Legislator Case Law & Legislation
IX U 1378/17 AI generated

IX U 1378/17 · Sąd powszechny

Case Number IX U 1378/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 16 sierpnia 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ustalił ubezpieczonemu W. K. (K.) wartość kapitału początkowego na dzień 01.01.1999r. na podstawie przepisów ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, odmawiając jednocześnie uwzględnienia m.in. okresu jego zatrudnienia w Rolniczej Spółdzielni Rolniczo – Usługowej w K. od dnia 14.03.1980r. do 11.10.1992r. z uwagi na fakt, iż Zakład Produkcyjno – Usługowo - Handlowy (...), który wystawił dokumentację potwierdzającą powyższe zatrudnienie, nie przesłał na żądanie organu rentowego zaświadczenia stwierdzającego wpis do Rejestru Przechowawców.

Legislator headnote

AI generated

IX U 1378/17 · Sąd powszechny: Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ustalił ubezpieczonemu W. K. (K.) wartość kapitału początkowego na dzień 01.01.1999r. na podstawie przepisów ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, odmawiając jednocześnie uwzględnienia m.in. okresu jego zatrudnienia w Rolniczej Spółdzielni Rolniczo – Usługowej w K. od dnia 14.03.1980r. do 11.10.1992r. z uwagi na fakt, iż Zakład Produkcyjno – Usługowo - Handlowy (...), który wystawił dokumentację potwierdzającą powyższe zatrudnienie, nie przesłał na żądanie organu rentowego zaświadczenia stwierdzającego wpis do Rejestru Przechowawców.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 1378/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 listopada 2017 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Iwona Nowak Protokolant: Wioleta Potrząsaj po rozpoznaniu w dniu 14 listopada 2017 r. w Rybniku sprawy z odwołania W. K. (K.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. przy udziale ./. o ustalenie kapitału początkowego na skutek odwołania W. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 16 sierpnia 2017r.

Znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż zobowiązuje organ rentowy do ustalenia wartości kapitału początkowego ubezpieczonego z uwzględnieniem okresu od 14 marca 1980r. do 11 października 1992r. pracy w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjno-Usługowej w K. oraz dochodów z roku: 1980 – 66.962,00 zł 1981 – 124.804,00 zł 1982 – 218.077,00 zł 1983 – 219.175,00 zł 1984 – 315.815,00 zł 1985 – 358.294,00 zł 1986 – 451.584,00 zł 1987 – 674.548,00 zł 1988 – 815.337,00 zł 1989 – 1.895.139,00 zł 1990 – 8.588.809,00 zł 1991 – 16.483.040,00 zł 1992 – 15.788.640,00 zł Sędzia Sygn. akt IX U 1378/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 16 sierpnia 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ustalił ubezpieczonemu W. K. (K.) wartość kapitału początkowego na dzień 01.01.1999r. na podstawie przepisów ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, odmawiając jednocześnie uwzględnienia m.in. okresu jego zatrudnienia w Rolniczej Spółdzielni Rolniczo – Usługowej w K. od dnia 14.03.1980r. do 11.10.1992r. z uwagi na fakt, iż Zakład Produkcyjno – Usługowo - Handlowy (...), który wystawił dokumentację potwierdzającą powyższe zatrudnienie, nie przesłał na żądanie organu rentowego zaświadczenia stwierdzającego wpis do Rejestru Przechowawców.

Ubezpieczony w odwołaniu od niniejszej decyzji domagał się jej zmiany poprzez uwzględnienie na wysokość kapitału początkowego powyższego okresu zatrudnienia w Rolniczej Spółdzielni Rolniczo – Usługowej w K. oraz wartości wynagrodzeń osiąganych w tym okresie zgodnie z przedłożoną organowi rentowemu dokumentacją. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczyn jak w zaskarżonej decyzji. Rozpoznając sprawę Sąd ustalił następujący stan faktyczny : Ubezpieczony W. K. urodził się w dniu (...) Zaskarżoną decyzją z dnia 16.08.2017r. organ rentowy ustalił ubezpieczonemu wartość kapitału początkowego na dzień 01.01.1999r.

