członkiem tego funduszu – złożył wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

W myśl § 2 ust. 1 rozporządzenia, okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w tym akcie prawnym są okresy, w których praca w szczególnych warunkach jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy. Niesporne jest między stronami, że ubezpieczony w dniu (...) ukończył wiek 60 lat, na dzień 01.01.1999r. udowodnił wymagany co najmniej 25 letni okres składkowy i nieskładkowy, nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego. Spór w rozpoznawanej sprawie sprowadzał się natomiast do ustalenia, czy ubezpieczony spełnia warunek prawa do emerytury o jakim mowa w art. 184 pkt.1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS, to jest czy na dzień 01.01.1999r. posiada 15 - letni okres pracy w warunkach szczególnych.

Z ugruntowanym stanowiskiem judykatury „w spornych przypadkach - uwzględnienie okresów wykonywania pracy szkodliwej lub uciążliwej wymaganej do przyznania prawa do emerytury w niższym wieku emerytalnym - następuje po ustaleniu rzeczywistego zakresu obowiązków oraz wykonywania bezpośrednio i stale szkodliwego zatrudnienia, przy czym ocena prawna tych ustaleń powinna być racjonalna, bez stosowania "aptekarskiej" miary lub "stopera w ręku"” (vide – wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 16 stycznia 2014r. III AUa 491/13 LEX nr 1425451).

Przeprowadzone postępowanie dowodowe pozwala na uznanie, iż ubezpieczony od 29.12.1979r. (od następnego dnia po ukończeniu kursu spawacza) do 31.10.1998r. stale i w pełnym wymiarze wykonywał prace spawalnicze, a więc prace w warunkach szczególnych wymienione w wykazie A, dziale XIV, poz.12 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Wskazane prace spawalnicze ubezpieczony wykonywał od 29.12.1979r. do 5.01.1993r. i od 1.05.1996r. do 31.10.1998r. w (...) Zakładach (...) w oddziale konstrukcji, a w okresie od 6.01.1993r. do 30.04.1996r. jako pracownik oddelegowany w Oddziałach Mechanicznej P. (...) na różnych kopalniach.

Za takim przyjęciem przemawiają zeznania słuchanych w sprawie świadków M. F. i J. S., zeznania ubezpieczonego, którzy potwierdzili pracę ubezpieczonego w charakterze spawacza we wskazanym okresie i wymiar czasu tej pracy. Sąd uznał zeznania wskazywanych świadków oraz zeznania ubezpieczonego za wiarygodne, gdyż są one logiczne, zasadniczo spójne w swej treści, wzajemnie się potwierdzają i znajdują potwierdzenie w dokumentacji jego akt osobowych, zapisach książeczki spawacza dotyczącej ubezpieczonego. Z kart zarobkowych wprost wynika, iż ubezpieczony otrzymywał dodatki za uciążliwą pracą, co też potwierdza wykonywanie przez ubezpieczonego pracy w warunkach szczególnych.

Zakłady (...) potwierdziły ubezpieczonemu okres pracy w warunkach szczególnych w charakterze spawacza od 6.01.1993r. do 31.10.1998r. w odpowiedniej rubryce w świadectwie pracy. Tym samym ubezpieczony posiada wymagane 15 lat pracy w warunkach szczególnych. W konsekwencji takiego stanowiska Sąd z mocy art.477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury począwszy od(...). , tj. od ukończenia 60 lat życia . Sędzia IX U 836/17 - (...) (...) (...): (...) (...)