Na wysokość kapitału organ rentowy zaliczył ubezpieczonemu okres zatrudnienia wynoszący 7 lat, 3 m-ce i 15 dni okresów składkowych oraz 1 miesiąc i 11 dni okresów nieskładkowych. Do obliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego oraz obliczenia wskaźnika wysokości tej podstawy przyjęto przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z dziesięciu kolejnych lat kalendarzowych od 01.01.1973r. do 31.12.1982r. Wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wyniósł 30,30%. W toku niniejszego postępowania Sąd na podstawie dokumentacji znajdującej się w aktach osobowych ubezpieczonego, kartotek zarobkowych oraz kart zasiłkowych ustalił, iż ubezpieczony w okresie od 14.03.1980r. do 11.10.1992r. był zatrudniony w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjno – Usługowej w K. w pełnym wymiarze czasu pracy w charakterze pomocnika murarza, a następnie kierowcy i z tego tytułu osiągał wynagrodzenie w następujących wysokościach: - za rok 1980 66.962,00zł - za rok 1981 124.804,00zł - za rok 1982 218.077,00zł - za rok 1983 219.175,00zł - za rok 1984 315.815,00zł - za rok 1985 358.294,00zł - za rok 1986 451.584,00zł - za rok 1987 674.548,00zł - za rok 1988 815.337,00zł - za rok 1989 1.895.139,00zł - za rok 1990 8.588.809,00zł - za rok 1991 16.483.040,00zł - za rok 1992 15.788.640,00zł Powyższe Sąd ustalił w oparciu o akta organu rentowego, akta osobowe ubezpieczonego z okresu jego zatrudnienia w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjno – Usługowej w K., kartotekę zarobkową, karty zasiłkowe oraz wpisy w legitymacji ubezpieczeniowej.

Mając na uwadze powyższe ustalenia

Sąd zważył, co następuje :

Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art.174 ust.2 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( Dz.U. z 2016 poz. 1842ze zm.) przy obliczaniu wartości kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy okresy składkowe, o których mowa w art.6 ustawy oraz okresy nieskładkowe, wymienione w art.7 powołanej powyżej ustawy. W ocenie Sądu, przeprowadzone postępowanie dowodowe w sprawie pozwala jednoznacznie stwierdzić, iż ubezpieczony w okresie spornym od dnia 14.03.1980r. do dnia 11.10.1992r. był zatrudniony w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjno – Usługowej w K. na podstawie umowy o pracę na stanowisku pomocnika murarza, a następnie kierowcy w pełnym wymiarze czasu pracy i osiągał z tego tytułu wynagrodzenie w wysokości wskazanej powyżej.

Ustalając powyższe Sąd oparł się na danych wynikających z powołanej w sprawie dokumentacji znajdującej się w aktach osobowych ubezpieczonego, oryginalnej dokumentacji zarobkowej oraz kartach zasiłkowych, z których wynika fakt zatrudnienia ubezpieczonego w tej spółdzielni oraz wysokość wynagrodzeń za poszczególne lata, które są zgodne z wynagrodzeniami wykazanymi w zaświadczeniu wystawionym przez Zakład Produkcyjno – Usługowo- Handlowy (...) z 15.10.2003r. Mając powyższe na uwadze, zdaniem Sądu, nie ulega wątpliwości, iż brak jest podstaw do nieuwzględnienia ubezpieczonemu na wysokość kapitału początkowego okresu powyższego zatrudnienia oraz zarobków osiągniętych w tym okresie.

W konsekwencji takiego stanowiska Sąd na podstawie wskazanych przepisów ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych z mocy art.477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję orzekając jak w sentencji. Sędzia